Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

­Vosganian Pașa, triumviralul Ciopotă și libertatea de a fi mort

Președintele Iohannis a ținut un discurs corect, dar bun pentru umflat baloane. Nu a anunțat nicio măsură de restrângere a relaxărilor, pasând răspunderea Parlamentului, adică majorității PSD-Pro România-ALDE. Asta în ziua în care cei peste 600 de noi infectați, după ce ieri au fost 555, marchează un record absolut de când a venit virusul pe-aici. Stăm, deci, mai rău decât în starea de urgență, și – și nimic.

Președintele și PNL își fac socoteala că vor pierde capital politic dacă strâng din nou șurubul. Ciolacu-Ponta-Tăriceanu vor să-l slăbească, în numele „apărării libertăților cetățenești”. Omul zilei, ca speaker al acestui triumviral Ciopotă, este Varujan Vosganian. Senatorul uns cu mir antipușcărie a declarat următoarele:

 „E limpede că virusul e mai vlăguit, nu are o capacitate atât de mare de răspândire. Asimptomaticii nu dau boala. Boală care, până la urmă, are impact asupra unui număr extrem de redus din societatea românească”.

După ce mi-am dat două palme și cu niște apă rece pe față, l-am ascultat mai departe pe infecționistul tăricean dr. Vosganian:

„Cred că focarele din spitale și din căminele de bătrâni nu au fost corect stăpânite. Dincolo de asta, trebuie să vedem cum evoluează. Nu știu, eu îmi păstrez speranța că au fost ultimele zvâcniri ale ghiaurului, cum se spunea în filmul Mihai Viteazu”.

Este că v-a luat maul cu zicerea asta marele patriot și luptător pentru libertatea românilor?

Mie, unul, iote că nu. Mai întâi, filmul se numește Mihai Viteazul, nu Viteazu, cum zice omul de cultură și odihnă Vosganian. Apoi, replica pe care o invocă „Au fost ultimele zvâcniri ale ghiaurului” – nu există în film. Sinan Pașa spune, spre sfârșitul bătăliei de la Călugăreni, cât se poate de clar, cu fața spre spectatori: „E ultima lui zvâcnire”. Nici vorbă de contribuția lui Vosganian, cuvântul ghiaur, termen disprețuitor folosit de turci la adresa românilor și armenilor, de pildă.

Dar să luăm ca atare „citatul” lui Vosganian Pașa – ce să înțelegem din el?

Că ghiaurul, adică coronavirusul, fiind vlăguit, trage să moară în convulsii, aidoma lui Mihai Viteazul, în viziunea lui Vosganian Pașa? Că două năpaste i-au lovit pe români: cândva ghiaurul Mihai Viteazul, și acum ghiaurul corona, dar scăpăm de amândouă?

Triumviralului Ciopotă îi pasă de românii infectați și morți de covid tot atât cât de românii morți la Călugăreni. Singurul număr care îi interesează este numărul de voturi.

Așa că nu pot să închei decât adresându-mă, ceea ce foarte rar fac, direct românilor din țară și de afară: „Oameni buni, dincolo de politicieni, vorbe și legi, păziți-vă de libertatea de a fi bolnav și mort, că de asta nu vă păzește nimeni!”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult