Țara noastră e plină de locuri minunate, iar Roșia, din județul Bihor, e unul dintre ele! Aici, natura pare să-și fi vărsat toate frumusețile: are munți plini de culmi împodobite cu păduri, are văi adânci, vârfuri stâncoase și peșteri nenumărate.
Casele tradiționale de la Runcuri
Sus, pe platoul Runcuri, sunt câteva case tradiționale, așezate pe coama unui deal, cu o priveliște năucitoare spre Munții Apuseni. Sunt case vechi, țărănești, încă păstrătoare de tradiție și în care vă puteți caza. Inclusiv în fosta stavă puteți avea parte de un somn odihnitor. De asemenea, în curtea generoasă există loc suficient să puteți campa. Atenție, însă, la drum! Dacă nu aveți o mașină înaltă, mai bine urcați pe jos cei aproximativ 200 de metri. E drum spart, îngust și pietruit, însă odată ce ajungeți la casele tradiționale, veți vedea că a meritat efortul.
Foto: mamaverde.ro
Ca pensiune, recomand Codoban. Are 8 camere, mobilate simplu, dar sunt spațioase și au baie proprie. În grădină, aveți o panoramă superbă asupra munților, aveți saună și ciubăr încălzit la foc de lemne.
Foto: mamaverde.ro
Unde puteți mânca
Neapărat să mergeți și la Păstrăvăria Șoimus. Aici e cel mai bun pește cu mămăliguță din întreg Bihorul, credeți-mă pe cuvânt. Iar din partea casei, veți primi sirop din flori de soc , 100% natural, și apă pură, de izvor. E musai să încercați și icrele, servite pe pâine prăjită.
Foto: mamaverde.ro
Peșteră unică în România
V-am spus, mai sus, despre peșteri. În drumul spre păstrăvărie, găsiți Peștera cu Cristale, unică în România. S-a creat după surparea fostei mine Farcu, iar din ea, până pe fundul pământului se pot vedea felurile forme ale strălucitoarelor cristale de calcit. Peștera va intra într-un program de reabilitare ecologică, fiind printre puținele din lume restaurate astfel.
Foto: mamaverde.ro
Locul se poate vizita doar până la orele 17.30, în cursul săptămânii, și până la orele 18, în weekend. Prețul unui bilet este de 25 de lei/ adult, 15 lei, pentru copiii între 5 și 14 ani, cei sub 5 ani având intrarea gratuită.
Articol de Cătălina Sfarlos. Pe Cătălina aka Mama Verde o poți descoperi AICI.
Text publicat pe Funky Travel.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Rosia, judetul Bihor.
In timpul in care ati scris comentariul gaseati pe Google despre care Rosia e vorba