Senatorul ALDE Daniel Zamfir a cerut, într-o conferință, Băncii Naționale „să oprească acest mecanism artificial de calculare a ROBOR care umflă ratele românilor”. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)
Băncile sunt intermediari financiari cheie în sistemul economic. Au grijă de capital, îl pun în valoare și stimulează acumularea lui. Dai în ele, dai în dezvoltare. Dai în proiectele pe termen lung. Dai în tine, de fapt.
Băncile sunt instituții depozitare. Întâi vând niște instrumente ale lor către cei care economisesc (depozite bancare) și apoi implică resursele obținute în operațiuni de creditare. Creditarea este, de regulă, cu scadențe mai mari decât sursa principală a capitalului lor (depozitele atrase). Creditele ipotecare, creditele de afaceri și chiar unele credite de consum depășesc cu mult scadența depozitelor. Problema se complică, mai nou, căci băncile moderne au voie să dea credite și din depozitele la vedere.
Având în vedere acest lucru, băncile rămân aproape mereu fără lichiditate. Își asumă, în numele clienților lor care iau credite de la ele, această problemă fundamentală a intermedierii financiare: depozitele pot fi retrase (chiar înainte de scadență) în timp ce creditele nu; depozitele au scadență mai mică decât creditele.
Deci, băncile au această problemă a lichidității. Pe care o rezolvă astfel (în această ordine):
- Încearcă să atragă noi depozite (sau să le mențină pe cele inițiale) când acestea ajung la scadență (înaintea creditelor);
- Emit obligațiuni pe piețele de capital;
- Se finanțează de la banca mamă sau alte filiale surori;
- Se duc la banca centrală și vând temporar titluri pe care le dețin, obținând lichiditate și obligându-se ca, ulterior, să le răscumpere înapoi (acorduri de răscumpărare REPO);
- Se duc la banca centrală și cer lichiditate pe termen foarte scurt cu dobândă preferențială (dobânda de intervenție, real negativă acum);
- Majorează capitalul cerând capital de la acționarii existenți;
În final,
- Se adresează pieței interbancare și licitează de la concurenți cu dobânda interbancară (ROBOR) pentru lichiditate.
A apărut o poveste de adormit fraierii prin târg pe la noi: băncile manipulează ROBOR, se înțeleg pentru el, sunt instigate de Banca Centrală să o facă etc. Sigur, fraierii lăcrimează. Cântă imnul muți de admirație: tătucii au grijă de noi! Rezolvă lăcomia și ticăloșia unora! Bine le fac!
Întreb și eu ca profesorul: cum naiba să te înțelegi cu concurentul tău? Care, când te vede în necaz, numai la înțelegere cu tine nu cade. Cât de inocent să fii să crezi așa ceva?
Ca argument în plus, împrumutul din interbancar cu ROBOR este o soluție la disperare, cu costuri mari pentru bănci. Băncile, așa cum am arătat, au mult mai multe variante mai la îndemână decât ROBOR-ul și piața interbancară. Costul depozitelor e negativ. Refinanțarea de la BC are și ea cost negativ. Chiar și ROBOR e negativ, dar dintre toate prețurile (fiind preț de piață) se apropie cel mai mult și cel mai repede de risc și de inflație. De aia crește instantaneu când riscul sistemic se înrăutățește sau când inflația e mare.
Deci... haideți să lăsăm populismele și poveștile de adormit fraierii și să nu ne mai facem că guvernăm. Să lăsăm dușmanii închipuiți. Să punem deoparte aceste petarde care ascund în fum și ceață adevărul: Suntem în faliment național! Haideți să restabilim echilibrele date peste cap de aberațiile voastre și să vedeți cum se calmează și ROBOR-ul, și inflația, și cursul de schimb...
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cam asta este realitatea, de pe ale noastre meleaguri.
Cu un buget facut pe genunchi de infractori,care mai de care.E normal cea ce se intampla.
"Întreb și eu ca profesorul: cum naiba să te înțelegi cu concurentul tău?"
Intrați pe site-ul Consiliului Concurentei si vedeți cam cu ce se ocupă.
Părerea mea.
Asa ca suflatul in iaurt nu strica...