Foto: Inquam Photos/ George Călin
Într-o țară cu risc seismic și mii de clădiri vulnerabile neconsolidate, s-au născut și perpetuat în zeci de ani o serie de mituri legate de rezistența la cutremur, în care unii găsesc un antidot pentru frică.
Matei Sumbasacu, inginer constructor cu masterat în analiza și structura clădirilor cu risc seismic, a observat cu uimire cât de liniștiți sunt, în fața pericolului unii dintre locatarii blocurilor care se pot prăbuși. De multe ori, la baza acestei atitudini se află o mitologie creată de propaganda comunistă după anul 1977, dar care au rezistat până astăzi. „Toate miturile vin după ședința din 1977 în care Ceaușescu a interzis consolidarea clădirilor și a înlocuit-o cu propaganda. Există rapoarte de Securitate care vorbesc despre influențarea pozitivă a populației, care era panicată și își punea întrebări și răspândea zvonuri alarmiste”. Practic Ceaușescu nu a vrut să consolideze clădirile, ci a vrut să consolideze mințile oamenilor, folosindu-se de tot aparatul propagandistic. Și până în ziua de astăzi ne luptăm cu moștenirea culturală a mitologiei seismice. Până în ziua de astăzi sunt oameni care cred că clădirea lor e pe bile. Am văzut personal asta, chiar la o masă de familie. Toate aceste mituri au venit pe un teren fertil. Oamenii aveau nevoie să li se dea niște asigurări și, imediat cum le-au primit, le-au și înghițit”, spune Matei Sumbasacu. Într-un interviu pentru Republica, inginerul, care a fondat Asociația pentru reducerea Riscului Seismic Re:Rise, demontează cele mai răspândite mituri despre rezistența la cutremur. Subliniază că le-a auzit chiar de locatarii unor clădiri aflate în pericol în cazul unui seism. Câteodată, astfel de mituri se transformă în „puncte tari” în ofertarea potențialilor cumpărători.
Foto: Inquam Photos
Mitul blocului pe bile, pe role sau pe rulmenți
„Este cel mai întâlnit mit. Potrivit lui, clădirea ar avea sub fundație un dispozitiv care să o facă mai puțin vulnerabilă, iar mișcările Pământului să nu se transmită în partea superioară. Deși este un mit foarte răspândit, n-am reușit să găsim nicio clădire de dinainte de 1977 care să aibă așa ceva, deși noi avem o provocare deschisă pentru oricine ar putea să ne arată o astfel de clădire în România. Nu există astfel de clădiri”, spune Matei Sumbasacu.
În ceea ce privește clădirile ridicate între anii 1978 și 1990, cunoaște un singur caz de bloc care are din proiectare un dispozitiv anti-seism la bază. „S-a dus un coleg de-al meu la Iași și a găsit un bloc experimental, făcut nu pe role, în niciun caz, dar pe un fel de șine pe două direcții. Este făcut în 1983 sau 1986, dar este experimental. Înainte de 1977, nu se gândea nimeni la asta. Mai recent, într-adevăr există metoda de izolare a bazei, folosită și la Primăria Capitalei, care funcționează altfel, cu niște elemente cauciucate, astfel încât atunci când subsolul clădirii vibrează, partea de sus nu preia la fel de mult din mișcare. Pe scurt, noi nu am găsit nicio dovadă a blocurilor pe bile, există într-adevăr izolarea bazei, dar este o practică modernă, întâlnită după anii 2000”.
Mitul locatarului cu funcție în Securitate
„Clădirea asta e tare, pentru că stătea nu știu ce securist sau diplomat în ea. În aproape toate clădirile din centrul Bucureștiului care au bulină roșie stătea cineva important, șeful de la direcția locativă, un șef al unei direcții de securitate. Ar însemna că nicio clădire nu mai e vulnerabilă, că fiecare avea securistul ei”.
Mitul tencuielii antiseismice
„E un mit care își are originea exact în ce s-a întâmplat după 1977, când la ordinul lui Ceaușescu, s-a oprit consolidarea clădirilor vulnerabile, iar acestea au fost doar peticite - noi, la Re:Rise am pus stenograma ședinței pe site-ul ordinulcriminal.ro. Oamenii trecuseră printr-o tragedie și veneau muncitori la ei care dădea doar cu un maglavais pe perete și ziceau: Gata! Iar oamenii spuneau: - Păi, bine-bine, tencuiți doar așa peste fisură!? - Stați liniștit, că e tencuială antiseismică.
Era o semi-glumă care a rămas până în zilele noastre, pentru că oamenii aveau nevoie să se simtă în siguranță”.
Mitul clădirii care ar fi trebuit să fie mai înaltă
„Foarte răspândit este și mitul clădirilor care ar fi trebuit să fie mai înaltă, dar s-au oprit, din lipsă de bani, la etajul 4, deși fundație e pentru 10 etaje. Evident este puțin probabil acest lucru. Nu se oprește nimeni din a construi etaje, dacă a început și are autorizație”,
Mitul proiectului japonez
„Am auzit eu că blocul ăsta era făcut după un proiect japonez. Japonezii au cutremure, stiu să facă blocuri și ăsta e proiect japonez. Eu am întâlnit personal mitul ăsta în zona Obor, dar este peste tot. N-au existat astfel de blocuri în România în perioada socialistă”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Pentru a spulbera orice mit despre construcții trebuie să cunoaștem că în conformitate cu Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții fiecare clădire multietajată are o Carte tehnică care cuprinde toate datele necesare despre clădirea respectivă de la proiect până la demolare.