Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Blocul pe bile”, „tencuiala antiseismică” și „proiectul japonez”. Miturile despre rezistența blocurilor la cutremur cu care sunt ofertați cumpărătorii de apartamente, demontate de un inginer constructor

blocuri - Bucuresti

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Într-o țară cu risc seismic și mii de clădiri vulnerabile neconsolidate, s-au născut și perpetuat în zeci de ani o serie de mituri legate de rezistența la cutremur, în care unii găsesc un antidot pentru frică. 

Matei Sumbasacu, inginer constructor cu masterat în analiza și structura clădirilor cu risc seismic, a observat cu uimire cât de liniștiți sunt, în fața pericolului unii dintre locatarii blocurilor care se pot prăbuși. De multe ori, la baza acestei atitudini se află o mitologie creată de propaganda comunistă după anul 1977, dar care au rezistat până astăzi. „Toate miturile vin după ședința din 1977 în care Ceaușescu a interzis consolidarea clădirilor și a înlocuit-o cu propaganda. Există rapoarte de Securitate care vorbesc despre influențarea pozitivă a populației, care era panicată și își punea întrebări și răspândea zvonuri alarmiste”. Practic Ceaușescu nu a vrut să consolideze clădirile, ci a vrut să consolideze mințile oamenilor, folosindu-se de tot aparatul propagandistic. Și până în ziua de astăzi ne luptăm cu moștenirea culturală a mitologiei seismice. Până în ziua de astăzi sunt oameni care cred că clădirea lor e pe bile. Am văzut personal asta, chiar la o masă de familie. Toate aceste mituri au venit pe un teren fertil. Oamenii aveau nevoie să li se dea niște asigurări și, imediat cum le-au primit, le-au și înghițit”, spune Matei Sumbasacu. Într-un interviu pentru Republica, inginerul, care a fondat Asociația pentru reducerea Riscului Seismic Re:Rise, demontează cele mai răspândite mituri despre rezistența la cutremur. Subliniază că le-a auzit chiar de locatarii unor clădiri aflate în pericol în cazul unui seism. Câteodată, astfel de mituri se transformă în „puncte tari” în ofertarea potențialilor cumpărători.

Foto: Inquam Photos

Mitul blocului pe bile, pe role sau pe rulmenți

„Este cel mai întâlnit mit. Potrivit lui, clădirea ar avea sub fundație un dispozitiv care să o facă mai puțin vulnerabilă, iar mișcările Pământului să nu se transmită în partea superioară. Deși este un mit foarte răspândit, n-am reușit să găsim nicio clădire de dinainte de 1977 care să aibă așa ceva, deși noi avem o provocare deschisă pentru oricine ar putea să ne arată o astfel de clădire în România. Nu există astfel de clădiri”, spune Matei Sumbasacu. 

În ceea ce privește clădirile ridicate între anii 1978 și 1990, cunoaște un singur caz de bloc care are din proiectare un dispozitiv anti-seism la bază. „S-a dus un coleg de-al meu la Iași și a găsit un bloc experimental, făcut nu pe role, în niciun caz, dar pe un fel de șine pe două direcții. Este făcut în 1983 sau 1986, dar este experimental. Înainte de 1977, nu se gândea nimeni la asta. Mai recent, într-adevăr există metoda de izolare a bazei, folosită și la Primăria Capitalei, care funcționează altfel, cu niște elemente cauciucate, astfel încât atunci când subsolul clădirii vibrează, partea de sus nu preia la fel de mult din mișcare. Pe scurt, noi nu am găsit nicio dovadă a blocurilor pe bile, există într-adevăr izolarea bazei, dar este o practică modernă, întâlnită după anii 2000”.

Mitul locatarului cu funcție în Securitate

Clădirea asta e tare, pentru că stătea nu știu ce securist sau diplomat în ea. În aproape toate clădirile din centrul Bucureștiului care au bulină roșie stătea cineva important, șeful de la direcția locativă, un șef al unei direcții de securitate. Ar însemna că nicio clădire nu mai e vulnerabilă, că fiecare avea securistul ei”.

Mitul tencuielii antiseismice

„E un mit care își are originea exact în ce s-a întâmplat după 1977, când la ordinul lui Ceaușescu, s-a oprit consolidarea clădirilor vulnerabile, iar acestea au fost doar peticite - noi, la Re:Rise am pus stenograma ședinței pe site-ul ordinulcriminal.ro. Oamenii trecuseră printr-o tragedie și veneau muncitori la ei care dădea doar cu un maglavais pe perete și ziceau: Gata! Iar oamenii spuneau: - Păi, bine-bine, tencuiți doar așa peste fisură!? - Stați liniștit, că e tencuială antiseismică. 

Era o semi-glumă care a rămas până în zilele noastre, pentru că oamenii aveau nevoie să se simtă în siguranță”.

Mitul clădirii care ar fi trebuit să fie mai înaltă

„Foarte răspândit este și mitul clădirilor care ar fi trebuit să fie mai înaltă, dar s-au oprit, din lipsă de bani, la etajul 4, deși fundație e pentru 10 etaje. Evident este puțin probabil acest lucru. Nu se oprește nimeni din a construi etaje, dacă a început și are autorizație”,

Mitul proiectului japonez

Am auzit eu că blocul ăsta era făcut după un proiect japonez. Japonezii au cutremure, stiu să facă blocuri și ăsta e proiect japonez. Eu am întâlnit personal mitul ăsta în zona Obor, dar este peste tot. N-au existat astfel de blocuri în România în perioada socialistă”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Tartarin check icon
    Un punct de vedere prea hotarat, daca e sa-ne uitam la "experienta de santier" si varsta interlocutorului. Masteratele si alte hartii, nu complementeaza asemenea afirmatii. Am trecut, la inceputul secolului, prin experienta (mai mult o ambitie personala) unei constructii "green field" in folos propriu. Arhitect cu experienta si "structurist" de la vechiul Institut de proiectari. Totul a fost realizat "sovietic" (adica 15% - 20% supradimensionat in structura) si cu materiale de calitate, ma refer la sursa betonului si a caramizilor. Fierul a fost de origine romaneasca. La sfarsit am constatat ca acel reper mult vehiculat in constructii, pret pe metru patrat, este de aprox. 40 % din media preturilor cerute de "constructori si dezvoltatori"! Si ca o concluzie personala: lacomia omoara oameni nevinovati!
    • Like 0
  • Salutare. Stiti cele 4 blocuri de 9 etaje, de pe soseaua Oltenitei construite in anii 1960, fiecare avand fundatia construita pe 24 de stalpi prevazuti fiecare la baza cu arcuri? Se vad in subsol cu ociul liber. Eu locuiesc intr-un astfel de bloc.
    • Like 0
  • Totuși între 1978 și 1989 s-a construit mai solid, după norme mai stricte decât înainte de 1977. În privința reabilitării, am văzut clădiri care au fost consolidate după cutremur fiindcă rămăseseră încă în picioare dar erau grav afectate și în pericol de prăbușire.
    • Like 0
  • Madalina check icon
    Eu locuiesc intr-un bloc consolidat inainte de 1989 si dupa cutremurul din 1977,nu a fost totul chiar propaganda...
    • Like 0
  • Buna ziua domnule Matei !Exista un astfel de bloc...HOTELUL INTERCONTINENTAL BUCURESTI.Am facut practica ca student acolo si am vazut acele dispozitive antiseismice aduse din Japonia.
    • Like 0
  • În concluzie toate clădirile din România ridicate înainte de 1989 sunt clădite pe ... mituri antiseismice, iar cel de după 1989 probabil că nici măcar pe astfel de mituri nu mai sunt construite ! Foarte probabil este faptul că nici o clădire nu este sigură 100% la forțele generate de un seism. Probabil că numărul victimelor s-ar reduce considerabil dacă în fiecare locuință ar exista o cameră construită în jurul unui container dintr-un material ranforsat, calculat, proiectat și realizat să reziste la o prăbușire necontrolată și la o sarcină de presiune la care probabil a fi supus în urma prăbușirii. Fiecare persoană va ști care este camera de rezistență la seism și se poate refugia în aceasta în loc de a goni pe scări sau a se arunca pe fereastră. Camera ar pute fi prevăzută și cu un emițător tip RFID care ar ajuta echipele de salvatori în localizarea ei.
    Pentru a spulbera orice mit despre construcții trebuie să cunoaștem că în conformitate cu Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții fiecare clădire multietajată are o Carte tehnică care cuprinde toate datele necesare despre clădirea respectivă de la proiect până la demolare.
    • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Patauras check icon
      Sunt sigur ca vor apare multe voci care sa discrediteze sau macar sa bagatelizeze analiza inginerului Sumbasacu.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult