Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Arestați-l pe ROBOR!” și alte povești de adormit poporul naiv

Daniel Zamfir

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a cerut, într-o conferință, Băncii Naționale „să oprească acest mecanism artificial de calculare a ROBOR care umflă ratele românilor”. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Băncile sunt intermediari financiari cheie în sistemul economic. Au grijă de capital, îl pun în valoare și stimulează acumularea lui. Dai în ele, dai în dezvoltare. Dai în proiectele pe termen lung. Dai în tine, de fapt.

Băncile sunt instituții depozitare. Întâi vând niște instrumente ale lor către cei care economisesc (depozite bancare) și apoi implică resursele obținute în operațiuni de creditare. Creditarea este, de regulă, cu scadențe mai mari decât sursa principală a capitalului lor (depozitele atrase). Creditele ipotecare, creditele de afaceri și chiar unele credite de consum depășesc cu mult scadența depozitelor. Problema se complică, mai nou, căci băncile moderne au voie să dea credite și din depozitele la vedere.

Având în vedere acest lucru, băncile rămân aproape mereu fără lichiditate. Își asumă, în numele clienților lor care iau credite de la ele, această problemă fundamentală a intermedierii financiare: depozitele pot fi retrase (chiar înainte de scadență) în timp ce creditele nu; depozitele au scadență mai mică decât creditele.

Deci, băncile au această problemă a lichidității. Pe care o rezolvă astfel (în această ordine):

- Încearcă să atragă noi depozite (sau să le mențină pe cele inițiale) când acestea ajung la scadență (înaintea creditelor);

- Emit obligațiuni pe piețele de capital;

- Se finanțează de la banca mamă sau alte filiale surori;

- Se duc la banca centrală și vând temporar titluri pe care le dețin, obținând lichiditate și obligându-se ca, ulterior, să le răscumpere înapoi (acorduri de răscumpărare REPO);

- Se duc la banca centrală și cer lichiditate pe termen foarte scurt cu dobândă preferențială (dobânda de intervenție, real negativă acum);

- Majorează capitalul cerând capital de la acționarii existenți;

În final,

- Se adresează pieței interbancare și licitează de la concurenți cu dobânda interbancară (ROBOR) pentru lichiditate.

A apărut o poveste de adormit fraierii prin târg pe la noi: băncile manipulează ROBOR, se înțeleg pentru el, sunt instigate de Banca Centrală să o facă etc. Sigur, fraierii lăcrimează. Cântă imnul muți de admirație: tătucii au grijă de noi! Rezolvă lăcomia și ticăloșia unora! Bine le fac!

Întreb și eu ca profesorul: cum naiba să te înțelegi cu concurentul tău? Care, când te vede în necaz, numai la înțelegere cu tine nu cade. Cât de inocent să fii să crezi așa ceva?

Ca argument în plus, împrumutul din interbancar cu ROBOR este o soluție la disperare, cu costuri mari pentru bănci. Băncile, așa cum am arătat, au mult mai multe variante mai la îndemână decât ROBOR-ul și piața interbancară. Costul depozitelor e negativ. Refinanțarea de la BC are și ea cost negativ. Chiar și ROBOR e negativ, dar dintre toate prețurile (fiind preț de piață) se apropie cel mai mult și cel mai repede de risc și de inflație. De aia crește instantaneu când riscul sistemic se înrăutățește sau când inflația e mare.

Deci... haideți să lăsăm populismele și poveștile de adormit fraierii și să nu ne mai facem că guvernăm. Să lăsăm dușmanii închipuiți. Să punem deoparte aceste petarde care ascund în fum și ceață adevărul: Suntem în faliment național! Haideți să restabilim echilibrele date peste cap de aberațiile voastre și să vedeți cum se calmează și ROBOR-ul, și inflația, și cursul de schimb...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • multa lume ti-a spus ca nu-i alegerea cea buna din cauza lui ai juma din bani pe luna parintii tai spun ca e doar un pas dar asta stii si tu ei te duc doar de nas si totusi stie cum sa faca cum sa te tina ca la finele de luna sa-ti mai minta o jmekerie extrasele sunt doar vise insirate il intrebi ce e cu ele spune sa nu ti faci probleme asa ca fetit-o ai grija de el caci poate de maine incolo nu va fi la fel.
    • Like 0
  • Totusi, sa fim obiectivi, ROBOR poate fi manipulat, exista precedente prin alte parti https://en.wikipedia.org/wiki/Libor_scandal. Asta nu inseamna ca guvernul are dreptate, dar nici nu inseamna ca bancile sunt ingerasi. Da, sistemul bancar este vital tipului de societate in care traim, dar, din pacate, nu traim in cea mai buna dintre lumi...
    • Like 0
  • Daca maine anunta guvernarea ca robor-ul a fost arestat,ca era mare si gras si se infrupta din pensile si salarile romanasilor,juma' de tara cred ca o sa se bucure.
    Cam asta este realitatea, de pe ale noastre meleaguri.
    Cu un buget facut pe genunchi de infractori,care mai de care.E normal cea ce se intampla.

    • Like 1
  • Dan I check icon
    Domnule profesor, întreb și eu ca prostul, dar sper că doar din viteza tastaturii v-a scăpat "trăsnaia" cu:
    "Întreb și eu ca profesorul: cum naiba să te înțelegi cu concurentul tău?"
    Intrați pe site-ul Consiliului Concurentei si vedeți cam cu ce se ocupă.
    Părerea mea.
    • Like 1
  • Teoria asta a "conspiratiei" ar fi doar o teorie daca istoria nu ne-ar fi invatat ca a existat un Enron, ca de-acolo avem si Sarbanes-Oxley si ca exista organisme anti-trust care au prins pe mai multi ca manipulau piata.
    Asa ca suflatul in iaurt nu strica...
    • Like 0
  • Domnule profesor, va pierdeti vremea. Cred ca e usor de vazut ca teoria conspiratiei are adepti fideli. Cred ca oamenilor ar trebui sa le puneti o intrebare simpla. Inclusiv domnului Zamfir. Mai baieti, de ce credeti voi ca ROBOR a avut si o valoare de 0.14%? Atunci nu erau interesate bancile sa fie mare pentru a avea dobanzi mari? Cum va explicati voi ca in 2016-2017 ROBOR era sub 1%? Cum va explicati ca EURIBOR, care are un mecanism similar, doar ca la nivel european, are perioade cu valoare negativa? De ce nu s-ar intelege bancile sa faca ROBOR-ul inca si mai mare? Sigur, sigur, acum sunt speriate de impozitare (sanchi!), dar pana acum? In februarie-martie 1997 ROBOR era la peste 200%. Carevasazica ar fi spatiu. Cum va explicati voi ca e totusi atat de jos acum, cand ar fi putut fi, dupa teoria voastra, unde vor bancile sa fie? Atat de modesta sa le fie dorinta de castig? S.a.m.d. Macar ii veti pune putin pe ganduri. Nu-mi fac iluzii ca va dura mult momentul, dar catusi de putin.
    • Like 2
  • Realitatea e ca exista 2 gasti sustinute de tv si gastile din ele unii pro PSD si ceilalti. Iar armele sunt tot ce ne inconjoara de la ROBOR la benzina la starea vremii si virusi. Fiecare emisiune de tv e manipulare in masa in care vin fel de fel cunoscatori de nimic care ne spun ce si cum. Regulile si mecanismele pietei si care e legatura dobanzi curs sau deficite sunt vax. Accentul e pus pe cum sa-i aburim pe oameni. Apoi e presiunea incredibila pe schimbarea lui Isarescu de fapt a BNR care a ramas cam singura cladire in care nu intra oricine vrea. Si vin si alegerile. La americani sunt acuzati rusii ca le-au influentat alegerile la noi nu e nevoie ca ne cream singuri haosul.
    • Like 2
  • Prea multe fracturi de logică atunci când vrei să justifici un mecanism cel puțin imoral dacă nu și ilegal, așa cum este xyzBOR. Comisia europeană constată modul ilegal prin care 8 bănci au manipulat valoarea EURIBOR și LIBOR pe care le și sancționează spunând, în final, că până în 2020 vor înlocui acest mecanism cu altul.
    • Like 1
  • Dan check icon
    Cu toata simpatia, insa articolul este scris fix degeaba. Cei care intra pe republica stiu in mare masura ce ati spus. Masa de oi care cred si voteaza ce spun guvernantii nu intra aici si nici nu ar intelege daca le-ar explica cineva cu diagrame pentru copii. Iar guvernantii stiu foarte bine ce fac, nu sunt naivi. Stiu foarte bine ca ei au creat inflatia si instabilitatea economica ce a dus la cresterea ROBOR, insa acuza pe oricine altcineva ca sa isi scoata pielea. Tactica aplicata este clara: "cea mai buna aparare e atacul". Si functioneaza: nimeni nu vorbeste despre cum au parjolit ei totul in cale si despre mecanismele care au dus la cresterea ROBOR. Toti va imbulziti sa aparati bancile (ce-i drept, cu argumente). Mai bine scrieti un articol cu privire la aceasta tactica de manipulare; ar fi mult mai util.
    • Like 6


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult