Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Ai plâns?” „Nu, dar am vrut...”. Povestea băiatului de 11 ani, care a parcurs singur 1.000 de kilometri, din Zaporojie, Ucraina, până în Slovacia

Hassan - CNN

„- A fost dificil să îți părăsești mama?”

„- I-am spus că totul va fi în regulă și că sunt sigur de asta.”

Așa începe CNN povestea băiatului din Ucraina, în vârstă de 11 ani, care, de unul singur, a făcut aproape 1.000 de kilometri, cu trenul, până la granița cu Slovacia, unde vameșii l-au ajutat să își întâlnească frații.

Mama sa l-a urcat pe Hassan în tren, la Zaporojie, un oraș în sud-estul Ucrainei, bombardat de ruși, și a rămas să aibă grijă de bunica copilului, de 84 de ani, imobilizată. Copilul a plecat având la el un rucsac, pașaportul, un telefon și un număr de telefon scris pe o mână.

Sursa Facebook ministerul de interne slovac

Intervievat de jurnalistul Don Lemon de la CNN, copilul a spus că în Ucraina toți oamenii sunt supărați din cauza războiului și că a fost dificil să traverseze țara. 

Povestea lui Hassan este doar una dintre multe într-o țară devastată de război. Peste 4 milioane de ucraineni au devenit refugiați.

Sursa Facebook ministerul de interne slovac

„- Cât ți-a luat până ai ajuns aici?

- Trei-patru zile.

- Ti-a fost frică, Hassan?

- Da, am fost foarte speriat. M-am simtit groaznic. Îmi venea să plâng, pentru că am fost mereu cu mama și acum a fost prima dată când a trebuit să plec de lângă ea.

- Ce ți-a spus când ai plecat?

- Mi-a urat mult noroc și să nu plâng, să nu fiu trist.”

Pe drum, copilul și-a sunat mama și fratii, cărora le spunea unde se află și de la care primea indicații pentru traseu. Întrebat dacă a avut la el bani, băiatul a răspuns că nu.

Sursa Facebook ministerul de interne slovac

În Slovacia, vameșii i-au sunat pe frații lui Hassan, aflați la studii în această țară, iar într-un final copiii s-au reunit.

Mama lor a reușit după câteva zile să treacă și ea granița în Slovacia, regăsindu-și fii și fiicele. Într-o înregistrare video, femeia a mulțumit oamenilor cu inima mare care l-au ajutat pe băiatul ei de 11 ani să ajungă la destinație, le-a mulțumit vameșilor slovaci și voluntarilor care l-au hrănit și adăpostit pe copil.

„- Ai plâns?”, l-a întrebat pe băiat jurnalistul CNN.

„- Nu, dar am vrut...”, a venit răspunsul copilului de 11 ani.

Nu a fost pentru prima dată când familia lui Hassan a trebuit să fugă din calea războiului, În urmă cu 10 ani, pe când el era doar un bebeluș, familia sa a fugit din Siria.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult