Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Viitorul președinte al României. Cu cine voi vota eu în primul tur al alegerilor prezidențiale

Nu poți să dai o definiție a candidatului perfect la președinția României. Poți doar să identifici, cât de cât corect, contextul în care se află țara și să încerci să vezi care dintre candidați este mai potrivit cu acest context și cu o estimare rezonabilă a evoluției acestuia pe perioada mandatului.

1. Pe plan extern, România se află în apropierea unui conflict militar. În această situație, România are nevoie de un președinte cu o minte pregătită să judece matur atât din punct de vedere politic, cât și militar.

2. România este și trebuie să râmână membră a Uniunii Europeane. Ne trebuie un președinte dornic să lupte pentru ca politicile economice ale Uniunii să vizeze restrângerea regulilor inventate și redarea spațiului central de acțiune regulilor descoperite în procesul nostru selectiv de evoluție, cele care formează sistemul de valori ale liberalismului economic clasic. Astfel, mult mai mulți oameni vor putea să vadă că obiectivul justiției sociale este artificial, adică prea în stânga, iar ceea ce se numește inadecvat dreapta este centrul firesc.

3. România nu a avut niciodată un președinte (domnitor, politician important) care să pună antreprenoriatul în centrul filozofiei sale despre societate. Pe plan intern, ceea ce a lipsit României dintotdeauna a fost o concepție liberală referitoare la dezvoltarea economică a țării. Cu excepția câtorva gânditori, probabil opt-zece în întreaga noastră istorie, ceilalți economiști sau oameni politici au conceput aproape mereu dezvoltarea economiei prin extinderea statului și a intervențiilor sale în economie. Aproape niciunul dintre oamenii politici, și cu atât mai mult dintre cei ce au servit în posturi administrative importante, nu a proiectat și nu a sprijinit politici economice care să vizeze în mod direct dezvoltarea antreprenoriatului. Odată ce această valoare este pusă la locul ei, întreaga concepție ce ghidează elaborarea politicilor economice se schimbă total față de ce a existat până acum. Iar aceste politici vor descătușa forțe economice incredibile în interiorul țării noastre. Vom vedea cum segmentul dependent de redistribuirea de la buget se va îngusta și va face loc unei clase mijlocii tot mai prospere.

4. Românii trebuie să aibă garanția că, în cazul unor provocări majore ce ar putea necesita soluții urgente, de exemplu, formele de război hibrid, nu vor fi obligați să-și sacrifice libertatea în numele urgenței. Avem nevoie de un președinte care să creadă în această filozofie liberală și dispus să fie foarte activ în ceea ce privește menținerea echilibrului între puteri și la prezervarea libertăților. În principiu, dar mai ales în contextul actual, ar fi bine pentru tânăra noastră democrație ca președintele să provină din partea liberală a spectrului politic, dacă puterea executivă și puterea legislativă vor proveni, așa cum cred că este evident, din zona social-democrației.

5. În sfârșit, atunci când avem în minte figura viitorului președinte, trebuie să ținem cont de faptul că trăim într-o lume în care unii aleg să răspundă stresului indus chiar de progresul societății cu abordări politice extremiste sau cu tribalismul modern pe care îl reprezintă naționalismul. Președintele nostru ar trebui să fie un adversar puternic al acestor tendințe.

Nu vă spun eu cu cine să votați, dar sper să vă gândiți la criteriile ce rezultă din raționamentele pe care le-am prezentat. Ponderați-le cum doriți, dar luați-le în calcul când vă definitivați decizia de vot!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • România nu a avut șansa de a avea un președinte care să se impună printr-o activitate autoritară și hotărâtă în folosul cetățenilor acestei țări. Că asta au sperat-si speră în continuare- românii: să apară cineva, acolo în frunte, care să miște odată politica acestei țări spre o direcție utilă tuturor.
    Greu de spus dacă viitorul președinte va reuși asta- privesc lista candidaților cu mari rezerve,deși nu ar fi mare lucru să ridice ștacheta fixată la un nivel foarte jos de predecesorii lor, adică Iliescu, Constantinescu, Băsescu și Joiannis. Parcă nici nu se poate coborâ mai jos decât au făcut-o susnumiții.
    Numai că problemele cu care se va confrunta România- și lumea asta mare în care trăim- sunt mult mai complicate. Ele încep cu Putin și se termină cu Trump. Și între cele două mari puteri ale planetei stau crize economice, alianțe pe interese militare și economice de conjunctura,schimbări climatice și, mai ales,un război care tinde să dea în clocot.
    Metaforic vorbind, nu îl invidiez deloc pe viitorul președinte, indiferent cine va fi. Oare dumnealor, candidații, încărcați de promisiuni, discursuri abile și proiecte (fanteziste în mare parte) - dumnealor își dau seama în ce se bagă?
    • Like 1
  • Dumitru check icon
    Domnule L Croitoru,apreciez expunerea dv ,aș adăuga și punctul 6 cu spusele 'conului'Iorgu(din..Escu anului 1953):decât să mă fac socialist,mai bine mă apuc de muncă.Poate astfel,în următorii 5/10 ani,România va avea un președinte capabil și important,exclus militar(cum sugerați);kacaia valoare,concepție,filozofie liberală?
    • Like 1
  • Bune aceste principii dar... DAR sunt valabile pentru o minoritate - care , din nefericire, nu are forța să fie reprezentativă. Mai ales în țările ex-comuniste - vezi România, Ungaria, Slovacia Germania de Est, Polonia și nu numai ies foarte greu dim mirajul stângii - formal pentru că ajunși la putere, sun obligați să aplice , în economie, cel puțin câteva idei liberale - și mai ale din ideea statului - părinte ocrotitor. Și in vest o destul de mare masă a populației înclină către o politică de stânga, ba chiar de extremă stângă. La noi situația este dramatică. Poți să alegi între un tip destul de mediocru , cu lacune mari în cultura generală ca să nu mai vorbesc de cultură politică, sau un golan cu aceleași calități ca și primul. Din nefericire amândoi sunt pe calapodul general al societății românești. Din nefericire nici tinerii nu stau mai bine.
    • Like 1
  • Mihai check icon
    Foarte corect în teorie dar practica ne omoară când vedem ce personaje sunt clasate pe primele locuri.
    • Like 1
  • pixel check icon
    președinte nu poate fi decât un singur om din 19.000.000 de cetățeni. inteligența unui popor se vede indubitabil din capacitatea-i de-al descoperi pe acesta, dincolo de perdeaua de fum a propunerilor. doi, puterea președintelui de a schimba lucruri e infimă. punerea accentului greșit se numește ticăloșie. cele mai importante alegeri sunt cele ale făcătorilor de legi, acolo e miezul mafiei, care nu se vrea întărită („ÎNTĂRIȚI-VĂ STATUL, DOMNILOR”, cum bine spunea un mare borfaș al țării, actualmente profesor nechemat pt copii pă net) nu până nu fac cheag mafii de tipul nordis-psd.
    • Like 0
    • @ pixel
      Rucs Rucs check icon
      România a devenit republica semi prezidențială. Este mult mai ușor să cumperi un om decât un parlament. Tocmai de aceea forța parlamentului a fost slăbită, inclusiv prin alegerea lui la 4 ani, în loc de 5 (ca ai președintelui). Practic președintele și-a pus "guvernul meu" de vreo 3 ori, indiferent de majoritatea parlamentara. Tot președintele da înapoi legi votate de parlament. Cum a fost cu codul silvic, când președintele a ținut cu austriecii. Tot președintele ne-a dat dezastrul România educata. A fost o dezbatere publică, societatea civila s-a mobilizat masiv împotriva propunerii de lege înaintată de Câmpeanu. A fost respinsa acea monstruozitate, dar apoi a fost numita Deca, a venit cu alta propunere care nu a mai fost pusa în dezbatere publica. Și gata, s-a ratificat. România nu mai e guvernata decât în mică măsură democratic, prin parlament. Să luam din nou învățământul - mari decizii precum împărțirea în module, scoaterea tezelor s-au făcut prin ordin de ministru, nu prin parlament. Deci în chestiunile cu adevărat importante, parlamentul nici măcar nu e consultat. Nu se ajunge acolo, se fac lucrurile în continuare noaptea ca hoții, prin ordin de ministru sau ordonanță de guvern. Prin manipulare însă, opinia publică este asmutita împotriva parlamentului, deși orice manual de științe politice ne spune că el e garantul unei democrații.
      • Like 2
    • @ Rucs
      pixel check icon
      președintele nu poate decât o singură dată întoarce o lege. dumneavoastră vorbiți de disoluția ideii de parlament, grație corupției intrinseci sau grație confiscării puterii de către camarila prezidențială? când apare corupția, mai contează că-i guvernul, președintele sau parlamentul? când noțiunile de dreapta și stânga au devenit atât de răstălmăcite, mai văd votanții că nu mai există decât o goană pentru puterea absolută între varii găști mai mult sau mai puțin securistoide? când toți actorii scenei vrut politice sunt corupți total mai contează care e mai puțin murdărit de minciuni și hoții? magma purulentă numită stat a inventat, și nu de azi de ieri, rotirea. o știe și plebea: na-ți-o ție, dă-mi-o mie! adică inducerea (prostirea proștilor) ideii de alternativă. dezbinarea între bandele de detracați moral e doar praf menit să orbească. vezi-i cum sunt monolit în protejarea propriilor foloase imorale și propriilor privilegii înăcrite și mustinde de discreționar. în televizuini nu văd ridicată niciodată ideea contractului. îi rog pe cei care vor să voteze să se ducă la care bancă vor domniile lor să ceară pe încredere o bancnotă mov de 5 sau una verde de 1. noi le dăm țara pe mână pe ...încredere. nu doar orașele și județele. cereți la bancă, pe ochi frumoși de orice culoare, 5 lei pe datorie, pe încredere. hai. mai e o săptămână.
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult