Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Viața tânărului inginer Andrei: în căutarea armoniei între om și utilaj

Andrei Culcea

Andrei Culcea are treizeci și cinci de ani. De șase lucrează aici. Este inginer, a început ca inginer de producție, după trei luni a fost propus să facă parte din echipa de implementare a noilor sisteme Romcim. A lucrat la acest proiect cincisprezece luni, apoi s-a întors în fabrică propriu-zis.

Andrei e și el din Medgidia. E inginer constructor la bază, a făcut Facultatea de Construcții la Constanța.

E un tip pasionat, știu să recunosc asemenea oameni, tocmai pentru că n-am întâlnit chiar atât de mulți pe drumul vieții. Genul care își urmărește până la capăt visurile din copilărie.

Și știți cum sunt copiii – destul de mulți spun că vor să ajungă constructori, dar puțini nu uită. 

Acum șaptezeci de ani, la o margine a orașului Medgidia, regimul politic de atunci a ridicat o mică fabrică de ciment. În apropiere era o carieră de marnă. Fabrica aceea aparține acum companiei Romcim, care este parte a grupului CRH, lider mondial în materiale de construcții. Pe 27 octombrie s-a sărbătorit „ziua cimentistului” de către câteva mii de oameni care cred că a fi „cimentist” nu e chiar de colo. Pentru că nimic din lumea concretă nu ar fi posibil fără beton. Și betonul nu ar fi posibil fără ciment. Acest proiect vă este oferit cu susținerea Romcim. Descoperim, împreună, povești de viață ale unor oameni care în mod normal nu apar în presă.

Citiți și:

Andrei nu e așa. El n-a uitat. El nu și-a schimbat ideea cu care a plecat la drum. Când vede o clădire își pune prima dată întrebări referitoare la structura ei de rezistență. Era normal să ajungă inginer.

Și așa, la început, inginer constructor, a avut mai multe locuri de muncă în zonă, la Kogălniceanu, la Agigea. Dar voia și el să rămână în oraș, acasă. A depus un CV, a venit la fabrică, a stat de vorbă cu directorul de producție și cu directorul de uzină. În aceeași zi l-au angajat.

Lui Andrei îi place stabilitatea, se vede muncind alți treizeci de ani în aceeași fabrică. Familia e, desigur, tot la Medgidia, e căsătorit, are un băiat de patru ani. Și lui îi place să construiască. Andrei speră să îl aducă într-o zi, după ce va mai crește, să viziteze fabrica: îi plac utilajele, echipamentele mari. Sigur, tată fiind, ar vrea ca fiul să îi calce pe urme. Numai că: „Tata socru e cu agricultura și băiatului îi place mult și la tractoare, la combine. O să vedem”. Zâmbește. O să vedem.

Liviu Talif e ca un coach pentru Andrei, care are de la cine să învețe meserie. Iar Andrei un lucru urmărește în primul rând: armonia între om și utilaj. Dacă e ceva care nu merge, care se strică – omul trebuie să repare utilajul. Atât de simplu e.

Și, poate nu știați, dar un profesionist are urechea formată. Printr-o simplă trecere pe lângă utilaj, ca un medic în vizita de dimineață, își dă seama dacă e o problemă.

Lucrează în schimbul de zi, dimineața, la șapte fără un sfert are deja prima întâlnire cu schimbul de noapte. Preia ștafeta, personalul de zi trebuie să afle care sunt problemele, dacă sunt, și Andrei caută și găsește soluțiile. Ai nevoie de răbdare, sunt atât de multe lucruri care nu se pot rezolva pe loc.

Iar la capătul zilei, cum spun americanii, Andrei se uită la ceas și nu știe când s-a făcut noapte la loc.

Dimineața, la șapte fără un sfert, o ia de la capăt. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult