Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

­Vosganian Pașa, triumviralul Ciopotă și libertatea de a fi mort

Președintele Iohannis a ținut un discurs corect, dar bun pentru umflat baloane. Nu a anunțat nicio măsură de restrângere a relaxărilor, pasând răspunderea Parlamentului, adică majorității PSD-Pro România-ALDE. Asta în ziua în care cei peste 600 de noi infectați, după ce ieri au fost 555, marchează un record absolut de când a venit virusul pe-aici. Stăm, deci, mai rău decât în starea de urgență, și – și nimic.

Președintele și PNL își fac socoteala că vor pierde capital politic dacă strâng din nou șurubul. Ciolacu-Ponta-Tăriceanu vor să-l slăbească, în numele „apărării libertăților cetățenești”. Omul zilei, ca speaker al acestui triumviral Ciopotă, este Varujan Vosganian. Senatorul uns cu mir antipușcărie a declarat următoarele:

 „E limpede că virusul e mai vlăguit, nu are o capacitate atât de mare de răspândire. Asimptomaticii nu dau boala. Boală care, până la urmă, are impact asupra unui număr extrem de redus din societatea românească”.

După ce mi-am dat două palme și cu niște apă rece pe față, l-am ascultat mai departe pe infecționistul tăricean dr. Vosganian:

„Cred că focarele din spitale și din căminele de bătrâni nu au fost corect stăpânite. Dincolo de asta, trebuie să vedem cum evoluează. Nu știu, eu îmi păstrez speranța că au fost ultimele zvâcniri ale ghiaurului, cum se spunea în filmul Mihai Viteazu”.

Este că v-a luat maul cu zicerea asta marele patriot și luptător pentru libertatea românilor?

Mie, unul, iote că nu. Mai întâi, filmul se numește Mihai Viteazul, nu Viteazu, cum zice omul de cultură și odihnă Vosganian. Apoi, replica pe care o invocă „Au fost ultimele zvâcniri ale ghiaurului” – nu există în film. Sinan Pașa spune, spre sfârșitul bătăliei de la Călugăreni, cât se poate de clar, cu fața spre spectatori: „E ultima lui zvâcnire”. Nici vorbă de contribuția lui Vosganian, cuvântul ghiaur, termen disprețuitor folosit de turci la adresa românilor și armenilor, de pildă.

Dar să luăm ca atare „citatul” lui Vosganian Pașa – ce să înțelegem din el?

Că ghiaurul, adică coronavirusul, fiind vlăguit, trage să moară în convulsii, aidoma lui Mihai Viteazul, în viziunea lui Vosganian Pașa? Că două năpaste i-au lovit pe români: cândva ghiaurul Mihai Viteazul, și acum ghiaurul corona, dar scăpăm de amândouă?

Triumviralului Ciopotă îi pasă de românii infectați și morți de covid tot atât cât de românii morți la Călugăreni. Singurul număr care îi interesează este numărul de voturi.

Așa că nu pot să închei decât adresându-mă, ceea ce foarte rar fac, direct românilor din țară și de afară: „Oameni buni, dincolo de politicieni, vorbe și legi, păziți-vă de libertatea de a fi bolnav și mort, că de asta nu vă păzește nimeni!”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult