Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Acest ministru va fi șters într-o oră”. După ce a stat o oră în biroul premierului Dăncilă, Tudorel Toader o anunță că, până la sfârșitul zilei, se gândește dacă demisionează sau nu

Tudorel Toader - Viorica Dancila - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

„Mă mai gândesc”, i-a transmis public Tudorel Toader premierului Viorica Dăncilă, ca răspuns la solicitarea acesteia ca ministrul Justiției să-și dea demisia. 

După ce a stat de dimineață o oră în biroul de la Guvern al prim-ministrului, Tudorel Toader s-a dus la serviciu, la minister, de unde i-a comunicat Vioricăi Dăncilă că-i va spune, „până la sfârșitul programului”, dacă pleacă de bunăvoie sau așteaptă decretul de revocare din partea președintelui României.

Citiți și:

„Sunt două proceduri prin care se ajunge la acel moment (al plecării lui Tudorel Toader din fruntea Ministerului Justiției - n.r.). Procedura solicitării de revocare și procedura demisiei. Premierul este cel care face și care desface guvernul, sigur, cu excepția moțiunii de cenzură. Guvernul este făcut, condus de primul ministru, care are cuvânt decisiv în remanierea unui ministru, chiar și în numirea lui. Acum, care e diferența? Punctul terminus, punctul final, e cel în care se publică în Monitorul Oficial numele, prenumele noului ministru. Cum se ajunge acolo? Pe două căi: pe calea cererii de revocare sau a demisiei. Problema este următoarea: pe ce cale să ajungem mai repede și mai sigur? Aici apare relația dintre cei doi poli ai executivului bicefal, cum e la noi. Sigure sunt amândouă, pentru că avem decizii ale CCR care spun că premierul este titularul acestei decizii. Concluzionând: am luat act de decizia doamnei prim-ministru de a trimite la Cotroceni solicitarea de revocare din funcția de ministru, o voință pe care, după lege, ești obligat să o respecți și în fapt, sigur o voi respecta. Problema demisiei: doamna prim-ministru mi-a cerut să iau în calcul, să mă gândesc și la varianta demisiei. Varianta este mai sigură, trece termenul și președintele trebuie să ia act de demisie, spre deosebire de revocare, când președintele poate să spună mă mai gândesc, mă mai uit la mapa profesională, mai evaluez, e weekend și mai vedem noi, dar vă dau răspunsul sigur - spune decizia Curții Constituționale - „de îndată”. Ce înseamnă de îndată? Depinde de la unul la altul.

Doamna prim-ministru, după lege, nu poate să ceară demisia, că a cere este la modul imperativ, or demisia este o decizie personală”, a spus Tudorel Toader, potrivit Digi24.

PSD a decis miercuri să îi înlocuiască din funcție pe miniștrii Rovana Plumb, Natalia Intotero şi Tudorel Toader. În locul acestora, partidul o va propune pe deputata Oana Florea la Ministerul Fondurilor Europene, pe senatorul Liviu Tit Brăiloiu la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi pe deputatul Eugen Nicolicea la Ministerul Justiţiei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Tudore! Nici nu stii cat de Tudorel ajungi sa fii !
    • Like 0


Îți recomandăm

Protest 10 august

„Dacă se rostesc astfel de cuvinte cum face Liviu Dragnea, adică moarte, omor, bătăuşi, droguri, fascişti, toate sunt calculate, repetate de domnul Dragnea şi de consilierii săi pentru a construi o justficare în ochii opiniei publice a unor intervenţii asupra manifestanţilor anti-PSD care, până acum nu au comis nicio violenţă”, spune Cristian Tudor Popescu. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult