Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Vizitați Roșia, comoara încă nedescoperită a României!

Vizitați Roșia

Țara noastră e plină de locuri minunate, iar Roșia, din județul Bihor, e unul dintre ele! Aici, natura pare să-și fi vărsat toate frumusețile: are munți plini de culmi împodobite cu păduri, are văi adânci, vârfuri stâncoase și peșteri nenumărate.

Casele tradiționale de la Runcuri

Sus, pe platoul Runcuri, sunt câteva case tradiționale, așezate pe coama unui deal, cu o priveliște năucitoare spre Munții Apuseni. Sunt case vechi, țărănești, încă păstrătoare de tradiție și în care vă puteți caza. Inclusiv în fosta stavă puteți avea parte de un somn odihnitor. De asemenea, în curtea generoasă există loc suficient să puteți campa. Atenție, însă, la drum! Dacă nu aveți o mașină înaltă, mai bine urcați pe jos cei aproximativ 200 de metri. E drum spart, îngust și pietruit, însă odată ce ajungeți la casele tradiționale, veți vedea că a meritat efortul.

Foto: mamaverde.ro

Ca pensiune, recomand Codoban. Are 8 camere, mobilate simplu, dar sunt spațioase și au baie proprie. În grădină, aveți o panoramă superbă asupra munților, aveți saună și ciubăr încălzit la foc de lemne.

Foto: mamaverde.ro

Unde puteți mânca

Neapărat să mergeți și la Păstrăvăria Șoimus. Aici e cel mai bun pește cu mămăliguță din întreg Bihorul, credeți-mă pe cuvânt. Iar din partea casei, veți primi sirop din flori de soc , 100% natural, și apă pură, de izvor. E musai să încercați și icrele, servite pe pâine prăjită.

Foto: mamaverde.ro

Peșteră unică în România

V-am spus, mai sus, despre peșteri. În drumul spre păstrăvărie, găsiți Peștera cu Cristale, unică în România. S-a creat după surparea fostei mine Farcu, iar din ea, până pe fundul pământului se pot vedea felurile forme ale strălucitoarelor cristale de calcit. Peștera va intra într-un program de reabilitare ecologică, fiind printre puținele din lume restaurate astfel.

Foto: mamaverde.ro

Locul se poate vizita doar până la orele 17.30, în cursul săptămânii, și până la orele 18, în weekend. Prețul unui bilet este de 25 de lei/ adult, 15 lei, pentru copiii între 5 și 14 ani, cei sub 5 ani având intrarea gratuită.

Articol de Cătălina Sfarlos. Pe Cătălina aka Mama Verde o poți descoperi AICI.

Text publicat pe Funky Travel

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sigur că puteam să caut pe Google, dar regula într-un articol în care recomandați o localitate turistică este să spuneți unde se află (adresa exactă) și cum se ajunge acolo. Chiar dacă astfel articolul pierde din romantism.
  • Like 0
 • Nu spuneți despre care Roșia e vorba! Sunt multe localități cu numele de Roșia în România. Aici vorbiți de Munții Apuseni, putem să credem că e vorba de Roșia Montană, apoi vorbiți de Bihor, deci Roșia de Bihor. Nu știu de Roșia de Bihor, dar de la București la Roșia Montană dacă nu ai mașină îți trebuie mai mult de o zi să ajungi : mai întâi cu trenul până la Cluj apoi cu un autobuz prin Turda până la Câmpeni (de fapt nu la Câmpeni ci la bifurcația spre Roșia) apoi un maxi taxi sau ocazie până la Roșia. Și toate astea cu bagajul după tine! De la Alba Iulia capitala de județ la Roșia nu se poate ajunge decât extrem de greu, și chiar la Alba Iulia, capitala Unirii, e greu de ajuns, trebuie să schimbi trenul sau să iei un tren prin Petroșani, vreo 11 ore. Să tot faci turism în aceste condiții, ca om obișnuit, pieton adică. Una din puținele amintiri luminoase din timpul lui Decedatul sunt excursiile fabuloase în circuit cu trenul și autobuzul pe care le-am făcut prin toată România, noi doi sau cu prietenii. Excursii cu diferite teme. Strângeam conserve tot anul pentru asta!
  • Like 0
  • @ Stroe Adriana
   https://www.bihorinimagini.ro/de-vizitat/alte-obiective-turistice/zona-turistica-rosia/
   Rosia, judetul Bihor.
   In timpul in care ati scris comentariul gaseati pe Google despre care Rosia e vorba
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult