Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Poți să salvezi vieți, începând cu a ta și a copiilor tăi. Cum să te pregătești pentru un cutremur

cutremur 1977

Foto Getty Images

De trei ani, ne ducem viețile dintr-o criză în alta. COVID. Război. Inflație. Eu, una, m-am cam săturat, mai ales că și munca mea m-a adus aproape de toate crizele. Aș vrea să mă întorc la problemele mele rezolvabile, din viața de dinainte de pandemie. Ca mine sunt mulți care nu mai vor să audă de o nouă criză, o nouă problemă. Mai ales dacă e una care nu ne afectează direct, sau nu se întâmplă chiar acum, cel mai simplu e să ne acoperim urechile și să ne prefacem că nu s-a întâmplat.

Din când în când, mai trecem și prin câte un mic cutremur sau urmărim îngroziți știri precum cele din Turcia ultimelor zile. Și asta ne amintește că stăm pe o bombă cu ceas și în București. Gândul la ce s-ar putea întâmpla ne dă coșmaruri; timp de câteva zile, vorbim între noi, schimbăm furibund mesaje, ne plângem de autorități și ne promitem că ne facem un plan. O săptămână mai târziu, ne întoarcem la crizele și urgențele de zi cu zi. Pe ele știm să le rezolvăm.

În fața oricărui dezastru natural major, e natural să ne simțim mici, fragili și neajutorați. În cazul unui cutremur la fel de mare ca în 1977, spun scenariile, în București am avea probabil mii sau zeci de mii de morți, sute de clădiri avariate grav sau demolate, zeci de mii de oameni refugiați. Un oraș de nelocuit, vreme de luni sau chiar ani întregi. Ce poate un om singur să facă asta, dacă autoritățile nu au un plan?

Mai bine nu ne mai gândim. Spunem Doamne, ferește!, și ne vedem de restul lucrurilor din viața noastră, pe care chiar credem că le putem influența.

Numai că nu e chiar așa.

De patru ani, lucrez alături de colegii mei de la Fundația Comunitară București să dezvoltăm Bucureștiul Pregătit, un program de finanțare și comunicare despre ce poate face fiecare dintre noi în cazul unui cutremur. De patru ani, primele lucruri pe care le aud de la oamenii cu care vorbesc despre cutremur sunt: “Poate că mie nu o să mi se întâmple”, “Dacă vine cutremurul, sper să mor repede”, „Hai să nu mai vorbim despre subiectul ăsta, nu suport nici măcar să aud despre el” și inevitabilul „Doamne, ferește!”

Toate lucrurile astea, pe care ni le spunem, public sau în capul nostru, despre cutremur, ne fac să rămânem pasivi.

Și totuși, sunt multe lucruri pe care oricare dintre noi le poate le face. Fiecare dintre ele ar putea să ne salveze viața, pe a noastră, pe a copiilor noștri, pe a oamenilor de lângă noi. Peste tot în lume, acolo unde există cutremure, este dovedit că pregătirea salvează cu adevărat vieți.

Așa că îți propun ceva. În weekendul care vine, cât încă ești impresionat de cel mai recent cutremur, acordă-ți două ore pentru pregătire. Ia-o ca un joc de pregătire cu familia sau prietenii.

Las mai jos o listă de pași, despre care specialiștii spun că sunt critici pentru a supraviețui unui cutremur. Parcurgerea fiecăruia durează de la câteva minute, la jumătate de zi.

Și, odată ce ai făcut o schimbare, lasă un comentariu în acest articol, ca să inspiri și alți oameni la acțiune.

1. Fă-ți împreună cu familia un plan în caz de cutremur.

Dacă sunteți în locuri diferite din oraș, nu mai aveți acces la transport și nici la telefonie mobilă, ce faceți? Planul cel mai bun este să vă vedeți într-un loc în care puteți ajunge toți pe jos, și care nu e probabil să fie afectat de cutremur, cum ar fi intrarea într-un parc. E important ca toți membrii familiei să știe despre acest loc de întâlnire.

2. Verifică siguranța clădirii în care locuiești.

E un bloc cu bulină? E probabil să știți. E un bloc încadrat în regimurile de risc U1, U2, U3? E bine de știut că aceste blocuri sunt asimilabile celor cu bulină, pentru că au fost evaluate și s-a stabilit că trebuie consolidate în regim de urgență. Au trecut mai bine de 20 de ani de la ultimele evaluări, iar încadrarea în grad de urgență presupunea consolidarea în maxim 10 ani. Sunteți într-o clădire înaltă, construită înainte de 1977, sau chiar înainte de 1940? Gradul de risc crește, chiar dacă nu aveți o evaluare oficială asupra clădirii.

3. Verifică siguranța obiectelor din casă.

Aveți mobilă grea neancorată în perete? Tablouri sau oglinzi deasupra patului, obiecte grele pe dulapuri și șifoniere? Toate ar trebui stocate în siguranță, în locuri de unde, dacă ar cădea, nu v-ar putea răni.

4. Pregătește o trusă de urgență pentru a putea supraviețui pe cont propriu timp de trei zile.

Trusa trebuie să conțină obiecte pentru întreaga familie, inclusiv animalele de companie, de la apă și alimente neperisabile, la lanternă, radio cu baterii, baterie externă pentru telefon, bani cash și copii ale actelor importante, dar și medicamente și o mică trusă de prim ajutor. Astfel de truse pot fi și cumpărate, de exemplu de la www.subtoculusii.ro, dar pot fi construite de fiecare familie de la zero.

5. Fă un curs de prim ajutor.

Poate vei suferi o rană minoră în cazul unui cutremur, dar care, lăsată nesupravegheată, poate fi foarte periculoasă. E important să ne putem purta singuri de grijă, nouă și celor de lângă noi.

6. Învață comportamentul corect în caz de cutremur.

Te așezi aproape de podea, sub un obiect masiv, cum ar fi o masă, și te ții cu putere de ea. Nu fugi pe scări, nu iei liftul, nu stai lângă o fereastră sau un obiect masiv neancorat de perete. Repetă aceste lucruri cu fiecare membru al familiei și fă-ți un scenariu despre unde vă adăpostiți dacă cutremurul vine acasă, la serviciu, la școală.

7. Cere școlii unde învață copilul tău, dar și angajatorului tău, un curs de pregătire în caz de cutremur.

8. Cere primăriei din sectorul în care locuiești planurile de cutremur. Asigură-te că ele există și sunt actualizate. De pildă, află care sunt locurile oficiale de întâlnire, dar și punctele de adăpost din cartier.

9. Dă mai departe aceste informații celor care nu citesc articole din Republica, părinților, vecinilor, copiilor.

În 1977, Toma Caragiu avea o petrecere în apartamentul lui de pe Bd. Magheru. El și invitații lui au fugit în panică pe scări, care s-au prăbușit și i-au ucis. În casă, paharele au rămas neatinse pe masă. Aproape 50 de ani mai târziu, știm suficiente lucruri despre un cutremur, ca să evităm astfel de tragedii.

Sigur, nu putem opri un cutremur major să se întâmple. Sigur, atunci când vine, se vor întâmpla multe tragedii.

Dar, dacă știi ce ai de făcut, nu e obligatoriu să ți se întâmple și ție.

Pentru mai multe detalii despre cum te pregătești, intră pe www.bucurestiulpregatit.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon