Marii operatori telecom din România, Orange, Vodafone, Telekom, RCS&RDS şi UPC, și-au unit pentru prima dată forțele pentru a critica dur, printr-un mesaj comun, proiectul de OUG prin care Guvernul vrea să crească taxele pentru companiile din domeniul comunicațiilor. Celor patru mari jucători li se alătură încă 65 de firme, reunite în Asociaţia pentru Comunicaţii Electronice din România. „Modificările propuse introduc şi majorează taxe la un nivel pe care îl apreciem excesiv şi blocant pentru dezvoltarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice. Măsurile contravin cadrului legislativ european şi naţional. Aceste taxe ar trebui să acopere doar valoarea costurilor administrative suportate de către Autoritatea de reglementare, respectiv valoarea drepturilor de utilizare a resurselor care se alocă. Adoptate în această formă, propunerile s-ar transforma într-o povară pentru întreaga industrie de telecomunicaţii din România şi pentru toţi utilizatorii de internet fix şi mobil, telefonie fixă şi mobilă şi servicii de televiziune. Noile măsuri ar urma să se aplice în mai puţin de două săptămâni, fără o consultare prealabilă şi fără o analiză de impact la nivelul consumatorilor, operatorilor şi al pieţei, în ansamblu”, atrag atenția operatorii telecom într-un comunicat.
Aceștia cer Guvernului să renunțe la OUG. „În plus, acest proiect de ordonanţă de urgenţă ignoră multitudinea de alte taxe şi contribuţii pe care industria le datorează bugetului de stat. Dacă vor fi aplicate în forma propusă, aceste modificări vor genera un impact negativ major asupra activităţii operatorilor de telecomunicaţii. Întrucât comunicaţiile electronice reprezintă un domeniu de bază al economiei, cu o contribuţie importantă la activitatea celorlalte industrii, considerăm că efectul real al masurilor luate va fi amplificat în cascadă, pe termen scurt, mediu şi lung.
În repetate ocazii, industria a susţinut şi a pledat pentru nevoia de predictibilitate şi continuitate la nivelul politicii fiscale. Sectorul telecom are nevoie de un context stabil şi predictibil pentru a putea continua să investească, să ofere servicii de calitate superioară la preţuri accesibile, să genereze locuri de muncă, să contribuie, prin taxele achitate ca angajator sau ca agent economic, la dezvoltarea economiei. Investiţiile în telecomunicaţii, încurajate de un cadru favorabil, au propulsat acest sector printre primii 5 contributori la PIB, dar în contextul configurat de aceste propuneri, investiţiile şi dezvoltarea 5G sunt puse sub semnul întrebării.
În consecinţă, solicităm eliminarea din cuprinsul proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a prevederilor referitoare la sectorul telecomunicaţiilor”, se araă în comunicatul comun.
Vodafone: Utilizatorii finali vor fi nevoiți să suporte în prețul serviciilor achiziționate, atât noile taxe introduse, cât și creșterea celor existente
Anterior, reprezentanții Vodafone România avertizaseră că ordonanța de urgență anunțată marți de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, îi va afecta pe utilizatorii serviciilor de comunicații, care vor plăti tarife mai mari.
„Măsurile propuse prin Ordonanța de Urgență care vizează modificarea cadrului de reglementare a comunicațiilor electronice afectează iremediabil nu doar dezvoltarea economiei digitale, dar și interesele utilizatorilor finali. Aceștia din urmă vor fi nevoiți să suporte în prețul serviciilor achiziționate, atât noile taxe introduse, cât și creșterea celor existente”, spun aceștia.
Una dintre măsurile care fac parte din proiectul de OUG este creșterea taxei de monitorizare percepute de ANCOM pentru operatorii de telecomunicații de 0,4%, în prezent, la 3% din cifra de afaceri. Totodată, proiectul de OUG impune o valoare minimă a taxelor pentru licențele 5G. Aceasta este de 2% din cifra de afaceri din anul precedent înmulțit cu numărul de ani pentru care se acordă licenţa.
Reprezentanții Vodafone România afirmă că măsurile sunt excesive și că nici autoritatea de reglementae în domeniu, nici operatorii telecom nu au fost consultați înainte de redactarea proiectului. „Mai mult, nu a avut loc niciun demers de informare a actorilor principali din piață cu privire la impactul semnificativ pe care aceste măsuri, în cazul în care vor fi adoptate, îl vor avea asupra activității acestora. Orice modificare legislativă, indiferent de domeniul căruia i se aplică, trebuie să fie justă, proporțională în ceea ce privește raportul cost-beneficiu și necesară. Considerăm că noile măsuri, care ar urmă să se aplice în mai puțin de 2 săptămâni, nu îndeplinesc niciuna dintre aceste condiții, pe bază următoarelor considerente:
- contravin grav cadrului de reglementare european în vigoare, prin încălcarea principiului neutralității tehnologice și a prevederilor privind cadrul general de autorizare a rețelelor și serviciilor de comunicații; având în vedere faptul că România a transpus deja aceste prevederi în legislația națională, modificarea lor poate atrage dispunerea din partea autorităților europene a unor proceduri de infringement, cu aplicarea corespunzătoare de sancțiuni;
- măsurile impuse în sarcină industriei sunt excesive, creșterile de taxe fiind fără precedent în istoria industiei de telecom din România; necesitatea impunerii acestor măsuri este cu atât mai contestabilă, în condițiile în care industria va fi nevoită să aloce investiții masive pentru îndeplinirea obiectivelor de țara pe care Guvernul României este pe cale de a și le asumă în cadrul Strategiei Naționale 5G;
- totodată, necesitatea aplicării măsurilor de creștere a taxelor existente și de introducere a unora noi nu are justificare în condițiile în care ANCOM înregistrează în cursul anului 2018 un excedent bugetar semnificativ, din care urmau să fie atribuite peste 500 milioane lei către proiecte din zonă IT&C, conform unui proiect de Ordonanța de Urgență emis la sfârșitul lunii iunie a.c”, spun aceștia.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.