Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„- Bună ziua. Aș dori să îmi faceți legătura cu Poliția, deoarece am găsit un portofel al unei doamne...” Dialogul unei fetițe de 9 ani cu o operatoare de la dispeceratul de urgență 112

STS - 112 - Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos/George Călin

O fetiță de 9 ani din Bistrița-Năsăud a sunat la 112 pentru a anunța că a găsit un portofel uitat pe o bancă, într-o stație de autobuz. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a publicat dialogul dintre copilă și operatoarea la dispeceratul de urgență.

„- 112, ce urgență aveți?

- Bună ziua. Aș dori să îmi faceți legătura cu Poliția deoarece am găsit un portofel al unei doamne. L-am deschis să văd al cui e și nu l-aș lăsa aici să îl fure cineva.

- Așa, foarte bine. Dar unde te afli?

- În stația de autobuz, vizavi de (...).

- Cum te cheamă?

- R.C.E. și am 9 ani.

- Acum ne răspunde Poliția, te rog să nu închizi.

- Bine, mulțumesc mult.”

Fetița a deschis portofelul ca să vadă dacă găsește un act de identitate, iar în dialogul cu operatorul 112 a comunicat numele persoanei care îl pierduse, cerând să i se facă legătura cu Poliția.

„Cei șapte ani de acasă și educația civică învățată la școală au determinat-o pe fetiță să acționeze exemplar într-o situație neobișnuită, când ar putea veni în ajutorul semenilor. Copiii sunt sinceri și acționează din instinct, iar dacă sunt pregătiți și informați, vor proceda întotdeauna corect. Îi mulțumim micuței că a acționat așa cum ar trebui să procedeze orice cetățean responsabil, dar și părinților pentru educația oferită fetiței lor”, scrie STS într-o postare pe Facebook.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult