Foto: Inquam Photos
1. Peste 10.000 de căutări/ lună în 2022 pe site-urile de specialitate pentru job-uri în străinătate. Marea majoritate a absolvenților de învățământ superior nu vor să rămână în țară.
2. Conform unui studiu efectuat în 2021 de think-tank-ul ReThink Romania, circa 700 de mii de români – aproximativ 3% din populația țării - își doreau să plece din țară în 2022, tentația de a emigra fiind mai mare în rândul tinerilor intre 16 și 24 de ani.
3. Procentul de NEET (tineri care nu sunt într-o formă de educație, instruire sau în câmpul muncii) este în 2021 al doilea cel mai mare din Uniunea Europeană, 23%, și mult peste media europeană de circa 15%.
4. Eurostat indică un grad de literație digitală în Romania de circa 30% în populația generală în 2021, cifra care ne situează pe ultimul loc în UE.
5. În trei ani, 2019-2021, România a pierdut aproape 900.000 de suflete, multe în floarea vârstei și cu putere de muncă. CIA Fact book 2022 ne așază pe locul doi la nivel global la rata mortalității, cu 15,26% de decese la mia de locuitori.
6. Datele statistice ale ANOFM din august 2022 arată circa 42.000 de locuri de muncă disponibile la nivel național. Asta în vreme ce în construcții angajatorii declară că au nevoie de 500 de mii de muncitori, în IT de cel puțin 25 de mii iar în industrie de 50 de mii.
7. Demn de semnalat ca și caz aparte, România are nevoie de 600 de mii de ingineri pentru următorii 10 ani, conform analizelor Universității Politehnice din București. Facultățile pot produce doar 8 mii pe an, dintre care mulți aleg să plece din țară.
8. Datele dintr-o analiză a PwC efectuată înainte de pandemie, în 2019, arată că România pierde anual din cauza deficitului de personal calificat 3,7% din PIB, circa 35 miliarde de lei. Statistici guvernamentale estimau că se pierduseră în 2017 circa 90 miliarde de lei datorită muncii la negru.
9. Pentru 2022 România a suplimentat până la 100 de mii contingentul muncitorilor din afara UE care să vină să ocupe locurile disponibile în meserii necalificate. Urmează și joburile calificate. Nevoia de muncitori este enormă în UE, Germania are un deficit de 400 de mii de muncitori doar în industrie.
10. Peste exact 10 ani aproximativ 4,5 milioane de decretei încep să iasă la pensie - cei care or mai apuca - lăsând piață muncii într-o situație foarte gravă și aruncând sistemul de pensii în colaps.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
P.S. Abia a semnat sarmana ministresa punerea in functie ca i s-a si cerut sa-si publice lucrarea de doctorat. Ce va mirati? Si ea este doctoresa, cum altfel? Deja m-a luat cu frig. Asta dupa ce ma linistisem.
P.S. 2 Edupedu sustine ca fantastica lucrare de doctor in “Identități, Politici, Societăți, Spații” este publicata. Problema nu e daca este sau nu publicata, problema e ce scrie in ea. Eu sper sa fie OK, de dragul d-nei ministrese si a noastra, a tuturor.
Consultație de 15 minute? La noi? O grămadă suntem expediați de doctor în 5 minute, vă asigur!
In rest, stiu si eu cum e medicul sa ma expedieze in 5 min asa ca platesc 2 consultatii consecutive - suficient timp sa scot si analizele vechi, si sa inteleg unde gresesc. Se poate altfel, se poate sa fim sanatosi, dar e nevoie doar de efortul nostru.