Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Victor Rebengiuc: „Nepoții nepotului meu vor apuca poate o schimbare care să mă facă și pe mine să mă bucur din ceruri”

Când s-a născut actorul Victor Rebengiuc, România era regat. A prins rebeliunea legionară, cel de-Al Doilea Război Mondial, bombardamentele îngrozitoare din București, abdicarea regelui, comunismul… 

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

„A venit și anul 1989, am crezut că am scăpat de toate nenorocirile, dar am intrat de fapt în altele. Trăim într-o țară condusă în mod arbitrar, nu pot să înțeleg superioritatea și disprețul celor care sunt aleși față de alegătorii lor și față de propunerile care vin din partea cetățenilor: Lasă că știm noi cum facem”, a spus Victor Rebengiuc în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

Programul de guvernare, un fel de Caritas

Tocmai acest lucru este de neacceptat pentru societate, crede actorul. „Nu poți să te bazezi doar pe o asigurarea dată de cineva care e în fruntea țării: Domn’e, eu știu cum fac, am un caiet special pe care îl știu din scoarță în scoarță, știu ce fac. Dar ce faci cu viața mea, cariera mea, progresul țării? Cine îmi garantează că lucrurile vor merge spre bine?”, se întreabă actorul.

Este nemulțumit de foarte multă vreme de felul în care este condusă țara. Problemele de viață, de libertate, de aspirație pe care le are în România nu au cum să îi creeze stări de mulțumire. Când se va petrece oare o schimbare? „Nepoții nepotului meu vor apuca poate o schimbare care să mă facă și pe mine să mă bucur din ceruri”, spune Victor Rebengiuc.

Acesta se teme de direcția în care merge acum România. „Mergem spre un lucru care o să ne coste scump, am impresia că se fac niște excese. Nu sunt specialist în economie, în finanțe, dar am văzut Caritasul care promitea contra un leu, opt lei înapoi. Nu pot să cred o asemenea chestie. Și acum văd că se dau bani. Mai dă, mai crește... Mi se pare că se exagerează și că a dispărut pudența. Orice om trebuie să aibă o doză de prudență, ca să fie sigur că nu rămâne în fundul gol”, a afirmat actorul. Întrebat de moderatori dacă programul de guvernare e un fel de Caritas, Victor Rebengiuc a replicat: „Eu așa cred”.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită duminică, la postul Digi24, începând cu ora 13:05.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Acuma sincer, domnule Rebenciuc, la toate "blăstămățiile" pe care le ziceți pe aici nu cred ca biserica vă va lasa "să mă bucur din ceruri"!
    • Like 0
  • check icon
    Din păcate d-nul Rebengiuc are dreptate,dar la noi clasa politică merge pe stilul câinii latră ursul trece așa că degeaba îți spune oful că nu-l ascultă cine ar trebui, căci acest popor în marea lui majoritate își merită soarta, atâta timp cât nu se implică masiv prin vot și nu numai, cuget cât mai adânc și atent, scuturarea de vechile metehne oarecum istorice(neseriozitate,lene,hoție,înșelare,mercantilism ieftin,etc).Ca atare politicienii fac ce le taie capul, fără borne de referință serioase,rupți de realitățile economice și politice dure, în care este angrenată toată planeta de când lumea și în care țara trebuie să lupte cât mai eficient.La noi, politicienii, în marea lor majoritate din 90 încoace, îi interesează exclusiv îmbogățirea personală prin hoții directe sau indirecte,trafic de influență și atât.De aici și exodul masiv al cremei acestui popor în proporție de peste 90%, atât intelectuali cât și muncitorii(țăranii) cu adevărat gospodari și harnici(până și hoții au plecat masiv,realizând că nu au loc de politicienii și clienții acestora).
    • Like 0
  • Paul check icon
    Din fericire exista o cale sa scapi de bandiții PSD-PNL-alde-UDMR-pmp și tot restul găștii de borfași care alcătuiesc clasa politica românească de după 1989. Ieșiți la vot și încercați sa convingeți cât mai mulți sa iasă la vot și sa nu voteze cu mafioții.
    • Like 1
  • Numai naivii ori rău intenţionaţii pot spune că din ură poate un jurnalist cult şi civilizat să scrie fără motivaţii reale critici faţă de PSD. Până una-alta PSD distruge ordinea firească din viaţa ţării. "Cadourile diavoleşti otrăvite" (cm spune cineva mai jos) oferite ca salarii mărite ne vor aduce multe greutaţi în viitorul apropiat.

    Sunt foarte curioasă să aflu ce credeţi că ar fi putut oare să spere orice român după mascarada din 1989 pusă în scenă de politcienii comunişti şi serviciile lor secrete? Maestrul Rebenciuc nu numai că a sesizat de la început dar a avut curaj să ne spună public tuturor celor care voiau sa audă, punându-ne în faţă pe masă un sul de hârtie igienică. "Revoluţia" a fost un mare fâs regizat de acelaşi om care a condus şi prima comisie parlamentară pentru " investigarea revoluţiei".
    Este mult mai interesant de aflat cum au fost convinse serviciile secrete şi politicienii comunişti din 1989 să-l sacrifice pe cel care le-a acceptat o serie de facilitaţi sociale şi financiare, aveau magazine speciale cu preturi speciale. Cei care au urmat foştilor conducători ai ţării s-au dovedit azi a fi o gaşcă neocomunistă mult mai crudă şi dispretuitoare faţă de populaţia în viaţă şi faţă de generaţiile următoare.
    Indiferent de culoarea lor politică, politicienii de azi care acced la putere au ca unic scop îmbogăţirea lor şi a clanului lor. Şi ţinându-se de mâini unii cu alţii schimbă legile ţării cu altele care să-i favorizeze şi să-i apere de răspundere, pun în posturi cheie persoane care să le cânte în strună cu scopul bine determinat de a putea păstra puterea.
    Naivul nu este maestrul Rebenciuc ci naivi au fost civilii şi soldaţii trimişi la moarte în 1989 de către o gaşcă de asasini. Nu am fost PCR-istă şi nu simpatizez cu vreun partid azi. Dar am atâta inteligenţă să compar umila vilă din Primăverii unde trăiau Ceauşeştii cu palatele somptuoase pe care şi le-au agonisit mai toţi politicenii şi guvernanţii din banii publici. Conturile lui Ceauşescu nu erau ale lui personal, aşa cum ne-au spălat creierul. El nu avea nevoie să mânuiască bani căci Gospodăria de Partid îi oferea cele necesare vieţii lui private. În schimb azi splendoarea politicii româneşti au palate, afaceri şi conturi în bănci străine în timp ce peste 50% români trăiesc în sărăcie şi peste 44% sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, din datele INS.
    Cred că Maestrul Rebenciuc cam asta a vrut să spună în mai puţine cuvinte şi doar pentru cine vrea să le audă.

    Eu m-am referit aici la politic, politicieni şi guvernanţi, în general; dar există printre aceştia şi oameni politici de caracter, buni patrioţi care nu pot ţine piept valului antinaţional al politicienilor şi guvernanţilor care deţin puterea. Numărul celor patroţi nu a ajuns încă la o valoare critică necesară şi suficientă din care să se ridice un lider naţional. Până atunci Caritas-ul va continua. Abia atunci se va putea schimba soarta românilor şi se va împlini ceea ce spunea maestrul Rebenciuc:
    „Nepoții nepotului meu vor apuca poate o schimbare care să mă facă și pe mine să mă bucur din ceruri”.
    Până atunci eu cred că Dictatorul a fost mai patriot decât oricare politician de după 1989, mai ales dacă ne amintim curajul lui în faţa plutonului de execuţie şi ultimile lui cuvinte rostite:
    "...Ceausescu s-a uitat drept in ochii mei si a strigat <Traiasca Republica Socialista Romania! Istoria ma va razbuna>si a inceput sa cante fragmente din Internationala. L-am impuscat in timp ce canta"...
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-5976555-video-ultimele-cuvinte-ale-lui-ceausescu-fata-plutonului-executie-nu-puteti-omori-niste-caini.htm

    S-a dovedit că a fost un naiv credul în cârca căruia s-au pus toate relele din ţară fie că erau sau nu iniţiate de el. Nu cred că nivelul lui intelectual îi permitea să găsească soluţii la problemele ţării, aşa cum şi azi un preşedinte, un premier au o suită de consilieri care îl învaţă ce să facă, ce să spună.
    • Like 3
    • @ Adriana Miut
      cand critici exagerat doar o parte si photoshopezi o alta parte nu cred ca esti prea diferit de jurnalistii de la Romania TV sau Antena 3. adica sa fim seriosi, se lupta Ingerii (Iohannis, PNL, USR, #rezist) cu Demonii (PSD, ALDE), "cadourile diavolesti" cred ca le asteapta destul de multi amarati care au salarii de mizerie. aceeasi dilema, prostul sau hotul? (sau si prost si hot, cum erau fostii PDL).
      • Like 0
    • @ Coca-Cola
      D-le ascuns Coca-Cola, eu sunt o pensionara cu un fiu şomer pe cap şi de-abia o ducem. Dar orice prost şi orice hoţ stie că dacă nu intră bani la buget, că nu are de unde să intre Când aproape 50% din tară este rurală şi vinde la piaţă fărăBon fiscal iar cei mari şi tari parte-şi fac cum săte bucuri de măriri de salarii şi pensii speciale pe bani imprumutaţi care înglodează în datorii pe copiii şi pe nepoţii noştri? Expresia "cadourile diavolesti" nu-mi aparţine, a spus-o cineva mai jos, poate nu aţi citit alte comentarii; de aceea este pusă cu ghelimele. Nu prea sunteţi un bun psiholog căci nu m-aţi nimerit. Cele 2 canale la care v-aţi referit nu sunt programate pe TV-ul meu. Urmăresc doar DIGI24 şi am suficientă materie cenuşie să stiu că nimeni nu reprezintă interesele românilor ori al naţiei noastre. De ce credeţi că 60% dintre cetăţeni nu s-au prezentat la urne? Pentru că viaţa le-a arătat că nici o formaţiune politică nu este procupată de interesele votanţilor şi că nimic nu se va schimba. Masa celor tăcuţi are nevoie de un lider politic patriot, nu doar un lider de partid. O să-mi spuneţi că PSD a mărit salariile şi eu vă voi întreba cum este posibil ca politicieni şi demnitari care nu produc valoare adăugată să îşi tragă din bani publici lefuri de 10-15 ori mai mari decât cei 44% ( după INS) care sunt plătiţi la minimum deşi doar aceşti amărâţi asigură plusvaloarea care asigură deficitar salarii şi pensii nesimţite unora care nici măcar nu trebuie să justifice ce fac cu banii publici. Să vă amintesc cum în toamna 2008 înainte de alegeri trădătorul liberalismului Tăriceanu a bătut palma cu PSD şi a mărit salarii şi pensii (cu 50%), a împărţit banii la primăriile PSD şi a lăsat viteria ţării nu numai goală dar şi înglodată în datorii, fără surse de finanţare a pomenilor electorale. Datoria totală externă a României la sfârşitul lui 2008 era de 73 miliarde euro, ne spune A.Năstase. Nu m-am bucurat că mi-a mărit pensia pentru că am ştiut că nu este posibil să cumpăr un avion pe bani împrumutaţi. Au venit fraierii de la PD, au preluat guvernarea fără să facă un bilanţ şi să anunţe public ce au preluat ( câtă prostie!) şi după 1 an ţara intra în incapacitate de plăţi; singura soluţie a fost tăieri de salarii.
      Exact aşa şi acum: s-au mărit salarii (efortul bugetar este mult mai mare pentru că veniturile rezultate prin aplicarea diferitelor procente şi idemnizaţii conduc la sume imense) şi pensii fără să existe surse de finanţare decât prostimea care să susţină consumul cât mai ridicat. cetăţenii vor fi şi mai săraci iar cei de la putere vor fi mult mai bogaţi. Preţurile şi tarifele în piaţă sunt azi mai mari decât pe timpul TVA-lui de 24%. Noi toţi plătim aceste datorii a căror bani intră în buzunarul catorva însemnaţi. Credeţi că numai medicii şi profesorii vor să trăiască bine? Toţi cetăţenii vor un trai decent ca în Germania. Plus că cei care au făcut studii superioare gratuite pe banii contribabililor români ne-au lasat cu ochii-n soare fără asistenţă medicală şi fără edcucaţie şi pregătiţi pe banii noştri susţin economiile şi locurile de muncă din ţările unde au fugit ca nişte hoţi. Spunea un academician că au dreptul la liberă circulatie. E adevărat dar să înveţe pe banii lor nu pe ai cetăţenilor care sunt pe loc 2 în topul celor mai sarace ţăril.
      Am spus aici în mai multe cuvinte ca o traducere a ceea ce a spus Maestrul Rebebciuc în mai puţine.
      Am fost un simpatizant liberal, azi sunt nimic... şi câţi sunt ca mine!
      • Like 1
    • @ Adriana Miut
      Mda, ascuns.... Referirea mea era la jurnalistii pe care i-ati invocat la inceput, nu la Dvs. Nu am aparat PSD, dar probabil ca in biserica asta daca nu critici PSD de fiecare data ceva nu e in regula cu tine. Ce spuneti despre PDL e de-a dreptul hilar, probabil am trait in universuri distincte in perioada aia.
      • Like 0
    • @ Coca-Cola
      Cu tot respectul, domnule, cu siguranţă avem percepţii diferite. Eu nu susţin decât interesul naţional abandonat de mai marii zilei. După 27 ani ani inutili este normal să fiu dezamăgită, la fel ca maestrul, găndindu-mă la viitorul copilului meu şi ce greşeală am făcut când l-am adus pe lume. Încerc să mă raportez cât mai obiectiv la realitatea românească, să nu mă implic prin prisma esperientei personale şi nu identific motive de laudă. Dvs. păreţi a fi mai indulgent, poate este bine, dar sunteţi şi cam subiectiv. Cine are ceva cunoştinţe financiar-contabile stie că economia noastră "duduia" pe bani împrumutaşi in 2008 şi criza, negată de Tăriceanu, ne bătea în poarta ţării. Viitorul ne va da dreptate ori dvs., ori mie. Aş fi mulţumită să aveţi dvs. dreptate confirmată de o realitate viitoare pentru că ar fi bine pentru mai multă lume.
      • Like 0
  • raman la parerea ca pentru noi o dictatura este cea mai potrivita, suntem deja genetic programati pentru asa ceva si nu e nimic rau in asta. parodia asta numita democratie e daunatoare pentru majoritatea romanilor. evident sa ai sansa unui dictator caruia sa-i si pese, altfel e ca in democratie (interesant cum multa lume asociaza democratiei resurse, mai ales rezultate ale progresului tehnologic, care nu existau in trecut)
    • Like 0
    • @ Coca-Cola
      check icon
      Am trait sa o vad si pe asta: dialog intre troli pe Republica. Cite unul mai merge, dar acum s-a imputit aerul rau de tot pe aici! Mai rasfirati baieti, mai rasfirati!
      • Like 2
  • Mai !? .. de ce nu aveti rabdare pana ii suteste Fitzotache Grindeanu caietu' de guvernare din seiful "Bibiotecii din Alexandria"! Eu am auzit ca mai are cateva combinatii si gata. O sa se uite chinezii dupa noi ca filipinezii dupa TGV. Deci domnule Rebengiuc... "Aveti putintica rabdare!".
    • Like 0
  • check icon
    Mă contrazice o profesoară de română, ori îl ... „citează” pe Rebengiuc ? Adică este „domn'e” (că așa „sună”), nu „dom'ne”, de la bunul, strămoșescul „DOMINE!”, adică „STĂPÂNE!” (mai pe slavonește).

    Deci bombardamentele din aprilie 1944 (București) au fost „groaznice” ? Cele de la Dresda cum au fost ? Coventry ? De Hiroshima și Nagasaki nu putem spune nimic, au fost „neconvenționale”. Și multe altele, prin Vietnam, Laos, Cambodgia, despre care nouă ni s-a spus mai puțin ...

    Precum un pește care nu vede apa, Rebengiuc nu vede Democrația - din cauza „copacilor”. Iar noi să îl credem competent, dar mai ales ONEST!

    Doamnă Ion, Rebengiuc înțelege engleză, nu ? Nu va putea spune că n-a știut ce-i prin lume, nu ? Înțelege pasajul de mai jos ?

    „Working journalists routinely claim that they bracket out their personal political beliefs as best they can in order to report as accurately and fairly as possible, and experience and research suggest they usually do a good job in that limited endeavor. Journalists also say they resist, to the best of their ability, any direct attempts by managers and owners to impose specific political constraints on their reporting, which they also usually succeed at.

    What working journalists typically fail to see is that they rarely challenge the dominant culture’s ideological assumptions—that capitalism is a fair and just system, U.S. domination of the world promotes peace and freedom, and U.S. society moves steadily toward greater fairness on race and gender.

    A more radical journalism that eschewed liberal pieties would help a society transcend its mythologies and confront reality. As we face not only the inhuman consequences of unjust social/economic/political systems but also multiple, cascading ecological crises, radical journalism is more necessary than ever.

    Pieties, whether from the smug reactionary right or the self-satisfied liberal side of the dominant culture, won’t save us.”

    Înțelege Rebengiuc ?
    • Like 0
    • @
      check icon
      PCRoberts (creditat cu lansarea termenului „presstitutes”) spune, uneori:

      „It is very hard to make one understand something, particularly so when his/her salary depends on his/her not understanding it!”

      Înțelege Rebengiuc ?
      • Like 0
    • @
      Nu ştiu de ce (yeah, right!) dar am vaga senzaţie că WW2 l-a prins pe dl. Rebengiuc în Bucureşti, nu la Dresda, şi nici la Coventry, Hiroshima, Nagasaki, Vietnam, Laos, Cambodgia sau alte destinaţii mai mult sau mai puţin exotice. Prin urmare, este de înţeles că acele bombardamente (şi nu altele) i s-au părut groaznice.

      Apropo, corect ar fi fost să indici sursa citatului: Robert Jensen – “Beyond Liberal Pieties: the Radical Challenge for Journalism” (nu de alta, dar te poate crede lumea mai deştept decât eşti în realitate…)
      • Like 0
  • Gy check icon
    Politicienii au invatat ca o populatie prostita e mult mai usor de mintit si de condus. Asta este tactica lor. Simplu si ieftin. Ei castiga iar noi pierdem. E foarte trist, Parintii si bunicii nu realizeaza si contribuie prin ignoranta, prin lipsa de informare, prin pasivitate la realizarea planului gandit de politicieni, chiar impotriva lor.
    • Like 2
  • Nu cred ca actorul este nostalgic. Probabil gandeste ca oamenii care au iesit in 1989 in satrada, au facut-o manati de speranta ca va fi pentru toti un pic mai bine, poate mai mult pentru unii si mai putin pentru altii, dar pentru toti a fost o speranta. O parte a beneficiat de schimbare vizibil, o alta parte este poate framantata de intrebari si inca de asteptari. Cei mai multi sunt nu doar dezamagiti, ci inspaimantati de proportiile raptului, ale coruptiei, de mult dezinteres pentru binele societatii in ansamblu. Aproape toti decidentii, alesi si numiti opereaza dupa formula - carpe diem -. Nu intrezarim o gandire de perspectiva pentru relansarea in forta a economiei tarii, care sa ne permita reducerea vizibila a distantei fata de tarile dezvoltate, dupa mai bine de un sfert de secol. Gandim ca avem doar o viata si ca aceasta este irosita de guvernanti, ceea ce nu este de loc acceptabil, si totodata avem sentimentul mainilor legate. Din dorinta de mai bine a omului, se naste progresul si dezvoltarea, chiar daca nu pe masura asteptarilor, dar macar incurajator. Lentoarea proceselor si actiunea sociala centrifuga, dezamageste in buna masura. Probabil in acest sens sau similar a gandit si actorul. Nu trebuie insa sa ne inecam la mal, sa pastram optimismul si sa incercam sa influentam personal fiecare, pozitiv, mersul inainte, fiecare dupa puteri. Suna a lozinca, dar nu vad alta cale. Dumnezeu sa ne ajute in sperantele si stradaniile poporului nostru, dar sa nu asteptam doar sa ne bage in traista, sa conlucram. Cele bune tuturor
    • Like 1
  • Gy check icon
    Si eu vreau sa stiu de unde are Dragnea averea. Cred ca tot de la "romani" asa cum ii place sa spuna.
    • Like 1
    • @ Gy
      Clanul Dragnea are averi, investiţii şi în Brazilia nu numai în România!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult