Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Felul în care Andreea Moldovan „a fost lăsată” să plece din acest guvern e rușinos și pentru politicieni, și pentru cetățeni

Andreea Moldovan

Foto: Inquam Photos

În 2015-2016, am renovat secția de oncologie a Spitalului de Copii Brașov. În acea perioadă am avut șansa să o întâlnim pe Andreea Moldovan, pe atunci medic infecționist (are de fapt dubla specializare, fiind și epidemiolog) la Spitalul Sfântul Constantin din Brașov. Ne doream să o cunoaștem, pentru că citisem în presă despre performanța ei de a organiza circuitele și protocoalele de prevenire a infecțiilor nosocomiale, astfel încât spitalul în care lucra să primească titlul de cel mai curat spital din Europa, acordat de OMS.

Ne pregătisem pentru întâlnirea cu o persoană "prețioasă" și prea ocupată pentru a ne acorda mai mult de câteva minute (așa e cu stereotipiile astea. Am întâlnit în schimb un om cald, extrem de modest, foarte dornic să ajute, să împărtășească cât mai multor spitale tot ceea ce știe și să pună umărul în proiectele noastre. A fost chimie din prima clipa și experiența ei a însemnat mult pentru noi.

Dincolo de un medic excepțional, cu o pregătire pe care doar cei extrem de riguroși și pasionați de meseria lor o au, Andreea Moldovan este acel tip de medic pe care și l-ar dori orice pacient și care, mărturisesc, sper din toată inima să devină tipul predominant de doctor de România: empatic, preocupat de binele pacientului, pasionat de ceea ce face și conștient că doar implicându-te poți face bine în jurul tău.

Andreea Moldovan nu este politician și nu cred că s-a dus la Ministerul Sănătății pentru politică, ci cu credința că poate ajuta țara asta în cea mai grea situație medicală prin care trece, din ultimii zeci de ani. A crezut probabil că toți oamenii au bune intenții și înțeleg prin ce trece sistemul de sănătate... realitatea a arătat și arată, din păcate, cu totul altfel.

De la ironiile misogine ale colegului său de breaslă, Profesorul Rafila (care, să nu uităm, a susținut măsurile de carantinarea atunci când aveam 100-200 de cazuri pe zi, la început de pandemie, iar acum, când acesta este numărul zilnic al morților, cataloghează discuția despre aceleași măsuri drept idei ale unei "ascete") și până la cuvintele de pe trotuar: "nenorocito", "criminalo", nefericito", nu a fost decât un pas.

Căci da, așa merg lucrurile, când "elita" e atât de jos, trotuarul coboară și el, ținând pasul.

Andreea nu merita nimic din toate astea, ba din contră. În timp ce politicienii s-au străduit să se faulteze reciproc și au evitat să vorbească pe șleau, despre adevărata dimensiune a dezastrului, Andreea a avut curajul să facă ceea ce un profesionist adevărat și căruia nu-i pasă decât de oameni ar trebui să facă: să-și spună onest părerea lui de specialist.

Felul în care Andreea Moldovan  "a fost lăsată" să plece din acest guvern e rușinos și pentru politicieni, și pentru cetățeni, căci spune multe despre adevăratul nostru nivel de civilizație (și politică, și civică).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Andreea Moldovan nu a fost lasata sa plece din guvern...
    a) AM a fost data afara pentru ca si-a facut treaba , fara sa tina seama de componenta politica a lucrurilor.
    b) AM epidemiolog f bun , a fost data afara dupa ce a luat o masura in domeniul ei de expertiza , de un sef cu specialitatea finante/banci care niici macar nu s-a sinchisit sa ne explice de ce ...
    c) AM a fost data afara fara sa se verifice oportunitatea si validitatea actiunii sale in lupta impotriva pandemiei. A fost data afara pentru ca sefului ei nu i-a placut ceva ... ( nu se stie ce, ca nu prea raspundea la telefon...)
    d) AM a fost data afara fara nici o discutie sau incercare de mediere a problemei desi asa ar fi fost cazul.

    Cu acest manager pe numele lui Florin Catu , noi vrem sa schimbam Romania ... Succes !
    • Like 1
    • @ Radu Bogdan
      Seful Andreei Moldovan era Voiculescu. Si da, nu prea avea chef sa raspunda la telefon :))))))
      • Like 1
  • Paul check icon
    Lucrurile sunt simple, dacă te bagi in cocina te mănâncă porcii, fie ca se numesc cacat(z)u in cazul dnei Moldovan sau Johannis in cazul dnei Kovesi. In politica in România diferența nu este între stânga și dreapta, ci între vechea clasa politica penelisto pesedisto udemeriști inclusiv jagardeaua basita și alte lighioane ca tariceanu sau neprihăniții de la haur și noua clasa politica reprezentata de USR+.
    Acum USR+ nu sunt prefecți, da’ bine ca exista...
    Sper ca episoade de tipul Moldovan sa nu sperie de tot oamenii de bine din țara asta. Fără implicarea lor in politica și in administrarea țării slabe șanse sa ieșim din condiția mizera in care ne aflam ca societate.
    • Like 2
  • Nume check icon
    CTP si Claudiu Pandaru v-au dat voie sa publicati un astfel de articol pro d-na doctor Moldovan? Pai nu este impotriva PNL?
    • Like 1
  • O să am o opinie mai atipică, nu față de mine, ci față de toți ceilalți colegi care postează. Cum altfel? :):):) Am stat un pic strâmb și am judecat drept, observând următorul aspect, care caracterizează 90% din articole și comentarii: se face apologia elitistă a inteligenței, de care se cred atinși toți cei care vorbesc, în timp ce grosul populației - plebea, adică ceilalți - suferă de prostie cronică, păguboasă și distructivă. De asemenea se consideră că acest neam este infectat indubitabil de ceva rău, parșiv; că suntem niște ratați jalnici și niște scursori (la nivel de națiune, nu neapărat individual, unde se găsesc și elite, respectiv cei care comentează). Dacă am face un sondaj la nivel național am vedea că 90% din repondenți consideră că în România avem mai mult de 50% oameni sub orice critică: proști, inculți, răi, corupți etc etc. Înțelegeți? 90% crede că majoritatea e alienată. Întotdeauna aceștia sunt alții. Mi-amintesc că mai demult, celebrul interlop Fane Spoitoru spunea despre România că este ”cea mai țară proastă”. Vă dați seama? Ce treabă avea un interlop cu propășirea României? Cum de era România așa chiar și pentru el? Ce vreau eu să subliniez prin aceste exemple? Eu nu cred că pe total România și românii sunt mai jos valoric decât alții; nici mai sus, evident. Atunci ce ne lipsește de suntem așa scârbiți de noi înșine? Aici vine răspunsul meu atipic. Eu cred că NU NE IUBIM suficient. E o problemă emoțională a noastră, nu intelectuală. Dacă am putea să fim mai prietenoși și iubitori cu ceilați frați ai noștri, mai puțin înverșunați cu ei, în ciuda tuturor lucrurilor care, iată, ne pot înrăi, atunci am putea fi așa cum trebuie. Ca să mai dau un exemplu: cum ar crește și s-ar dezvolta un copil căruia părinții îi spun mereu: tu ești un prost, nu ești în stare de nimic, mai bine plec și te las în voia sorții? Și cum ar crește acel copil într-un mediu iubitor și tolerant atât cât trebuie (fără să i se urce la cap)? Toți copiii greșesc, dar un părinte îl privește cu iubire, nu cu dispreț, chiar dacă îl pedepsește cu asprime când e cazul. Să nu înțeleagă cei mai superficiali dintre cititori că eu fac apologia toleranței față de rău, ilegalitate, corupție. Nici vorbă. Spun doar că nu trebuie să ne înjurăm propriul popor și să ne gândim una-două la emigrare. Să facem ce avem de făcut cu tot sufletul, cu entuziasm, în ciuda porcăriilor de care ne putem lovi, fiindcă avem încredera că în final lucrurile se vor îmbunătăți, inclusiv prin aportul nostru și prin patriotismul nostru. Cred că abia atunci vom putea da înainte.
    • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Cred ca posterea dv. ma vizeza si pe mine, cu referire la cum am scris eu. E drept. Sunt inversunat impotriva prostiei, din ce in ce mai multa. Ma deranjeaza ca, de 30 de ani, aceasta tara este asediata de ticalosi, ca "autoritatile" sunt mai mult decat ingaduitoare cu denigratorii si ticalosii care au furat si fura in continuare, cu aparitiile care vor sa ne intoarca in trecutul, nu indepartat. Se zice ca pcr si extrema dreapta este interzisa prin lege. Dar nu se pune stavila tendintelor acestora. Ca tot mai multi ignoranti aduleaza elementele ticaloase. Ca singurele preocupari ale poporului sunt petrecerea concediilor, primirea cator mai multi bani si facilitati nejustificate prin nimic. Ca se promoveaza, cu indarjire, prostul gust, imbecilitattea si non valoarea. Ca sarim imediat, la indemnul unor ticalosi la gatul unora ce incearca sa faca bine, ca nu acordam creditul, pe care l-am acordat si suntem gata sa-l acordam acelorasi hoti ce ne-au adus aici. Cum poate poate fi etichetat un individ ce casca gura si sustine niste orori ca sosoaca, aur,, psd-ul actual care este mult mai rau si nociv decat tot e a fost pana acum. Da, dta. esti mult mai diplomat si mai bland. Dar le trebuie si o reactie mult mai acida. Nu sunt adeptu intoarcerii obrazului. O facem de prea mult timp in istorie si-si permit toti sa ne creada prosti si slabi. Inseamna ca asa suntem daca nu ne preocupa decat interesele, marunte si maschine, personale. Ma opresc.
      • Like 3
    • @ Mircea Zugravu
      Eu nu am militat pentru înfrățirea victimelor cu călăii, a hoților cu păgubașii și, în general a binelui cu răul. o asemenea bălăcărire ar fi îngrozitoare, nefastă. Spuneam doar că nu trebuie să ne desconsiderăm toți pe toți ceilalți, să nu ne considerăm, ca națiune, mai proști și mai răi ca alții și nici mai buni. Să facem tot ce putem cu bună credință. Și mai spuneam că ideea de prostie în societatea actuală e supra-dimensionată. Unii spun despre alții că sunt proști și la rândul lor și aceștia din urmă spun despre primii că sunt proști. Toți dintr-o parte îi consideră pe toți din cealaltă parte proști. Ceea ce e FALS. Desigur, mai sunt unii, puțini la număr care sunt alienați. De exemplu Șoșoacă și gașca ei sunt, din nefericire, duși cu pluta, au ceva rotițe care patinează. La fel cei care strigă ”Jos pandemia”.Dar nu toți care sunt naționaliști, antivacciniști, demonstranți pentru libertate și alte categorii sunt automat niște proști. Nici pesediștii nu sunt toți, din principiu, nemernici. Nici peneliștii și useriștii nu sunt toți așa îngerași, chiar prin comparație cu pesediștii. Li se reproșează unora că strigă niște chestii grobiene la adresa unor oameni de valoare ca A. Moldovan. Ei sunt foarte înverșunați. Au părerea lor bună-proastă și și-o strigă din toți rărunchii. Ceea ce vedeți Dvs alb, pentru ei e negru și invers. Cum să le reproșăm că își strigă, chiar agresiv, convingerile? E drept, dau uneori dovadă de lipsă de civilizație, chiar mârlănie, dar nu de ticăloșie, așa cum se inoculează uneori pe aici. Și ei sunt pasionali în susținerea convingerilor lor, nu numai noi. Repet, în România nu prostia e problema, ci înrăirea, lipsa de toleranță și înțelegere. Și nu e vorba de a întoarce și celălalt obraz, e vorba, uneori, de a-l mângâia pe celălat pe obraz, a-l lămuri, a-l sprijini și a înțelege că vrea și el în final același lucru ca mine, dar prin felul lui de a vedea lucrurile.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Frumoase vorbe , numai ca se rupe undeva firul in ceea ce ne priveste pe noi ca natie si cel mai mult tine de contextul social in care ne-am dezvoltat.
      Cred ca aici nu este vorba numai de prostie sau desteptaciune, ci bunul simt are un procent decisiv. Exista un numar mare de oameni simpli care au mult bun simt, dar sunt extrem de manipulabili , pentru ca au fost crescuti sa asculte de sef . Fiecare isi are seful lui: Dumnezeu , preotul , invatatorul , primarul. presedintele, samd...
      Daca zice seful , pai atunci este lege.
      Mai exista o patura f periculoasa , indivizi lipsiti de bun simt , mediocri, dar ambitiosi, care in lipsa de talente au calarit oportunitatile si au parvenit , intr-un sistem fara valori bine inradacinate. Au devenit sefi. Astia sunt pelagra acestei tari si ei sunt cei care le stiu pe toate si au inflorit fara cei 7 ani de acasa, intr-o societate cu o traiectorie tembela : ceausism in prima faza si stat mafiot in urmatoarea faza . Sunt in tot spectrul politic sau de afaceri si se numesc " descurcati".
      Mai este un procent de oameni educati, cu profesii, care au evoluat intr-un mediu concurential ( foarte multi in strainatate) si care combina inteligenta cu un bun simt acumulat in niste medii mai asezate. Asta nu inseamna ca sederea in strainatate , garanteaza bunul simt si vice versa... Sunt profesionisti extraordinari si in Romania.
      Romania nu se va schimba serios pana ce profesionistii nu vor domina patura descurcaretilor . Ceea ce nu este cazul deocamdata. Descurcaretilor nu trebuie sa le spui ca sunt destepti , pentru ca ei se cred cei mai desptepti , dovada suprema fiind "succesul" lor personal. Din nefericire astia nu trebuie incurajati deloc si nici tratati cu flori , caci precum papadia , se raspandesc si produc radacini foarte adanci.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Gecaba Gecaba check icon
      Dacă s-ar reduce populația la cei câțiva comentatori, ar fi ipoteza corecta, doar ca nu se poate extrapola o asemenea ipoteza. Prin urmare, afirmațiile sunt false, în consecință concluziile sunt fără fundament. Nu va maguliti, v-ați păcălit singur.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Bine, foarte bine gandit si scris, Dan Cojocaru. Multumesc frumos!
      • Like 0
  • Pe mine m-a marcat secvența .O să-mi rămână în minte și o s- o revăd o vreme pe retină în momentele acelea cînd privirea rămâne pierdută,agățată neputinicioasă de orizont.La fel ca mineriadele, 10 august și altele ar trebui trecute in carte de istorie.
    • Like 1
  • Medic excepțional. Cred că d-l prim ministru a fost informat, dar nu a văzut forma finală. Și ea nu a crezut ca apare așa repede în Monitorul oficial. Fiecare mai greșește în viață. D-l Câțu e perfect? Conferința lui de presă a fost un dezastru.
    • Like 1
  • Gecaba Gecaba check icon
    Personal am cel mai mare respect ptr specialiști, nu ajungi la un nivel de competenta decat prin multă muncă, sa te rupi de familie, sa te rupi de la multe alte bucurii. Dar lăsând la o parte toate discuțiile și analizele și argumentele pro și contra, dacă oamenii acestei telenovele Catu-Voiculescu ar fi vrut sa lucreze împreună, nu se ajungea aici. Un pas în spate trebuie sa facă atât Catu cât și Voiculescu, miza este mult prea mare iar raul este deja făcut. Dna doctor probabil ca se gandeste cum de a putut facă greșeala sa între în aceasta cloaca politicianista.
    • Like 2
  • În legătură cu acest caz, se acreditează ideea ca doamna A. Moldovan ,,o fi ea competentă profesional și bine intenționată, dar a comis un act de indisciplină publicând acel document fără acordul prim-ministrului”. Dacă, legal, nu era competentă să elaboreze și să publice un asemenea document în M.O., documentul nu ar fi fost publicat, pentru că cei de la M.O. cunosc foarte bine condițiile de legalitate.
    Și sub aspectul conținutului tehnico-științific și al oportunității politice, obiecția este lipsită de sens. După cum domnul Cîțu nu ar putea obiecta celor ce au elaborat normele de siguranță în construcții pe motivul că ar fi utilizat formule ,,prea rigide” privind rezistența materialelor și dat fiind că guvernul este de dreapta, liberal, ar trebui să fie folosite formule de calcul ,,mai laxe, mai laissez faire, mai laissez passer”, tot așa nu poate obiecta când un specialist epidemiolog, bazat pe formule statistice propune anumite măsuri antiepidemice
    • Like 1
  • Faptul ca doamna Moldovan a fost tratata atat de marsav si de vulgar la iesirea din minister a aratat clar ca agentii sovietici si urmasii lor continua procesul de distrugere a ideii de elite pentru poporul roman. Acest proces a continuat cu brio dupa 89, cand mogulii de sorginte pro-rusa au pus labele pe mass media prin care au pompat neostoit cele mai marsave dejectii impotriva TUTUROR celor scoliti si dornici de dreptate si de civilizare a acestei tari prin parcursul european!!!! Aceste demersuri distrugatoare de minti, au creat o patura consistenta de oameni cu mintea complet mutilata, bine setata anti EU si anti NATO, care musca de atata ura si ignoranta tot ce inseamna intelectual de calitate care nu tine cu PSD-ul sau cu alti sateliti ai acestuia. Pentru acest nou tip uman de mutilat mediatic, gestul celor doua atacatoare de grota ale Andreei Moldovan se inscrie in zona normalului!!! Aici s-a ajuns. Deci un nou tip de mineriada!!! Tineti minte femeile care-i puneau pe mineri sa-i bata pe oameni doar pentru ca erau impotriva lui Iliescu???
    • Like 1
    • @ Adriana Negruti
      Doamna draga , A.M. a fost tratata marsav si vulgar in GUVERN de catre primul ministru. Ceea ce a urmat, este doar o consecinta , de la o gloata fara asteptari.
      In schimb autorul moral si factual , este primul ministru in functie girat de votul nostru , al meu si probabil si al dumneavoastra.
      Dupa magaria asta, ni se spune , haide sa uitam ce s-a intamplat si sa ne suflecam mainile sa scoatem tara din criza ... da-le naiba de conditii de carantinare , ne spune primul ministru caci se pricepe pentru ca ESTE SEF ...
      Haide sa deschidem ochii un pic... si sa ne uitam la naravuri.
      Cu asta vrem sa schimbam Romania , el e deja in campanie electorala ...

      • Like 0
  • Politica e altceva, ca sa ai succes acolo iti trebuie alte calitati, pe care sa ti le cultivi si dezvolti. Nu toti au stomac pentru asta. Faptul ca e un foarte bun specialist o califica pentru un post de consilier, nu de secretar de stat, functie in mod clar politică. Dorind sa ajute s-a bagat intr-un mediu complet strain, in fooooarte mare masura ostil competentei profesionale de orice fel. In cuvinte mai simple, s-a bagat in troaca, asa ca.....
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult