Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Bine ați venit la departamentul vecini, sfaturi și sugestii!”

nou apartament -

Foto: Dmitriy Shironosov / Panthermedia / Profimedia

Să aibă în apropiere un parc, strada pe care se află să nu fie una intens circulată, în vecinătate să existe o școală bună, magazine, în cartier să fie și un spital. Dacă la toate acestea s-ar adăuga și un preț convenabil pe metrul pătrat, probabil că așa ar arăta pentru mulți locuința ideală. Pe lângă un buget generos, găsirea unei case care să devină acasă necesită timp, uneori jumătate de an sau chiar peste un an, după cum arăta și un sondaj desfășurat la începutul acestui an în rândul utilizatorilor OLX și Storia.ro. Potrivit acestuia, pentru aproape un sfert dintre respondenții care au cumpărat o proprietate în 2022, procesul de la începerea căutării până la finalizarea achiziției a durat între 3 și 6 luni, pentru 12% între 6 și 12 luni, iar 18% au avut nevoie de peste 12 luni pentru a căuta și finaliza achiziția unei locuințe. Mai mult, același studiu arăta că 22% au schimbat zona de căutare, fie pentru că bugetul alocat era depășit de oferta de pe piață, fie pentru că în cartierele alese inițial nu existau facilitățile dorite.

Vestea bună este că acum putem găsi rapid zonele care îndeplinesc criteriile pe care le căutăm atunci când ne dorim să cumpărăm o locuință, apelând la indexul T.R.A.I, un instrument revoluționar de măsurare a calității vieții în cartierele românești, dezvoltat de Storia.ro. Această platformă inovatoare, găzduită pe trai.storia.ro, oferă o privire cuprinzătoare asupra principalilor indicatori care influențează viața comunităților locale. Astfel, indexul T.R.A.I. măsoară principalii indicatori de bunăstare din cartierele din România: Traficul, Reperele, Aerul și Imobiliarele (costul pe metru pătrat), datele fiind extrase din resurse precum Google Places, Airly, Google Traffic și respectiv Storia.ro

În plus, platforma colectează continuu, începând din acest an, și păreri ale oamenilor care trăiesc în cartiere din sute de orașe mari și mijlocii din România. Completând un chestionar, fiecare dintre noi poate arăta că este un bun vecin, împărtășindu-și părerea despre diverse criterii avute în vedere de cei ce își caută o casă, precum cât de curat este cartierul unde locuiește, nivelul de zgomot din cartier, curățenia de pe străzi, situația locurilor de parcare, a pistelor de biciclete sau a accesului la mijloacele de transport în comun, În acest fel, cei care își caută o locuință vor alege mai ușor cartierul în care să se mute.

Cartierele din București cu cel mai bun nivel de trai

Când îți cauți o nouă locuință, prioritățile tale și ale familiei tale sunt fundamentale. Una dintre principalele preocupări ale familiilor moderne este calitatea aerului pe care copiii lor îl respiră zilnic. Astfel, înainte de a face o alegere finală, mulți părinți se asigură că optează pentru un cartier cu spații verzi extinse și aer curat. Apelând la indexul T.R.A.I., oricine poate verifica nivelul de poluare pentru a lua decizii informate la achiziția unei locuințe și pentru a le oferi celor mici un mediu mai curat.

Un alt criteriu în alegerea cartierului este traficul rutier, adesea o sursă de stres și timp pierdut în viața de zi cu zi. Dacă vrei să eviți aglomerația și timpul lung petrecut în trafic, caută un cartier cu acces facil la transportul în comun sau cu străzi mai puțin aglomerate. Pistele de biciclete bine amenajate pot fi, de asemenea, factori-cheie în evaluarea posibilităților de deplasare. T.R.A.I. folosește date precise de pe Google Traffic privind circulația rutieră și viteza de deplasare. Cu cât scorul se apropie de 100, cu atât traficul este mai redus în cartierul ales de tine.

Pentru familiile cu copii mici, grădinițele reprezintă o necesitate. Verifică opțiunile disponibile în cartier și asigură-te că există o grădiniță de calitate în apropierea noii locuințe. O altă prioritate importantă este accesul la servicii medicale. Intrând pe platforma trai.storia.ro poți verifica criteriul Repere al indexului T.R.A.I. care ia în calcul numărul total de facilități medicale, magazine, supermarketuri, baruri și restaurante, grădinițe, școli, parcuri, locuri de joacă și mijloace de transport în comun disponibile în cartier. Cu cât scorul este mai aproape de 100, cu atât zona are mai multe puncte de interes pe metrul pătrat.

Primăverii, cartierul cu cel mai bun index T.R.A.I.

Conform indexului T.R.A.I., cartierul Primăverii se situează pe primul loc, urmat de Aviatorilor, Piața Victoriei, 13 Septembrie, Grozăvești și Centrul istoric între cartierele din Bucureşti cu cel mai bun nivel de trai. Cel mai ridicat scor îl are cartierul Primăverii - 65,2, medie rezultată din scorurile acordate pentru calitatea aerului, traficul, repere în zonă şi preţurile ofertei imobiliare (costul mediu pe metru pătrat al locuințelor din cartierul ales, raportat la media prețurilor imobiliare la nivel național). Zona Primăverii are un scor de 82 în ce privește calitatea aerului. Cu cât scorul este mai ridicat și se apropie de 100, cu atât te bucuri de un aer mai curat în zona selectată.

Zona Aviatorilor are un scor total de 64,9 și un rating de 83 pentru calitatea aerului. Din punctul de vedere al traficului însă, zona Aviatorilor are un scor scăzut - 11 -, în timp ce în cartierul Apărătorii Patriei, de exemplu, scorul pentru trafic, indicator care afișează date despre circulația rutieră și viteza de deplasare, în raport cu viteza maximă legală admisă în zonă, este 40. Un scor ce se apropie de 100 arată că traficul este mai redus în cartierul ales de tine.

Storia.ro e platforma de imobiliare lansată de OLX, care își propune să îi ajute pe români în găsirea acelei case pe care o pot transforma în acasă. Repede, ușor, informat, prin intermediul unei platforme complexe, ce răspunde tuturor cerințelor din piață și simplifică, totodată, procesul de căutare. În 2022, Storia.ro a lansat T.R.A.I. Index pentru a răspunde unor nevoi încă neacoperite ale românilor în găsirea unei locuințe: standardul de viață, dincolo de cei 4 pereți ai casei. T.R.A.I. preia date relevante de la specialiști, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, varietatea punctelor de interes și costul mediu pe metru pătrat, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte.

Fii un vecin de treabă, nu uita să completezi chestionarul și cine știe, poate chiar viitorul tău vecin de bloc îți va mulțumi pentru că l-ai ajutat să ia o decizie în cunoștință de cauză.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bogdan check icon
    Ce reclamă urâtă. nu am observat panglica de "sponsored". Oare ce informații reale ne oferă unul dintre editorialiștii principali ai Republica în acest "articol"
    • Like 0
  • Cine poate cumpăra un apartament în Primăverii? Și cât costă? În Primăverii locuiesc urmașii aristocrației comuniste, securiștii, noii îmbogățiți de după revoluție (mar mitocani). Pentru cine este scris acest material? Este o propagandă pentru TRAI?
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult