Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Vreți să vedeți unde va ajunge leul în raport cu euro? Priviți la episodul din Turcia: Erdogan, Soros, stat paralel, multinaționale

Dăncilă - Erdogan

Foto: Guliver Getty Images

Căderea leului din ultimele zile a fost anticipată de o serie de decizii guvernamentale cu impact în economie, a declarat consultantul fiscal Andrei Caramitru, în emisiunea „În fața ta” de la Digi 24. În acest moment „nimeni nu poate anticipa” la cât va ajunge leul în raport cu euro, a precizat Andrei Caramitru. Consultantul a spus că „nu mai are încredere” să-și țină economiile în moneda națională și a explicat felul în care Guvernul a „dezarmat” BNR și sistemul bancar în fața atacurilor speculative.

El a dat exemplul Turciei care, pe fondul aceleiași retorici politice și ca urmare a unor dezechilibre financiare similare, a avut o cădere bruscă a monedei naționale.

„Fac o paralelă cu ce s-a întâmplat în Turcia anul trecut. În vară, lira era 4,5 față de euro. Turcii aveau probleme de deficit bugetar, de cont curent, lucruri similare. Atac speculativ pe liră, Erdogan începe să explice că Soros, multinaționalele, piețele financiare vor să-l destabilizeze. Niște prostii. Lira a ajuns, de la 4,5, rapid la 7,5. A fost o explozie. Ca să stopeze, a fost obligat să pună dobânzi de 25%. Și lira acum e la 6”, a amintit Andrei Caramitru. El a subliniat că asta nu înseamnă că „o să fie același parcurs și la noi”, dar și-a exprimat „îngrijorarea” că, în acest moment, România nu are „arme de protecție” pentru a-și apăra moneda de atacurile speculative la adresa leului. 

„Dezarmarea” BNR și a sistemului bancar a produs-o chiar Guvernul României în luna decembrie, a arătat consultantul: „Nu putem creşte dobânda ca să stopăm declinul. Nu văd cine mai are încredere să-și țină bani în lei. Eu nu am. Majoritatea nu mai au, cei de afară vor să atace leul. Cât putem să protejăm, neavand arme?! Aici e problema”.

Potrivit lui Andrei Caramitru, „au fost mai multe valuri de probleme care s-au acumulat până la un punct de spargere”.

Primul val, vizibil la sfârșitul anului trecut - „problema cu deficitul bugetar”. „Lumea a văzut ca nu mai sunt bani la stat și că nu mai e un plan sustenabil pentru țară”, a comentat consultantul.

„A venit ordonanța (lăcomiei, n.n.), care a arătat că Guvernul atacă sectorul privat”, iar consecința acestui act normativ va fi că „va frâna și mai mult economia”.

„Orice om care se pricepe își dă seama că acest an devine foarte complicat economic vorbind. Primele care s-au speriat au fost firmele străine; au urmat românii, oamenii simpli care și-au mutat leii în euro. După 1-2 saptămâni, au intrat traderii profesioniști de pe bursele din străinătate, care au acţionat împotriva leului. Ei știu un lucru: arma principală a BNR care apără cursul - dobânda - i-a fost luată din mână, iar BNR e descoperită la orice atac. De ce i-a fost luată din mână? Dacă BNR protejează cursul crescând dobânda, automat taxa pe lăcomie lovește băncile. Dacă băncile la 2,5 au probleme să plătească taxa, dacă avem o dobândă de 10%, practic tot sistemul financiar e în insolvență”, a mai spus consultantul.

Vineri euro a atins un nou record, al 11-lea în luna ianuarie, moneda europeană fiind cotată la cursul de referinţă BNR cu o valoare de 4,7648 lei.

Emisiunea „În fața ta” în care este invitat Andrei Caramitru poate fi urmărită sâmbătă, de la 13.30 la Digi 24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bine argumentat.
    • Like 0
  • Când instituțiile statului ( guvernul și banca centrală ) au de administrat o economie bazată pe capital majoritar provenit din alte state nu știu dacă intervenția minimală este soluția cea mai bună. Dacă la această situație mai adăugăm și faptul că resursele financiare, energetice și de materii prime sunt iarăși majoritar în proprietatea capitalului străin nici nu știu dacă se mai poate vorbi de rolul statului în economie, acestuia nerămânându-i la dispoziție alte pârghii decât politica fiscală ( guvern ) și monetară ( BNR ).
    Lecții despre ce nu face bine statul pot fi date de oricine ( mai ales de consultanții omniscienți ) și oricând, mai greu este să spui și să faci cum este bine în condițiile date și asta s-a văzut de-a lungul timpului când fiecare nou regim politic a folosit sintagma, devenită panaceu pentru toate bolile eșecului, „greaua moștenire”.
    • Like 1
    • @
      Nu fac apologia PSD, am făcut o constatare a situație existente în România și în toate țările ieșite din sistemul economic socialist care s-au văzut în ipostaza de a gestiona un sistem nou, capitalist pentru care nu au fost pregătite.
      Toată această problemă cu corupția la nivel guvernamental provine din modul netransparent în care s-a constituit capitalul autohton. A confisca capitalurile constituite netransparent și probabil nelegal ne aduce la o situație fără ieșre și contrară sistemului capitalist la care am trecut. Să presupunem că justiția va funcționa cu profesonialism și rapiditate reușind să confiște toate capitalurile ilegale. Unde vor merge aceste sume confiscate ? La bugetul de stat public. Ce se va întâmpla cu angajații acelor intreprinderi care se vor desființa ? Vom trece la un capitalism de stat ? Cred că sunt întrebări care necesită un răspuns autorizat, răspuns pe care trebuie să ni-l ofere orice partid care se vrea la putere.
      • Like 0
    • @
      Voicu Nicolae e postacul psd alocat acestui site.
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Mai cumetre, sa inteleg ca e spre binele nostru ca hotii si coruptii sa nu fie condamnati si sa nu dea banii furati inapoi, ca altfel pica sectorul economic din tara asta. Asta in ideea ca acesti corupti ar tine banii furati in capital al unor firme. Da' ia spune-mi si mie ce te faci, daca hotii isi tin banii furati prin cimitire? postac de 2 bani
      • Like 0
    • @ Gabriela Constantinescu
      Cumătră esti dumneata cu cine vrei dumneata. Nu este suficient să știi să citești, trebuie să mai și înțelegi ce citești. În rest ar fi bine să-ți verși veninul asupra celor pe care îi cunoști.
      • Like 0
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Excelent. V-am mai spus, ar ieși un articol pe cinste. O tentativă de inițiere intr-un domeniu nebulos pentru majoritatea. Noi NU avem educație financiară din păcate. Nici eu nu am. Unii se bucură că taxa pe lăcomie dă în cap băncilor FĂRĂ să se gândească ce ar insemna căderea sistemului bancar al unei țări.
      • Like 0
    • @ Gabriela Constantinescu
      Delia MC Delia MC check icon
      Cât au ei în firme e, scuzați, caca-maca. Iar angajați sunt puțini. Dacă totuși pe unii îi roade grija, se poate afla cum au făcut alții, precedente există sigur. Grosul banilor e demult prin Cayman sau alte paradisuri fiscale. Pregătiți pentru marea eventuală fugă.
      • Like 0
    • @
      Respect , domnule.
      • Like 0
  • In acest razboi dintre stat,patronate si cetatean intodeauna statul trebuie sa fie arbitrul si mai important sa gaseasca echilibrul .Ca in caz de una dintre parti o i-a razna, statul, adica arbitrul sa il protejeze pe celalat.
    S-au marit veniturile au sarit patronatele.Era de asteptat ca si multinationalele urmeaza, ca de la cei saraci nu poti lua prea mult, ca nu au.Acum statul da cu biciul in cei mari,e simplu ca in freza, o va lua tot cetateanul.
    In economiile stabile si cu o democratie sanatoasa daca una dintre parti nu este protejata statul intervine imediat pentru a echilibra balanta.La noi ca prin tarile bananiere este legea junglei.
    Investitii zero,uni au dat cu cheia sau urmeaza sa plece.
    Sa vezi acum spagii pentru o angajare in sistemul bugetar.Tocam banii, pe care de fapt nu ii avem.
    Iese Dracnea,ciumatul sef, si-o sa zica ca avem bani garla si gata, toata ciuma cea vestita v-a rasufla usurata ...pana la urmatoarea leafa...ca si ei stiu ca minte dar leafa merge, spaga vine...trai nenica.

    • Like 2
  • Tipul asta, inscris nu de mult in USR (va mai aduceti de "cei 15000 de specialisti"?) tot ii da inainte cu taxa pe lacomie. Daca ar fi studiat mai mult ar fi vazut ca impotriva atacului pe moneda se folosesc DOUA metode: dobinda "overnight" si rezerva valutara.

    Rezerva valutara mare (asa cum e acum la BNR) loveste mult mai rapid si eficient in cei care ataca moneda (de fapt Isarescu a si folosit in trecut metoda asta, cu un succes foarte mare, la un moment dat a lasat piatza fara lei astfel incit cei care ar fi trebuit sa cumpere lei ca sa isi plateasca imprumuturile (in lei) cu care au atacat moneda pur si simplu nu au avut de unde sa cumpere lei (surprizaaaa :D )).

    Bancile au probleme acum pentru contractele de credit in desfasurare (incheiate in trecut, cind nimeni nu banuia cu ce aberatii o sa vina sobolanii rosii).
    Pentru contractele noi de credit (inclusiv alea pe termen scurt, "pentru atacatori") nu le impiedica nimeni sa includa "taxa de lacomie" pe linga ROBOR.

    Un atac pe moneda nationala in momentul de fata este exclus, moneda creste din motivele pe care le-au precizat specialistii (adevati, nu inchipuiti) de la BNR: prabusirea increderii (din cauza unor motive reale si clare) in sistemul economico-financiar al Romaniei, datorat masurilor handicapate ale guvernului de retardati de la Bucuresti.
    Din pacate motivele astea sint si foarte grave grave, intr-adevar noi nu stim acum pe unde o sa se opreasca deprecierea iar aceasta depreciere o sa fie "solida" (nu o sa se revina usor la nivelurile de dinainte, nici macar prin apropierea lor).

    Pe de alta parte asta e si o veste buna, asistatii social si alti retardati care voteaza ciuma rosie o sa ramina in aer (cresterea cusruslui de schimb o sa le spulbere picaturile cu care i-au prostit sobolanii rosii) si probabil o sa mearga la Bucuresti sa le sparga capul (cu ciomagul) sobolanilor rosii.
    Asta e un moment mult asteptat pentru mine cel putin, felicitari Johannis (inca odata) pentru mentinerea la guvern a ciumei rosii.
    ciuma rosie trebuie sa crape la guvernare iar acest moment extrem de fericit pentru mine se apropie cu pasi repezi. :D

    Ii doresc ciumei rosii sa-i fie tarina usoara ca piatra de moara. :D

    PS: Sper ca Uniunea Salvați România - USR nu are de gind sa il puna pe Caramitru ministru de Finante in caz ca o sa cistige alegerile, tipul trebuie sa studieze mai intii finante (cum a ajuns si ala "analist financiar"?).
    • Like 1
    • @ Ovidiu Bidian
      Alien check icon
      De exemplu à studiat finanțele în Geneva și a lucrat în domeniu 16 ani în Elveția?
      E drept ca n-a fost secretar în Videle dar ce vrei, nimeni nu-i perfect...
      • Like 2
  • Expertul confunda dobanda la credit cu dobanda la depozit. Din pozitia de deponent, eu pierd nesemnificativ, din caderea dobanzii la depozit si posibil sa-mi schimb leii in euro. Din pozitia de beneficiar al unui credit in lei am doar de castigat. Mai mult - va creste cererea pentru credite in lei, si scadea cea in valuta, crescand foamea de lei. Creditele ieftine in lei stimuleaza mediul de afaceri si prin consecinta - economia autohtona, contibuind la intarirea leului. Pe de alta parte, pana la atingerea efectului descris mai sus, un leu slab stimuleaza exporturile si descurajeaza importurile, ce de fapt e in beneficiul Romaniei. De ce a crescut euro in raport cu leul? Fenomenul nu este unul firesc ci artifical. Evident, Gripurile de interese - bancile si transnationalele intreprind pasi energici pentru a crea panica pe piata prin cumpararea masiva a euro, punand presiune pe leu. Asa zisii speculanti externi sunt chiar ei, iar BNR-ul demult nu mai serveste interesul Romaniei, ci a bancilor si implicit a transnationalelor. Oricum,
    orice actiune artificiala cum ar fi acest atac asupra leului, sau mai exact - asupra Romaniei, nu poate dura mult, deoarece necesita multe resurse la prima faza si se poate solda cu un recul al euro dupa o perioada, din care speculantii iar vor castiga. Miza e discreditarea Guvernului si fortarea lui sa renunte la taxa pe lacomie, care este foarte corecta si de bun simt. Nu stii de ce, dar nu-mi vine sa plang de mila bancilor care risca sa crape. Le-asi sugera sa nu-si mai externalizeze profiturile si totul va fi OK. Nu va lasati manipulati si faceti imprumuturi in lei pe cat e posibil, acum e momentul.
    • Like 1
    • @ Daniel Coman
      wow ce expert zace in tine! lucrezi la vreo banca de sti atitea? tu confunzi creditul cu buletinul ca sa-ti iei tv sa te uiti la natena3 cu creditele luate pe firma. daca leul se duce la 7 adio credit. fara credit patronii o sa inchida afacerea ca nu vin cu bani de acasa. ce au castigat ramane la pusculita pt consum propriu. dar pun pariu ca tu esti pensionar si nu ai habar cum merg afacerile in general. tu tii bani la dobanda de 0,7 si maninci tacamuri de pui. daca prostia ar durea...
      • Like 1
    • @ Cristian Mercea
      Nu te mai hazarda la pariuri, ca le pierzi. Nu sunt pensionar (dar nici nu sper la pensie), am firma prospera, nu am contractat nici un credit nicodata. Nuci personal, nici pe firma. NU privesc TV, spre deosebire de tine, care sigur stai cu ochii pe TV, care te-a facut o marioneta vorbitoare. Exista destula informatie in internet, iar televiziunile deservesc unele sau alte interese, doar nu a Romaniei, deoarece apartin oligarhilor. Am lucrat in conducerea unei transnationale, stiu schemele lor din interior, asa ca stiu ce vorbesc, spre deoasebire de tine.. In esenta sa ele reprezinta, la fel ca si bancile niste sisteme totalitare inchise. Un sistem totalitar poate fi si privat, la fel de bine, ca si de stat. Nu o face pe desteptul, mai bine citeste, nu te inspira din TV oricare ar fi postul, ci mai bine treci la carte! Poti incepe cu John Percins, cu David Korten, sau chiar Adam Smith. Dupa ce ii citesti, comentariile tale pot deveni pertinente. Pana atunci- cicu mic!
      • Like 0
  • Dorin check icon
    Votanții PSD ului nu vor înțelege asta Îi interesă numai pomenile Nu vad de am plătii toți prostia lor Așa se întâmplă dacă lași analfabeți și timpiti sa conducă Romania.Sper că la alegeri sa fim mai multi decât ei
    Chiar oamenii deștepți au dispărut cu totul ??
    • Like 4
    • @ Dorin
      Alien check icon
      Oamenii deștepți sunt putini, nu te poți baza doar pe votul lor. Trebuie sa te bazezi pe cel al oamenilor normali. Doar ca ăștia sunt prinși în tot felul de bule doctrinare stupide și hamaie ca prostii unii la alții.
      • Like 5
    • @ Dorin
      Eu cred că votanții psdreului s-au saturat de minciunile și tâmpeniile făcute de alesii lor și sigur vor vota alt partid la următoarele alegeri. aștept părerea unui fost alegător PSDrista.
      • Like 0
    • @ Dorin
      Nu votanții PSD sunt de vină. Ei sun doar 3 milioane sau 3,5 milioane de votanți. Vina o poartă cei comozi, cei care nu au ieșit la vot.
      • Like 3
    • @ Alien
      Delia MC Delia MC check icon
      ...sau nu hămăie deloc: apoliticii, scârbiții, pesimiștii (nu-i după noi, ei fac oricum jocurile) etc. Dacă am lua ca referință rezultatele referendumului ar ieși maxim 15% din populația cu drept de vot. Cu o participare de 50% ar ieși probabil tot ei. Abia la 75% ar fi relativ sigur nu. Total aproximativ, cu variații în ambele sensuri. Concluzia: să iasă aceia din bulele lor și să vină la vot iar ceilalți...dacă n-o iau personal pe cocoașă nu se vor convinge. Oricum sunt doar 2-3 scenarii: taie ei sau taie alții sau ei fug și atunci tot alții taie. Cu alții dar mai repede (anticipate) redresarea ar fi mai rapidă. Cu ei se lungește boala, până la alegerile parlamentare am cam îmbulinat-o.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Alien check icon
      Unii chiar hamaie ca să se laude ca pe ei nu-i interesează politica.... E și asta o politica.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Nu poti lua ca referinta rezultatele referendumului, unde au iesit maxim 15% din romanii cu drept de vot. Cred ca nu are rost sa detaliez de ce. In consecinta, analiza ta nu e buna, pentru ca porneste de la premise false.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult