Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Aveți ceva pentru...?” (ține mâna la gură și arată cu degetele în jos). Diger cu greu reclamele la medicamente

Farmacie

Foto: Ovidiu Micsik/ Inquam Photos

Am câțiva prieteni foarte deștepți și simpatici, care au meserii sau job-uri provocatoare. Unii dintre ei lucrează în publicitate. Spun că sunt deștepți pentru că sunt capabili să scoată și ultimii 50 de bănuți din buzunarul omului, chiar dacă omul nu are nevoie de nimic, de fapt. Nu așa se spune, reclama sufletul comerțului?

Ca să îți scoată banii din buzunar fac tot felul de brief-uri, cercetări, încearcă să identifice nevoia, să vadă cine este în target, cine ar putea fi atras în acest target. Creația joacă un rol superimportant, fără art director nu se poate face absolut nimic! El este creierul întregii operațiuni!

Așadar, băieții ăștia din publicitate sunt în stare să vadă până în adâncul sufletului omului, sunt în stare să identifice cele mai neașteptate dorințe pentru diverse categorii de cetățeni, sunt în stare să exploateze fricile cele mai ascunse, atât de ascunse, că nu discutăm nici măcar în șoaptă de ele. Ei sunt în stare să evalueze o națiune: produse mai scumpe sau mai ieftine, sau produse ieftine pe care le facem să pară scumpe, este populația pregătită să guste din noile bomboane cu zero calorii, sunt pregătite femeile să consume mai multă bere decât bărbații, suntem gata să achiziționăm noua oală miraculoasă?

În acest context, în care prietenii mei știu exact de ceea ce avem nevoie, chiar înainte să conștientizăm că avem nevoie, ceea ce mă îngrijorează cu adevărat sunt câteva cuvinte cheie, sau key-words dacă doriți, pe care le aud vrând-nevrând, aproape permanent, la televizor, la radio, în reclame online sau afișaj stradal. Aceste cuvinte cheie șoptite cu o tandrețe aproape infinită, cu încântare, cu persuasiune, cu delicatețe sunt: floră intestinală, tranzit intestinal, ciuperca piciorului, flatulență, balonare, infecție urinară, hemoroizi, diaree sau consipație, erupții cutanate, leucoree!

Ei bine, dacă băieții și fetele din publiciate, și firmele producătoare ne bombardează în heavy-rotation cu astfel de reclame, s-ar putea să fim bolnavi din cap până în picioare și să nu ne dăm seama de asta. Fiecare parte a corpului ar putea fi bolnavă, fiecare organ, de la piele până la firul de păr.

În zona picioarelor este dezastru! Ciuperca piciorului face ravagii! Atacă unghia! Bine că există niște soluții minunate care ne vindecă imediat!

Nu trebuie să urcăm prea mult, pentru că în gambe apar foarte frecvent cârceii sau varicele! Ce te poate relaxa mai bine decât un tratament cu anticârcel? Acest tratament este excepțional, l-ai făcut și poți să te odihnești liniștit, poți merge la munte sau la mare, poți înota.

În zona pelviană se întâmplă cele mai mari comploturi! Pe de o parte infecțiile urinare sunt la ele acasă, bine că am aflat de ele, dar și hemoroizii. Tractul urinar joacă un rol important, și el. Se pare că marea majoritate a populației este afectată de hemoroizi, pentru că există un spectru larg de tratement cu creme, pastile și supozitoare. În afară de cele două probleme, pe bărbați îi supără prostata. O combinație ucigătore este data de hemoroizi și prostată. În această zonă și femeile au probleme lor, ca să nu existe discrimiare, și spasmul este una dintre acestea. Noroc că există niște doamne minunate, care ne asigură că totul se tratează imediat, fără probleme cu doar o pastilă pe zi. Minunat! Adică o pastilă pentru fiecare problemă. Era să uit de constipație! Tu ți-ai reglat tranzitul intestinal? Nu! Du-te și reglează-l imediat! Dacă tranzitul intestinal este reglat, vezi ce faci să nu mergi prea des la t o a l e t ă! Despre disfuncția erectilă nu doresc să spun nimic pentru că este o problemă tragică!

Mai nou am văzut reclame la anticoncepționale, cred că pronataliștii sunt destul de supărați, dar maltusienii sunt fericiți! Reclama asta îmi aduce aminte de piața de vechituri de la Timișoara de dinainte de 1989, unde erau femei care țipau: Anti! Anti! Antibaby!, adică făceau reclamă la anticoncepționale.

Urcăm puțin mai sus, în zona abdominală. Alt dezastru! Ficatul este sub asediu! Cred că au apărut produse cu multiplă întrebuințare, am auzit de un produs numit sanohepatic, dar avem și o soluție sano pentru curățenie. Putem să le folosim pe amândouă ca să fim siguri de rezultate. Aoleu! Am uitat de pancreas, fratele ficatului sau bila, grav afectate și ele, dar se tratează. Apoi flatulența și digestia dificilă! Suntem recunoscuți pentru mâncarea destul de grea pe care o consumăm (sarmale, ceafă de porc, mici, salam, șaorma, fasole cu ciolan etc), adică mâncăm până și noaptea în somn, dar soția nu ne ceartă că mâncăm, ne ceartă că am lăsat frigiderul deschis. Cum este proverbul: cea mai bună legumă este porcul! Poți să mănânci până nu mai poți, până pleznești pentru că există o gamă largă de produse pentru digestie! Adică nu este ca în Moartea căprioarei, mănânci și plângi. De ce să plângi? Mai bine mănânci ca bezmeticul și iei ceva de digestie și problema este rezolvată. Poate mai târziu vei avea probleme și cu ficatul, dar se rezolvă și astea rapid. Cu alte cuvinte, mâncați, mâncați, mâncați! Mâncați și cultivați-vă flora intestinală!

Cutia toracică nu este așa de interesantă, conține numai plămânii. Evident că avem o soluție și pentru ei!

Ei, durerile de cap sunt cele mai supărătoare! Aici frontul de lucru este deschis și există un adevărat maraton: cât de repede te lasă durerea de cap! Am auzit că te poate lăsa în 5 minute sau 10 minute. Nu prea înțeleg un produs nou care îți promite că te scapă de durerea de cap în 15 minute. Mai bine iau din cele de 5 sau 10 minute. De ce să aștept 15?

Dacă tot am ajuns la cap, să nu uităm de ochi și de nas. Fiecare are probleme lui, fiecare are tratamentul lui.

Dinții trebuie îngrijiți permanent! Nu trebuie neglijați! Pastă de dinți avem din belșug, singurul lucru care mă nedumerește este medicul meu stomatolog care mi-a intezis să folosesc pastă care îmi albește dinții. Cred că are motivele lui, poate vrea să mă vadă mai des. Tot în zona bucală pot să apară aftele și halena, adică miroase gura. Am văzut de curând un băiat care întreabă o farmacistă: Aveți ceva pentru... (ține mâna la gură și arată cu degetele în jos)? Am crezut că are nevoie de ceva pentru constipație, diaree, hemoroizi sau funcție erectilă. De fapt, el are o problemă cu mirosul neplăcut din gură. Noroc că s-a prins doamna farmacistă și îi face o recomandare. În următorul cadrul, domnul se miră cu gura deschisă și expiră către farmacistă. Nu cred că e prea plăcut!

Nu am scăpat, mai sunt alergiile care ne afectează tot timpul anului și pielea, căreia i se pot întâmpla o mulțime de lucruri neplăcute, părul care ar putea crește senzațional sau care cade necontrolat!

Nu trebuie să ne facem griji că nu avem bani, pentru că există microcreditare și putem împrumuta 100 ron și avem un an ca să îi înapoiem!

Până la urmă nu îmi dau seama dacă avem nevoie de toată avalanșa asta de medicamente sau suplimente alimentare, că nici nu mai înțelegi ce cumperi, dacă suntem chiar atât de bolnavi și nu știm sau dacă altcineva s-a prins în locul nostru care sunt nevoile noastre.

Pentru nesimțire nu s-a inventat nimic, deocamdată... Închei dorindu-vă digestie ușoară a reclamelor la medicamente.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Între doua reprize de curățenie, mă uit...fascinată la reclame, că, na, ce îți poți dori mai mult de la viață...!!!
  Momentul 1. Un el și o ea. Soț și soție. Ea pe scaun, el în picioare. Ca în pozele cu bunicii noștri. Zâmbesc cu o fericire tâmpă spre cameră. Au descoperit elixirul tinereții fără bătrânețe și al sănătății fără de moarte. Hepatoprotect.
  Momentul 2. Trei doamne. Jenă maximă. Toaletă. Uronat gold.
  Remarc faptul că toate sunt foarte tinere. Așa devreme, doamnelor?! Și la domnii tineri e la fel? Ah, nu.. la ei e cu...Prostanol.
  Momentul 3. Un domn. Tot tânar. Tot jenă maximă. Respirație urât mirositoare. Empatizez la maxim cu domnul în cauză. Să apari în fața unei dudui care îți recomanda cu profesionalism Lacalut nu-i chiar de colo.
  Momentul 4.O domnișoară zburdă veselă spre nicăieri. Infecție intimă. Ce șansă mai mare să iți ofere viața decât sa folosești Zenella med. Ăsta o fi tot un supliment alimentar? Întreb și eu.
  Momentul 5. O altă domnișoară iese de la toaletă în extaz. Mă gândesc la un anumit extaz. Să-mi fie rușine..E doar Laxacutin (alt supliment alimentar!!!)
  Momentul 5. Un domn...din nou! Vară, vară, cald, cald, dar nici chiar așa! Apele curg de pe bietul om. Transpiblock, pâna nu se deshidratează total, precum prunele pe lojniță.
  Momentul 6. AB generator. Supla noastra prezentatoare ne anunță ca, folosind aparatul doar 5 minute pe zi, corpul ni se transformă în fibră. Vă amintiți cum se terminau basmele populare...Și au trăit fericiți (și supli) pâna la adânci batrâneți...
  Momentele 7, 8,9...fără număr, fără număr..nalgezim, laxavital, 7 miracole, proenzi, dopelhertz activ, kreon...
  Doua întrebări:
  Oare de ce unii producători de reclame ne neagă din start prezumția de...inteligență?
  Cum se face că toate doamnele care se respectă au în geantă prevomit, uronat gold, detergent lichid și, probabil, dacă dăm un...search, găsim și un robinet Delimano.
  Nu pot încheia fără a aminti de eterna și fascinanta reclamă la Dormeo (parcă e serialul Tânăr si neliniștit). Să dormim împăcați cu noi înșine (pe salteaua Dormeo!) că guvernul si parlamentul veghează asupra noastră.
  • Like 0
 • Cri check icon
  Reclamele de la TV au depasit orice limita in ceea ce priveste imbecilitatea si lipsa de bun simt; problemele cela mai intime si jenante ale unor oameni sunt expuse cu cinism comercial in aceste "reclame": ce sa iei daca iti miroase gura, daca faci pipi prea des, daca faci caca prea des ( diaree ) sau dimpotriva, daca nu faci caca ( constipatie ), etc.
  In goana lor dementa dupa cat mai multi bani, televiziunile accepta sa difuzeze orice reclama, indiferent de cat ar fi de cretina sau indecenta.
  Consiliul National al Audio-Vizualului, care e foarte sensibil la limbajul neortodox, sanctionandu-l drastic, este insa complet nepasator la valurile de mizerie poreclite "reclame", care se revarsa la fiecare sfert de ora pe ecranul televiziunilor.
  Dincolo de lipsa de moralitate a televiziunilor si de lipsa de scrupule a facatorilor de reclame, poate ca ar trebui sa fie interzisa distribuirea de reclame pentru medicamente, fara avizul comisiei de resort a Ministerului Sanatatii; poate ca astfel populatia nu ar mai fi manipulata pentru a cumpara medicamente complet inutile sau chiar daunatoare.
  • Like 0
 • Marian check icon
  Tare articolul si bine facut... felicitari autorului!

  Pentru cine doreste, iata o lista scurta cu produse care, daca le vei lua regulat, nu vei mai trece in veci pe la farmacii/doctori si vei ramane sanatos forever:

  - OPC (sau extract de samburi de struguri) + Vitamina C (din Acerola)
  - vitamina D3 combinata cu vitamina K2 (MK7!)
  - MSM (metilsulfonilmetan)
  - Vitamina B12 (pt. creier:))
  - ...si cel mai important -> Colostrum/Colastra pt. refacerea colonului (asa zisul "Leaky Gut Syndrom" de care sufera marea majoritate) combinat cu: Supa de oase, Kefir si Varza murata. Asta dupa ce faci o curatare/deparazitare a colonului. Ca 80% din imunitate provine si se naste in intestin... nu uitati!!

  Cel mai bun/pur Colostrum il gasiti insa doar in america la sovereignlaboratoires.

  Luati sanatatea in mainile voastre oameni buni si nu mai lasati industria farmaceutica sa-si bata joc de voi si sa va converteasca in Zombies care nici nu mor da' nici nu sunt sanatosi si traiesc foarte mult... ca sa poata profita de pe urma voastra o perioada cat mai mare!!!

  Multa sanatate tuturor!
  • Like 0
 • excelent , si simpatic
  eu mereu ma gandesc ca reclama imi scumpeste produsul
  (ca si concursurile cu premii sub capacul sticlei...)
  asi prefera o optiune -va cumpar fara premii, va cumpar fara reclame dar cu pretul redus/dedus!
  sigur, glumesc - ar ramane niste unii fara job si, de, trebuie sa manance si ei o paine
  • Like 0
 • excelent , si simpatic
  eu mereu ma gandesc ca reclama imi scumpeste produsul
  (ca si concursurile cu premii sub capacul sticlei...)
  asi prefera o optiune -va cumpar fara premii, va cumpar fara reclame dar cu pretul redus/dedus!
  sigur, glumesc - ar ramane niste unii fara job si, de, trebuie sa manance si ei o paine
  • Like 0
 • Trebuie notată și stupizenia periculoasă din aceste reclame: una promitea până de curând că nu vei mai transpira deloc(!?!?), alta susținea că respectivul tratament lăudat elimină menopauza (să nu ne complicăm cu efectele...).
  Felicitări pentru articol!
  • Like 1
 • Ma adresez pe această cale celor e scriu despre realitățile pe care le trăim. Nu locuiește nimeni dintre dumneavoastră in zona titan, lângă lacul iod, parcul Al.Ioan Cuza? Nu trăiește nimeni dintre dumneavoastră sau membri ai familiei, sau prieteni teroarea weekend de weekend? De când a venit acest needucat, incult, dar "doctor" "ca asa e moda" primar de sector R.Negoiță, pesedist borfaș, ne terorizează cu programe"hartistice", vrei nu vrei. Săptămână de săptămână aduce tot felul de cântăreți obscuri si, fara sa țină cont că parcul este înconjurat de blocuri de locuit, îi încurajează sa se producă public. Nu se gândește ca poate sunt oameni care au nevoie de liniște, bătrâni, bolnavi, cu tragedii in familie, copii mici sau care au de susținut examene, "ce o fi aia?" se întreabă un individ ca el care nu a avut de a face cu cartea, prea mult. Numai in vremea PSD-ului, cu altă calamitate de primar pleșca, am mai trăit teroarea zgomotoasă . Când a venit Liviu Negoiță, primul lucru a fost sa desființeze cârciumile unor interlopi care, noapte de noapte, vara, timp de zece ani au terorizat întreaga zona cu producții sonore de cea mai joasă speță. Regretăm ca a ieșit PSD, si al doilea mandat. Datorita "electoratului" cretinoid si furtului electoral. As vrea un articol pe această temă. Sa se insiste ca acest individ sa înceteze sa administreze sectorul, zona, ca pe propria moșie. Trebuie sa recunosc, oprește paranghelia la ora 22-22,30 cel târziu, dar nu are nimeni nevoie "animația" lui. Sa o facă sub ferestrele caselor sale si a familiei sale sau afara din oraș, pe maidanele de la marginea Bucureștiului.
  • Like 0
 • Mi-a placut articolul, multumesc autorului, visam la o compilatie scenariu pentru un serial sau o mega reclama. Cred ca nu trebuie sa luam in serios aceste reclame, cu putin umor, ele pot fi privite ca divertisment sau pilule de ras mai sanatoase decat cele prezentate. Aceste reclame penibile si agresive nu ni se adreseaza, ele reprezinta painea TV-urilor romanesti, cu precadere a celor de stiri, care isi acopera o jumatate din timpul de emisie cu publicitate, ceea ce le asigura veniturile necesare functionarii(salarii, intretinere,chirii etc.).
  • Like 0
 • Bine scris. Am ras atat de mult ca m-a apucat durerea de burta .Si eu am o parere proasta despre acest gen de reclame .S i ma intriga .Ma intriga cea pentru ,,Uronat gold " . De ce face cu ochiul domnisoara care spune ,, Eu, de cand iau Uronat gold nu mai am probleme cu vezica " ? Sa nu fie o reactie adversa !
  • Like 3
  • @
   Cateva reclame despre Hexul Oral au intrat deja in Hall of Fame!
   Cat am trait pe afara radeam de aia de pe acolo si de reclamele lor idioate. M-am intors in Ro si am descoperit ca integrarea se face cu pasi rapizi si la fel de stupizi.
   • Like 0
  • @ Adrian Andrei
   Fiica mea, cand era mica, nu spunea hexoral (luau la greu , raceau des copii mei ) ci , invatata de fratele mai mare cu 5 ani probabil ,spunea sexoral .N-am avut de lucru si am intrebat-o ce inseamna , si mi-a raspuns : ,, sa faci sex din ora in ora !"
   • Like 0
 • check icon
  Din pãcate, aceste boli sunt reale si necesitã tratament. Chiar dacã articolul este/se vrea o butadã. (Atentie,domnule Jura- vremea trece si prostata vã "așteaptã",amenințãtoare,dupã colț!!) .Tot,din pãcate, aceste reclame sunt nocive. Ca si atitudinea unor farmaciști: eliberare de antibiotice fãrã prescrptie medicalã,recomandarea unor produse scumpe si fãrã valoare terapeuticã,consultații medicale "peste tejghea", etc. Īn concluzie-da,aceste reclame ar trebui eliminate,total. Nici mãcar aspirinã sau paracetamol!
  • Like 4


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult