Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

­Vosganian Pașa, triumviralul Ciopotă și libertatea de a fi mort

Președintele Iohannis a ținut un discurs corect, dar bun pentru umflat baloane. Nu a anunțat nicio măsură de restrângere a relaxărilor, pasând răspunderea Parlamentului, adică majorității PSD-Pro România-ALDE. Asta în ziua în care cei peste 600 de noi infectați, după ce ieri au fost 555, marchează un record absolut de când a venit virusul pe-aici. Stăm, deci, mai rău decât în starea de urgență, și – și nimic.

Președintele și PNL își fac socoteala că vor pierde capital politic dacă strâng din nou șurubul. Ciolacu-Ponta-Tăriceanu vor să-l slăbească, în numele „apărării libertăților cetățenești”. Omul zilei, ca speaker al acestui triumviral Ciopotă, este Varujan Vosganian. Senatorul uns cu mir antipușcărie a declarat următoarele:

 „E limpede că virusul e mai vlăguit, nu are o capacitate atât de mare de răspândire. Asimptomaticii nu dau boala. Boală care, până la urmă, are impact asupra unui număr extrem de redus din societatea românească”.

După ce mi-am dat două palme și cu niște apă rece pe față, l-am ascultat mai departe pe infecționistul tăricean dr. Vosganian:

„Cred că focarele din spitale și din căminele de bătrâni nu au fost corect stăpânite. Dincolo de asta, trebuie să vedem cum evoluează. Nu știu, eu îmi păstrez speranța că au fost ultimele zvâcniri ale ghiaurului, cum se spunea în filmul Mihai Viteazu”.

Este că v-a luat maul cu zicerea asta marele patriot și luptător pentru libertatea românilor?

Mie, unul, iote că nu. Mai întâi, filmul se numește Mihai Viteazul, nu Viteazu, cum zice omul de cultură și odihnă Vosganian. Apoi, replica pe care o invocă „Au fost ultimele zvâcniri ale ghiaurului” – nu există în film. Sinan Pașa spune, spre sfârșitul bătăliei de la Călugăreni, cât se poate de clar, cu fața spre spectatori: „E ultima lui zvâcnire”. Nici vorbă de contribuția lui Vosganian, cuvântul ghiaur, termen disprețuitor folosit de turci la adresa românilor și armenilor, de pildă.

Dar să luăm ca atare „citatul” lui Vosganian Pașa – ce să înțelegem din el?

Că ghiaurul, adică coronavirusul, fiind vlăguit, trage să moară în convulsii, aidoma lui Mihai Viteazul, în viziunea lui Vosganian Pașa? Că două năpaste i-au lovit pe români: cândva ghiaurul Mihai Viteazul, și acum ghiaurul corona, dar scăpăm de amândouă?

Triumviralului Ciopotă îi pasă de românii infectați și morți de covid tot atât cât de românii morți la Călugăreni. Singurul număr care îi interesează este numărul de voturi.

Așa că nu pot să închei decât adresându-mă, ceea ce foarte rar fac, direct românilor din țară și de afară: „Oameni buni, dincolo de politicieni, vorbe și legi, păziți-vă de libertatea de a fi bolnav și mort, că de asta nu vă păzește nimeni!”. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Domnule Popescu, poate-l întâlniti pe onorabilu', din întâmplare cumva, pe la UniuneaScriitorilor (... !) [sincer, nu stiam despre apartenentza la US, doar acum aflai despre... : ) ] si-i aruncati, rogu-vã, una din acele priviri d-ale dumneavoastrã care -- vorba unui /iliedobre/ -- v-au consacrat...
  Vã multumesc anticipat, zãu !
  • Like 0
 • Domnule Popescu, poate-l întâlniti pe onorabilu', din întâmplare cumva, pe la UniuneaScriitorilor (... !) [sincer, nu stiam despre apartenentza la US, doar acum aflai despre... : ) ] si-i aruncati, rogu-vã, una din acele priviri d-ale dumneavoastrã care - vorba unui iliedobre - v-au consacrat... Vã multumesc anticipat !
  • Like 0
 • Nimic de adăugat! Poate doar observația că pojghița de cultură continuă să cadă de pe senatorul poet economist și ex-ministru (în toate sfertodoct) cum de 30 de ani cade tencuiala (și mai multe!) de pe clădirile din București aflate acum în grija sâcâitoarelor reclame mincinoase ale Gabrielei Vrânceanu Firea Pandele ot Voluntari.
  • Like 1
 • Fiecare are dreptate, în felul lui. Unanim, însă, bine cu forța nu poți face și de asta există și libertatea de a fi mort.
  • Like 0
 • Ce ironie! Armeanul vrancean oltean citeaza incorect un turc din filmul despre (nici macar din istoria adevarata asa cum a fost ea) un mercenar mason oltean!
  • Like 0
 • dan check icon
  Lui Dan Cojocaru, personal

  Domnule draga,

  Mata ori vorbesti ca-ti place sa te-auzi ca esti o tar' de filosof ori esti chiar putin naiv ori o faci pe-a naivul. In nici una din cele trei variante nu se justifica nici un fel de efort de-ati raspunde cineva.
  Dar ca sa ne mai treaca de naduf, mai cantam cateodata si-asa degeaba, cu ochhii la stele.

  Au chiar nu-ntelegi ce spune omul asta, ca ce fel de roman e ala care pune egalitate intre Mihai Viteazu sau Viteazul cum vrai, nu conteaza, si coronavirus, numindu-l pe acesta din urma ghiaur, asa cum turcii il numeau pe Domnitorul amintit, pe toti romanii, ba si pe toate neamurile lui Guzganian, pe armeni, pe vremuri?
  Au chiar nu-ntelegi jignirea asta si bascalia ieftina si luarea in deradere a noastra, de la inceputuri, cu stramosi cu tot, trecand prin prezentul asta suprarealist si pana hat in viitor, pana la stra-, stra-, stranepotii nostri?
  Bataia asta de joc, zeflemeaua asta ieftina rasul asta sarcastic, cruzimea asta afisata ostentativ fata de noi toti, impertinenta si obraznicia raspunsurilor pe care le da celor doi specialisti in sanatate publica, uluiti saracii de ei, de felul in care Guzganian neaga orice evidenta a realitatii, ti se par asa,...un fleac? Lucruri de nimic?

  La grobianul ala slinos de Solomon n-ai observat acelasi gen de atitudine plina de o marlanie grosa, grea si puturoasa, adresata noua tuturor, nu numai lui Mustafa? Acolo Solomon nu era nici rasist, nici radical de dreapta, nici de stanga, de nici un fel. Acolo baragladina inepta de Solomon, la fel ca si Guzganian si la fel cu toata sleahta lor intinsa ca o pegra peste toata tara, mult mai rai, mai dusmanosi mai dispretuitori si mai burdihanosi, decat toate valurile de lacuste din Kenia, a reactionat in mod reflex. Asa se comporta fata de absolut orice persoana indiferent de rasa, de culoare de statut sau de pregatire(poa' sa fie cea mai blonda si cu ochi albastri)
  care ar cuteza sa-i faca cea mai mica observatie sau sa aiba cea mai mica intarziere in a-i recunoaste si aprecia ,,splendida supervaloare" pe care o are si o manifesta.
  Si Solomon si Guzganian fac parte din aceeasi plaga care au acaparat si blocat Romania, care se simt atotputernici si liberi sa batjocoreasa insasi fibra romaneasca. Ei au trecut de faza de imbogatire, de parvenire si de urmarire a intereselor de clica si de sleahta. Ei acum se lafaie, se tavalesc obscen in bogatiile si avantajele greu de surmontat pe care le-au acumulat, celebrandu-si succesul de care acum sunt siguri ca il au, ca meciul e terminat si ca nimeni si nimic nu mai poate schimba acest rezultat.
  Despre asta e vorba domnule in povestea de mai sus, despre faptul ca, asa cum zice vorba,

  ,,........... prima data, pe tat-su l-o spanzurat,
  Atunci cand o ajuns imparat!"
  • Like 2
 • Atat dl prim ministru cat si dl CTP au dreptate: sa ne pazim singuri de virusul asta ca pe politicieni si CCR si asa zisa avocata poporului ii doare in c.. de romanii si de Romania ! Cel putin dl Tariceanu ne-a oferit cu ceva vreme in urma respectul de a ocolii coada pt ceva hartii, ca deh domnia-sa are muuult de lucru si nu are timp de stat la coada si pe urma el e parlamentar, nu trei lule trei surcele care se incapataneaza sa stea la coada . Sper ca membrii de vaza a psd-ului si pro romania sa vor sa faca baii de multime cand va incepe campania electorala, poate unii o sa primeasca calde imbratisari de la virus. Deja, cred , ca multa lume arata spre psd si ccr pt valul doi a imbolnavirilor si cred ca pnl-ul si dl presedinte au procedat nitel cam fara vlaga in a se opune deciziei ccr-ului in legatura cu libertatea de a pleca din spital chiar daca e infectat, atentand la sanatatea celorlalti romani.
  • Like 2
 • Acum murim constitutional, deci e ok!
  • Like 0
 • Foarte corect, articolul!
  Si, mai mult de-atat, apare Tataru, "turmentatul" de serviciu banuiesc, caci altfel nu-mi inchipui cum poti "declara" asa ceva, sigur era pe etanol sau pe cocaina. Sustine ca Romania nu mai poate intra in Stare de Urgenta, decat daca se ajunge la cel putin 3333 noi cazuri de COVID-19 pe zi!!!
  Si asta la cel mult 15 milioane de locuitori in tara!
  Cu Starea lor de Alerta, am vazut ca tot ce au putut 'speria", au fost panselutele si frunzele de hrean!
  Nici Spania nu a trecut prin asemenea grozavie: la o populatie tripla, cel putin, a avut 8271 maxim intr-o zi, nu 10000 cat verbalizeaza Tataru.
  Eu sper ca a fost doar beat si nu a constientizat ce varsa... caci declaratie nu o pot numi... Daca totusi a fost constient de ceea ce spune, poate fi considerat criminal!
  Pai, acum Johanis, Orban si Tataru ne trimit pe toti in iad, dupa ce s-au impopotonat cu "bunele rezultate" de pana acum!
  Tot ce mai pot spune acum, este RUSINE PNL, PSD, ALDE si Pro Romania! Sunteti toti, varza!
  • Like 0
 • "Președintele și PNL își fac socoteala că vor pierde capital politic dacă strâng din nou șurubul." Afirmația din articol e corectă. Dar să nu cumva să tragă vreo concluzie anti Iohannis sau PNL domnul CTP. Nuuuu! Iată că vinovații de serviciu sunt tot ”triumviralul Ciopotă”. Domnul CTP îi urăște din tot sufletul pe cei din partea stângă a eșicherului politic și, conform ”echidistanței sale”, îi măscărește pe măsură. Aceștia sunt cică vinovați de tot ce mișcă indiferent că sunt la putere sau în opoziție. Sigur că dau și ei declarații politice discutabile, trăgându-le câte un ghiont guvernanților. Profită uneori de faptul că răspunderea nu este la ei acum și mai fac jocuri de imagine (totuși destul de slăbuțe cred eu) dar în fond nu au deranjat cu mai nimic guvernarea. Au avut o grijă neobișnuită de a-i face pe plac lui Iohannis și guvernului său imbecil și când a fost ceva serios de votat au votat cuminți alături de partidul de guvernământ. Cu toate astea văd că tot sunt considerați răul omniprezent de care nimeni nu poate face nimic. Cum așa? Iar Dl. CTP, ”ca tot românul imparțial” spune ceva cu jumătate de gură despre Iohannis și PNL, apoi dăi și dăi cu Ciolacu-Ponta-Tăriceanu. Și cu Vosganian cel dat cu mir antipușcărie și care în ticăloșia lui antinațională nu știe nici că se spune ”Mihai Viteazul”, așa, articulat. Ei bine, deși filmul poate s-o numi așa, nu știu dacă e clar că se spune așa, am văzut scris și nearticulat, iar alte substantive proprii din română sugerează și această posibilitate. Da, a fost o fază ridicolă (pentru unii) ca Vosganian să se lase miruit de o colegă din parlament înaintea votului pentru ridicarea imunității sale, dar să nu uităm stresul aferent momentului, mai ales că DNA atunci îi lua la întrebari numai și numai pe oponenții celor de la putere, indiferent că era pe bune sau la comandă politică, deci indiferent de vinovăția sau nevinovăția omului. Dl. CTP, ca și mulți alții, pare să aibă în mod suspect ”orbul găinilor” când e vorba de acest aspect ticălos al jalnicei noastre democrații. Hai de curiozitate să vedem dacă DNA se va lua pe bune de tunurile date de PNL-iști în pandemie. Sau tot Cio-Po-Tă sunt de vină și de data asta.
  În concluzie e bine să ne ferim de politicieni (mai ales) în pandemie și mă gândesc la toți politicienii, toți sunt la fel de cinici. Dar acum cei mai periculoși sunt evident cei care sunt cu puterea în dinți, adică gașca Iohannisto-PNL-istă, chiar dacă majoritatea Cio-Po-Tă ar putea să le mai strunească avântul. Dar, deocamdată, cum spuneam, sunt (cam prea) blajini.
  • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   Daca dumneata ai impresia ca Ponta , Ciolacu si Tariceanu si bandele asociate sunt de stanga , am impresia ca sunteti extrem de confuz. Cum tocmai a spus Solomon mare socialist si iubitor de saorma : " nu va știți ierarhia, noi va platim salariile" .
   Curat socialist ...
   In rest daca te-ai mai uita in jurul lui matale , ai vedea ca guvernul asta imbecil a trecut cu bine peste primul val al pandemiei asa cu masurile lor tampite . Acum dupa ce v-a eliberat Webber si Dorneanu de prostiile guvernului o sa aveti ocazia sa va aratati vana de romani adevarati in lupta cu COVID-ul ca dupa cum a zis Vosganian virusul e pe moarte.
   PNL au fost cu adevarat niste imbecili (ai dreptate) , dar nu acum, ci cand au venit la guvernare , trebuiau sa-i lase pe Vasilica & Co sa va aduca bunastare si pensii pana va ieseau pe nas si pe urechi . In Romania se aplica f bine proverbul: "Facerea de bine ..."
   • Like 11
  • @ Radu Bogdan
   Daca tu crezi ca cei de la putere sunt de dreapta, este cum zici dumneata "ai impresia ca Ponta , Ciolacu si Tariceanu si bandele asociate sunt de stanga , am impresia ca sunteti extrem de confuz". Nu stiu sigur care sunt mai bune, bandele de dreapta de acum sau bandele de stanga de acum un an! Ca esti o confuzie totala ca "ne-a eliberat Webber si Dorneanu" e clar! Ei nu au facut altceva decat sa arate ce prevede Constitutia, ceea ce OrCaTaVe nu au fost in stare! Pentru ei Constitutia si legile sunt niste mofturi, valabile doar pentru prostii de rand!
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   check icon
   Băi nea Caisă...păi ce nu-ți convine? Ți se pare ok ce au făcut Weber și pesedeii? Libertatea e libertate până când ingradesti libertatea altora cu libertatea ta. Singurul lucru din articolul lui CTP care nu e corect e faza cu balonul....păi ce mama zmeilor să daca Iohannis dacă la butoane sunt unii ca Solomon și Stativa? Ăștia de la PSD îți iau mingea și te huiduie ca de ce nu dau goluri.
   • Like 6
  • @ Dan Cojocaru
   Oricum ar fi, guvernul PNL s-a descurcat in primele faze. S-a tinut virusul in frau, dar vezi doamne nu s-au respectat libertatile cetatenesti si s-au dat amenzi aiurea.... O fi, n-o fi, cifrele de atunci si de acum vorbesc de la sine - mai mult de 600 de infectati ieri, dupa ce acesti mari iubitori de "bobor", cate cata cu lacrimi in ochi spre alegatori (alooo, taie cineva ceapa pe undeva??) au reusit sa zadarniceasca niste chestii care tineau strict de sanatatea publica, nu de "libertatile cetatenesti" - adica, daca ai cumva ciuma bubonica, neam sa te tina inchis ca iti incalca drepturile tale de ciumat, chit ca poti omori prin simpla ta plimbare sa-ti iei o paine vreo 100 de oameni.... Ce-ar fi sa fim oameni maturi? seriosi? cu discernamant? poate avem familie, parinti, copii? poate avem niscaiva prieteni la care chiar tinem, nu ii abordam doar cand nu avem cu cine bea o bere??? ... Nu mai azvarliti cu laturi in PNL, ca ei oricum s-au confruntat cu o situatie pe care nimeni nu a mai intalnit-o pana acum. De acord, sunt departe de a fi perfecti - nu au brose scumpe, ca coana Veorica, nu confunda Pristina cu Podgorita si nu "deconcesioneaza" autostrazile... nu "make a photo", ce pacat... Atata ar fi putut sa faca coana pavian, "make a photo"cu virusul, sa raman pentru posteritate.....
   • Like 2
  • @ Radu Bogdan
   Doar cu un singur lucru aveți dreptate și anume că în politica noastră nu prea există ideologie, dar - ca să fim corecți - nici de stânga nici de dreapta. Știu prea bine acest lucru și chiar mă doare. Dar am folosit în postare referirea la stânga doar ca pură convenție, ca să mă refer la o anumită tabără fără să-i enumăr concret. Nu consider că o tabără este mai valoroasă decât alta, dar se pare că Dvs. sunteți fanul ”dreptei”. Sincer cred că oricine ar fi fost la guvernare ar fi făcut tot posibilul să apere sănătatea și viața oamenilor și probabil cam cu aceleași rezultate. Faptul că ziceți că PNL a trecut cu bine țara prin pandemie, cel puțin până acum, este doar o repetare (scuze-papagalicească) a propagandei Iohannisto-PNL-iste. Adică e lauda lor sforăitoare referitoare la ei înșiși. În realitate au fost, ca întotdeauna, și bune și rele. Cele bune se referă într-adevăr la ținerea sub control a numărului de infectări, deși au venit înapoi din diaspora, din zone roșii , puzderie de români. Iar relele se referă în special la 2 categorii: 1) suspiciuni rezonabile de corupție, respectiv tunuri date cu oportunism (și fără vreo grijă față de populația beneficiară de măști / materiale medicale neconforme) în aceste condiții propice oferite de starea de urgență / alertă și 2) acte oficiale administrative emise cu incompetență crasă, ceea ce a făcut posibilă atacarea lor corectă la CCR și obligativitatea intrării în legalitate. Deci nu putem spune că PSD a fost ”băiatul rău” în această situație și nici Avocatul Poporului. De asemenea nici CCR nu poate fi acuzată că a dat soluții legale (în unele cazuri cu unanimitate, deși are o structură eterogenă). Rolul Guvernului era să să se lupte cu pandemia folosind acte și măsuri administrative emise cu profesionalism și ”beton” din punct de vedere legal și constituțional. Nu spun că în aceeași situație, la guvernare, PSD ar fi fost mai breaz, dar până una-alta, nu se știe.... Având în vedere cele spuse, nu prea înțeleg referirea Dvs. la ”facerea de bine” (probabil în comparație cu ”răul” prezumat a-l face PSD). Care bine? O fi tot o idee preluată pe nemestecate de la propaganda ”de dreapta”? Haideți în final să facem un exercițiu de imaginație: presupunem că este PSD la guvernare și avem exact aceleași rezultate. Care credeți că ar fi discursul lui Iohannis? Acum spune că guvernul PNL e Dumnezeu pe Pământ. Despre o guvernare PSD cu rezultate asemănătoare ce credeți că ar spune?
   • Like 0
  • @ andreea dragusin
   Ca să nu mă repet vă rog să citiți răspunsul meu către Radu Bogdan.
   • Like 0
  • @
   Domnu' "Anonimu' Venețian” sau nu știu cum să-ți spun, că în dreptul (numelui) tău e un mare gol, te rog să iei de referință răspunsul meu către Radu Bogdan, ca să nu mă repet.
   • Like 0
  • @ Constantin Aurel
   Delia MC Delia MC check icon
   Ce prevede constituția? Constituția există acolo, pentru ea însăși și legea la fel. Un mecanism frumos, perfect si perfect inutil.
   Ei, aflați că această constituție există pentru OM. Și această constituție prevede și că trebuie luate orice măsuri pentru apărarea vieții.
   Ei, mai aflați că în țările care au reușit să stăvilească această pandemie tot prin ordonanțe de urgență s-a realizat. Legea cere timp, dezbateri, și când arde n-ai timp.
   N-ai timp nici de licitațiile obișnuite din vremuri de "pace" epidemiologică. Iei ce este și a fost foarte puțin, dintr-odată măști, combinezoane de protecție n-au mai fost, că țările s-au bătut pe cele rămase după ce China n-a mai exportat. Dacă au furat, vor da socoteală.
   Să mai amintesc că USR N-A VRUT la guvernare după căderea guvernului Dăncilă?
   Înainte mă miram ca unii stau să se pieptene în timp ce țara arde. Însă acum nu mă mai mir. Domnilor, cum puteți să faceți campanie electorală în timp ce țara arde? În timp ce cifrele arată clar, dezastru, și asta de când și-au băgat CCR și Weber coada, iar țările învecinate ne închid pur și simplu ușa în nas?
   Ați reușit să puneți botniță guvernului care de bine de rău ne-a scos la liman. Eu zic, lăsați campania electorală pentru când se va putea face. Acum există un singur scop: supraviețuirea.
   • Like 3
  • @ Delia MC
   Era o zicere populară amuzanta (prin gura unui infractor către omul legii care-l luase la trei păzește cu legea): ”legea-i lege, stă pe masă, e-al dracului ăla care o răsfoiește”. Înțeleg că sunteți de aceeași părere. Îmi ”place” tare mult când principiile se schimbă, pragmatic, după conjuncturi; pe vremea când Codruța zburda în voie, răspundea la comenzi politice și avea mână liberă la anchetat (doar) PSD-iști, toți susținătorii așa-zisei drepte erau numai cu ”statul de drept” în gură. Chiar remarcasem că denumirea ”stat de drept” aproape înlocuise mai ”rușinoasa” expresie ”stat democratic”. Dar statul de drept nu înseamnă numai aplaudarea Codruței când ne convine, ci înseamnă (nu știu de ce trebuie să mai explic) ca orice acțiune a oricărui cetățean să concorde cu legea. Sigur, există situații speciale, dar și acestea ar fi trebuit specificate în legile existente. Aviz și PSD-ului și celorlalte guvernări anterioare. CCR nu e bau-bau, nici Avocatul Poporului. Au constatat o chestiune simplă dpdv constituțional: nu se pot restrânge drepturi fundamentale prin acte administrative, ci doar prin lege. Atât. Ce nu-i corect? Asta se putea rezolva în primele zile ale pandemiei, dacă puteau colabora loial Parlamentul, Guvernul și Președinția. Dar ce te faci cu orgoliile guvernului și mai ales ale lui Iohannis? Cum să se adreseze el Parlamentului să ajute Guvernul prin adoptarea legislației necesare, când el era mereu numai cu bâta în capul PSD-ului? La rândul său PSD-ul cum să vină în întâmpinarea acestor cerințe și să se facă a nu observa neconstituționalitatea actelor emise de guvern, când a fost mereu băgat în corzi de Președinte și Guvern? Care om îi dă altuia cu pumnii în cap și în același timp poate să-i ceară aceluia colaborare loială? În altă ordine de idei la vreme de criză se pot observa limitările mult-lăudatului (până acum) stat de drept, fiindcă oricât de multe ai anticipa, nu poți anticipa toate problemele care ar fi trebuit rezolvate; natura are mereu mai multă imaginație decât noi. Dvs. aveți dreptate, fiindcă l-ați parafrazat pe IIsus: ”legea a fost făcută pentru om, iar nu omul pentru lege”. Minunat spus, dar.... cam diferit de noțiunea de stat de drept, care nu tolerează nicio abatere, oricât de neînsemnată, de la Lege. Păi atunci să ne hotărâm, vrem cu adevărat stat de drept, sau când începe să fie cam stufos - și să ne încurce în lucrurile pe care am putea să le rezolvăm dintr-un foc mai pe lângă lege - nu-l mai vrem? Sigur că achizițiile pot și trebuie făcute mai simplu și rapid în situații de urgență, dar cine poate avea încredere că după ce trece iureșul nu se mai trezește vreun procuror după chipul și asemănarea Codruței care să-i ia la întrebări pe suspecți? Spuneți cu optimism că dacă au furat vor da socoteală. Nu știu, poate, nimeni nu știe. De fapt dacă ar fi fost PSD-iști sigur ar fi dat socoteală și pentru ce n-au făcut.
   Despre politicieni, la modul general: sigur că sunt cinici și caută să-și îmbunătățească imaginea pe spatele greșelilor celorlalți, ne mai mirăm de asta? E valabil la ambele tabere politice: PSD-ul le dă la gioale guvernanților și chiar are de ce se lega, iar Iohannis și PNL sunt mereu cu pumnii în capul PSD-ului, de parcă ei ar guverna acum și declarațiile lor ar avea vreo importanță concretă în actul guvernării. O mențiune, pentru corectitudine, fără să acuz pe nimeni dintre guvernanți: cazurile de infectări care sunt acum crescute nu sunt numai de la ”eliberarea” celor din spitale de dată recentă, ci și mai degrabă de la măsurile de relaxare prost înțelese de populație, dar care nu mai puteau fi oricum amânate fără consecințe sociale și economice, guvernanții n-au avut ce face.
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   Delia MC Delia MC check icon
   Îmi cer scuze, dvs sunteți pesedist ieșit pe câmpuri virtuale la postat nu userist (nu că ei n-ar ieși). Tacticile pesediștilor le știm. Mai rău e cu ceilalți.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Aveți dreptate într-o singură privință: cu siguranță nu sunt USR-ist (și nici nu cred că o să fiu vreodată, deși teoretic nu e bine să anticipezi ferm nimic). N-am afirmat niciodată că aș fi, nu știu de unde ați tras concluzia asta, probabil ați încercat Dvs. să identificați un tipar în cazul meu și... nu știu cât de bine v-a ieșit. Vă spun din start că eu nu mă prea încadrez în tiparele pe care credeți Dvs., cu înțelepciune, că le cunoașteți. Sigur, aveți dreptul să fiți suspicioasă, doar sunt atâția postaci ticăloși interesați în mediul virtual, când apare cineva ca mine un pic ”filosof” și ideolog / idealist impune neîncredere din principiu. Dar eu sunt sincer și fără interese oneroase, chiar dacă nu am cum să dovedesc asta. Mă interesează doar schimbul de idei și polemica civilizată (deși pe aici dacă ai păreri atipice ești imediat pus la zid). Lăsați să se înțeleagă că eu sunt de o anume orientare politică pe care o țin ascunsă, iar Dvs. ”mirosind” cu perspicacitate ce ascund eu printre rândurile postărilor, mă dați de gol în toată ticăloșia mea. Cum credeți că se simte un om cinstit în aceste condiții? Ceva între trist și revoltat. Era de ajuns să mă întrebați direct tot ce vreți (dacă considerați că merită interesul și osteneala, că doar nu sunt eu buricul pământului) fără să încercați analiză de caz, pe niște tipare nu știu cât de corecte. Deci: nu am ascuns niciodată orientarea mea actuală de STÂNGA. Am mai scris pe aici nu știu cui că până în 2008 am fost de dreapta, apoi dreapta pentru mine s-a descalificat și am devenit de stânga. Adică PSD-ist pe limba Dvs. Nu e niciun secret și nicio rușine în asta. Oricum nici mai mult nici mai puțin decît a fi PNL-ist sau Iohannist, sau USR-ist, chiar dacă vi se pare o gogomănie ce spun. Dacă m-ați fi întrebat direct v-aș fi răspuns, nu ca alții care postează, dar nu-și exprimă cu curaj orientarea politică. Cred în același timp în obiectivitate și de aceea par uneori derutant în ce spun, fiincă încerc să fiu cât pot de obiectiv și nu ca un pitbull feroce care vede doar o direcție de atac. Poate că de aceea v-am părut nu postac dubios, acoperit. Îmi pare sincer rău. În prezent, ca să fiu mai exact cu orientarea mea politică spun că sunt UN PSD-ist CAM DEZAMĂGIT DE PSD-DRAGNEA. dacă ar fi acum PSD-ul de pe vremea lui Năstase sau Ponta, l-aș vota cu ambele mâini. Dar așa, mă voi mulțumi cu PRO ROMÂNIA. Oricum orice vot, în orice direcție e un compromis fiindcă nimeni nu e 100% nici Alba ca Zăpada nici Vrăjitoarea cea ticăloasă. Deci votez, dar capul pe umeri mi-l păstrez.
   În încheiere vă întreb sincer, pe bune, la ce tactici ale PSD-iștilor vă referiți, nu că nu i-aș crede în stare de multe rele (ca și pe PNL-iști, USR-iști și Iohannis), dar eu nu sunt în temă cu chestii din astea și v-ați dat seama că îmi place să fiu un om informat. Dacă cineva îmi spune ceva de rău despre zona în care am mai multă incredere și are și oarece dovezi, chiar indirecte sau slăbuțe, tendința mea e să-i dau crezare, nu să-i sar la beregată, cum văd că e moda pe acest site. Dar încă o dată spun, eu sunt mai atipic (sper că în sensul bun).
   Dacă nu vă interesează să-mi răspundeți, nu-i nimic. Fiecare răspunde când, cui și cât vrea. Eu nu am din start nicio așteptare. Mă bucur, ca de un bonus, când mai pot să schimb o idee - două cu oricine, dar în mod civilizat.
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   Delia MC Delia MC check icon
   Să trăiască Dragnea (în pușcărie, bineînțeles) că ne-a învățat cum e cu manipularea, postacii, etc. Tacticile lor sunt prea multe pentru a putea fi enumerate.
   Problema e că psd nu-i de stânga. Ar fi fost, odată. Acum e doar o carcasă goală ocupată de o gașcă de oportuniști. Dacă vreți partid de stânga ați avea de așteptat, să se înființeze unul. Sau de ce nu, puteți fonda unul. Ponta e un personaj prea alunecos ca să-mi inspire vreodată încredere.
   Stânga e ca sarea-n bucate: trebuie doar un pic, prea mult strică. Pentru ridicarea economică a unei țări trebuie investiții, adică dreapta. Stânga poate să-și aducă o contribuție reală ... mai târziu. În vest susținerea stângii până pe la vreo 10-15% e în regulă, altfel își face dreapta de cap. În România e invers.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Toate partidele noastre de azi s-au cam lepădat de ideologie și au rămas găștile de oportuniști. Spunem ”stânga” sau ”dreapta” mai mult formal, pentru a-i indica pe scurt. Nu sunt un naiv să cred că dacă votez stânga va curge laptele și mierea, la fel și în cazul dreptei. Am votat de cele mai multe ori în acești 30 de ani (și dreapta și stânga) cu o senzație de greață, pentru ceea ce am crezut eu că înseamnă răul relativ mai mic, deși am sperat mereu în mai bine. Dar greața nu a fost niciodată mai mare ca în acești ani. Apogeul a fost anul trecut la prezidențiale în turul 2, când pur și simplu, pentru prima oară nu m-am prezentat, fiindcă ambele rele mie mi s-au părut la fel de mari, chiar dacă în sensuri total diferite. Pe Iohannis îl consider o pacoste în funcția de Președinte, iar pe ”proasta satului” o consider o pacoste în orice funcție mai înaltă de bucătăreasă la o cantină socială. E ”interesant” cum a ajuns PSD-ul așa de jos în ultimii ani, cu Dragnea. În speranța că nu vă plictisesc, aș explica, după capul meu următoarele 2 mecanisme: 1) după gloriosul rezultat obținut de PSD la alegerile din 2016, Dragnea se considera îndreptățit să fie numit prim-ministru de către KJ. Dar bineînțeles că Președintele s-a folosit de prevederea legală că un prim ministru nu poate avea o condamnare penală și deci, nici gând să-l numească. Atunci Dragnea, care oricum avea stilul dictatorial de conducere a partidului, a căutat să propună oameni de paie, incompetenți dar docili pentru funcția de prim ministru. Știa prea bine că un premier urmează să capete o putere sporită în partid și a căutat să nu numească oameni incomozi pentru el. De aici tot dezastrul ce a urmat: (în ordinea descrescătoare a competenței) Grindeanu (scăpat de sub control și demis), Tudose (înlăturat și el când nu a mai convenit), apoi eterna și fascinanta Viorica, care a fost o adevărată bombă biologică pentru PSD. Dar pentru Dragnea n-a contat nimic, decât să-și păstreze el puterea din umbră în partid. Dar de ce i-a fost frică tot n-a scăpat. Eu cred că cel mai bine pentru partid ar fi fost ca Dragnea să se sacrifice și să lase pe altul la conducerea PSD, care să nu fie așa de ușor de vânat de către Codruța ca el. Chiar dacă prin absurd s-ar fi știut curat ca lacrima, trebuia să se sacrifice. Apoi erau mari șanse ca guvernarea să meargă bine (PSD a mai dovedit de atâtea ori că poate guverna competent - vezi Văcăroiu, Năstase, chiar Ponta). În plus lupta cu abuzurile din justiție ar fi fost mai credibilă și reforma justiției - posibilă. 2) Mecanismul 2 ar fi de răs dacă n-ar fi de plâns: după arestarea lui Dragnea, PSD-ul în fibrilații a hotărât că trebuie păstrată guvernarea cu orice preț, adică să rămână Viorica premier. Dar apoi Vioricăi i s-a urcat la cap. Când a venit congresul PSD a insistat că e bine ca președintele partidului și premierul să fie aceeași persoană, adică ea, lumina lumii, pentru a nu fi fracturată putera la vârf ca în timpul lui Dragnea. Apoi au venit alegerile prezidențiale, iar PSD-ul, orgolios, n-a acceptat candidatura comună a lui Tăriceanu, a vrut să aibă propriul candidat. Cin' să fie, cin' să fie? Păi președintele partidului (Viorica), evident, așa cică era corect. Și de aici mai departe.... ce era de așteptat?
   Cred deci că PSD-ul are în prezent o criză de mari proporții, dar cred și sper că își va reveni. De obicei nu cred în oameni providențiali, dar în cazul lor chiar de un astfel de om au nevoie. Misiunea lui, deși foarte grea, nu ar fi imposibilă: trebuie cu bună credință să submineze puterea găștilor infracționale - având alături o facțiune puternică de oameni onești, să clarifice ideologic poziția partidului, să lucreze la un program politico-economic pe termen lung și să acționeze permanent și cu inteligență pentru îmbunătățirea imaginii șifonate a partidului. Dar... asta e o imagine idealistă, nici mie nu-mi vine să cred așa ceva. Până una-alta există Ciolacu, în care n-am deloc încredere, prea e galant cu Guvernul și Președintele, probabil că are și el schelete în dulap și e șantajabil, deci nu trebuie avute așteptări din partea lui. Ponta, spuneați și Dvs., e un personaj alunecos și chiar așa este. Cel mai bun exemplu a fost în 2012 la referendumul de demitere a lui Băse, când, deși a avut toți așii în mână, a cedat presiunilor Bruxelles-ului și a dat curs listei cu sarcini date direct de Barosso, ceea ce l-a salvat pe Băse. Apoi pactul semnat cu Băse, propunerea Codruței la DNA, nasoalele pe care i le-a făcut lui Crin Antonescu (țeapa cu candidatura la prezidențiale) etc. Cred și eu că Ponta e un tip unsuros și chiar periculos, după caz. Totuși.... unii oameni pot fi relativ malefici pentru societate într-o perioadă anume și dimpotrivă, relativ benefici în altă perioadă. După mintea mea, oricât ar fi Ponta de securist, dubios, unsuros, comparându-l cu ceilalți cu care defilăm, cred că acum ar fi o variantă digerabilă. Am mai spus, votul e asociat cu greața, dar... ceva ar trebui ales totuși. De aici divergențele de păreri politice, chiar dacă nu suntem fani euforici.
   Mai spuneați, cu gentilețe (sau ironie), că ar trebui să înființez un partid de stânga dacă sunt nemulțumit de ofertă. Mulțumesc, dar ar fi chiar o utopie. Știu că teoretic asta e calea corectă și democratică, ca un partid să se creeze de jos în sus, dar pentru mine așa ceva ar fi o pălărie nu că prea mare, ci gigantică. Nu e de ajuns să aibă cineva o idee-două pentru a înființa un partid. E obligatoriu să găsească putere într-un cerc compact și devotat de susținători, să aibă un talent organizatoric ieșit din comun, o energie și o determinare debordantă, vârstă nu prea înaintată, un ”stomac tare” și nu în ultimul rând bani, sau să știe să atragă bani, dar fără să se compromită sau să devină corupt, sau sluga unor interese nelegitime. Deci....utopie. Dar eu tot sper că o dată și o dată se va ivi cineva de felul ăsta, pe care să-l votez din convingere 100%, fără greața compromisului.
   • Like 0

Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult