Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Au făcut vaccinul prea repede, băi nene...”

Vaccin Pfizer

Foto: AFP/ Profimedia

Există un tărâm magic unde se întâlnesc să-și dea mâna oameni total diferiți, de la antivacciniștii ăia ultraordodocși marca AUR, până la oameni raționali, vaccinați, care își pun de felul lor întrebări. Iar acest tărâm magic se numește „Au făcut vaccinul prea repede, băi nene”.

Replica asta mă uimește de câte ori o aud și la unii, și la ceilalți. Deci erau ăștia toți dimineața în parcare acolo la institut și beau cafeaua de la automat cu echipa de cercetători. Era decembrie, dimineața pe la vreo nouă și-un pic, un ger de crăpau pietrele, toți băteau din picioare să se mai încălzească și bâțâiau din mâna aia chircită cu țigara.

- Merge?, zic ăștia către cercetători. Cercetătorii clatină din cap, unul mai îndesat scuipă scurt, face ochii mici și, cu ei în zare, zice:

- Azi ne-apucăm, să vedem ce dreacu’ facem.

Au mai tras un fum, două și au intrat dând fumul pe nas.

- Bă, să nu vă pună dreacu' să puneți cipuri în ele că vă prindem, le-au strigat ăștia în timp ce intrau în clădire. Și nici autism! le-au mai zis, dar echipa deja intrase.

Pe la vreo unșpe, ce zic io unșpe, nu era nici unșpe, era unșpe fără vreo nouă minute, ies cercetătorii în parcare. Băteau cuba, râdeau mânzește, îi cântau ăluia îndesat: cine-i șefu' la areneu, se știe!, altul cică bă, tu știi bancu' cu molecula, cip cirip. Aștia se uitau și nu le venea să creadă. Se dau și ei aproape de cercetători:

- Alo, alo! Ce faceți, mă?

- Păi gata, zice îndesatul, am terminat.

- Ce-ați terminat?

- Cum ce, vaccinul. E gata, țac pac, foaie verde drum de fier, mi te paște un ARN mesager. (în cor) Într-o nanoparticulă de polietilen glycol, se știeee!

Și iar hăhăială. Iar cuba. Iar îndesatul acoperit de o ploaie de bancnote imaginare aruncate de ceilalți cercetători.

- Bă, ia gata cu harneala!, strigat unul de la AUR. Ați făcut un rahat! Nu e nici unșpe. Marș înapoi la clătinat eprubete. Treci, mă, de bâțâie Erlenmeyeru', n-auzi?

Cercetătorii s-au oprit brusc, s-au uitat unii la alții și s-au pus pe râs ca tembelii. 

- Dai o bere, șefu?, i-a zis unul îndesatului și s-au cărat spre cantina institutului lăsându-i pe ăia că proștii.

Ăștia au rămas cu gura căscată în urma lor și au oftat. ”Au făcut vaccinul prea repede, băi nene”, au spus în același timp câțiva și vorba asta s-a dus ca căscatul din om în om pe la toți.

Aș putea spune chiar că fix în același timp au spus-o manelista mistică de la AUR cu un medic de familie, după care s-au contopit într-un sărut ca-n filme, dar n-am fost de față, așa că nu zic.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ar fi de rîs, dacă n-ar fi de plîns.
    • Like 0


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult