Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Victimele-s de vină! DIICOT, în ordonanţa de clasare a dosarului „10 august”: Nu toate „victimele colaterale" ale violenţelor din Piaţa Victoriei au fost şi „victime inocente"

Violente 10 august - George Calin

Foto Inquam Photos/George Călin

DIICOT susţine, în ordonanţa de clasare a dosarului „10 august”, că a existat o complicitate morală a protestatarilor paşnici din Piaţa Victoriei, care nu s-au delimitat de cei care au exercitat violenţe asupra forţelor de ordine, ci chiar „s-au amuzat”, notează Agerpres.

Nu toate „victimele colaterale" ale violenţelor din Piaţa Victoriei au fost şi „victime inocente", arată documentul citat.

În ordonanța prin care şefii Jandarmeriei au fost exoneraţi de orice vină pentru intervenţia în forţă împotriva oamenilor prezenţi în Piaţa Victoriei, procurorii spun că, după ora 16:00, o parte dintre manifestanţi au exercitat acţiuni violente asupra dispozitivului de jandarmi, în care au aruncat cu sticle şi pietre.

Procurorii arată că încercarea jandarmilor de a-i extrage din mulţime pe cei violenţi a înregistrat un eşec, mai ales din cauza atitudinii protestatarilor paşnici.

„Începând cu această oră, efectivele Jandarmeriei Române au folosit materialele şi mijloacele din dotare, inclusiv substanţe iritant-lacrimogene, punctual, pe direcţia unde se aflau persoanele care se manifestau violent, în scopul împiedicării pătrunderii în obiectiv, asigurării protecţiei personalului, respectiv realizării manevrei de forţe în vederea izolării şi extragerii din mulţime a persoanelor violente, operaţiuni sortite de cele mai multe ori eşecului, în condiţiile în care protestatarii asumaţi ca fiind paşnici dezavuau prin huiduieli, gestică şi manifestări violente demersurile forţelor de ordine", precizează DIICOT.

Procurorii spun că modul de exercitare a violenţelor asupra forţelor de ordine „a avut un caracter de noutate, reflectând o mutaţie în plan acţional". Astfel, agresiunile s-au manifestat de-a lungul întregului dispozitiv, cu mobilitate crescută, atât în zona de contact, cât şi în interiorul masei de participanţi (din rândurile 2, 3 şi în adâncime).

DIICOT spune că, în ciuda apelurilor repetate adresate protestatarilor paşnici de a se delimita de persoanele care se manifestau violent, primii chiar „s-au amuzat” de violenţele exercitate împotriva forţelor de ordine.

Procurorii afirmă că, pe întreg parcursul evenimentelor din data de 10 august şi din noaptea de 10/11 august, jandarmii au iniţiat şi operat, "atunci şi acolo unde o astfel de intervenţie prezenta garanţii de siguranţă pentru personalul propriu şi perspectiva unei afectări minime a celorlalţi participanţi la manifestare", extragerea din mulţime a persoanelor identificate ca având un comportament violent, dar "respectivul gen de intervenţie nu s-a bucurat de susţinere nici măcar din partea protestatarilor asumaţi ca fiind paşnici, reacţiile acestora (înjurături, huiduieli, gesturi ameninţătoare, etc.) acompaniind acţiunile celor care prin manifestări violente puneau în pericol nu doar integritatea corporală a forţelor de ordine, dar, în egală măsură, îi puneau în pericol şi pe ceilalţi participanţi la protest".

În documentul DIICOT se face şi o analiză a unor concepte precum "complicitate morală", "victime colaterale" şi "victime inocente", pentru a descrie atitudinea protestatarilor paşnici, care nu au colaborat cu forţele de ordine.

Practic, anchetatorii au tras concluzia că nu toate victimele "colaterale" ale intervenţiei jandarmilor au fost şi victime "victime inocente".

"Conceptul de complicitate morală, utilizat în Dreptul penal ca desemnând 'un ajutor sau sprijin care vizează latura psihică a faptei săvârşite de autor şi constă în actul de natură să întărească moralul acestuia la comiterea faptei', impune în cauză luarea în discuţie a distincţiei existente între conceptul de 'victimă colaterală' a confruntării unor terţi şi cea de 'victimă inocentă' a aceluiaşi gen de manifestare. Urmărirea penală efectuată în cauză a materializat probator faptul că nu toate victimele asociate conceptului de 'victimă colaterală' a acţiunilor întreprinse de jandarmi împotriva persoanelor care manifestau un comportament violent sunt şi 'victime inocente' în sensul în care, deşi au depus toate diligenţele pentru a nu fi asociate pe palierul susţinerii sau încurajării acţiunilor persoanelor violente, delimitându-se de acestea, au suferit totuşi vătămări în urma acţiunii forţelor de ordine", se arată în documentul DIICOT, citat de Agerpres.

"Cu titlu de exemplu şi fără pretenţia de a constitui cea mai reprezentativă dintre multiplele situaţii de acelaşi fel, ilustrăm prin câteva capturi de ecran modul sugestiv în care protestatari, aparent paşnici, cad victime colaterale, dar nu inocente, acţiunilor jandarmilor de respingere a atacurilor iniţiate asupra lor de către protestatarii violenţi", adaugă DIICOT.

Astfel, în ordonanţa de clasare au fost inserate fotografii care ilustrează "atitudinea" protestatarilor paşnici, capturile foto fiind însoţite de scurte explicaţii: "Pe un fond de acalmie se forţează gardul la contact cu jandarmii", "Lucrurile încep să se precipite", "Din spate se aruncă cu obiecte", "Un pet loveşte un jandarm în cască", "Se intervine cu substanţe lacrimogene pentru a se elibera presiunea pe zona de contact", "Protestatarii reacţionează violent împotriva forţelor de ordine", "Unii protestatari se arată amuzaţi de situaţie, încurajând prin comportamentul lor acţiunile violente îndreptate împotriva jandarmilor, context în care...un alt protestatar apreciază că jandarmii ar trebui stropiţi cu lichide", "În timp ce protestatari asumaţi ca paşnici dezaprobă acţiunea jandarmilor, din spatele lor alţi protestatari continuă să arunce cu diferite obiecte în forţele de ordine".

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Justitia romana este o rusine. Toti, si procurorii si judecatorii, sunt doar niste slugi. Nu merita banii pe care societatea ii baga in ei. Au ramas timorati de psd. In loc sa-i bage in puscarie, pe psd-ist, tariceanu, ponta ii slugaresc. Codul Penal si Constitutia sunt la bunul plac al acestor impostori.
    • Like 0
  • DIICOT cu cine este in COMPLICITATI MORALE,incepand cu procurorul de caz,si vinovata de serviciu Sefa HOSU,cand o tara intreaga a vazut in direct totul,clar ca lumina zilei,cum CUCOS=HARAP ALB,facea semne si miscari din toata fiinta si corpul lui,disperat,jandarmilor sa LOVEASCA CU BASTONUL,CU BOCANCII,CU GAZE SI APA,protestartarii.
    Odihnitul de la Rahova,Crmen Dan si milostiva Dancila,rad pe nerasuflate cand vad ca desi,nu mai sunt ce au fost,in DIICOT suflu PSD se simte inca.
    Predoiu demisia de onoare,ca nimeni altul decat el,a pus o in bratele presedintelui pe Sefa,Hosu,ca altfel,il regretam pe "intortocheatul si molatecul in vorbe"Tudorel.
    • Like 2
  • Pana acum platforma Republica a ridicat in slavi Justitia din Romania. Ati contestat Sectia Specială. Despre abuzurile procurorilor nimic. Despre cazul Caracal nimic. Daca totusi au mai foat greseli, au fost unele minore, nesemnificative. In concluzie DIICOT a deliberat drept! Iar acțiunile cu bastoane și gaze au avut menirea sa.le bage mințile in cap celor prezenți..
    Iar acum sa luam aminte ca trebuie sa fim carantinati obligatoriu, ca de nu, jandarmii statului de drept, vor continua ce au început. Totul este pentru binele si siguranta dvs.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Procurorul sigur a făcut studiile la Moscova cu urmașii lui Beria și Stalin,după cum a instrumentat cazul ăsta.
    • Like 3
  • Scandaloasă acțiunea DIICOT,a conceput o poveste pentru a ascunde adevărul.Ceace a văzut o lume întreagă nu a contat,au contat influențele PSD Simultan au adăugat doua alte mari povesti pentru a distrage atenția:Black Cube și cocaina,una oprită la spionul Dragomir deși afirmă că a fost spionat președintele,deci caz de siguranță națională,iar a doua ,rețea descoperită fara colaborare internațională ,fara arestați .Joc de manipulare.Pentru aceasta:demiterea imediată a conducerii și alungarea procurorilor.
    Este clară virusarea de către PSD a DIICOT.
    • Like 3
  • Numai pentru aceste explicații și procurorul DIICOT care a semnat acest act ar trebui exclus din magistratură.
    "ilustrăm prin câteva capturi de ecran modul sugestiv în care protestatari, aparent paşnici, cad victime colaterale, dar nu inocente, acţiunilor jandarmilor de respingere a atacurilor iniţiate asupra lor de către protestatarii violenţi"

    Nu mai avem agresori și agresați. Avem "aparente" și "inocente"...

    Prostia, că nu știu altfel cum sa o numesc, procurorului este nemărginită: "Un pet loveşte un jandarm în cască", "Se intervine cu substanţe lacrimogene pentru a se elibera presiunea pe zona de contact","

    Care presiune mey? Presiunea dintr-un pet este contraatacata cu gaze lacrimogene?!? Domnilor, oameni buni, voi vedeți ce scrie asta?!?
    Sincer, cu o astfel de "traducere" putem declara că în lagărele de exterminare naziștii erau victime ale unor sărăntoci morți de foame care se uitau cruciș la ei...
    • Like 6


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult