Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Vinovat ești tu, nu Firea!

Podul Ciurel - aglomeratie

Foto: Cepoi Scarletia Sorin

Ne place să credem că Bucureștiul este un oraș elitist, intelectual și cosmopolit, mirându-ne cu dezinvoltură de ce stânga populist-etnocentrică și antioccidentală domină agresiv discursul public al alegerilor pentru Capitală.

Realitatea este că în București își au sediul peste 300 de instituții de stat, pe care PSD și le-a fidelizat de-a lungul anilor: agenții, autorități, consilii, comisii, regii, companii, centre, institute, oficii, secretariate, unități, inspectorate, servicii, administrații și societăți. Numai Primăria Capitalei are în subordine 47 de „organisme”, administrații, centre, direcții, cluburi, plus alte 20 de companii municipale, populate recent cu salariați în mandatul Gabrielei Firea.

Bucureștiul „corporatist” e plin cu angajați a căror rezistență la schimbare este pe cât de posesivă cu cei care le garantează nemurirea în sistem, pe atât de agresivă este față de ideea schimbării de mentalitate.

Prin mesaje agresiv-emoționale, stânga populistă din București și-a fidelizat o bună parte a acestui electorat captiv din Capitală, exacerbându-le votanților sentimentul că „ceilalți” îi disprețuiesc, îi desconsideră. Rețeta e simplă: cu cât votanții se simt mai stigmatizați, mai disprețuiți de către „ceilalți”, cu atât e mai sigură tendința de a se răzbuna la vot, susținând exact liderii care le induc sentimentele de inferioritate. Treptat, ajungi să crezi tot ce-ți spun „liderii” tăi politici, pe care îi validezi necondiționat doar din cauză că îți întrețin ura și dorința de răzbunare.

Îți spune Firea că e bine, deși tu te târăști în trafic câte două ore pe zi? Să-ți intre bine în cap: doar ți se pare că e vina ei; stai blocat pe străzi doar pentru că nu ai plecat din casă mai devreme, deci e vina ta!

Copiii tăi sunt plini de ciupituri? Nu Firea e responsabilă, ci tu, inconștientule, n-ai avut grijă de copii când ați ieșit să vă plimbați în parcurile pline de lighioane!

Apa caldă iar e rece? Las-o și tu să curgă vreo 15 minute, dă-o dracului de treabă! E rece din cauza vecinilor care nu se spală și țin coloana rece, nu din cauza lui Firea! Mută-te la casă sau cumpără-ți centrală de apartament, dacă nu-ți convine la bloc!

Înoți în gunoaie pe străzi? Firea n-are nicio treabă! Unicul vinovat ești tu „omul de pe stradă”, care n-ai grijă de orașul tău, nu primărița!

După ce deschizi geamurile casei, intră praful până și în șifonier? Firea e nevinovată, desigur! Închide naibii ferestrele și vezi-ți de treaba ta în casă, nu mai da vina pe administrația incompetentă care ne omoară cu zile, sufocându-ne în oraș!

Îndrăznește cumva să fii realist și să spui adevărul. Ești haștagist, userist, penelist, rezist, elitist, idealist, activist, rebusist, anestezist, handbalist, fotbalist, excavatorist, buldozerist, algebrist și umorist.

Cam la asta se rezumă totul: la alegerea unui mod de a fi. Important, până la urmă, e doar să alegi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    #psdinafaralegii #outlawsdp
    • Like 0
  • Articol de rahat ,scris in linia republica.ro.Oare nu a fost scris sa influenteze partizan,acum in preajma alegerilor?
    • Like 1
  • Nume check icon
    Bucurestiul, ca multe alte capitale europene din estul Europei, plateste si pretul "succesului'". Acum ceva timp toti bucurestenii erau nemaipomenit de fericiti ca orasul lor are un PIB mai mare decat Berlinul. Suna frumos, dar in realitate nu. Acest lucru arata ca toate puterea economica este concentrata in Bucuresti, si putin in tara. Prin urmare daca vrei sa te realizezi sau sa cresti profesional, sau sa castigi mai multi bani singura solutie este sa te muti la Bucuresti. Sunt mici exceptii cu Cluj si Timisoara, care de fapt confirma regula. In discutii cu bucurestenii implicit se plang toti de aceleasi lucruri: aglomeratie, parcari, neamuri proaste, parcuri, praf, preturi mari la toate, dar cand ii intrebi de ce mai stau in Bucuresti si nu pleaca ti se raspunde ca nu ar castiga acesti bani in alta parte, si dupa aceea apar si beneficiile uzuale: scoli, spitale, cultura, servicii, distractie, etc.
    Prin urmare pentru a salva Bucurestiul este nevoie si ca orasul sa nu mai creasca demografic pentru ca in acest moment toata infrastructura este depasita.
    Si atat timp cat in continuare toate partidele continua sa concentreze puterea economica si adminstrativa in Bucuresti - pentru ca este mai usor de controlat si influentat provincia pentru voturi - nu va fi bine nici in Bucuresti. Prin urmare vor fi din ce in ce mai multi oameni care se vor muta in Bucuresti si totul va fi chiar mai rau in viitor, indiferent cine va fi primar in Bucuresti, chiar si Nicusor Dan. O politica de regionalizare si cu autonomii locale care sa permita si dezoltarea altor regiuni ar duce la o reducere a cresterii populatiei in Bucuresti si ar reduce apasarea pe infrastructura Bucurestiului care este in pragul colapsului.
    Bineinteles mai este intr-adevar nevoie de oameni competenti, cinstiti, corecti si incoruptibili ca Nicusor Dan si USR PLUS, care sa foloseasca cat mai eficient bugetul urias pe care il are acest oras. Si, bucurestenii sa aiba rabdare ca aceste lucruri nu se vor intampla peste noapte.
    • Like 2
    • @ Nume
      1--Bineînțeles, Nicușor Dan e cel mai bun de primar, cinstit, corect și incoruptibi ; asta chiar dacă i s-a dus faima de ”Plicușor” (spre invidia ăndreptată asupra lu L.O. care ... lua/ducea cu ”sacoșa” ....). Inocentă sugestie, ce să zic ! ... În plus, este dovedit și corect și incoruptibil ; dovadă stau recentele intervenții ale sale în favoarea unui (dovedit la tv
      pe văzute și pe auzite) interlop rejectabil.
      2-- Bineînțeles că ”Firea” e vinovată pentru că a inițiat multe lucrări și chiar și pentru sabotajele din Consiliul General care au frânat multe lucrări inițiate de dânsa. Față de persoanele care s-au înscris până acum drept candidți la funcția de primar, d-na Firea are marele avantaj că a dovedit potențialul major al său pentru administrația Capitalei !
      • Like 2
    • @ Ion Filip
      Nu numai că a dovedit potențialul său ci chiar l-a și valorificat, spre văzul bucureștenilor de bună credință !
      • Like 0
    • @ Nume
      Like . In principiu , sunt de acord cu dumneavoastra , insa lucrurile au / aveau o solutie simpla ca lumina zilei - Zona Metropolitana Bucuresti . Ea trebuia declarata/ infiintata de cel putin 10-15 ani . Astfel , Capitala se putea dezvolta armonios , multe institutii bugetare /bugetivore , autobaze , baze sportive , campusuri , stadioane , malluri , etc , puteau fi construite la Otopeni , Buftea , Snagov , etc ; Locuirea putea iesi foarte simplu din Oras , in mare masura , etc . Bucurestiul nu mai era o Necesitate , era un Mod de viata sau o Optiune . Orasul avea spatiu sa se intinda , sa se largeasca , pe zeci de km . NU se vrea , nu suntem seriosi , vizionari , ne complacem intr-o balta calduta , praf , nervi , ura , deznadejde , trancaneala , scrasnet de dinti ! Iubesc orasul asta , ca si parinti si bunicii mei si sper intr-un viitor mai bun pentru el ! Stiu sigur , ca acesta NU va veni . PS. Impartasesc aceeasi opinie cu ref. la domnul Nicusor Dan si USR . Sanatate .
      • Like 1
    • @ Ion Filip
      Ti dor de cand erai militean si toti iti pupau picioarele pt mici favoruri? Te credea-i un mic stapan pe mosie? Te-ai mutat de prin vre-un catun din Oltenia si iti facea placere ca "te-ai ajuns"? Nici macar nu esti din Bucuresti ,ce bagi bete in roate? Se vede frumos ca nu esti in corcondata cu articolele de pe republica.ro , atunci ce mai intri si postezi ? Adica trolezi nu postezi. Si pedeasupra iti mai dai si "like" singur.
      • Like 0
  • Bine spus, m-am nascut in Bucuresti dar m-am si saturat complet de acest oras in ultimii ani; sincer, daca as avea cum as pleca maine, fara sa ma mai uit inapoi. Si da, e vina mocofanilor din Bucuresti ca orasul e de cacao, mereu a avut institutii de rahat, primari de rahat samd. Votati, fireste, cu aportul nemijlocit al hoardelor de stanga si cu complicitatea celor absenteisti. Am fost la vot mereu si nu am votat niciodata stanga (de fapt, in Romania nici nu exista cu adevarat o stanga, doar o hoarda de caraghiosi subdezvoltati mental care isi zic partid de stanga) - totusi, trist, nu am putut schimba de una singura nimic.... vorba aia, cu o floare nu se face primavara...
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult