Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ordonanța lăcomiei, primele semne ale crizei: din deteriorarea situației financiare a băncilor vom suferi cu toții. E chestiune de manual

Banca - Getty

(Foto Guliver/Getty Images)

Taxarea pe activele băncilor se lovește nu doar de faptul că valoarea acestor active scade când dobânda crește și taxarea diminuează randamentul. De aici, înrăutățirea semnificativă a ROA (return-on-assets) în foarte scurt timp pentru toate băncile românești. ROA este unul dintre indicatorii investiționali importanți. Din deteriorarea situației financiare a băncilor vom suferi, mai devreme sau mai târziu, cu toții. E chestiune de manual.

Taxarea este nedreaptă și se lovește și de calitatea și tipul activelor bancare. Când o bancă dă credit care devine neperformant, activul său nu se diminuează cu acest eșec. Activul rămâne același. Doar că banca își va diminua capacitatea de împrumut prin crearea unui provizion obligatoriu în suma creditului neperformant. Taxa pe active se va aplica la fel, și cu credit devenit neperformant și fără. Când devine neperformant creditul, taxarea activelor este însă o problemă suplimentară pentru bancă și va afecta lichiditatea ei într-o măsură mai mare.

Asta înseamnă că, având această taxă în cârca lor, băncile vor sufla și în iaurt cu privire la solvabilitatea clienților lor. Își vor alege cu mare grijă clienții. Vor prefera și mai mult ca până acum termenul scurt. Băncile cu credite ipotecare (băncile de economii) sunt mult mai afectate de această taxă pe active decât cele specializate, cu precădere, pe credite de consum. Băncile care dau credite de investiții pentru sectorul privat vor fi și mai mult nevoite să renunțe la ele, mai ales la cele mai riscante și mai îndelungate.

Sigur, atracția să creditezi statul va fi în creștere. Statul avea nevoie de așa ceva. Doar creditul nu devine ușor neperformant dacă îl dai statului. Așa credeau și băncile europene când creditau Grecia.

P.S.: Constat că reacția băncilor este extrem de palidă. Parcă nu fac parte din tablou. Parcă așteaptă să le sară cineva în apărare. Dacă își fac iluzia că banca centrală poate face multe, ea însăși sub asediu de vreo câteva luni bune, se înșală. Sunteți pe cont propriu. Și puțini, tot mai puțini, înțeleg rolul vostru în dezvoltarea unei națiuni. Nu sunteți mai breji decât ăștia care vă pun zăbală. Sau sunteți? Nu uitați că ciclul economic se inversează. Multe credite vor deveni neperformante, și cu concursul politicienilor. Taxa va rămâne. Și nu va ține cont de asta.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In general bancile sunt retinute in replici indiferent cat de atacate sunt e felul lor rezervat de a nu se hazarda in polemici de-astea pe care oricum nimeni nu le-ntelege decat cine e in bransa. Si oricum toata lumea le uraste. Vedeti si la Zamfir cate tampenii a spus omul asta de la darea-n plata pana azi nici o banca nu s-a luat de el ci doar cate o reactie pe ici pe colo dar pe persoane fizice. Si BNR la fel nu prea vedem un Suciu sau Vasilescu alaturi de politicieni prin studiouri seara de seara cu discutii si argumente inutile. Oamenii astia n-au citit o carte de economie nu cunosc pietele nu cunosc istoria economica si ce au patit altii cand s-au pus cu pietele etc. Ce discutii sa ai cu ei? Traim vremuri periculoase si ma gandesc ca ar trebui sa avem un sistem politic de autoaparare un reset un shutdown un block ceva pentru ca exista pericolul sa vina la finante sau de la cine castiga alegerile un nene care incearca scheme cu economia. Si 4 ani n-ai cum sa-l scoti din priza. Si 4 ani e foarte mult.
    • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult