Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Tolo.ro: Anchetă la Ambulanță după moartea lui Ioan Gyuri Pascu. La 3, un medic spunea că are atac de panică. La 5 a murit în urma unui infarct

Tolo.ro dezvăluie faptul că, în noaptea morții, Ioan Gyuri Pascu și fosta lui soție au chemat la ora trei o ambulanță. Diagnosticul inițial pus de medicul de pe salvare a fost acela de atac de panică. Peste mai puțin de două ore, a urmat un alt apel la 112. 

Au ajuns, de această dată, trei mașini: două de la SMURD și oambulanță de tip C, cu medic, de la Ambulanța București.

Însă Gyuri Pascu nu a mai putut fi resuscitat.

Informația, obținută inițial pe surse de jurnaliștii Mirela Neag și Cătălin Tolontan, a fost confirmată de directorul Serviciului de Ambulanță București, Alice Grasu.

”Da, în jurul orei 3, la 10 minute după apel, o ambulanță de consult a ajuns în casa unde era Gyuri Pascu. Tensiunea era bună, 12 cu ceva, pulsul era bun, de 74. Soția tot spunea că domnul Pascu face atacuri de panică, astfel încît medicul i-a administrat o jumătate de fiolă de diazepam”, a povestit aceasta, adăugând că diagnosticul pus inițial de către medic a fost „atac de panică”.

„La următorul apel la 112, cel de după ora 4, au ajuns două mașini de la SMURD și o ambulanță de tip C, cu medic de la noi. Nu sînt niciodată prea mulți oameni pentru o resuscitare. Dar medicul nostru n-a mai intervenit,pentru că cei de la SMRD i-au spus că se ocupă ei și ambulanța noastră a plecat”, a spus Alice Grasu.

Potrivit acesteia, la Serviciul de Ambulanță are loc o anchetă internă pentru a vedea dacă primul medic, care a ajuns la ora 3:00, a făcut tot ce putea să facă. Ambulanța avea dotările necesare pentru înalt diagnostic, a mai afirmat ea. 

Ulterior, Alice Grasu a spus la Antena 3, că că primul medic a trecut în fișă faptul că pacientul are insomnii, provocate de dureri articulare, face atacuri de panică și se tratează singur cu un medicament homeopat pentru reducerea anxietății și are diabet. Potrivit acestuia, la primul consult atât tensiunea cât și nivelul de saturare cu oxigen erau normale și că medicul nu i-a făcut EKG. În 2010, artistul făcuse un atac cerebral. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Profesionalismul medicilor scade pe masura ce salariile lor cresc. Ei sunt in aceasta tara printre cei privilegiati care nu trebuie sa faca nimic in plus la locul de munca pentru a primit salarii duble decat sa faca greva. Asta stiu cel mai bine sa faca. Asta face de fapt intregul sistem de stat. Ce conteaza ca medicul se plictiseste in garda (am cunoscuti credeti-ma) el primeste banii pentru garda - garda de weekend va fi peste 500 de RON, adica 1/4 din salariul mediu al unui angajat din Romania. Si pe cine intereseaza ce face el in garda, fiecare din pacienti este un caz la raportul de garda, care daca nu a supravietuit se cheama ca nu a avut zile. Trist, asta se intampla si in invatamant, asta se intampla si la interne, si zilnic nu aud decat "ne pleaca medicii"", "profesorii fac greva", "politia vrea lefuri mai mare". Atat , fara nimic in schimb, fara nici o responsabilitate asumata, ca doar suntem la stat si daca suntem la stat trebuie "sa stam" ca este cine sa lucreze pentru noi. exceptiile celor care isi fac treaba si la stat sutn, dar din pacate sunt din ce in ce mai putine.
  • Like 0
 • Sunt medic. Citesc cu tristete si dezamagire aceasta stire. Si cu revolta. Panica poate fi un simptom insotitor al infarctului. Pacientii cu diabet sunt cunoscuti ca pot face infarct fara angina (durerea cardiaca). Medicul de pe ambulanta, daca nu avea posibilitatea sa-i faca un ekg la domiciliu pentru a confirma sau infirma diagnosticul de infarct, trebuia sa-l duca la spital.
  Astept, ca si dumneavoastra, explicatia domnului/doamnei doctor care sper ca ne va lamuri...Sper ca i-a facut ekg si sper ca la acel moment nu erau semne de infarct. Sper.
  Citesc de asemenea, tot cu tristete, comentariile unora si altora despre medici - de pe diverse postari care au preluat aceasta stire. Observ cu surprindere cum suntem bagati cu totii, la gramada, in aceeasi oala si cum aceasta "vanatoare de vrajitoare" declansata nu inteleg de cine si in ce scop, incepe sa-si faca efectul. "Sa plece toti din tara!", batea cineva cu pumnul in masa. Poate ca exact asta ar trebui sa facem. Sa plecam cu totii in alt sistem medical, sistem ce sigur protejeaza atat pacientii cat si medicii.
  Multumesc.
  • Like 1
 • check icon
  Medicii sînt oameni și pot greși. Mie agitația asta în jurul ideii „medicii sînt de vină că a murit” mi se pare primitivă prin repetitivitate, doamnă Ion. Da, am avut și eu un infarct la 3.30 dimineața, am văzut-o pe cea cu coasa după colțul casei. Am scăpat, trăiesc... Care e rostul acestor agitații în jurul medicilor? Ce plan urmăriți? A, nu aveți niciun plan? apăi atunci nici talent de ziarist, pardon de vorbă dreaptă.
  • Like 0
  • @
   Orice om care greseste trebuie sa plateasca pentru asta. Sau nu vi se pare normal ? Iar primitiv este doar modul in care se face medicina in multe spitale din tara asta se pare. Pentru ca altfel nu imi pot explica cum intr-un spital din Romania ajunge un pacient sa primeasca sange dintr-o grupa sanguina incompatibila cu a lui. Si aici tot despre greseala omeneasca e vorba nu vi se pare ? Va rog doar o secunda sa va ganditi ca in locul acelui pacient caruia i s-a gresit grupa sanguina ar fi fost "cineva foarte drag" si care nu "ar fi scapat". Abia atunci o sa putem sa intelegem de ce atata agitatie in jurul medicilor........credeti-ma nu e degeaba.
   • Like 0
  • @ Sebi Cret
   check icon
   Ce vorbești, Sebi Cret? Iar discut cu unul expert în meseria lui. Dv., stimate domn, nu ați greșit niciodată? Și ați plătit pentru greșeală? În context, nici nu am luat apărarea doctorului și nici nu am insinuat că ar trebui sau nu să fie pedepsit, deoarece nu cunosc situația. Am spus doar că isteria asta în jurul unei erori medicale și acuzarea medicilor în bloc, fenomen foarte frecvent, denotă – iertați-mă – imbecilitate națională. Gyuri Pascu avea un dosar medical consistent, chiar dacă ar fi scăpat în acea seară probabil nu ar mai fi avut mult de trăit.
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult