Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Vreți doar o pensie publică? Iată cine v-o va plăti...

Foto: Adrian Pîclișan/Inquam Photos

Primim din nou vești despre viitorul pensiilor private ale românilor. Conform ultimelor declarații ale oficialilor, planul care pare să se contureze acum este acela conform căruia românii vor avea posibilitatea să opteze între a continua să își direcționeze contribuțiile la asigurări sociale atât către pilonul 1 (de stat), cât și către pilonul 2 (administrat privat), sau să își direcționeze toate contribuțiile doar către pilonul de stat. 

Votanți vârstnici

Un investitor profesionist v-ar spune: “nu puneți niciodată toate ouăle în același coș, diversificați-vă sursele de venit”. Și asta ar sugera o contribuție la ambii piloni. De altfel, vreau să reamintesc faptul că sistemul de pensii bazat pe trei piloni a fost gândit de la bun început, prin consens politic (NB), ca un sistem complementar, în care pensiile private reprezintă o completare a pensiei de stat. Din acest motiv, prezentarea lor acum în opoziție contrazice principiul fundamental de la care au plecat fondatorii actualului sistem. Ca să nu mai vorbim de faptul că o comparație este imposibilă atâta vreme cât pilonul public și cel privat au modalități de funcționare fundamental diferite.

 Cea mai mare diferență este legată de faptul că pilonul public nu presupune o acumulare de fonduri, ci doar un transfer al banilor de la plătitorii de impozite către cei care în acel moment sunt pensionari. Ceea ce mă duce cu gândul la o consecință poate nu atât de evidentă. Presupunând că începând de mâine cresc CAS-urile pentru toată lumea în activitate, pensiile publice viitoare ale acestor persoane nu vor crește mai deloc. Vor putea eventual crește doar pensiile plătite astăzi.

Asta pentru că pensiile publice viitoare nu depind de câți bani sunt virați astăzi la buget, ci de cât CAS vor plăti cei care muncesc atunci când veți fi pensionari. Această sumă va dicta de fapt mărimea pensiilor care vor putea fi plătite în deceniile următoare. Calificarea pe care o aveți astăzi poate doar furniza un element de diferențiere față de pensiile altora în viitor, dar o creștere generalizată de contribuții azi nu aduce nici un element de diferențiere și cu atât mai puțin o creștere generalizată a pensiilor. Deoarece banii disponibili vor fi doar cei colectați atunci. Cât de mare va fi “plapuma” atunci?

Ca să obțineți răspunsul este suficient să priviți la graficul de mai sus, prezentat pe baza informațiilor oferite de INSSE. El ne spune că 50% dintre tinerii sub 25 de ani lucrează în sectoare “inalt” plătite, precum comerțul cu amănuntul și agricultura. Credeți că situația se schimbă pe măsură ce înaintează în vârstă? Pentru intervalul de vârstă 25-35 de ani, aproximativ 40% lucrează în agricultura și comerțul cu amănuntul. Deci pensiile dumneavoastră publice vor fiplătite cu preponderență de aceste persoane care lucrează în sectoare ale economiei cu cele mai mici salarii.

Sunteți siguri că vă doriți doar o pensie publică, plătită preponderent din CAS-ul achitat de salarii din comerțul cu amănuntul și agricultura? Sau preferați una plătită și din banii strânși din propriul salariu? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Principiul simetriei legislative in drept spune ca ce este valabil intr-un sens este valabil si pentru sensul opus. Adica, daca pot opta intre pilonul 1 si 2, IN SENSUL DE RENUNTA LA PILONUL 2, atunci optiunea mea sa poata fi si aceea de a renunta la pilonul 1 si de a transfera cei 25 % integral la pilonul 2. Imi asum riscul unei pensii la staT foarte mici cu ce am cotizat pana acum. SE POATE ? Domnul inginer dragnea aude !!??
    • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult