Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Ai plâns?” „Nu, dar am vrut...”. Povestea băiatului de 11 ani, care a parcurs singur 1.000 de kilometri, din Zaporojie, Ucraina, până în Slovacia

Hassan - CNN

„- A fost dificil să îți părăsești mama?”

„- I-am spus că totul va fi în regulă și că sunt sigur de asta.”

Așa începe CNN povestea băiatului din Ucraina, în vârstă de 11 ani, care, de unul singur, a făcut aproape 1.000 de kilometri, cu trenul, până la granița cu Slovacia, unde vameșii l-au ajutat să își întâlnească frații.

Mama sa l-a urcat pe Hassan în tren, la Zaporojie, un oraș în sud-estul Ucrainei, bombardat de ruși, și a rămas să aibă grijă de bunica copilului, de 84 de ani, imobilizată. Copilul a plecat având la el un rucsac, pașaportul, un telefon și un număr de telefon scris pe o mână.

Sursa Facebook ministerul de interne slovac

Intervievat de jurnalistul Don Lemon de la CNN, copilul a spus că în Ucraina toți oamenii sunt supărați din cauza războiului și că a fost dificil să traverseze țara. 

Povestea lui Hassan este doar una dintre multe într-o țară devastată de război. Peste 4 milioane de ucraineni au devenit refugiați.

Sursa Facebook ministerul de interne slovac

„- Cât ți-a luat până ai ajuns aici?

- Trei-patru zile.

- Ti-a fost frică, Hassan?

- Da, am fost foarte speriat. M-am simtit groaznic. Îmi venea să plâng, pentru că am fost mereu cu mama și acum a fost prima dată când a trebuit să plec de lângă ea.

- Ce ți-a spus când ai plecat?

- Mi-a urat mult noroc și să nu plâng, să nu fiu trist.”

Pe drum, copilul și-a sunat mama și fratii, cărora le spunea unde se află și de la care primea indicații pentru traseu. Întrebat dacă a avut la el bani, băiatul a răspuns că nu.

Sursa Facebook ministerul de interne slovac

În Slovacia, vameșii i-au sunat pe frații lui Hassan, aflați la studii în această țară, iar într-un final copiii s-au reunit.

Mama lor a reușit după câteva zile să treacă și ea granița în Slovacia, regăsindu-și fii și fiicele. Într-o înregistrare video, femeia a mulțumit oamenilor cu inima mare care l-au ajutat pe băiatul ei de 11 ani să ajungă la destinație, le-a mulțumit vameșilor slovaci și voluntarilor care l-au hrănit și adăpostit pe copil.

„- Ai plâns?”, l-a întrebat pe băiat jurnalistul CNN.

„- Nu, dar am vrut...”, a venit răspunsul copilului de 11 ani.

Nu a fost pentru prima dată când familia lui Hassan a trebuit să fugă din calea războiului, În urmă cu 10 ani, pe când el era doar un bebeluș, familia sa a fugit din Siria.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult