Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Viorica Mondiala. 3 întrebări după „vizita” din State

Viorica Dăncilă, vizită SUA

Foto: gov.ro

Doamna Viorica Dăncilă a făcut o călătorie peste Ocean, un „trip” în care a tras pe nări aerul tare al diplomației la nivel înalt. A anunțat că mută ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim. Din felul în care a făcut-o părea că decizia e luată și nu ne mai rămâne decât să mutăm mobila. Doar că pe doamna Dăncilă a luat-o gura pe dinainte. NU e nicio decizie luată și NU are premierul României decizia finală în această speță. La finalul vizitei, regele Iordaniei și-a anulat vizita în România, Marocul a refuzat să-l mai primească deocamdată pe Călin Popescu Tăriceanu, care-și programase o vizită oficială, iar birocrații din Uniunea Europeană își dau pumni în cap văzând-o pe „președinta Europei” cum răstoarnă șiștarul cu lapte cu o veselă iresponsabilitate. În sinea ei, doamna Dăncilă este mulțumită de trebușoara făcută. „Au fost întâlniri foarte bune aici, la Washington (...) Întâlnirile au fost bune, iar după părerea mea, toate aceste întâlniri, toate aceste discuții a repus (sic!) România pe harta mondială, și spun acest lucru într-un context pozitiv, având în vedere aprecierile pe care le-am avut la adresa noastră și a guvernării, de aici, din Statele Unite ale Americii. Cred că am făcut ceea ce e corect, România trebuie să aibă propriul punct de vedere pentru a fi respectată”, a făcut bilanțul Viorica Dăncilă, marţi seară, într-o intervenţie telefonică la România TV. Referitor la anularea vizitei regelui Iordaniei în România, după anunţul privind mutarea ambasadei la Ierusalim, Viorica Dăncilă dă din umeri: „Nu e vina mea că regele Iordaniei nu a mai venit. Preşedintele putea să îl sune să îi spună că nu este de acord, pentru că regele e omologul preşedintelui, nu al premierului”.

Dincolo de acest succes repurtat la nivel mondial și chiar și la RTV, rămân câteva întrebări:

1. Ce fel de vizită a făcut în State? Dacă este una privată nu e nicio rușine, dar să o spună. Pe site-ul Guvernului e specificat într-un comunicat dat duminică, în prima parte a zilei, „Vizită”, ca în Caragiale, iar în altul, dat în a doua parte a zilei, „vizită de lucru”. Dacă e vizită de lucru, are un caracter oficial, Guvernul e obligat să ne spună „ce a lucrat” premierul, dacă e o vizită privată se schimbă registrul. Vizitele la nivel de șefi de stat și de Guvern sunt de mai multe feluri, fiecare implicând un nivel diferit de protocol, de decizie și de… cheltuieli: vizite de stat, vizite oficiale, vizite de lucru, vizite private.

2. Unde a stat, cât a costat, cine a plătit. E important să știm dacă deplasarea s-a făcut din banii contribuabililor români, din banii personali ai doamnei Dăncilă, din banii comunităților evreiești care au susținut evenimentul la care a participat premierul României. E util, în numele transparenței, să știm dacă a stat la Hotel Trump din Washington, cine a ales hotelul și de ce. Suspiciunea jurnaliștilor americani e că premierul României a stat la „hotelul lui Șefu”, ca să cumpere o indulgență. Suspiciunea noastră e că cineva din anturajul doamnei Dăncilă a împins-o în „hotelul lui Trump” ca să-i arate șefului Americii că și noi vorbim aceeași limbă. Și că doamna Dăncilă a fost de fapt… a cash deposit. Sau poate că doamna Dăncilă, care știe că dacă te duci la Alexandria trebuie să te cazezi la Turris, tot „hotelul lui Șefu”, o fi crezut că așa sunt uzanțele diplomatice și la case mai mari. Deși pare nițel naiv să-ți imaginezi că pe Trump îl poți cumpăra cu 2000 de dolari camera pe noapte.

3. Cine i-a dat mandat în numele „poporului meu” să anunțe mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Cine în afară de Liviu Dragnea, Șeful Ventriloc. Până una alta mai avem o ordine constituțională, câtă o mai fi, mai avem un președinte responsabil de politica externă, cât o mai fi, mai avem o alianță care se numește UE, cu o poziție clară în această chestiune, cât om mai fi în ea. Este cel puțin bizar ca, în timpul în care asiguri președinția Uniunii Europene, să faci o astfel de declarație care contrazice însăși politica pe care se presupune că o reprezinți. Este o fanfaronadă să-i faci Israelului o promisiune de care nu te poți ține. E stupid să-ți ostilizezi toate țările arabe și să dai cu piciorul, vorba lui Traian Băsescu, la 50 de ani de diplomație în Orientul Mijlociu. Pentru ce? Pentru un pumn de aplauze? Pentru o suită premier cu pat king-size, aer condiționat și aparat de cafea? Pentru ego-ul tău provincial care simte nevoia să devină un jucător global? Pentru că așa ți s-a șoptit în cască?

Sunt convins că Guvernul va răspunde la aceste întrebări cu aceeași promptitudine și transparență, precum au făcut-o Partidul și Statul când l-au internat pe dl. Dragnea…

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • oare dupa toate nenorocirile făcute....oare care dintre ăstia vorbeste mai bine....rusește!
  • Like 0
 • Stanga politica confunda tupeul cu clasicismul, si il manifesta in toate sferele vietii.

  Pe langa asta, da totul party-urilor 'romane', care sa arate Europei de Est, ca Romania, inca da totul cand vine vorba de spirit.

  Cum de nu reusesc sa mute ambasada, dau iluminismul si renasterea au murit in Europa ? Sau Franta si-a vandul sufletul Germaniei ?
  • Like 0
 • Relatiile cu Japonia distruse, relatile cu lumea araba distruse, relatile cu Israelul pe muchie de cutit(o retractare jignitoare la adresa lor), relatiile cu UE in pragul colapsului, relatiile cu PD american (totusui, PSD isi zice de stinga) in pragul inghetului, datorita lingerii in popou a lui Trump. Aceeasi lingere aduce prejudicii relatiilor cu China, care a devenit liderul mondial al globalizarii, in timp ce Trump se opune. (Nu zic ca trebuie sa-l infruntam pe Trump, e bine ca vrem relatii bune cu el. Dar chestia asta se cheama, totusi, diplomatie... Nu intri cu proasta in portelanuri.)
  In afara de Rusia, este o tara sau alianta cu care avem relatii normale?
  Oare chiar nu se poate face nimic? (Cod Penal, Constitutie... nici o lege? Ceva pute.)
  • Like 1
 • Adevărul este că tâmpita neamului ne pune pe harta lumii,mai exact ne mută de la locul nostru bine conturat,în colțul ăla explicativ:
  „Pătrățica galbenă= Burkina Fasso.
  Pătrățica albastră=România”.
  • Like 1
 • Ionel check icon
  Andrei Marga: "Pe bună dreptate, primul-ministru al României a comunicat la Washington că ambasada României în Israel va fi reamplasată în capitala statului evreu. Este, în definitiv, atributul guvernului să decidă o astfel de acțiune și nimeni nu are dreptul să o împiedice."
  https://www.dcnews.ro/nimeni-nu-are-dreptul-s-o-impiedice-pe-dancila-nu-intra-in-atributiile-lui-iohannis_644432.html
  • Like 0
  • @ Ionel
   check icon
   Tocmai, că în definitiv NU e atributul guvernului. Chiar madam Dăncilă a recunoscut-o! Și dacă nimeni n-are dreptul s-o împiedice, atunci cine se crede Marga ăsta de vrea s-o împiedice să-și recunoască limitele atribuțiilor?!
   • Like 2
  • @ Ionel
   Este atributul președintelui republicii, nu al guvernului. De aia cretina a retractat, la tv de casă afirmațiile aberante, făcute in sua. Când o lume, civilizată, întreaga este impotrivă, tu să iei o asemenea hotărâre, înseamnă ca o sfidezi. Se vad reacțiile, in special ale tarilor arabe. Și încă nu au reacționat toți. Unii, probabil, așteaptă o corectare, o retragere a afirmațiilor, ceea ce a și făcut biata ființă nevinovată. Oricum, ne-am pierdut, cum zice japonezul, cinstea obrazului. A câtă oara în istoria recentă? Asta se va repara greu, daca se va mai repara! Niciodată nu vom ajunge de unde am căzut, în urma acestor afirmații, făcute de un trădător prin unealta sa retardată. Acest nemernic, dragnea, este un ticălos laș. Prin tot ce spune, prin atitudini, vădește lașitate și abjecție. A batjocorit, cu sprijinul unora leiți lui, instituția prezidențială și toate celelalte instituții ale statului. Pedeapsa pentru ăsta este condamnarea, ca si soții ceausescu, la executare.
   • Like 3
  • @ Zugravu Mircea
   Ionel check icon
   Acestea sunt atributiile presedintelui in domeniul politicii externe : "ARTICOLUL 91
   (1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.
   (2) Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.

   (3) Reprezentanţii diplomatici ai altor state sunt acreditaţi pe lângă Preşedintele României."
   • Like 0
  • @
   Ionel check icon
   "Marga asta " este un filozof, politolog și om politic român, profesor universitar, fost ministru de externe al României în mai-august 2012, ministru al educației în 1997-2000, rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj între anii 1993-2004 și 2008-2012, laureat al premiului Herder în anul 2005......o somitate recunoscuta in Europa.
   Cred ca pierd timpul pe acest site ! Mai ales ca mai jos la dl Zugravu vad ca vrea condamnarea la moarte...............!!!!!!!
   • Like 0
  • @ Ionel
   Și, pentru tot ce a făcut in acești aproape trei ani, dragnea, tăriceanu împreună cu complicii lor, nu ar merita condamnarea la moarte? Să mai asistăm la bătaia de joc cu procesele amânate din motive puerile, cu alcătuirea completelor de judecată după voința infractorului? Câți beneficiază de asemenea facilitați atunci când sunt parte intr-un proces? Să mai asistăm la obrăznicia cu care dragnea spune că nu el a semnat? El dă dispozițiile, proștii slugoi și le asumă și răspund. Javra este "nevinovată". Vă place? Cam care, credeți dv., că ar fi pedeapsa pentru trădare și vânzare de țară?
   • Like 0
  • @ Ionel
   Ionele , Andrei Marga este un fost comunist sef UASC la Cluj pe vremea lu' Ceasca , care dupa revolutie si-a gasit vocatia in PNTCD cit a fost un os de ros , dupa care a trecut la liberali si se pare ca in ultima perioada s-a indragostit de PSD/ALDE .
   Se pare ca este de asemenea un vinator profesionist de zorzoane cu o tona de carti publicate la Cluj , dar NICI MACAR O CARTE publicata intr-o editura serioasa din Europa.
   Deci un fel de Tudorel Toader transilvan.
   https://evz.ro/legatura-intre-andrei-marga-si-elena-ceausescu-982805.html
   • Like 0
 • Dorin check icon
  La așa votanți , așa votată. Imbecilul la imbecil trage.
  • Like 7
 • check icon
  Păi, nu tot ea ne-a zis că ”va reduce democrația”, că ”vom devasta Europa”?
  ”He-he”!
  • Like 5
 • Eu cred că cineva (nu spun cine) ii cere d-nei VVVidele sa faca asemenea gafe, că să își bată joc de ea. sau o veche zicala "daca cineva a invatat-o să facă aceste lucruri ,prost a invatat-o. daca a făcut-o după capul ei, prost cap a avut"
  • Like 3
 • Care e procedura pentru alegeri anticipate ? Ca ma gandesc ca daca mai stam 2 ani o sa avem mult prea mult de reparat si reparatiile vor pica in sarcina unei guvernari in care noi ne punem sperante ca va construi.
  In alta ordine de idei, cum sa speri sa ridici gradul de culturalizare al unui popor, cand exemplele la varf sunt niste analfabeti ?
  • Like 8
  • @ Calin Ungureanu
   Conform constituției, alegerile anticipate se pot organiza numai dacă parlamentul refuză de trei ori propunerea unui guvern.
   Ceea ce nu e prea posibil în general, iar acum în mod special!
   • Like 0
  • @ Nicio Laie
   Se putea daca o propunea pe LCK in locul lui VVD. Dar mde... Acum.....
   • Like 0
  • @ Calin Ungureanu
   Ar fi o repetare ( Ponta-Ciolos) . Critici , uitare si albirea PSD. Apoi ar reveni mai in forta. Nu am asteptari , e clar ca cei ce vor veni peste 2 ani nu vor putea indrepta prea mult si prea repede. Daca vom avea parte de oameni cinstiti cred ca trebuiesc 10 ani pentru indreptarea legilor si obiceiurilor proaste (de la avocatul poporului si pana la ghiseul de la fisc)
   • Like 0
 • Continua sa vorbeasca in dăncileza ei de balta. Nu mai am cuvinte pentru acest guvern.
  • Like 3


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult