Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Au făcut vaccinul prea repede, băi nene...”

Vaccin Pfizer

Foto: AFP/ Profimedia

Există un tărâm magic unde se întâlnesc să-și dea mâna oameni total diferiți, de la antivacciniștii ăia ultraordodocși marca AUR, până la oameni raționali, vaccinați, care își pun de felul lor întrebări. Iar acest tărâm magic se numește „Au făcut vaccinul prea repede, băi nene”.

Replica asta mă uimește de câte ori o aud și la unii, și la ceilalți. Deci erau ăștia toți dimineața în parcare acolo la institut și beau cafeaua de la automat cu echipa de cercetători. Era decembrie, dimineața pe la vreo nouă și-un pic, un ger de crăpau pietrele, toți băteau din picioare să se mai încălzească și bâțâiau din mâna aia chircită cu țigara.

- Merge?, zic ăștia către cercetători. Cercetătorii clatină din cap, unul mai îndesat scuipă scurt, face ochii mici și, cu ei în zare, zice:

- Azi ne-apucăm, să vedem ce dreacu’ facem.

Au mai tras un fum, două și au intrat dând fumul pe nas.

- Bă, să nu vă pună dreacu' să puneți cipuri în ele că vă prindem, le-au strigat ăștia în timp ce intrau în clădire. Și nici autism! le-au mai zis, dar echipa deja intrase.

Pe la vreo unșpe, ce zic io unșpe, nu era nici unșpe, era unșpe fără vreo nouă minute, ies cercetătorii în parcare. Băteau cuba, râdeau mânzește, îi cântau ăluia îndesat: cine-i șefu' la areneu, se știe!, altul cică bă, tu știi bancu' cu molecula, cip cirip. Aștia se uitau și nu le venea să creadă. Se dau și ei aproape de cercetători:

- Alo, alo! Ce faceți, mă?

- Păi gata, zice îndesatul, am terminat.

- Ce-ați terminat?

- Cum ce, vaccinul. E gata, țac pac, foaie verde drum de fier, mi te paște un ARN mesager. (în cor) Într-o nanoparticulă de polietilen glycol, se știeee!

Și iar hăhăială. Iar cuba. Iar îndesatul acoperit de o ploaie de bancnote imaginare aruncate de ceilalți cercetători.

- Bă, ia gata cu harneala!, strigat unul de la AUR. Ați făcut un rahat! Nu e nici unșpe. Marș înapoi la clătinat eprubete. Treci, mă, de bâțâie Erlenmeyeru', n-auzi?

Cercetătorii s-au oprit brusc, s-au uitat unii la alții și s-au pus pe râs ca tembelii. 

- Dai o bere, șefu?, i-a zis unul îndesatului și s-au cărat spre cantina institutului lăsându-i pe ăia că proștii.

Ăștia au rămas cu gura căscată în urma lor și au oftat. ”Au făcut vaccinul prea repede, băi nene”, au spus în același timp câțiva și vorba asta s-a dus ca căscatul din om în om pe la toți.

Aș putea spune chiar că fix în același timp au spus-o manelista mistică de la AUR cu un medic de familie, după care s-au contopit într-un sărut ca-n filme, dar n-am fost de față, așa că nu zic.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ar fi de rîs, dacă n-ar fi de plîns.
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult