Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Doi români, la 7 dimineața, în metrou la Londra: „- Auzi, ăla e Rolex?...”

rolex-

Foto: Rapisan Sawangphon / Alamy / Alamy / Profimedia

Trenul Paddington-Heathrow, 7 dimineața. Aglomerație, oameni care merg la muncă sau cu bagaje spre aeroport. Cel mai mare aeroport, cel mai traficat din Europa.

- Auzi, ăla e Rolex?

- Eee, o imitație, se aude vorbind românește lângă mine, pe scaunele din față. Am unul acasă, l-am găsit într-un apartament acum vreo 3 ani, când lucram la renovat casele primăriei. Ceas de douăj’ de mii.

- Și-l ții acasă?

- Păi ce să fac?

- Să-l vinzi.

- Păi nu, man. Îl iau la mână când merg acasă, la Dorohoi.

- Eee, vinde-l, frate! Dacă era de vreo sută-două de mii, atunci da. Uite-așa făceai, și-așa... și partenerul de discuție își întinde mâna stângă în sus, înfundat în scaun ca-n mașina proprie, făcând mișcarea sinuoasă a conducerii volanului. Uite-așa,... așa.. Atuncea să vede valoarea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Atunci cand l-ai prins pe unul pretins educat ca a pasit pe un teren nesigur il admonestezi ca doar nu esti "roman" sa-i arunci o franghie.Acolo unde e mai degraba deznadejde noi vedem aroganta, desi luatul la refec e tot o aroganta mascata de banalitati de genul :"trebuie gasite solutii, statul ar trebui sa se gandeasca, etc.".
    Unul din initiatorii acestei platforme a propus o solutie: cine n-are bac-ul , nu voteaza.Si ce sa vezi! Acum cateva zile niste viitori electori au propus desfiintarea bac-ului.Doar masochistii viseaza ca votul obligatoriu va aduce schimbarea mult visata:adica sa-i aduci cu de-a sila pe aia educati sa voteze.Un lucru e insa sigur:nici cocalarul , nici specialul nu vor schimba ceva vreodata cu votul.
    • Like 1
    • @ Dorina Saramet
      Ne dai voie să avem alte opinii...te rog?
      Eu, de exemplu, aș veni cu un amendament la finalul comentariului tău condescendent: "...nu vor schimba ceva DOAR cu votul ".
      • Like 0
  • Mihai check icon
    Astia voteaza?
    • Like 1
    • @ Mihai
      Gabriel check icon
      evident, de ce nu ar vota? evident, nu pe tine. pentru ca au o discutie in drum spre munca despre bunuri, valori si cum sa te prezinti?
      fiecare dintre noi, absolut fiecare, se da mare in felul lui. un individ ce apreciaza educatia, in felul lui se va lauda cu asta. chiar si afirmatia "astia voteaza", exact asta face: vrea sa arate cat de needucati sunt astia fata de nivelul autorului. adica este exact gestul aluia care isi arata valoarea cu ceasul la volan. deci, intrebarea despre vot ar putea foarte bine sa ti se adreseze. problema reala este ca astfel de gesturi, atat al lui cat si al tau, ne separa. creeaza rupturi in societate. da, sunt oameni care apreciaza valoarea ca bun si sunt omanei care apreciaza valoarea spirituala. daca vrem sa progresam trebuie sa gasim solutii prin care putem colabora cu toti, ca nu putem singuri. afirmatiile astea de segregare ne fac foarte mult rau. da, si gesturile ostentative ale unora care detin valori ne fac rau, dar plecam de la premisa ca e mai usor sa ne intelegem cu cei care apreciaza mai mult partea spirituala.
      • Like 1
    • @ Gabriel
      Mihai check icon
      Tocmai ca segregarea trebuie tot timpul sa fie facuta pentru ca unii sunt buni de dat exemplu iar altii, cum este cazul de fata, sunt un exemplu negativ. Ar fi interesant de aflat in ce circumstante a fost "gasit" acel ceas "valoros" la pachet cu legislatia locala in domeniu. Nu de alta dar si legea s-ar putea sa faca o segregare in cazul de fata. Cat despre lucrurile "valoroase" etalate poate ar fi bine ca si ANAF-ul sa faca niste verificari si eventual sa dispuna o segregare conform legislatiei fiscale.
      • Like 2
    • @ Mihai
      Gabriel check icon
      scopul raspunsului meu era sa ne puna pe ganduri felul in care ii privim pe oamenii astia. plec de la ce se inteleg: s-au dus la munca si in continuare merg la munca. da, nu au respectat legea pentru a returna un bun gasit, dar nici nu pot presupune ca au incalcat-o (pot presupune si ca ar fi putut incerca sa returneze dar nu a fost gasit proprietarul si au ramas cu bunul). cu ce ma incalzeste pe mine personal si articolul si faptul ca i-as putea privi drept nedemni de vot? serios! care poate fi castigul? e cineva care nu stie ca sunt multi cei care isi fac un scop in viata din a epata? cu ce ma ajuta sa duc discutia asta spre anaf de exemplu? stii de ce nu isi face anaf treaba (generic vorbind)? pentru ca si ei sunt tot oameni, si ei au aceleasi scopuri in viata de a pretui valori si nu spiritualitatea. pe sistemul ingradirii votului ar insemna ca amaratii de prin cine stie ce triburi africane sa nu aiba dreptul la democratie. cu cat saracia e mai mare, cu atat pretuirea valorilor materiale este mai mare.
      imi pare rau, dar dupa parerea mea nu e o solutie sa ma frustrez ca cel de langa mine are aceleasi drepturi electorale cu mine. solutia e sa fiu mai atent la nevoile lui, sa caut sa il inteleg, sa caut sa inteleg mediul care l-a adus in situatia aia si sa vad cum reusesc sa schimb ceva impreuna cu el, nu in ciuda lui. poti sa ii duci pe toti la scoala, nu o sa ramana cu nimic daca ei nu vor sa invete. educatia se face impreuna cu ei, tragand cu totii in aceeasi directie.
      • Like 1
    • @ Gabriel
      Mihai check icon
      Exact din acest motiv avem niste reprezentanti minunati si super inteligenti in politica care sunt votati de astfel de indivizi. Acestia la randul lor au gestionat educatia care a produs 40% analfabeti functionali pentru a avea voturi in continuare.
      Cand cei de langa tine vorbesc astfel numai la drepturile lor electorale nu iti sta gandul ci mai degraba la propriile bunuri. Si da bine zis sa fiu atent la nevoile lui care pe moment sunt sa se aleaga cu ceva de pe urma mea daca nu sunt precaut.
      Daca ii duci la scoala si trebuie sa ii tii cu forta mai mult ii incurca pe ceilalti elevi. Tocmai ca impreuna cu ei nu se poate face educatia ci trebuie facuta separat cum este cazul in alte tari unde are loc o segregare dupa un anumit nivel. La urma urmei nu poti lasa un mar putred sa strice toata lada.
      • Like 1
    • @ Mihai
      Gabriel check icon
      daca tot mentionezi procente, cred ca te poti uita si ai sa vezi cateva paradox-uri. numarul de analfabeti functionali nu era la fel de mare in perioada comunista si cu toatea aste nu eram foarte straluciti la vot. deci nu analfabetismul functional are ceva de-a face cu politicienii alesi. pe de alta parte, daca acum sunt analfabetii funtionali la 40%, adica in crestere, inseamna ca toto o sa creasca. asta inseamna ca cei care sunt educati nu au eminamente nici o sansa. si atunci, care e solutia? eu cred ca speranta ca o segregare mare va rezolva ceva este una desarta. cam asta am vrut sa spun de la inceput. poate chiar e bine sa cautam alternative la ura asta si segregarea din societate, ca in mod cert nu asa rezolvam lucrurile de care suntem amandoi nemultumiti.
      eu ma opresc aici. numai bine!
      • Like 1
    • @ Gabriel
      Mihai check icon
      In primul rand in perioada comunista nu era un vot care sa conteze in vreun fel pentru ca se alegea cel mult intre 2 membri de partid iar scoala in general se baza pe modelul sovietic. Ca erau rezultate mai bune se datora mai degraba disciplinei care azi nu mai poate fi impusa atat de dur si lipsei de distractii. In plus existau metode de motivare negativa care azi nu ar mai fi acceptate conform viziunii europene. Un exemplu ar fi inchisorile de care in UE nu ii mai este frica nimanui iar in comunism prezentau o mare problema. Practic s-a trecut de la o extrema la alta fara a se explora calea de mijloc.
      Aici nu e vorba de ura ci mi degraba de dezgust iar segregarea este buna pentru ca apa si uleiul nu se amesteca si stiu asta din experienta personala din cartierul unde am crescut. Mi-as fi dorit segregare si meritocratie la greu.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon