Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

10 realități de la care trebuie să pornească proiectul România educată

Trecere de pietoni

Foto: Inquam Photos

1. Peste 10.000 de căutări/ lună în 2022 pe site-urile de specialitate pentru job-uri în străinătate. Marea majoritate a absolvenților de învățământ superior nu vor să rămână în țară.

2. Conform unui studiu efectuat în 2021 de think-tank-ul ReThink Romania, circa 700 de mii de români – aproximativ 3% din populația țării - își doreau să plece din țară în 2022, tentația de a emigra fiind mai mare în rândul tinerilor intre 16 și 24 de ani.

3. Procentul de NEET (tineri care nu sunt într-o formă de educație, instruire sau în câmpul muncii) este în 2021 al doilea cel mai mare din Uniunea Europeană, 23%, și mult peste media europeană de circa 15%.

4. Eurostat indică un grad de literație digitală în Romania de circa 30% în populația generală în 2021, cifra care ne situează pe ultimul loc în UE.

5. În trei ani, 2019-2021, România a pierdut aproape 900.000 de suflete, multe în floarea vârstei și cu putere de muncă. CIA Fact book 2022 ne așază pe locul doi la nivel global la rata mortalității, cu 15,26% de decese la mia de locuitori.

6. Datele statistice ale ANOFM din august 2022 arată circa 42.000 de locuri de muncă disponibile la nivel național. Asta în vreme ce în construcții angajatorii declară că au nevoie de 500 de mii de muncitori, în IT de cel puțin 25 de mii iar în industrie de 50 de mii.

7. Demn de semnalat ca și caz aparte, România are nevoie de 600 de mii de ingineri pentru următorii 10 ani, conform analizelor Universității Politehnice din București. Facultățile pot produce doar 8 mii pe an, dintre care mulți aleg să plece din țară.

8. Datele dintr-o analiză a PwC efectuată înainte de pandemie, în 2019, arată că România pierde anual din cauza deficitului de personal calificat 3,7% din PIB, circa 35 miliarde de lei. Statistici guvernamentale estimau că se pierduseră în 2017 circa 90 miliarde de lei datorită muncii la negru.

9. Pentru 2022 România a suplimentat până la 100 de mii contingentul muncitorilor din afara UE care să vină să ocupe locurile disponibile în meserii necalificate. Urmează și joburile calificate. Nevoia de muncitori este enormă în UE, Germania are un deficit de 400 de mii de muncitori doar în industrie.

10. Peste exact 10 ani aproximativ 4,5 milioane de decretei încep să iasă la pensie - cei care or mai apuca - lăsând piață muncii într-o situație foarte gravă și aruncând sistemul de pensii în colaps.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Hai, ca mai aveau un pic si nu mai apucau sa aplice proiectul Romania Educata. Li se termina mandatul. Oricum bravul prim-ministru Ciuca Nicolae, cel cu plagiatul, a cerut ferm ca pana la sfarsitul lunii octombrie (nu se specifica anul), al n'spelea ministru al invatamantului, in persoana lui Deca Ligia, sa vina cu un proiect. De aici incolo va fi istorie. Sistemul romanesc va da clasa celui finlandez, australian si canadian, la un loc. Eu, una, m-am linistit.
  P.S. Abia a semnat sarmana ministresa punerea in functie ca i s-a si cerut sa-si publice lucrarea de doctorat. Ce va mirati? Si ea este doctoresa, cum altfel? Deja m-a luat cu frig. Asta dupa ce ma linistisem.
  P.S. 2 Edupedu sustine ca fantastica lucrare de doctor in “Identități, Politici, Societăți, Spații” este publicata. Problema nu e daca este sau nu publicata, problema e ce scrie in ea. Eu sper sa fie OK, de dragul d-nei ministrese si a noastra, a tuturor.
  • Like 1
  • @ Daniela Damian
   Corina check icon
   E cazul să ne înseninăm. Avem, în sfârșit, ce nu am mai avut. E tânără și validată de Colegiul Noua Europă și de o universitate din Vest. În privința onestității intelectuale nu cred că putem avea surprize urâte. Să reziste, sa asigure stabilitate și să facă schimbări sănătoase, asta ar fi important.
   • Like 2
 • Corina check icon
  Cum am putut ajunge pe locul 2 în lume la mortalitate, să depășim chiar și țările Africii? A studiat cineva cauzele?
  • Like 0
  • @ Corina
   Lipsa canalizarii, un sfert din scolile romaniei sunt cu toaleta in curte, lipsa preventiei explicata de medic (in 15 min cat e o consultatie nu apuca sa explice pacientului si ca e nevoie sa manance legume crude la fiecare masa, ca trasul la tigaie e tot prajit, ca somnul nu poate fi inlocuit cu pastile, sa isi bage alcoolul si tutunul in ...), lipsa unui pachet solid si accesibil anual de analize de sange de baza - realmente banii alocati de la casa de asigurari nu ajung pt fiecare analize de baza, etc
   • Like 3
  • @ Claudia Olteanu
   Corina check icon
   Bine, da astea sunt vechi la noi. Ceva s-a întâmplat. Cred că și pandemia a provocat multe decese neatribuite ei oficial.
   Consultație de 15 minute? La noi? O grămadă suntem expediați de doctor în 5 minute, vă asigur!
   • Like 1
  • @ Corina
   E aceeasi rata de decese in romania de multe zeci de ani. Nu e nicio schimbare, nu e mai rau in covid sau inainte , tot fruntasi in europa suntem. In comunism a fost mai bine ca nu s-au raportat bine decesele neonatale (copiii nascuti sub 1.5 kg erau declarati sarcini pierdute, nu copil nascut si mort ...) .
   In rest, stiu si eu cum e medicul sa ma expedieze in 5 min asa ca platesc 2 consultatii consecutive - suficient timp sa scot si analizele vechi, si sa inteleg unde gresesc. Se poate altfel, se poate sa fim sanatosi, dar e nevoie doar de efortul nostru.
   • Like 2
  • @ Claudia Olteanu
   Corina check icon
   Să plătim două consultații... Parcă ar trebui să fie mai simplu. Referitor la decese, posibil să cântărească și speranța de viață mică a populației rome. Depinde în ce procent sunt ei.
   • Like 0
 • Nume check icon
  De acord, dar chiar credeti ca angajatii din Ministerul "Educatiei" inteleg cifrele si faptele scrise de Dvs. aici? Eu nu cred. Ei viseaza numai la salariul lunar si week-end-urile la munte sau la mare. In delegatiile multe din strainate ei nu se duc sa invete ceva ci sa bata strazile la shopping , iar discutiile "profesionale' de acasa sunt unde au putut sa manance mult si ieftin si nu a trebuit sa cheltuie diurna si ce discount-uri au gasit la nu stiu ce produse sau nu stiu ce ce magazine, ah si whisky ieftin la promotie in duty free, la litru nu la 750 ml. Si pentru ca este la moda sa generalizam, cam asa se intampla in toate ministerele. Si ne miram de ce lucrurile merg cum merg in Romania?
  • Like 2


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult