Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

„- Mi-aș fi dorit să fiu ca mătușa mea”. „- Ce, scriitoare?” „- Aaa, nu. Fumător.”

scrumiera.

Când eram mic, ai mei au cununat. Nu mai știu pe cine, dar nuntă mare, lume multă în curte, aglomerație... Noi eram copii și, cel mai mult și mai mult eram curioși de noii veniți. Iar unul dintre invitați, cel mai de vază de la acea nuntă, după miri și nași, a fost mătușa mea, Domnica Gârneață. Era scriitoare. Lucru mare la vremea acea. Ne suna cuvântul ăsta diferit, magic, în urechile pâlnie, iar persoana despre care ai mei vorbeau, adică despre scriitoare, trebuia să fie la fel de specială. Altceva.  

La cât de mult vorbiseră părinții de ea, văzându-i și câteva cărți prin casă pe care nu puteam să le citesc, dar despre care aflasem că doar unii ca ea, deștepți, „cu școală”, pot să scrie, sosirea mătușii fusese așteptată mai mult decât cea a tuturor nuntașilor. Parcă o văd și acum pe hol, așezată pe canapea și discutând cu mama sau cu alți invitați. Nu ne luam ochii de la ea, eu și verișoară-mea, îi sorbeam fiecare gest. Avea un aer boem, de doamnă, lucru rar pe vremea tovarășilor. Fuma tacticos, ținând degetele răsfirate și împrăștiind fumul cu cea mai maiestoasă eleganță pe care o văzusem până atunci. Adulmecam pe furiș parfumul de oraș cu care venise și pluteam prin fumul de țigară ce ieșea cu forță din buzele ei roșii (nu mai văzusem buze rujate până atunci) transpunându-ne pe noi, copii de țară, într-o lume imaginară, de basm. Nu era din sat, scriitoarea, nu era de la oraș... era din altă lume.

Am visat-o și după ce a plecat, în nopțile mele de copil. Mi-aș fi dorit să fiu ca ea.

- Ce, scriitoare?

- Aaa, nu. Fumător. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Marta check icon
    Ce se dorește a fi acest text? Banc sec? Reclamă la țigări? Text de pornire pentru analiza viselor din perspectivă freudiană? (încep eu, autorul nu a depășit încă faza orală).
    • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult