„- A fost dificil să îți părăsești mama?”
„- I-am spus că totul va fi în regulă și că sunt sigur de asta.”
Așa începe CNN povestea băiatului din Ucraina, în vârstă de 11 ani, care, de unul singur, a făcut aproape 1.000 de kilometri, cu trenul, până la granița cu Slovacia, unde vameșii l-au ajutat să își întâlnească frații.
Mama sa l-a urcat pe Hassan în tren, la Zaporojie, un oraș în sud-estul Ucrainei, bombardat de ruși, și a rămas să aibă grijă de bunica copilului, de 84 de ani, imobilizată. Copilul a plecat având la el un rucsac, pașaportul, un telefon și un număr de telefon scris pe o mână.
Sursa Facebook ministerul de interne slovac
Intervievat de jurnalistul Don Lemon de la CNN, copilul a spus că în Ucraina toți oamenii sunt supărați din cauza războiului și că a fost dificil să traverseze țara.
Povestea lui Hassan este doar una dintre multe într-o țară devastată de război. Peste 4 milioane de ucraineni au devenit refugiați.
Sursa Facebook ministerul de interne slovac
„- Cât ți-a luat până ai ajuns aici?
- Trei-patru zile.
- Ti-a fost frică, Hassan?
- Da, am fost foarte speriat. M-am simtit groaznic. Îmi venea să plâng, pentru că am fost mereu cu mama și acum a fost prima dată când a trebuit să plec de lângă ea.
- Ce ți-a spus când ai plecat?
- Mi-a urat mult noroc și să nu plâng, să nu fiu trist.”
Pe drum, copilul și-a sunat mama și fratii, cărora le spunea unde se află și de la care primea indicații pentru traseu. Întrebat dacă a avut la el bani, băiatul a răspuns că nu.
Sursa Facebook ministerul de interne slovac
În Slovacia, vameșii i-au sunat pe frații lui Hassan, aflați la studii în această țară, iar într-un final copiii s-au reunit.
Mama lor a reușit după câteva zile să treacă și ea granița în Slovacia, regăsindu-și fii și fiicele. Într-o înregistrare video, femeia a mulțumit oamenilor cu inima mare care l-au ajutat pe băiatul ei de 11 ani să ajungă la destinație, le-a mulțumit vameșilor slovaci și voluntarilor care l-au hrănit și adăpostit pe copil.
„- Ai plâns?”, l-a întrebat pe băiat jurnalistul CNN.
„- Nu, dar am vrut...”, a venit răspunsul copilului de 11 ani.
Nu a fost pentru prima dată când familia lui Hassan a trebuit să fugă din calea războiului, În urmă cu 10 ani, pe când el era doar un bebeluș, familia sa a fugit din Siria.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.