Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Viața și moartea milionarului Dan Adamescu. Primii bani i-a făcut în Germania înainte de 1989. În 2013 a ajuns pe locul 2 în topul celor mai bogați români

Dan Adamescu

Omul de afaceri Dan Adamescu, în vârstă de 68 ani, a decedat în noaptea de luni spre marți la un spital din București, a anunțat într-o scrisoare deschisă fiul omului de afaceri, Alexander Adamescu.

Într-un interviu acordat Ziarului Financiar în 2009, omul de afaceri a povestit că a făcut primii săi bani în Germania, înainte de '89, ca reprezentant al unor producători japonezi de electronice pentru Europa de Est. După 1990, a investit în construcții, media și a creat prima clădire de birouri din București, actualul sediu al Bursei de Valori.

S-a vorbit mult, după revoluţie, că, în Germania, Adamescu a fost trimis de DIE (actualul SIE- serviciul secret al României), scrie Ziarul Financiar.

Înainte de a pleca în Germania, Dan Adamescu a lucrat în Ministerul Comerțului. În interviul pentru ZF, omul de afaceri își amintea că la o ședință în care venise un control mare, el a fost singurul care avea situația exactă, cu toate retragerile de produse cu derogări speciale, inclusiv aprobări de la Elena Ceaușescu.

Dan Adamescu deţinea mai multe afaceri, printre care Astra Asigurări şi Medien Holding, trustul din care făcea parte cotidianul România Liberă.

Omul de afaceri a ocupat în 2013 locul 2 în topul celor mai bogaţi români, conform Capital, cu o avere estimată la 950 de milioane de euro. În 2015 averea omului de afaceri a fost estimată la 165-185 de milioane de euro.

Dan Adamescu a fost condamnat în iunie 2014 la patru ani și patru luni închisoare în dosarul în care a fost acuzat că a mituit doi judecători pentru pronunţarea unor soluţii favorabile în dosare de insolvenţă ale unor firme ale sale. Adamescu a cerut să fie eliberat condiţionat, dar cererea i-a fost respinsă.

„Spitalizat în ultimele luni de viață – pe care și le-a petrecut intubat și în comă semindusă - cele 15 afecțiuni de care suferea i-au slăbit constant corpul, lovitura fatală fiindu-i dată de bacteria patogenă stafilococul auriu, cu care a fost contaminat în condițiile inumane din închisoare”, spune Alexander Adamescu în scrisoarea deschisă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  De la generația B, am trecut la generația D? Adică decedați?
  Cât costă un asemenea articol?
  Cât costă bocitoarele profesioniste?
  Cine a scris inepțiile astea, știe cât rău a făcut individul?
  Știe că el și familia lui, cu un comportament de hiene, a lăsat zeci de mii de oameni pe drumuri, ei specializându-se în lichidări de firme? România Liberă (mă așteptam ca oamenii de presă să știe), Oțelul Galați, Astra, Casino Bucharest, afaceri prospere lichidate de familia adamescu care nu s-a mulțumit să fie exagerat de bogată, ci și-a dorit să fie exorbitant de bogată ajungând indecent de bogată! Și-a folosit răposatul oamenii de încredere (paznici personali cu două clase) pentru a controla afaceri, pentru a prelua afaceri (vezi construcțiile și utilajele de construcții), și-a folosit anturajul pentru a „rupe gâtul” concurenței, a luptat cu cele mai murdare arme și s-a comportat (între două partide de poker) ca un rege!
  Să vă fie rușine pentru ce ați putut scrie despre omul-hienă care a lăsat mii de oameni muritori de foame pentru a-și putea ține odraslele prin străinătățuri!
  Penibil, penibil și jenant articol!
  Zice o vorbă românescă „despre morți numai de bine”!
  Așadar, Dumnezeu să-l ierte ... Dumnezeu să-l ierte?
  • Like 0
 • Am ajuns sa plângem un fost comunist transformat in " om de afaceri " de sistemul bolșevic din Ro . Penibil .
  • Like 0
 • check icon
  Bun s-a mai curățat un securist îmbogățit peste noapte de sistem.Auzi tupeu, condiții inumane de detenție.Cam ce înțelege un gunoi social că ar fi condiții umane?Să fim serioși, să zică merci că nu a cunoscut pe pielea lui locațiile cu pricina pe timpul în care s-a făcut securist.Să ne intre bine în cap ,pârnaia nu e hotel de 4 stele nici sanatoriu de odihnă cu piscină.Punct.
  • Like 2


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult