Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Viorica Dăncilă anunță că Guvernul va da o ordonanță de urgență care să prevadă închisoare pe viață pentru criminali, violatori și pedofili

Viorica Dăncilă declară război împotriva criminalității

Viorica Dăncilă a anunțat joi, într-o conferință ținută împreună cu ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, că Guvernul va da o ordonanță de urgență care să prevadă închisoare pe viață pentru criminali, violatori și pedofili.

„Am spus că vreau sancţiuni drastice pentru criminali, violatori şi pedofili. Voi da OUG pentru instituirea pedepsei cu închisoarea pe viaţă, respectiv înăsprirea pedepselor pentru aceste fapte. Am zero toleranţă pentru lipsa de umanitate şi lipsa de respect faţă de cetăţean. Am zero toleranţă pentru greşeli, de la atitudini lipsite de responsabilitate şi profesionalim, la erori de procedură şi nerespectarea legii”, a declarat Dăncilă.

Aceasta a mai spus că nu acceptă ca în mandatul său românii să se teamă pentru siguranța lor.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "Am zero toleranţă pentru lipsa de umanitate şi lipsa de respect faţă de cetăţean. Am zero toleranţă pentru greşeli, de la atitudini lipsite de responsabilitate şi profesionalim, la erori de procedură şi nerespectarea legii”. Discurs sforăitor, demagogic, poate fi dat exemplu. Nici noi, cetățenii, nu tolerăm lipsa de respect, nu vă tolerăm incompețența, indolența, iresponsabilitatea, batjocura si încălcarea legii. Dar n-avem broșă, tribună și microfon.
  • Like 0
 • E campanie. Dacă se mai unește și fotomodelul ALDR-APACA cu Titulescul microscopic alias Pobta, PSD-ului ii întra putulica atât de mult la apa încât o vei cauta cu lumânarea prin clădirea Parlamentului.
  • Like 0
 • "Am zero toleranţă pentru greşeli" - pai atunci Veorico du-te inapoi la scoala. Cat despre initiativa, nu PSD tipa ca din gura de sarpe ca pe vremea lui Base se dadeau prea multe ordonante de urgenta? Acum vad ca nu mai e o problema.
  • Like 2
 • Da cu asta sunt de acord votez cu 10 mîini pe bune.  • Like 0
 • Dorin check icon
  Tupeu la analfabeta asta.După ce partidul ei cu Ciordache in fruntea le dă drumul la mii dintre ei ,acum vrea să-i închidă pe viață?
  • Like 3
 • Problema la noi e că nu avem cu adevărat pedeapsa de închisoare pe viață, la noi închisoare pe viață înseamnă de fapt maxim 25 de ani, trebuie schimbat codul penal și să introducem pedeapsa pe viață fără drept de eliberare iar minorii de peste 14 ani să fie judecați ca majori pentru fapte de violență, sunt țări care au astfel de prevederi. Eu sunt de părere că ar trebui renunțat la aberația cu comasarea pedepselor, trebuie adunate condamnările pentru fiecare caz în parte după model american și astfel scoți din societate recidiviștii, pe modelul actual vezi pe unul de 35 de ani cu condamnări de 50 de ani dar el a efectuat doar 7 ani, adică pedeapsa cea mai mare plus un mic spor ceea ce e o aberație.
  • Like 2
  • @ Adrian Ionescu
   check icon
   Pentru recidiviști, da.
   Pentru ceilalți însă... principalul scop al ”pedepsei” nu este pedeapsa în sine (ca un fel de act de răzbunare al societății) ci cel de corijare al individului în cauză.
   • Like 0
  • @
   Dacă are patru violuri de exemplu la activ, dar e prins pentru prima oară nu e recidivist ? Pe actualul cod penal dacă ai 2 violuri la activ sau 22 primești aceiași pedeapsă, pedeapsa cea mai mare plus un mic spor pentru recidivă, atât. P. S. Ăia cu corijarea în pușcărie e glumă progresistă. Cred că unii ca frații Cămătaru sigur se corijează, parcă-i văd. ,, ingineri " la UBER.
   • Like 2
  • @ Adrian Ionescu
   check icon
   ”Dacă are patru violuri de exemplu la activ, dar e prins pentru prima oară nu e recidivist ?”
   Nu, nu e.
   Bănuiesc că suteți de acord că nu trebuie să intrăm într-o spirală care poate conduce către Franța sfîrșitului de secol 18.
   Dacă da, atunci veți înțelege că problema dvs (2 violuri versus 22 de violuri) nu e o problemă de legislație ci una de eficiență a poliției/procurorilor care au în atribuții rezolvarea acestor cazuri.
   Cine are datoria să prindă violatorul de care vorbiți după PRIMUL său viol? Cine nu-și face bine treaba astfel încît violatorul ajunge la a 22-a victimă, bunica?
   Deci, la prima greșeală minoră (să zicem, pt simplificare, că asta înseamnă orice fără pierderi de vieți omenești) individul merită șansa reabilitării ”prin forțe proprii”.
   Spectrul de aplicabilitate e oricum mai larg, la cît de alambicate sunt legile, spuneți-mi dvs dacă sunteți 100% sigur că nu încălcați NICIUNA!
   Și, nota bene: eu nu susțin ceva de genul ”primul viol/omor să fie iertat” ci doar că, dacă ești la ”prima abatere”, indiferent pt ce, coroborat cu alți factori (intenție etc), e ok să beneficiezi de îngăduință din partea judecătorului. În funcție de situație, poate fi ”cu executare” sau nu.
   Adică cam așa cum se procedează astăzi.
   • Like 0
  • @ Adrian Ionescu
   Eu as merge chiar mai departe, pedeapsa pentru o infractiune sa fie inmultita cu factorial din numarul de condamnari anterioare. Astfel, la prima si a doua condamnare coeficientul va fi 1, la a treia se va dubla, la a patra va fi 6 samd! Ideea e ca daca nu invata nimic dintr_o condamnare, e un pericol social in crestere
   • Like 0
 • Poate sa mai dea oug in domeniul justitiei??? Ca de abia am avut referendum pe tema asta!!!! Si daca o da, orice condamnat o va ataca la curtea constitutionala.... Tb data lege, nu oug! Niciun guvern nu mai are dreptul sa dea oug in domeniul justitiei, indiferent daca e o oug “buna” sau “rea”!!!! Multumim Iohanis si “multimii” care a votat!
  • Like 1
  • @ Laurentiu
   Referendumul n-a fost acceptat de ccr, deci n-are nici o valoare.
   • Like 0
  • @ Rareș Mocanu
   Ccr a respins initiativele de revizuire a constitutiei. Referendumul a fost in schimb validat! Am avut un alt referendum invalidat datorita cvorumului, si cu toate acestea cand s-a incercat adoptarea unei legi care nu se incadra in vointa populara, ccr a declarat legea neconstitutionala si a spus ca desi referendumul nu a fost validat, totusi tb sa se tina cont de vointa poporului....
   • Like 0
  • @ Rareș Mocanu
   Ccr a respins initiativele de revizuire a constitutiei. Referendumul a fost in schimb validat! Am avut un alt referendum invalidat datorita cvorumului, si cu toate acestea cand s-a incercat adoptarea unei legi care nu se incadra in vointa populara, ccr a declarat legea neconstitutionala si a spus ca desi referendumul nu a fost validat, totusi tb sa se tina cont de vointa poporului....
   • Like 0
  • @ Rareș Mocanu
   check icon
   Ba nu, CCR a zis că referendumul e valid (acceptat), doar că rezultatul nu poate fi transpus în textul Constituției și că PARLAMENTUL TREBUIE SĂ PUNĂ ÎN PRACTICĂ rezultatul referendumului! Adică exact ce spunea Laurentiu: lege emisă de Parlament, nu Constituție, nu OUG!
   Acuma, dacă m-ați întreba pe mine... CCR nu-mi mai inspiră nici cea mai mică încredere că ar fi un judecător obiectiv!
   Ei au argumentat cu texte din Constituție de ce nu este posibilă acea modificare... Păi, nene, tocmai de asta am făcut referendumul, ca să schimbăm Constituția!
   Care ar fi soluția realizării acestui deziderat în afară de o nouă revoluție??
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult