Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„- Ni s-a cerut de la inspectorat să aducem 5000 de elevi la festivități”. Simfonia Buzăului, povestită de un elev de liceu. „Reacția unora dintre copii la venirea domnului Dragnea i-a surprins pe toți”

Dragnea, Buzău

Foto: BuzăuPlay.ro

- Copii, joi nu veți mai face ultimele trei ore.

Respirăm ușurați că avem timp să ne pregătim între două zile cu teză. Diriginta continuă:

- Am fost chemați să participăm la Ziua Eroilor, la festivități.

Entuziasmul nostru se mai domolește, iar mine mă tot apăsa un gând:

„Sper să nu fie ca la Simfonia Lalelelor”.

Aflu între timp câteva detalii despre activitate: urma să fie foarte mare, să vină cică și Iohannis, să fie miniștri ai apărării din mai multe țări. Nouă ne vor da niște tricouri și ne vor pune ca public.

Miercuri, prima teză. Lăsăm eroii și ne concentrăm atenția pe poeți și pe eseuri. Înainte de teză, primim veste: „Pauza viitoare, în amfiteatru!”. Ne conformăm și, la scurt timp după, domnii directori încep să ne instruiască.

- Ni s-a cerut de la inspectorat să aducem 5000 de elevi la festivități.

„Sper să nu fie ca la Simfonia Lalelelor”.

- Ce s-a făcut acolo este ceva unic, ceva ce cu siguranță o să intre în istoria Buzăului.

„Sper să nu fie ca la Simfonia Lalelelor, că dacă e, am pus-o. Dacă nu zic nimic, mă simt ipocrit și mă umplu de nervi după. Dacă comentez în vreun fel, dau ăștia cu mine de pământ”.

Am aflat la scurt timp după aceea că, de fapt, nu (mai?) vine Iohannis, ci Dragnea, și că se poate să mai fie și alți înalți oameni politici, printre care și doamna Dăncilă și domnul Daea.

Aveam imaginea completă. Dincolo de obiceiul (cu rădăcini mai bătrâne decât generația mea) de a aranja și spilcui cu atenție (doar) zona în care urmează să vină oficialii, mai era și culoarea roșie a județului și a invitaților (evident, simbolizând sângele eroilor căzuți).

„Fac cumva să nu mă duc!”

Salvarea mi-a oferit-o un coleg care n-a mai prins tricou și care dorea să se ducă, dar nu-l mai lăsau. Cum eu eram răcit, i l-am dat pe-al meu înainte să mergem la festivități și am plecat. Restul poveștii am aflat-o de la colegi și de la mama mea, profesoară la alt liceu din oraș, care a fost acolo cu clasa ei.

La ceva timp după începerea activității a început să plouă. Unora li s-a spus să nu își ia umbrele sau haine groase, așa că a trebuit să stea uzi, în tricouri cu mânecă scurtă, la 19 grade. Probabil priveau cu jind la soldații de lângă ei, îmbrăcați regulamentar cu pelerine de ploaie. Am evitat „la mustață” o pneumonie zdravănă.

Reacția unora dintre copii la venirea domnului Dragnea i-a surprins însă pe toți. Nu s-a aplaudat mecanic, cum obișnuiesc elevii să facă la evenimente de genul (motiv pentru care probabil au fost chemați), ci s-a auzit un mârâit înfundat și spontan, o mormăială la unison, neașteptată din partea unor elevi de gimnaziu. Unul dintre ei chiar s-a auzit zicând „Ne-ați luat banii!”.

Depinde de privitor ce concluzie trage despre acest lucru. Cei din opoziție se pot bucura că vine din urmă o generație care dorește să schimbe ceva. Cei apolitici se pot lamenta despre polarizarea societății, care a ajuns să îi afecteze - după cum puteți citi aici - și pe tineri.

Sursa video: www.buzauplay.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Și dacă li se ”spunea” să vină fără chiloți (de exemplu), ce făceau ?
    • Like 0
  • Tot ce e scris ina rticol este purul adevar. Am semnalat si noi aceste neajunsuri neobolsevice. Bravo elevilor care neindemnati au strigat aici sau acolo HUO unui comunism ce se vrea instalat peste mintile sisufletele noastre. Va multumesc. fredy....taci! http://www.newsbuzau.ro/eveniment/34144-foto-video-ziua-eroilor-la-buzau-vazuta-altfel-sau-ce-nu-s-a-spus-si-vazut-la-manifestatie
    • Like 1
  • Nu o să ne distrugeți comunitatea cu acuze de comunism și ciumă roșie, ignoranților!
    În primul rând că habar nu aveți ce a fost acolo. La Buzău s-a mobilizat un oraș întreg, nu ca să ridice ode PSD-ului sau lui Dragnea, ci ca să participe la ceremonii istorice, cu mândria locală că în România nu s-a mai organizat nicăieri un eveniment atât de important, de comemorare a eroilor, în ultima sută de ani. A fost singura paradă militară aero și terestră organizată vreodată în afara Bucureștiului, într-un oraș, a doua garnizoană ca mărime din țară, în care fiecare al treilea locuitor are o rudă militar sau fost militar!
    Toată comunitatea a fost entuziasmată să participe. Ăsta nu e comunism, nu e naționalism, este regăsirea spiritului pierdut al unui oraș. Dacă voi vi l-ați pierdut pe al vostru, să vă fie de bine, dar nu ne învățați voi cum să trăim și ce ar trebui să facem și să simțim, dacă nu sunteți de aici! Au venit 6000 de copii din școli să participe? Și care e problema? Nimeni nu a fost adus cu forța, nimeni nu i-a împiedicat să plece! Au purtat tricouri și stegulețe cu noul logo al orașului (Buzău – Oraș Deschis; sună cam Soros-ist, nu-i așa?) nu cu cei trei trandafiri sau cu #rezist, și au fost mândri de asta! Au asistat la un moment istoric, pe care îl vor ține minte mult timp de acum încolo.
    A plouat? Foarte bine. Ploaia nu a omorât pe nimeni. Important a fost că am rămas și la bine și la rău împreună, maturi și copii, că am arătat că dacă 10000 de oameni din Cimitirul Eroilor și-au dat viața pentru țară, putem să suportăm și noi 15 minute de ploaie blândă, fără să ne mai văicărim atât că ne-am udat hainele sau că ni se strică coafura! A fost micul nostru tribut pentru eroi, care a separat caracterele tari de cele slabe. Eram acolo cu un rost, să le aducem un omagiu celor căzuți, nu să renunțăm la prima dificultate! Eram acolo preoți, militari, politicieni, miniștri, diplomați din 11 state, primari din 80 de localități ale județului, jurnaliști, locuitori obișnuiți ai urbei și micii cetățeni de mâine. Covârșitoarea lor majoritate și-a făcut treaba impecabil, până la capăt. Asta e o lecție pe care copiii nu o puteau primi la sala de clasă în acea zi. Înțelegeți? Viziunea asta de capitalism sălbatic, de individualism feroce, de tip fiecare pentru el, ne-a distrus comunitățile și ne-a sfâșiat țesutul social. Ne-a făcut vulnerabili în fața profitorilor de toate felurile și de toate națiile. Comunitatea și comuniunea ei contează. Stâlpii lor, Armata, Biserica și Administrația lucrând bine împreună la organizarea evenimentului au dat un semnal puternic cetățenilor că ne-am regăsit busola și au reclădit speranța unui nou început la Buzău, un oraș cu un potențial extraordinar, dar sărăcit de hoții ordinari care l-au condus până acum doi ani! Poate că valorile pe care Buzăul le-a promovat de Ziua Eroilor îi vor inspira și pe alții! Mai ales că evenimentul a fost transmis live, timp de două zile de Televiziunea Română, care i-a intuit importanța simbolică. Asta sigur ne va aduce nu doar laude, ci va asmuți și detractorii plătiți sau decerebrați ai evenimentului!
    În al doilea rând, la anunțul că Dragnea va fi reprezentantul Bucureștiului la ceremonii, lumea a oftat nemulțumită (nu s-au scandat lozinci, cum vreți să insinuați, politizând imbecil o festivitate gândită din start ca un moment de reconciliere al societății buzoiene cât și între state odinioară inamice!) atât de faptul că unii nu îl simpatizau pe președintele Camerei Deputaților, dar mai ales pentru că Johannis nu i-a onorat cu prezența, după ce orașul s-a pregătit atât de intens pentru festivitate! Cine e de vină că președintele ne-a ignorat, ne-a desconsiderat eforturile și a ales să îi ofere lui Dragnea șansa nesperată de a primi toate onorurile destinate persoanei oficiale? Cine e de vină că Dragnea a știut să exploateze oportunitatea ivită și să culeagă beneficiile unui eveniment gândit și planificat eminamente local, care l-a șocat ca anvergură și rigoare până și pe el? Cine e de vină că Dragnea, Fifor și Ivașcu au fost acolo, în ploaie, să țină de colivă la Veșnica Pomenire, în timp ce Johannis a absentat, cu indiferență?
    În al treilea rând, cu sau fără Johannis, a meritat efortul de a organiza asemenea ceremonie grandioasă la Buzău, în cel mai mare cimitir cu eroi necunoscuți din România și unul dintre cele mai importante din Europa! Orașul a rămas cu o arteră rutieră deosebit de frumoasă, cu o galerie istorică în aer liber unică pe continent, cu un Cimitir al Eroilor fabulos, transformat în obiectiv turistic de importanță națională, cu amintirea unei parade militare și a unei ceremonii religioase memorabile, pe timpul cărora marile puteri, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Turcia (după ce și Rusia făcuse același lucru, separat, acum două săptămâni) alături de Austria, Albania, Bulgaria, Canada, Serbia și de frații moldoveni, au adus omagiul lor pios față de eroii acestei nații și ai acestei lumi zbuciumate.
    Nu le stricați eroilor odihna binemeritată din interese meschine, partizane, din ticăloșie, prostie, prejudecată sau din lipsă de ocupație! Și mai ales, nu jigniți un oraș doar de dragul de a părea cool, trendy și smart, că nu sunteți! Lăsați-ne, în durerea noastră, să încercăm să ridicăm Buzăul un pic, nu ne mai trageți înapoi inventând false povești și articole lacrimogene care să vă justifice eșecurile! Noi, măcar, la Buzău, încercăm să facem ceva!
    • Like 2
    • @ Alfred Vasilescu
      Nu vrea nimeni sa distruga nici o comunitate. Problema este modul in care au fost adusi unii elevi la acea ceremonie. Spuneti ca " Nimeni nu a fost adus cu forța, nimeni nu i-a împiedicat să plece! " - asta e cel putin discutabil avand in vedere prezentul articol scris chiar de un elev. Evident ca nimeni nu poate spune fatis "sa se prezinte 5000 de elevi fara discutie!", dar imaginati-va ca sunteti un elev intr-o astfel de situatie: dom' director vine si spune "ni s-a cerut de la inspectorat sa aducem 5000 de elevi", elevul spune "bun, eu nu vreau sa particip la asa ceva". Care sunt consecintele? Poate nu va fi nicio consecinta, poate un profesor suparat va gasi o scuza sa-i puna o nota proasta (eventual la ordinul directorului). Din punctul de vedere al elevului e un risc.
      Modul asta de a actiona, datul de ordine de sus sa vina nu stiu cati elevi la eveniment, asta se critica de fapt, asta si slugarnicia fata de partid a unor persoane din invatamant. Nu Buzaul, nu comunitatea.
      Traim intr-o tara democrata, e esential. Cine vrea sa participe la un asemenea eveniment, foarte frumos, cinste lor, e dreptul lor sa faca asta. Cine nu doreste nu ar trebui sa fie fortat (direct sau nu) sa vina.
      • Like 9
    • @ Alfred Vasilescu
      Daca te-au chemat in amfiteatru si te-au organizat, se cheama disciplina de partid. Nu entuziasm patriotic. Hai, flit.
      • Like 4
    • @ Anca Paduraru
      Victor66 check icon
      Vad ca stimatul nu raspunde, probabil ca stie ca nu are argumente.
      • Like 0
    • @ Victor66
      Nu fiți penibili. Voi vorbiți despre argumente, cei care expediați totul în două cuvinte?
      • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      Ce logică șchioapă aveți! De unde până unde, obsedaților, organizarea e sinonimă cu disciplina de partid? Organizarea e organizare și atât. Depinde de scopul urmărit. Dacă acesta a fost în interesul copilului, e un act de educație. Nepartizan. Dacă duceai copiii cu grupul, să viziteze un muzeu, Antipa, să zicem, și unii dintre ei nu doreau, ați mai fi fost așa vehemenți? Că au fost luați cu forța? Dacă învățământul primar e obligatoriu și îți trimiți copilul la școală chiar dacă nu înțelege de ce trebuie să se ducă, asta nu înseamnă că îi încalci drepturile individuale, ci că îl educi, că îi aperi interesele, chiar dacă el nu înțelege de ce o faci. Pe părinții care își învață copiii ce e democrația, la proteste în Piața Victoriei nu îi mai întrebați dacă copiii lor își doresc acest lucru. Mai lăsați-mă cu propaganda asta de doi lei!
      • Like 0
  • "Nu pricepi ca n-ai ce sa-mi mai dai
    Intelegi ca nu poti tot sa ai
    Chiar nu vezi ca ei nu te mai vor
    Chiar nu simti durerea-n ochii lor
    Chiar nu vrei sa dai din tot ce ai"
    • Like 0
  • Departe de a fi cat de putin de partea pesedeului, ma fac avocatul diavolului si va spun ca asemenea "manifestatii" nu sunt deloc unicat. Saptamanile trecute, Petrom a sarbatorit-o pe gospodina de Mariana Gheorghe in modul cel mai comunistoid cu putinta: Toti angajatii a trebuit sa ramana la birou- chiar daca ar fi avut deplasari de efectuat- ,li s-au dat sepcute, portrete ale cucoanei, pancarte, au fost obligati sa semneze un convocator si sa-si urmeze sefii directi in locurile desemnate anterior. A urmat o ciulama de intamplari, de la primirea cu... paine si sare, la demonstratie de capoeira! La OMV-Petrom! Suntem in buna companie: pupincurism fara frontiere... A, sa nu va imaginati ca participantii au primit vreo tratatie; dupa figuratie, s-au intors la munca.
    • Like 2
    • @ Ada Moroianu
      D check icon
      Trist. Nu mai există sindicatul Petrom?
      • Like 0
  • Oare dc fost schimbata conducerea inspectoratului ???????
    • Like 2
  • Pentru participarea la o activitate extrascolara, profesorii trebuie sa intocmeasca o serie de documente intre care cel mai important este acordul parental (in cazul elevilor minori). Au existat acorduri scrise ale parintilor celor 5000 de copii prezenti la aceasta activitate? Poate răspunde ISJ Buzau la aceasta intrebare?
    • Like 7
  • GabiC check icon
    Eu nu mi-as lasa copilul la asemenea mizerii.
    Si - daca ar fi cazul - m-as lua cu ei de gat.
    De fapt am facut-o, si eu si sotia la niste derapaje ale directoarei (care se lauda in gura mare ca e sustinuta de psd) de la scoala din sect 1 a fiicei mele.
    Ale dracu slugi- profesorii astia:." Nu facem carte pentru ca mergem sa-l lingem pe psd-ist pe pantofi"
    • Like 5
  • "Ni s-a cerut de la inspectorat să aducem 5000 de elevi la festivități". Se întorc în mormânt tinerii care și-au dat viața pentru libertate în decembrie '89.
    • Like 4
  • Greu de inteles ce cauta sa spuna si de ce un astfel de articol ?!?
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Întoarce-te la Antena 3 și la România Tv, unde înțelegi ce se spune și ești în largul tău.
      • Like 5
    • @ Voicu Nicolae
      Cum adica? E secret de stat sau ce? Articolul e cat se poate de relevant. Este util sa stim ca elevii din licee sunt folositi pe post de masa de aplaudaci pentru Dragnea & co. Absolut grotesc. Spiritul comunist n-a murit.
      • Like 5
    • @ Voicu Nicolae
      E greu pentru unii...
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult