Foto: Inquam Photos
În 2015-2016, am renovat secția de oncologie a Spitalului de Copii Brașov. În acea perioadă am avut șansa să o întâlnim pe Andreea Moldovan, pe atunci medic infecționist (are de fapt dubla specializare, fiind și epidemiolog) la Spitalul Sfântul Constantin din Brașov. Ne doream să o cunoaștem, pentru că citisem în presă despre performanța ei de a organiza circuitele și protocoalele de prevenire a infecțiilor nosocomiale, astfel încât spitalul în care lucra să primească titlul de cel mai curat spital din Europa, acordat de OMS.
Ne pregătisem pentru întâlnirea cu o persoană "prețioasă" și prea ocupată pentru a ne acorda mai mult de câteva minute (așa e cu stereotipiile astea. Am întâlnit în schimb un om cald, extrem de modest, foarte dornic să ajute, să împărtășească cât mai multor spitale tot ceea ce știe și să pună umărul în proiectele noastre. A fost chimie din prima clipa și experiența ei a însemnat mult pentru noi.
Dincolo de un medic excepțional, cu o pregătire pe care doar cei extrem de riguroși și pasionați de meseria lor o au, Andreea Moldovan este acel tip de medic pe care și l-ar dori orice pacient și care, mărturisesc, sper din toată inima să devină tipul predominant de doctor de România: empatic, preocupat de binele pacientului, pasionat de ceea ce face și conștient că doar implicându-te poți face bine în jurul tău.
Andreea Moldovan nu este politician și nu cred că s-a dus la Ministerul Sănătății pentru politică, ci cu credința că poate ajuta țara asta în cea mai grea situație medicală prin care trece, din ultimii zeci de ani. A crezut probabil că toți oamenii au bune intenții și înțeleg prin ce trece sistemul de sănătate... realitatea a arătat și arată, din păcate, cu totul altfel.
De la ironiile misogine ale colegului său de breaslă, Profesorul Rafila (care, să nu uităm, a susținut măsurile de carantinarea atunci când aveam 100-200 de cazuri pe zi, la început de pandemie, iar acum, când acesta este numărul zilnic al morților, cataloghează discuția despre aceleași măsuri drept idei ale unei "ascete") și până la cuvintele de pe trotuar: "nenorocito", "criminalo", nefericito", nu a fost decât un pas.
Căci da, așa merg lucrurile, când "elita" e atât de jos, trotuarul coboară și el, ținând pasul.
Andreea nu merita nimic din toate astea, ba din contră. În timp ce politicienii s-au străduit să se faulteze reciproc și au evitat să vorbească pe șleau, despre adevărata dimensiune a dezastrului, Andreea a avut curajul să facă ceea ce un profesionist adevărat și căruia nu-i pasă decât de oameni ar trebui să facă: să-și spună onest părerea lui de specialist.
Felul în care Andreea Moldovan "a fost lăsată" să plece din acest guvern e rușinos și pentru politicieni, și pentru cetățeni, căci spune multe despre adevăratul nostru nivel de civilizație (și politică, și civică).
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
a) AM a fost data afara pentru ca si-a facut treaba , fara sa tina seama de componenta politica a lucrurilor.
b) AM epidemiolog f bun , a fost data afara dupa ce a luat o masura in domeniul ei de expertiza , de un sef cu specialitatea finante/banci care niici macar nu s-a sinchisit sa ne explice de ce ...
c) AM a fost data afara fara sa se verifice oportunitatea si validitatea actiunii sale in lupta impotriva pandemiei. A fost data afara pentru ca sefului ei nu i-a placut ceva ... ( nu se stie ce, ca nu prea raspundea la telefon...)
d) AM a fost data afara fara nici o discutie sau incercare de mediere a problemei desi asa ar fi fost cazul.
Cu acest manager pe numele lui Florin Catu , noi vrem sa schimbam Romania ... Succes !
Acum USR+ nu sunt prefecți, da’ bine ca exista...
Sper ca episoade de tipul Moldovan sa nu sperie de tot oamenii de bine din țara asta. Fără implicarea lor in politica și in administrarea țării slabe șanse sa ieșim din condiția mizera in care ne aflam ca societate.
Cred ca aici nu este vorba numai de prostie sau desteptaciune, ci bunul simt are un procent decisiv. Exista un numar mare de oameni simpli care au mult bun simt, dar sunt extrem de manipulabili , pentru ca au fost crescuti sa asculte de sef . Fiecare isi are seful lui: Dumnezeu , preotul , invatatorul , primarul. presedintele, samd...
Daca zice seful , pai atunci este lege.
Mai exista o patura f periculoasa , indivizi lipsiti de bun simt , mediocri, dar ambitiosi, care in lipsa de talente au calarit oportunitatile si au parvenit , intr-un sistem fara valori bine inradacinate. Au devenit sefi. Astia sunt pelagra acestei tari si ei sunt cei care le stiu pe toate si au inflorit fara cei 7 ani de acasa, intr-o societate cu o traiectorie tembela : ceausism in prima faza si stat mafiot in urmatoarea faza . Sunt in tot spectrul politic sau de afaceri si se numesc " descurcati".
Mai este un procent de oameni educati, cu profesii, care au evoluat intr-un mediu concurential ( foarte multi in strainatate) si care combina inteligenta cu un bun simt acumulat in niste medii mai asezate. Asta nu inseamna ca sederea in strainatate , garanteaza bunul simt si vice versa... Sunt profesionisti extraordinari si in Romania.
Romania nu se va schimba serios pana ce profesionistii nu vor domina patura descurcaretilor . Ceea ce nu este cazul deocamdata. Descurcaretilor nu trebuie sa le spui ca sunt destepti , pentru ca ei se cred cei mai desptepti , dovada suprema fiind "succesul" lor personal. Din nefericire astia nu trebuie incurajati deloc si nici tratati cu flori , caci precum papadia , se raspandesc si produc radacini foarte adanci.
Și sub aspectul conținutului tehnico-științific și al oportunității politice, obiecția este lipsită de sens. După cum domnul Cîțu nu ar putea obiecta celor ce au elaborat normele de siguranță în construcții pe motivul că ar fi utilizat formule ,,prea rigide” privind rezistența materialelor și dat fiind că guvernul este de dreapta, liberal, ar trebui să fie folosite formule de calcul ,,mai laxe, mai laissez faire, mai laissez passer”, tot așa nu poate obiecta când un specialist epidemiolog, bazat pe formule statistice propune anumite măsuri antiepidemice
In schimb autorul moral si factual , este primul ministru in functie girat de votul nostru , al meu si probabil si al dumneavoastra.
Dupa magaria asta, ni se spune , haide sa uitam ce s-a intamplat si sa ne suflecam mainile sa scoatem tara din criza ... da-le naiba de conditii de carantinare , ne spune primul ministru caci se pricepe pentru ca ESTE SEF ...
Haide sa deschidem ochii un pic... si sa ne uitam la naravuri.
Cu asta vrem sa schimbam Romania , el e deja in campanie electorala ...