Andrei Pitiș, cofondator Innovation Labs, VP Engineering la Fitbit și angel investor, a lansat anul trecut o provocare: „Am ajutat șase oameni să ajungă milionari în euro. Dacă aveți idei, veniți la mine”. Ce s-a întâmplat după aceea? „Au venit destul de mulți, am fost foarte încântat să văd că au fost destul de mulți oameni care au venit”, a povestit Pitiș în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Acesta explică însă că provocarea este ceva mai nuanțată și că o idee nu valorează nimic fără o echipă și fără preseverența ei de a o pune în practică.
„Antreprenoriarul ține de determinarea cu care îți duci la capăt o idee”
Dacă aveți idei, veniți la mine este o frază ce ar trebui completată.
„Dacă aveți idei și aveți și o echipă și aveți și o idee de go to market și aveți și ambiția de a reuși veniți la mine. Pentru că, da, dintre cei care s-au înscris au fost mulți care au zis: Am o idee nemaipomenită, vin și îți dau ideea mea. Foarte mulți cred că ideea e cea care contează, eu nu cred că doar ideea contează. Contează foarte mult, însă contează doar în contextul echipei care o face. Mulți spun: Am o idee, dar nu ți-o spun, ca să nu o furi, să o faci tu. Niciodată nu aș face asta, pentru că dacă nu e ideea ta, nu ești îndrăgostit de ea, niciodată nu o să o duci până la capăt.
Antreprenoriarul ține de determinarea cu care îți duci la capăt o idee. Mai ales în tehnologie și mai ales în businessuri care pot să scaleze exponențial, te lovești de foarte multe greutăți și, dacă nu e ideea ta și nu ai ambiția de a reuși, o abandonezi. Zici: Aaa, a fost o idee proastă. Dacă ideea ta nu poți să zici asta”, explică Andrei Pitiș.
În opinia sa, nu poți să ajungi milionar din tehnologie din întâmplare. „Unde pot eu să ajut este la faza de luat de invetiție, deci pregătit firma pentru a lua o investie de la un venture capital sau de la un angel, care acum există în România și/sau la exit, acolo unde se face un exit strategic”, spune Pitiș
Cum se explică succesul răsunător al câtorva firme românești de tehnologie? „Cred că multe dintre cele care au avut tracțiune foarte mare și de care s-a auzit sunt fondate de oameni caresau au trăit și în altă țară, sau au fost expuși la alte culturi foarte, foarte mult timp. Eu mă consider norocos că am fondat un startup în 1996 cu cineva din Silicon Valley și în 1997 mergeam în America să îi trainez pe oamenii care cumpăraseră produsul nostru. În momentul ăla mintea mi s-a deschis pur și simplu. Cred că culturile antreprenoriale de genul Silicon Valley, America, Anglia, îți dau o perspectivă mai largă asupra lumii”, explică Pitiș.
„Absolvenții noștri sunt foarte ușor integrabili într-o firmă americană și produc din primele zile”
IT-iștii români sunt extrem de căutați în strănătate, însă este un mit că limba română e printre cele mai vorbite limbi din Silicon Valley.
„A fost o poveste frumoasă. Într-adevăr sunt mulți români care au plecat, în special la Microsoft, Microsoft s-a prins destul de repede că avem o școală tehnică foarte bună în România. Avem niște facultăți tehnice foarte, foarte bune și practic absolvenții noștri sunt foarte ușor integrabili într-o firmă americană și produc din primele zile. Și atunci Microsoft vine aici din 1996 și recrutează oameni, vin aici, închiriază câteva săli la un hotel și după aia îi iau cu avionul”, mai spune Andrei Pitiș.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.