Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Ai plâns?” „Nu, dar am vrut...”. Povestea băiatului de 11 ani, care a parcurs singur 1.000 de kilometri, din Zaporojie, Ucraina, până în Slovacia

Hassan - CNN

„- A fost dificil să îți părăsești mama?”

„- I-am spus că totul va fi în regulă și că sunt sigur de asta.”

Așa începe CNN povestea băiatului din Ucraina, în vârstă de 11 ani, care, de unul singur, a făcut aproape 1.000 de kilometri, cu trenul, până la granița cu Slovacia, unde vameșii l-au ajutat să își întâlnească frații.

Mama sa l-a urcat pe Hassan în tren, la Zaporojie, un oraș în sud-estul Ucrainei, bombardat de ruși, și a rămas să aibă grijă de bunica copilului, de 84 de ani, imobilizată. Copilul a plecat având la el un rucsac, pașaportul, un telefon și un număr de telefon scris pe o mână.

Sursa Facebook ministerul de interne slovac

Intervievat de jurnalistul Don Lemon de la CNN, copilul a spus că în Ucraina toți oamenii sunt supărați din cauza războiului și că a fost dificil să traverseze țara. 

Povestea lui Hassan este doar una dintre multe într-o țară devastată de război. Peste 4 milioane de ucraineni au devenit refugiați.

Sursa Facebook ministerul de interne slovac

„- Cât ți-a luat până ai ajuns aici?

- Trei-patru zile.

- Ti-a fost frică, Hassan?

- Da, am fost foarte speriat. M-am simtit groaznic. Îmi venea să plâng, pentru că am fost mereu cu mama și acum a fost prima dată când a trebuit să plec de lângă ea.

- Ce ți-a spus când ai plecat?

- Mi-a urat mult noroc și să nu plâng, să nu fiu trist.”

Pe drum, copilul și-a sunat mama și fratii, cărora le spunea unde se află și de la care primea indicații pentru traseu. Întrebat dacă a avut la el bani, băiatul a răspuns că nu.

Sursa Facebook ministerul de interne slovac

În Slovacia, vameșii i-au sunat pe frații lui Hassan, aflați la studii în această țară, iar într-un final copiii s-au reunit.

Mama lor a reușit după câteva zile să treacă și ea granița în Slovacia, regăsindu-și fii și fiicele. Într-o înregistrare video, femeia a mulțumit oamenilor cu inima mare care l-au ajutat pe băiatul ei de 11 ani să ajungă la destinație, le-a mulțumit vameșilor slovaci și voluntarilor care l-au hrănit și adăpostit pe copil.

„- Ai plâns?”, l-a întrebat pe băiat jurnalistul CNN.

„- Nu, dar am vrut...”, a venit răspunsul copilului de 11 ani.

Nu a fost pentru prima dată când familia lui Hassan a trebuit să fugă din calea războiului, În urmă cu 10 ani, pe când el era doar un bebeluș, familia sa a fugit din Siria.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult