Foto: Guliver Getty Images
Căderea leului din ultimele zile a fost anticipată de o serie de decizii guvernamentale cu impact în economie, a declarat consultantul fiscal Andrei Caramitru, în emisiunea „În fața ta” de la Digi 24. În acest moment „nimeni nu poate anticipa” la cât va ajunge leul în raport cu euro, a precizat Andrei Caramitru. Consultantul a spus că „nu mai are încredere” să-și țină economiile în moneda națională și a explicat felul în care Guvernul a „dezarmat” BNR și sistemul bancar în fața atacurilor speculative.
El a dat exemplul Turciei care, pe fondul aceleiași retorici politice și ca urmare a unor dezechilibre financiare similare, a avut o cădere bruscă a monedei naționale.
„Fac o paralelă cu ce s-a întâmplat în Turcia anul trecut. În vară, lira era 4,5 față de euro. Turcii aveau probleme de deficit bugetar, de cont curent, lucruri similare. Atac speculativ pe liră, Erdogan începe să explice că Soros, multinaționalele, piețele financiare vor să-l destabilizeze. Niște prostii. Lira a ajuns, de la 4,5, rapid la 7,5. A fost o explozie. Ca să stopeze, a fost obligat să pună dobânzi de 25%. Și lira acum e la 6”, a amintit Andrei Caramitru. El a subliniat că asta nu înseamnă că „o să fie același parcurs și la noi”, dar și-a exprimat „îngrijorarea” că, în acest moment, România nu are „arme de protecție” pentru a-și apăra moneda de atacurile speculative la adresa leului.
„Dezarmarea” BNR și a sistemului bancar a produs-o chiar Guvernul României în luna decembrie, a arătat consultantul: „Nu putem creşte dobânda ca să stopăm declinul. Nu văd cine mai are încredere să-și țină bani în lei. Eu nu am. Majoritatea nu mai au, cei de afară vor să atace leul. Cât putem să protejăm, neavand arme?! Aici e problema”.
Potrivit lui Andrei Caramitru, „au fost mai multe valuri de probleme care s-au acumulat până la un punct de spargere”.
Primul val, vizibil la sfârșitul anului trecut - „problema cu deficitul bugetar”. „Lumea a văzut ca nu mai sunt bani la stat și că nu mai e un plan sustenabil pentru țară”, a comentat consultantul.
„A venit ordonanța (lăcomiei, n.n.), care a arătat că Guvernul atacă sectorul privat”, iar consecința acestui act normativ va fi că „va frâna și mai mult economia”.
„Orice om care se pricepe își dă seama că acest an devine foarte complicat economic vorbind. Primele care s-au speriat au fost firmele străine; au urmat românii, oamenii simpli care și-au mutat leii în euro. După 1-2 saptămâni, au intrat traderii profesioniști de pe bursele din străinătate, care au acţionat împotriva leului. Ei știu un lucru: arma principală a BNR care apără cursul - dobânda - i-a fost luată din mână, iar BNR e descoperită la orice atac. De ce i-a fost luată din mână? Dacă BNR protejează cursul crescând dobânda, automat taxa pe lăcomie lovește băncile. Dacă băncile la 2,5 au probleme să plătească taxa, dacă avem o dobândă de 10%, practic tot sistemul financiar e în insolvență”, a mai spus consultantul.
Vineri euro a atins un nou record, al 11-lea în luna ianuarie, moneda europeană fiind cotată la cursul de referinţă BNR cu o valoare de 4,7648 lei.
Emisiunea „În fața ta” în care este invitat Andrei Caramitru poate fi urmărită sâmbătă, de la 13.30 la Digi 24.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Lecții despre ce nu face bine statul pot fi date de oricine ( mai ales de consultanții omniscienți ) și oricând, mai greu este să spui și să faci cum este bine în condițiile date și asta s-a văzut de-a lungul timpului când fiecare nou regim politic a folosit sintagma, devenită panaceu pentru toate bolile eșecului, „greaua moștenire”.
Toată această problemă cu corupția la nivel guvernamental provine din modul netransparent în care s-a constituit capitalul autohton. A confisca capitalurile constituite netransparent și probabil nelegal ne aduce la o situație fără ieșre și contrară sistemului capitalist la care am trecut. Să presupunem că justiția va funcționa cu profesonialism și rapiditate reușind să confiște toate capitalurile ilegale. Unde vor merge aceste sume confiscate ? La bugetul de stat public. Ce se va întâmpla cu angajații acelor intreprinderi care se vor desființa ? Vom trece la un capitalism de stat ? Cred că sunt întrebări care necesită un răspuns autorizat, răspuns pe care trebuie să ni-l ofere orice partid care se vrea la putere.
S-au marit veniturile au sarit patronatele.Era de asteptat ca si multinationalele urmeaza, ca de la cei saraci nu poti lua prea mult, ca nu au.Acum statul da cu biciul in cei mari,e simplu ca in freza, o va lua tot cetateanul.
In economiile stabile si cu o democratie sanatoasa daca una dintre parti nu este protejata statul intervine imediat pentru a echilibra balanta.La noi ca prin tarile bananiere este legea junglei.
Investitii zero,uni au dat cu cheia sau urmeaza sa plece.
Sa vezi acum spagii pentru o angajare in sistemul bugetar.Tocam banii, pe care de fapt nu ii avem.
Iese Dracnea,ciumatul sef, si-o sa zica ca avem bani garla si gata, toata ciuma cea vestita v-a rasufla usurata ...pana la urmatoarea leafa...ca si ei stiu ca minte dar leafa merge, spaga vine...trai nenica.
Rezerva valutara mare (asa cum e acum la BNR) loveste mult mai rapid si eficient in cei care ataca moneda (de fapt Isarescu a si folosit in trecut metoda asta, cu un succes foarte mare, la un moment dat a lasat piatza fara lei astfel incit cei care ar fi trebuit sa cumpere lei ca sa isi plateasca imprumuturile (in lei) cu care au atacat moneda pur si simplu nu au avut de unde sa cumpere lei (surprizaaaa :D )).
Bancile au probleme acum pentru contractele de credit in desfasurare (incheiate in trecut, cind nimeni nu banuia cu ce aberatii o sa vina sobolanii rosii).
Pentru contractele noi de credit (inclusiv alea pe termen scurt, "pentru atacatori") nu le impiedica nimeni sa includa "taxa de lacomie" pe linga ROBOR.
Un atac pe moneda nationala in momentul de fata este exclus, moneda creste din motivele pe care le-au precizat specialistii (adevati, nu inchipuiti) de la BNR: prabusirea increderii (din cauza unor motive reale si clare) in sistemul economico-financiar al Romaniei, datorat masurilor handicapate ale guvernului de retardati de la Bucuresti.
Din pacate motivele astea sint si foarte grave grave, intr-adevar noi nu stim acum pe unde o sa se opreasca deprecierea iar aceasta depreciere o sa fie "solida" (nu o sa se revina usor la nivelurile de dinainte, nici macar prin apropierea lor).
Pe de alta parte asta e si o veste buna, asistatii social si alti retardati care voteaza ciuma rosie o sa ramina in aer (cresterea cusruslui de schimb o sa le spulbere picaturile cu care i-au prostit sobolanii rosii) si probabil o sa mearga la Bucuresti sa le sparga capul (cu ciomagul) sobolanilor rosii.
Asta e un moment mult asteptat pentru mine cel putin, felicitari Johannis (inca odata) pentru mentinerea la guvern a ciumei rosii.
ciuma rosie trebuie sa crape la guvernare iar acest moment extrem de fericit pentru mine se apropie cu pasi repezi. :D
Ii doresc ciumei rosii sa-i fie tarina usoara ca piatra de moara. :D
PS: Sper ca Uniunea Salvați România - USR nu are de gind sa il puna pe Caramitru ministru de Finante in caz ca o sa cistige alegerile, tipul trebuie sa studieze mai intii finante (cum a ajuns si ala "analist financiar"?).
E drept ca n-a fost secretar în Videle dar ce vrei, nimeni nu-i perfect...
orice actiune artificiala cum ar fi acest atac asupra leului, sau mai exact - asupra Romaniei, nu poate dura mult, deoarece necesita multe resurse la prima faza si se poate solda cu un recul al euro dupa o perioada, din care speculantii iar vor castiga. Miza e discreditarea Guvernului si fortarea lui sa renunte la taxa pe lacomie, care este foarte corecta si de bun simt. Nu stii de ce, dar nu-mi vine sa plang de mila bancilor care risca sa crape. Le-asi sugera sa nu-si mai externalizeze profiturile si totul va fi OK. Nu va lasati manipulati si faceti imprumuturi in lei pe cat e posibil, acum e momentul.
Chiar oamenii deștepți au dispărut cu totul ??