Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Am urcat prin spate și călătorii ne-au solicitat imperativ... cardurile de călătorie”. Lecția de civism primită într-un autobuz din Istanbul

autobuz in Istanbul

Foto: Tolga Ildun / Zuma Press / Profimedia

La începutul lunii mai am călătorit, împreună cu câțiva prieteni, în Istanbul, unde am zăbovit câteva zile. Deși am mers până în Istanbul cu mașinile personale, acolo am optat pentru transportul în comun, foarte bine pus la punct, cu intervale de așteptare foarte mici. Plata se face cu un card „metropolitan”, valabil pentru toate formele de transport urban, ceea ce constituie un surplus de confort.

Într-una din zile am mers cu autobuzul pentru a vizita Muzeul Aeronauticii din Istanbul. La înapoiere autobuzul BN1, pe bulevardul Rauf Orbay din Yeșilkoy (Bakirkoy), a întârziat circa 30 de minute. La sosirea în stație autobuzul era plin. Cu mare greutate, beneficiind de experiența din anii de înainte de 1989, am reușit să ne urcăm prin ușa din spate. Urcarea și validarea cardurilor se făcea prin ușa din față.

Din primele momente,  călătorii (da, călătorii!) din vecinătatea noastră ne-au solicitat imperativ cardurile, pentru a le trimite „din mână-în-mână” spre celălalt capăt al autobuzului, pentru a fi validate. Totul s-a petrecut foarte repede, imediat am intrat în posesia cardurilor, după validare. O precizare: nu intenționam să fim călători frauduloși!

De ce am scris aceste rânduri? Pentru a arăta forța civismului. De multe ori putem vedea în orașele noastre echipe complexe de control (controlori ai firmei de transport public, poliție locală, jandarmi) pentru transportul în comun.

Poate replicăm și noi, românii, modelul de civism din Istanbul!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vladix check icon
    Nu cred ca e vorba de spirit civic, mai degrabă de obisnuinta, la fel cum era pe vremuri cind te urcai prin fata iar taxatoarea era in spate. Este o adaptare la conditiile de transport. În mijloacele de transport din Bucuresti sint aparate de taxat in dreptul fiecarei usi, asa ca un astfel de comportament, de intrajutorare, nu are de ce sa apara.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult