Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Viorica Dăncilă anunță că Guvernul va da o ordonanță de urgență care să prevadă închisoare pe viață pentru criminali, violatori și pedofili

Viorica Dăncilă declară război împotriva criminalității

Viorica Dăncilă a anunțat joi, într-o conferință ținută împreună cu ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, că Guvernul va da o ordonanță de urgență care să prevadă închisoare pe viață pentru criminali, violatori și pedofili.

„Am spus că vreau sancţiuni drastice pentru criminali, violatori şi pedofili. Voi da OUG pentru instituirea pedepsei cu închisoarea pe viaţă, respectiv înăsprirea pedepselor pentru aceste fapte. Am zero toleranţă pentru lipsa de umanitate şi lipsa de respect faţă de cetăţean. Am zero toleranţă pentru greşeli, de la atitudini lipsite de responsabilitate şi profesionalim, la erori de procedură şi nerespectarea legii”, a declarat Dăncilă.

Aceasta a mai spus că nu acceptă ca în mandatul său românii să se teamă pentru siguranța lor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Am zero toleranţă pentru lipsa de umanitate şi lipsa de respect faţă de cetăţean. Am zero toleranţă pentru greşeli, de la atitudini lipsite de responsabilitate şi profesionalim, la erori de procedură şi nerespectarea legii”. Discurs sforăitor, demagogic, poate fi dat exemplu. Nici noi, cetățenii, nu tolerăm lipsa de respect, nu vă tolerăm incompețența, indolența, iresponsabilitatea, batjocura si încălcarea legii. Dar n-avem broșă, tribună și microfon.
    • Like 0
  • E campanie. Dacă se mai unește și fotomodelul ALDR-APACA cu Titulescul microscopic alias Pobta, PSD-ului ii întra putulica atât de mult la apa încât o vei cauta cu lumânarea prin clădirea Parlamentului.
    • Like 0
  • "Am zero toleranţă pentru greşeli" - pai atunci Veorico du-te inapoi la scoala. Cat despre initiativa, nu PSD tipa ca din gura de sarpe ca pe vremea lui Base se dadeau prea multe ordonante de urgenta? Acum vad ca nu mai e o problema.
    • Like 2
  • Da cu asta sunt de acord votez cu 10 mîini pe bune.



    • Like 0
  • Dorin check icon
    Tupeu la analfabeta asta.După ce partidul ei cu Ciordache in fruntea le dă drumul la mii dintre ei ,acum vrea să-i închidă pe viață?
    • Like 3
  • Problema la noi e că nu avem cu adevărat pedeapsa de închisoare pe viață, la noi închisoare pe viață înseamnă de fapt maxim 25 de ani, trebuie schimbat codul penal și să introducem pedeapsa pe viață fără drept de eliberare iar minorii de peste 14 ani să fie judecați ca majori pentru fapte de violență, sunt țări care au astfel de prevederi. Eu sunt de părere că ar trebui renunțat la aberația cu comasarea pedepselor, trebuie adunate condamnările pentru fiecare caz în parte după model american și astfel scoți din societate recidiviștii, pe modelul actual vezi pe unul de 35 de ani cu condamnări de 50 de ani dar el a efectuat doar 7 ani, adică pedeapsa cea mai mare plus un mic spor ceea ce e o aberație.
    • Like 2
    • @ Adrian Ionescu
      check icon
      Pentru recidiviști, da.
      Pentru ceilalți însă... principalul scop al ”pedepsei” nu este pedeapsa în sine (ca un fel de act de răzbunare al societății) ci cel de corijare al individului în cauză.
      • Like 0
    • @
      Dacă are patru violuri de exemplu la activ, dar e prins pentru prima oară nu e recidivist ? Pe actualul cod penal dacă ai 2 violuri la activ sau 22 primești aceiași pedeapsă, pedeapsa cea mai mare plus un mic spor pentru recidivă, atât. P. S. Ăia cu corijarea în pușcărie e glumă progresistă. Cred că unii ca frații Cămătaru sigur se corijează, parcă-i văd. ,, ingineri " la UBER.
      • Like 2
    • @ Adrian Ionescu
      check icon
      ”Dacă are patru violuri de exemplu la activ, dar e prins pentru prima oară nu e recidivist ?”
      Nu, nu e.
      Bănuiesc că suteți de acord că nu trebuie să intrăm într-o spirală care poate conduce către Franța sfîrșitului de secol 18.
      Dacă da, atunci veți înțelege că problema dvs (2 violuri versus 22 de violuri) nu e o problemă de legislație ci una de eficiență a poliției/procurorilor care au în atribuții rezolvarea acestor cazuri.
      Cine are datoria să prindă violatorul de care vorbiți după PRIMUL său viol? Cine nu-și face bine treaba astfel încît violatorul ajunge la a 22-a victimă, bunica?
      Deci, la prima greșeală minoră (să zicem, pt simplificare, că asta înseamnă orice fără pierderi de vieți omenești) individul merită șansa reabilitării ”prin forțe proprii”.
      Spectrul de aplicabilitate e oricum mai larg, la cît de alambicate sunt legile, spuneți-mi dvs dacă sunteți 100% sigur că nu încălcați NICIUNA!
      Și, nota bene: eu nu susțin ceva de genul ”primul viol/omor să fie iertat” ci doar că, dacă ești la ”prima abatere”, indiferent pt ce, coroborat cu alți factori (intenție etc), e ok să beneficiezi de îngăduință din partea judecătorului. În funcție de situație, poate fi ”cu executare” sau nu.
      Adică cam așa cum se procedează astăzi.
      • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      Eu as merge chiar mai departe, pedeapsa pentru o infractiune sa fie inmultita cu factorial din numarul de condamnari anterioare. Astfel, la prima si a doua condamnare coeficientul va fi 1, la a treia se va dubla, la a patra va fi 6 samd! Ideea e ca daca nu invata nimic dintr_o condamnare, e un pericol social in crestere
      • Like 0
  • Poate sa mai dea oug in domeniul justitiei??? Ca de abia am avut referendum pe tema asta!!!! Si daca o da, orice condamnat o va ataca la curtea constitutionala.... Tb data lege, nu oug! Niciun guvern nu mai are dreptul sa dea oug in domeniul justitiei, indiferent daca e o oug “buna” sau “rea”!!!! Multumim Iohanis si “multimii” care a votat!
    • Like 1
    • @ Laurentiu
      Referendumul n-a fost acceptat de ccr, deci n-are nici o valoare.
      • Like 0
    • @ Rareș Mocanu
      Ccr a respins initiativele de revizuire a constitutiei. Referendumul a fost in schimb validat! Am avut un alt referendum invalidat datorita cvorumului, si cu toate acestea cand s-a incercat adoptarea unei legi care nu se incadra in vointa populara, ccr a declarat legea neconstitutionala si a spus ca desi referendumul nu a fost validat, totusi tb sa se tina cont de vointa poporului....
      • Like 0
    • @ Rareș Mocanu
      Ccr a respins initiativele de revizuire a constitutiei. Referendumul a fost in schimb validat! Am avut un alt referendum invalidat datorita cvorumului, si cu toate acestea cand s-a incercat adoptarea unei legi care nu se incadra in vointa populara, ccr a declarat legea neconstitutionala si a spus ca desi referendumul nu a fost validat, totusi tb sa se tina cont de vointa poporului....
      • Like 0
    • @ Rareș Mocanu
      check icon
      Ba nu, CCR a zis că referendumul e valid (acceptat), doar că rezultatul nu poate fi transpus în textul Constituției și că PARLAMENTUL TREBUIE SĂ PUNĂ ÎN PRACTICĂ rezultatul referendumului! Adică exact ce spunea Laurentiu: lege emisă de Parlament, nu Constituție, nu OUG!
      Acuma, dacă m-ați întreba pe mine... CCR nu-mi mai inspiră nici cea mai mică încredere că ar fi un judecător obiectiv!
      Ei au argumentat cu texte din Constituție de ce nu este posibilă acea modificare... Păi, nene, tocmai de asta am făcut referendumul, ca să schimbăm Constituția!
      Care ar fi soluția realizării acestui deziderat în afară de o nouă revoluție??
      • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult