Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Vizitați Roșia, comoara încă nedescoperită a României!

Vizitați Roșia

Țara noastră e plină de locuri minunate, iar Roșia, din județul Bihor, e unul dintre ele! Aici, natura pare să-și fi vărsat toate frumusețile: are munți plini de culmi împodobite cu păduri, are văi adânci, vârfuri stâncoase și peșteri nenumărate.

Casele tradiționale de la Runcuri

Sus, pe platoul Runcuri, sunt câteva case tradiționale, așezate pe coama unui deal, cu o priveliște năucitoare spre Munții Apuseni. Sunt case vechi, țărănești, încă păstrătoare de tradiție și în care vă puteți caza. Inclusiv în fosta stavă puteți avea parte de un somn odihnitor. De asemenea, în curtea generoasă există loc suficient să puteți campa. Atenție, însă, la drum! Dacă nu aveți o mașină înaltă, mai bine urcați pe jos cei aproximativ 200 de metri. E drum spart, îngust și pietruit, însă odată ce ajungeți la casele tradiționale, veți vedea că a meritat efortul.

Foto: mamaverde.ro

Ca pensiune, recomand Codoban. Are 8 camere, mobilate simplu, dar sunt spațioase și au baie proprie. În grădină, aveți o panoramă superbă asupra munților, aveți saună și ciubăr încălzit la foc de lemne.

Foto: mamaverde.ro

Unde puteți mânca

Neapărat să mergeți și la Păstrăvăria Șoimus. Aici e cel mai bun pește cu mămăliguță din întreg Bihorul, credeți-mă pe cuvânt. Iar din partea casei, veți primi sirop din flori de soc , 100% natural, și apă pură, de izvor. E musai să încercați și icrele, servite pe pâine prăjită.

Foto: mamaverde.ro

Peșteră unică în România

V-am spus, mai sus, despre peșteri. În drumul spre păstrăvărie, găsiți Peștera cu Cristale, unică în România. S-a creat după surparea fostei mine Farcu, iar din ea, până pe fundul pământului se pot vedea felurile forme ale strălucitoarelor cristale de calcit. Peștera va intra într-un program de reabilitare ecologică, fiind printre puținele din lume restaurate astfel.

Foto: mamaverde.ro

Locul se poate vizita doar până la orele 17.30, în cursul săptămânii, și până la orele 18, în weekend. Prețul unui bilet este de 25 de lei/ adult, 15 lei, pentru copiii între 5 și 14 ani, cei sub 5 ani având intrarea gratuită.

Articol de Cătălina Sfarlos. Pe Cătălina aka Mama Verde o poți descoperi AICI.

Text publicat pe Funky Travel

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sigur că puteam să caut pe Google, dar regula într-un articol în care recomandați o localitate turistică este să spuneți unde se află (adresa exactă) și cum se ajunge acolo. Chiar dacă astfel articolul pierde din romantism.
  • Like 0
 • Nu spuneți despre care Roșia e vorba! Sunt multe localități cu numele de Roșia în România. Aici vorbiți de Munții Apuseni, putem să credem că e vorba de Roșia Montană, apoi vorbiți de Bihor, deci Roșia de Bihor. Nu știu de Roșia de Bihor, dar de la București la Roșia Montană dacă nu ai mașină îți trebuie mai mult de o zi să ajungi : mai întâi cu trenul până la Cluj apoi cu un autobuz prin Turda până la Câmpeni (de fapt nu la Câmpeni ci la bifurcația spre Roșia) apoi un maxi taxi sau ocazie până la Roșia. Și toate astea cu bagajul după tine! De la Alba Iulia capitala de județ la Roșia nu se poate ajunge decât extrem de greu, și chiar la Alba Iulia, capitala Unirii, e greu de ajuns, trebuie să schimbi trenul sau să iei un tren prin Petroșani, vreo 11 ore. Să tot faci turism în aceste condiții, ca om obișnuit, pieton adică. Una din puținele amintiri luminoase din timpul lui Decedatul sunt excursiile fabuloase în circuit cu trenul și autobuzul pe care le-am făcut prin toată România, noi doi sau cu prietenii. Excursii cu diferite teme. Strângeam conserve tot anul pentru asta!
  • Like 0
  • @ Stroe Adriana
   https://www.bihorinimagini.ro/de-vizitat/alte-obiective-turistice/zona-turistica-rosia/
   Rosia, judetul Bihor.
   In timpul in care ati scris comentariul gaseati pe Google despre care Rosia e vorba
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult