Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Vizitați Roșia, comoara încă nedescoperită a României!

Vizitați Roșia

Țara noastră e plină de locuri minunate, iar Roșia, din județul Bihor, e unul dintre ele! Aici, natura pare să-și fi vărsat toate frumusețile: are munți plini de culmi împodobite cu păduri, are văi adânci, vârfuri stâncoase și peșteri nenumărate.

Casele tradiționale de la Runcuri

Sus, pe platoul Runcuri, sunt câteva case tradiționale, așezate pe coama unui deal, cu o priveliște năucitoare spre Munții Apuseni. Sunt case vechi, țărănești, încă păstrătoare de tradiție și în care vă puteți caza. Inclusiv în fosta stavă puteți avea parte de un somn odihnitor. De asemenea, în curtea generoasă există loc suficient să puteți campa. Atenție, însă, la drum! Dacă nu aveți o mașină înaltă, mai bine urcați pe jos cei aproximativ 200 de metri. E drum spart, îngust și pietruit, însă odată ce ajungeți la casele tradiționale, veți vedea că a meritat efortul.

Foto: mamaverde.ro

Ca pensiune, recomand Codoban. Are 8 camere, mobilate simplu, dar sunt spațioase și au baie proprie. În grădină, aveți o panoramă superbă asupra munților, aveți saună și ciubăr încălzit la foc de lemne.

Foto: mamaverde.ro

Unde puteți mânca

Neapărat să mergeți și la Păstrăvăria Șoimus. Aici e cel mai bun pește cu mămăliguță din întreg Bihorul, credeți-mă pe cuvânt. Iar din partea casei, veți primi sirop din flori de soc , 100% natural, și apă pură, de izvor. E musai să încercați și icrele, servite pe pâine prăjită.

Foto: mamaverde.ro

Peșteră unică în România

V-am spus, mai sus, despre peșteri. În drumul spre păstrăvărie, găsiți Peștera cu Cristale, unică în România. S-a creat după surparea fostei mine Farcu, iar din ea, până pe fundul pământului se pot vedea felurile forme ale strălucitoarelor cristale de calcit. Peștera va intra într-un program de reabilitare ecologică, fiind printre puținele din lume restaurate astfel.

Foto: mamaverde.ro

Locul se poate vizita doar până la orele 17.30, în cursul săptămânii, și până la orele 18, în weekend. Prețul unui bilet este de 25 de lei/ adult, 15 lei, pentru copiii între 5 și 14 ani, cei sub 5 ani având intrarea gratuită.

Articol de Cătălina Sfarlos. Pe Cătălina aka Mama Verde o poți descoperi AICI.

Text publicat pe Funky Travel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sigur că puteam să caut pe Google, dar regula într-un articol în care recomandați o localitate turistică este să spuneți unde se află (adresa exactă) și cum se ajunge acolo. Chiar dacă astfel articolul pierde din romantism.
    • Like 0
  • Nu spuneți despre care Roșia e vorba! Sunt multe localități cu numele de Roșia în România. Aici vorbiți de Munții Apuseni, putem să credem că e vorba de Roșia Montană, apoi vorbiți de Bihor, deci Roșia de Bihor. Nu știu de Roșia de Bihor, dar de la București la Roșia Montană dacă nu ai mașină îți trebuie mai mult de o zi să ajungi : mai întâi cu trenul până la Cluj apoi cu un autobuz prin Turda până la Câmpeni (de fapt nu la Câmpeni ci la bifurcația spre Roșia) apoi un maxi taxi sau ocazie până la Roșia. Și toate astea cu bagajul după tine! De la Alba Iulia capitala de județ la Roșia nu se poate ajunge decât extrem de greu, și chiar la Alba Iulia, capitala Unirii, e greu de ajuns, trebuie să schimbi trenul sau să iei un tren prin Petroșani, vreo 11 ore. Să tot faci turism în aceste condiții, ca om obișnuit, pieton adică. Una din puținele amintiri luminoase din timpul lui Decedatul sunt excursiile fabuloase în circuit cu trenul și autobuzul pe care le-am făcut prin toată România, noi doi sau cu prietenii. Excursii cu diferite teme. Strângeam conserve tot anul pentru asta!
    • Like 0
    • @ Stroe Adriana
      https://www.bihorinimagini.ro/de-vizitat/alte-obiective-turistice/zona-turistica-rosia/
      Rosia, judetul Bihor.
      In timpul in care ati scris comentariul gaseati pe Google despre care Rosia e vorba
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult