Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Viorica Dancilă a facut un deserviciu major speciei

Viorica Dăncilă și Maria Grapini

Foto: Virgil Simionescu/ Inquam Photos

Spre deosebire de orice altă categorie care ar putea fi discriminată, femeile nu sunt o minoritate. Și, totuși, ori de câte ori se lansează o discuție despre nedreptățile la adresa lor, vasta majoritate a criticilor, femei inclusiv, abordează problema ca și cum ar fi.

Din această perspectivă, Viorica Dăncilă a făcut un deserviciu major speciei, pentru că a compromis valoarea de simbol pe care o avea rolul său „legendar”, de a fi prima femeie premier din istoria României, cu atitudinea sa obedientă, lipsită de orice inițiativă individuală care să fi făcut vreodată demonstrația voinței proprii. Cu un asemenea comportament, din anvergura acestui mare rol, a trimis femeia exact acolo de unde se străduiește să iasă: din percepția că ar fi un minunat obiect decorativ, demn de admirație și care, ca să nu dispară, are, deci, nevoie de protecție. Nu doar că n-a combătut-o, citind de pe hârtiuță orice, ca descrierile de sub exponatele de muzeu, dar a și întărit-o. S-a străduit mereu să arate extraordinar, din coc până-n tocul pantofului.

Cu cât aspectul acestei femei a fost mai creionat, mai dantelat și mai ondulat, cu atât încrederea față de virtuțile unei femei într-un asemenea rol și puterea sa de a decide pentru ceilalți au scăzut. Am mai spus-o, nu vreau musai să mă repet, dar sentimentul e că a transformat Guvernul într-un spa unde, dacă tot te duci, te îngrijești la cel mai înalt nivel, ai servicii complete de make-up, hair-style, mani-pedi și croitorul tău. Din acest punct de vedere, Viorica Dăncilă pare impecabilă.

Acum, când reflectezi la cum conduce o femeie Guvernul, te gândești instinctiv la ea, ți se ridică păru-n cap și ți se face bucle. Și nu pentru că e dichisită, ci pentru că ea a pus dichisul în ornament, nu în acțiune. S-a străduit să arate, nu să facă. S-a chinuit până la limita kitschului să arate ca o doamnă și până la limita umilinței să pară că ea e prim-ministru.

Efectul când o „admiri” e că n-ai mai vrea deloc ca una ca ea să conducă guvernul. Și fără să-ți dai seama, aluneci în prejudecăți: poate tot mai bine un bărbat, nu are unghiile făcute, dar ar putea să-și scrie singur discursurile, poate n-are păr buclat, dar are mintea un pic mai puțin creață, n-are tocuri, dar ar putea avea coloană vertebrală... Din păcate, această doamnă premier a compromis o șansă uriașă pentru femei în România, ca ele să fie respectate ca o majoritate, în care egalitatea de gen e un derivat firesc al naturii noastre și nu mai are nevoie de demonstrații. Ei bine, după Viorica Dăncilă are nevoie mai mult decât oricând. România are nevoie de femei în care să avem cu toții încredere. 

Altminteri, asemenea oricărei specii admirate, riscăm să fim în continuare hărțuite și, cu toate abilitățile de a conduce, să fim respectate doar atunci când suntem de câte un mascul, din umbră, „protejate”.

Acest text a avut ca sursă de inspirație cea mai recentă cercetare privind egalitatea de gen în România, făcută de IMAS, la cererea Centrului FILIA. Barometrul de gen este cel mai elocvent studiu despre bărbați și femei făcut în România în ultimele două decenii, vorbește despre cum au evoluat relațiile dintre noi și despre cum își văd femeile și bărbații rolurile acasă, la job sau în societate.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mona Musca este singurul nume de politician român, femeie, care trezește incredere.
  • Like 0
 • Autoarea articolului este mai misogină decât cei mai misogini bărbați. Un om cu judecata normală nu poate gândi că, dacă prima femeie ajunsă premier este o tută, toate sunt la fel și că s-a compromis ideea că o femeie poate face față cu succes acestei funcții.
  • Like 1
 • Cred ca madam Dancila este un trend care se porta in intrega lume : spre exemplu : sunt fotomodele in lume care reprezinta case de moda prestigioase aspectul exterior facandu-le cinste...cand vine vorba de deschis pliscul nu ai cum sa nu observi o tonalitate mai baritonala sau una mai pe coarda subtire materia cenusie fiind ca si inexistenta in comparatie cu ambalajul. Ma gandesc ca a fi intr-o functie inalta vine si cu o anumita responsabilitate educationala pe masura in detrimentul aspectului vestimentar deci DIFERENTA este vizibila. Acum, daca "vopsim gardul" petrecand cam doua ore la machiaj si alte doua la dressing in fiecare zi inchipuiti-va ce ar fi putut face madam intr-o saptamana lucratoare in favoarea cetateanului roman lipsit de perspectiva....sa stiti intre noi fie vorba ca tipar psihologic madam pare a fi dulce ca mierea dar poseda o doza mare de nesimtire latenta precum si de " las ca ti-o coc eu " !
  • Like 3
 • Propunerea de presedinte femeie dinaintea ei fost Udrea ! Nu stiu cit ar fi putut compromite Udrea functia din alte puncte de vedere, dar macar aia stia sa vorbeasca singura...
  • Like 0
 • Nu cred că Dăncilă, în funcţia de prim-ministru, dăunează „speciei”. Să ni-i închipuim pe Daea şi pe Geneunche în aceeaşi ipostază. Sau să-l luăm ca exemplu pe 2T (Tudorel Toader). Ce folos că e deştept dacă-i o lichea ordinară? El a făcut mai mult rău României, decât ar fi putut face Dăncilă în 10 mandate. Asta nu dovedeşte decât nivelul la care Dragnea a reuşit să coboare politica românească.

  Pe mine, spre exemplu, dacă m-ar fi luat un şef de partid să mă propună prim-ministru sau ministru, aş fi fugit mâncând pământul. De ce? Pentru că n-aş putea să fac faţă postului; ştiu asta foarte bine. Mă întreb însă cum Dumnezeu i-or fi momit pe ăştia să ajungă în astfel de funcţii?

  În încheierea articolului, doamna Alexandru scrie: „Altminteri, asemenea oricărei specii admirate, riscăm să fim în continuare hărţuite şi, cu toate abilităţile de a conduce, să fim respectate doar atunci când suntem de câte un mascul, din umbră, «protejate»”. În cazul în care acceptaţi protecţia masculului, stimată doamnă Alexandru, vă pierdeţi statutul de femeie şi deveniţi fememlă. Depinde doar de alegerea dumneavoastră: un bărbat sau un mascul.
  • Like 3
  • @ Dragoş Anghelache
   Corina check icon
   ”...Cum Dumnezeu i-or fi momit pe ăştia să ajungă în astfel de funcţii?” Ce naivitate! Ăștia sunt dintr-o specie fără conștiința limitelor proprii și fără respect față de educație și ideea de merit. Știu că vor avea o armată de inși specializați în tot ce le trebuie. Ei sunt cu imaginea, cu aparențele, și pe acestea le manipulează beton, încât pentru mulți cu valori ca ale lor - fie bogați, fie săraci - ei ajung să întruchipeze liderul perfect.
   • Like 0
 • Viorica Dancila nici macar nu poate fi subscrisa speciei umane, desi, aparent, face parte din aceasta specie: e bipeda, are 2 maini, 2 picioare, o fata de om (ma rog, femeie....). In realitate, e doar o maimuta spilcuita care joaca dupa cum ii canta stapanul (alias Dragnea). Mintea ii lipseste cu desavarsire, ca si decenta sau simtul autocritic - bine ca e coafata si are pantofi cu toc, pavianul!!!! (bine a zis CTP...). Si poate fi spilcuita si ras-spilcuita, ca tot ii iese prostia prin toti porii, chiar si prin aia de prin partile mai intime.... Duceti-va fratilor la vot, e o rusine sa avem un astfel de prim-ministru si sa fim guvernati de un astfel de partid (vorba sa fie, partid, e doar o mafie nascuta in Teleorman!)
  • Like 4
 • Corina check icon
  Cei care suferim din cauza Vioricăi Dăncilă ne putem trata cu Clotilde Armand. Altă viață!
  • Like 2
 • Cata rautate! :)
  • Like 0
 • "S-a străduit mereu să arate extraordinar, din coc până-n tocul pantofului" si DA "Viorica Dancilă a facut un deserviciu major speciei" feminine arătând și confirmând încă o data ca locul maxim al evoluției femeii e la cratiță ! absolut corect ! o analiză foarte pertinentă ,
  • Like 2
 • "S-a străduit mereu să arate extraordinar, din coc până-n tocul pantofului" si DA "Viorica Dancilă a facut un deserviciu major speciei" feminine arătând și confirmând încă o data ca locul maxim al evoluției femeii e la cratiță ! absolut corect ! o analiză foarte pertinentă ,
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult