Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Virozele pe care toți românii le imploră să vină. Și despre alte boli pe care românii le primesc ospitalier în casă, urându-le bun-venit

Femeie răcită

Foto: Profimedia Images

Într-o exprimare memorabilă, incluzând și o fină ironie la adresa celor care au vrut un “breaking news”, Patriarhul Daniel, ușor răcit – îi urez multă sănătate – a spus că “70% dintre concetățeni din București se confruntă cu aceste viroze pe care nu le-a chemat nimeni, dar, totuși, au venit”.

Așa este. 70% dintre bucureșteni și, de altfel, dintre români, au petrecut ultimele 2 luni fiind răciți, infecții virale – cu virusul respirator sincitial vârf de lance - sau infecții bacteriene, nici nu mai contează. Ca să înțelegem severitatea sezonului la copii, consumul însumat al siropurilor de paracetamol și ibuprofen a crescut în trimestrul 4 din 2022 cu circa 60% față de aceeași perioadă a anului 2021, fiind cu aproape 20% mai mare decât perioada similară din 2019, așadar răstimpul de dinainte de pandemie. Socotind altfel, la un consum lunar de 800 de mii de flacoane de sirop antipiretic, unul din trei copii din grupa de vârstă 0-14 ani a avut febra, semn de infecție respiratorie de sezon.

Din păcate însă, după doi ani de restricții și masuri de izolare, revenirea în comunitate fără nici o măsură de prevenție sau protecție a fost, nu doar o chemare, ci de-a dreptul o invitație adresată virozelor să vina la noi, în special la copii. Nu sunt membru al fan-club-ului Alexandru Rafila, dar ministrul a vorbit începând încă din august 2022 despre vaccinarea anti-gripală, despre măsuri simple de igienă sau protecție și despre nevoia de izolare la cele mai mici simptome specifice.

Toate bolile vin la români, atrase că de un magnet de lipsa oricăror programe serioase de educație pentru păstrarea stării de sănătate, de sumele derizorii cheltuite pentru prevenție față de miliardele risipite pe tratamentele cu medicamente și de lipsa oricăror obligații ale cetățenilor de a-și verifica periodic sănătatea.

Suntem pe ultimele locuri la statisticile din sănătate iar cea mai tristă statistica este tocmai cea oficială, a recensământului din 2022, care arată că ne subțiem ca nație, se nasc puțin copii și mor mulți români înainte de atinge 50 de ani. Cel mai bun exemplu: au trebuit să moară sute de mii de români că să vadă lumina zilei Planul national împotrivă cancerului, care se dorește a fi un program de prevenție - dar despre care se aude tot mai des că este fabricat de experți aflați pe statele de plată ale furnizorilor de servicii și medicamente. Așadar, ne mințim din nou, nu poate fi un program de prevenție.

România nu are în sistemul sanitar programe serioase de prevenție, asta însemnând drepturi, dar și obligații, mai ales daca sănătatea este gratuită. Liderii noștri să feresc să oblige românii să facă ceva, chiar dacă asta înseamnă pentru ei să aibe o viață mai lungă și de o calitate mai bună. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult