Foto: Virgil Simionescu/ Inquam Photos
Spre deosebire de orice altă categorie care ar putea fi discriminată, femeile nu sunt o minoritate. Și, totuși, ori de câte ori se lansează o discuție despre nedreptățile la adresa lor, vasta majoritate a criticilor, femei inclusiv, abordează problema ca și cum ar fi.
Din această perspectivă, Viorica Dăncilă a făcut un deserviciu major speciei, pentru că a compromis valoarea de simbol pe care o avea rolul său „legendar”, de a fi prima femeie premier din istoria României, cu atitudinea sa obedientă, lipsită de orice inițiativă individuală care să fi făcut vreodată demonstrația voinței proprii. Cu un asemenea comportament, din anvergura acestui mare rol, a trimis femeia exact acolo de unde se străduiește să iasă: din percepția că ar fi un minunat obiect decorativ, demn de admirație și care, ca să nu dispară, are, deci, nevoie de protecție. Nu doar că n-a combătut-o, citind de pe hârtiuță orice, ca descrierile de sub exponatele de muzeu, dar a și întărit-o. S-a străduit mereu să arate extraordinar, din coc până-n tocul pantofului.
Cu cât aspectul acestei femei a fost mai creionat, mai dantelat și mai ondulat, cu atât încrederea față de virtuțile unei femei într-un asemenea rol și puterea sa de a decide pentru ceilalți au scăzut. Am mai spus-o, nu vreau musai să mă repet, dar sentimentul e că a transformat Guvernul într-un spa unde, dacă tot te duci, te îngrijești la cel mai înalt nivel, ai servicii complete de make-up, hair-style, mani-pedi și croitorul tău. Din acest punct de vedere, Viorica Dăncilă pare impecabilă.
Acum, când reflectezi la cum conduce o femeie Guvernul, te gândești instinctiv la ea, ți se ridică păru-n cap și ți se face bucle. Și nu pentru că e dichisită, ci pentru că ea a pus dichisul în ornament, nu în acțiune. S-a străduit să arate, nu să facă. S-a chinuit până la limita kitschului să arate ca o doamnă și până la limita umilinței să pară că ea e prim-ministru.
Efectul când o „admiri” e că n-ai mai vrea deloc ca una ca ea să conducă guvernul. Și fără să-ți dai seama, aluneci în prejudecăți: poate tot mai bine un bărbat, nu are unghiile făcute, dar ar putea să-și scrie singur discursurile, poate n-are păr buclat, dar are mintea un pic mai puțin creață, n-are tocuri, dar ar putea avea coloană vertebrală... Din păcate, această doamnă premier a compromis o șansă uriașă pentru femei în România, ca ele să fie respectate ca o majoritate, în care egalitatea de gen e un derivat firesc al naturii noastre și nu mai are nevoie de demonstrații. Ei bine, după Viorica Dăncilă are nevoie mai mult decât oricând. România are nevoie de femei în care să avem cu toții încredere.
Altminteri, asemenea oricărei specii admirate, riscăm să fim în continuare hărțuite și, cu toate abilitățile de a conduce, să fim respectate doar atunci când suntem de câte un mascul, din umbră, „protejate”.
Acest text a avut ca sursă de inspirație cea mai recentă cercetare privind egalitatea de gen în România, făcută de IMAS, la cererea Centrului FILIA. Barometrul de gen este cel mai elocvent studiu despre bărbați și femei făcut în România în ultimele două decenii, vorbește despre cum au evoluat relațiile dintre noi și despre cum își văd femeile și bărbații rolurile acasă, la job sau în societate.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Pe mine, spre exemplu, dacă m-ar fi luat un şef de partid să mă propună prim-ministru sau ministru, aş fi fugit mâncând pământul. De ce? Pentru că n-aş putea să fac faţă postului; ştiu asta foarte bine. Mă întreb însă cum Dumnezeu i-or fi momit pe ăştia să ajungă în astfel de funcţii?
În încheierea articolului, doamna Alexandru scrie: „Altminteri, asemenea oricărei specii admirate, riscăm să fim în continuare hărţuite şi, cu toate abilităţile de a conduce, să fim respectate doar atunci când suntem de câte un mascul, din umbră, «protejate»”. În cazul în care acceptaţi protecţia masculului, stimată doamnă Alexandru, vă pierdeţi statutul de femeie şi deveniţi fememlă. Depinde doar de alegerea dumneavoastră: un bărbat sau un mascul.