Sari la continut
Republica
Sustenabilitate

Via Transilvanica, în loc de plajele urlătoare de la Mamaia, satul Cobor, în loc de Viscri. Vacanțe frumoase cu bani puțini

Via Transilvanica

Foto - Pagina de Facebook Via Transilvanica

Dacă ai hotărât să mergi în vacanță prin țară ar fi câteva lucruri de făcut și locuri de văzut un pic altfel - poate mai pline de sens, mai puțin aglomerate, mai simple și cu mai puțini bani aruncați acolo unde îi aruncă toată lumea. Deci dacă ai chef de descoperit:

1. Cobor în loc de Viscri

Viscri e deja mainstream. Dacă vrei the next Viscri, du-te la Cobor. Un sat ardelenesc altfel, se pare cel mai vechi din Transilvania, cu o istorie cruntă și care a reușit să renască de fiecare dată. Găsești cea mai mare rezervație de pășuni de stejar din Europa, un francez pompier, o fermă de biodiversitate unde crește liberă Sura de Stepă, câini ciobănești adevărați, dar și unde caii bătrâni sunt îngrijiți într-un fel de azil în aer liber. De anul ăsta au și un festival.

2. Dacă tot ești prin Ardeal, vizitează Pădurea Horia-Baciu de lângă Cluj, un fel de triunghi al Bermudelor românesc și locul unde se poate filma orice film de groază cu păduri. Pentru amatori. Intră și în Salina Turda pentru o experiență cu toate simțurile și sănătoasă pentru plămânii post pandemiei. Și. sigur, dacă treci prin Cluj, nu uita de Tiff , măcar un film două, anul acesta vin Oliver Stone, Jeffrey Rush și Timothy Spall. 

3. După ce ai văzut trovanții de la Buzău și dacă mai stai prin zonă un pic mergi și pe lângă satul Terca să vezi focurile vii - mai ales noaptea. În orașul Buzău sunt multe de văzut și puține știute, Muzeul „7 locuri de poveste” ți le va descrie. Sunt lacuri la care se ajunge greu, cum sunt Lacul Mocearu sau Lacul Vulturilor, dar merită toate zdroaba. Picioare bune, simț de orientare, un băț, rucsac cu cele de bază și un pic de rezistență. Mai sunt în județul ăsta și dealuri cu chilii săpate în roca carstică, dar și Rezervația de Zimbri de la Vama Buzăului.

4. Via Transilvanica, în loc de plajele urlătoare de la Mamaia

Ia-ți familia și bine ar fi și prietenii și alege să faci o etapă sau mai multe din acest parcurs unic în România. De pildă, fă tronsonul Terra Banatica cu plecare din Caransebeș spre Poiana și Lindenfeld - satul perfect circular la care poți să ajungi și de la Gărâna, dacă mergi la festival. E un traseu pentru toată lumea și în plus mai poți să vezi și Lacul Gozna din apropiere. Priveliștile, liniștea și simplitatea locurilor îți vor aerisi mintea și te vor încărca cu energia naturii.

Nu spun nimic despre locurile de pe litoral, fiindcă locuri frumoase de descoperit nu cred mai există la malul mării ( să nu vorbim de plaja de la Corbu, vă rog). Se puteau recomanda demult și pentru odihnă și pentru distracție. Acum au devenit altceva, de nerecomandat. Locuri unde primești nimic pe bani foarte mulți. Înarmați-vă cu curiozitate și plecați să descoperiți ce merită. Se va bucura toată lumea, inclusiv bugetul familiei. Iar pozele nu vor avea nevoie de retușuri sau filtre. Sigur!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Sper ca recomandarile Dvs. sa nu ajunga prea cunoscute ca si aceste destinatii sa nu ajunga nu "mainstream", ci "lower mainstream" unde principalele atractii turistice sa fie maneaua, crapeala si trascaul.
    • Like 1
  • s-a uitat de Bucovina. dar, nu e pentru oricine
    • Like 1
  • Foarte bune recomandări. Am văzut deja salina din Turda (cea mai frumoasă din țară), inclusiv cheile Turzii, care nu trebuie ratate dacă tot ați ajuns acolo. Am văzut și rezervația de zimbri și Țara Luanei, la care se face referire în articol, din județul Buzău (aici merită să faceți trasee cu ghid și nu o să ratați chiliile săpate în stâncă). Sunt multe locuri senzaționale de vizitat, pentru cei care s-au săturat de aglomerația de pe litoral sau de traseele bătătorite de pantofari în Bucegi. Încercați cabanele de pe valea Jiețului (Mija, Groapa Seacă) situate în cea mai ozonificată zonă din țară (între Petroșani și Obârșia Lotrului), cu trasee spectaculoase în munții Parâng. Dacă ajungeți în zonă, merită să vă abateți în Țara Hațegului unde aveți locuri minunate de vizitat, inclusiv Sarmizegetusa Regia, biserica din Densuși, castelul Corvinilor etc.
    • Like 2
  • Ovidiu check icon
    Interesante propuneri, care ar putea fi alese. Am căutat mai multe informații despre Cobor. Sat vechi, pășuni de stejar, biodiversitate, câini ciobănești și cai. cazare la fermă, plimbări cu căruța. Poate fi o alternativă la litoralul Mamaiei. Trei nopți, 1200, la tarifele actuale. Depinde de gusturi...
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult