Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Ca la noi la nimeni?!” Și francezii, ca românii...

Paris - Luvru -Getty

Foto Guliver/Getty Images

Așa cum mă enervează negaționiștii care trăiesc în lumea lor, încep să mă calce pe nervi și toți acești fanatici, extremiști ai regulilor care îți amintesc la fiecare pas ce trebuie să faci și cum. De multe ori pe un ton moral și de multe ori fervoarea lor e îndreptată împotriva oamenilor care încearcă să se simtă bine, de parcă virusul ar fi o pedeapsă divină împotriva oamenilor care petrec sau care încearcă să se bucure de vacanță.

Chestia asta e și contraproductivă, pentru că virusul nu ține cont de morală și nu atacă oamenii în funcție de cât de petrecăreți sunt. 

Măsurile extreme legate de protecție, închiderea economiei, lockdown etc au fost eficace la începutul pandemiei, când au fost aplicate rapid și dur pe o perioadă scurtă de timp.

Ideea nu a fost să se generalizeze aceste măsuri și oricum după cum vedem în prezent există un prag de rezistență a populației la prea multe reguli și limitări. Și atunci efectul e invers celui dorit.

De acum încolo măsurile trebuie să fie unele inteligente și adaptate situației. Nu se mai pot închide economii, școlile trebuie să se redeschidă, viața trebuie să continue.

Acolo unde există o populație civilizată, oamenii înțeleg contextul și în general se adaptează corect. Poartă măști în spații închise, încearcă să respecte distanțarea socială etc... Dar chiar și în țările civilizate nu poți opri oamenii să trăiască. Și văd asta în fiecare zi în Franța de exemplu, unde terasele sunt pline, iar măștile sunt sub bărbie. Sunt deci multe ipostaze sociale unde pe hârtie trebuie să respecți niște reguli, dar în practică e mai greu.

Foto Jonathan Rebboah / Avalon Editorial / Profimedia

Am vizitat de exemplu Luvru în această perioadă și experiența e una grăitoare: e mai puțin trafic ca anul trecut de exemplu, dar pot să spun că distanțarea nu prea se respectă. Iar tinerii de exemplu își văd de viața lor, la ei am observat o foarte mare superficialitate în aplicarea măsurilor.

Dar poți să-i acuzi? E greu.

Sau oamenii care se duc la plajă. Sunt arătați cu degetul că se distrează pe litoral. Ce ați vrea să facă pe litoral? Așa se întâmplă peste tot. La noi probabil lipsa de civilizație e mai mare și efectele sunt mai puternice.

Deci ce putem face? Cred că autoritățile trebuie să comunice mai mult și să propună reguli inteligente, care să nu demotiveze oamenii. Chestia asta cu masca în aer liber mi se pare redundantă. Experții spun că sunt foarte puține cazuri de transmitere în exterior și că cele mai multe clustere sunt în interior în spații neaerisite. Păi autoritățile trebuie să comunice asta. Să impună portul măștii în interior, acolo unde efectul pozitiv e cel mai mare. Dar ajungem la situația absurdă în care oamenii poartă măști pe stradă și le dau jos când intră în restaurant, unde petrec o oră-două fără mască, bot în bot. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In Spania focarele de infectie au reaparut! Se poarta masca peste tot, in afara domiciliului, de catre toate persoanele, incepand cu varsta de sase ani!
    Multi localitati sunt, din nou, in carantina, unele chiar la cererea locuitorilor!
    Pana in 20.08.-28.813 decese!
    • Like 0
  • Valentin check icon
    La fel ca în 1918. Gripa spaniolă a avut parte de acelaşi tratament: persoane care nu purtau mască pentru că nu credeau că se pot infecta.
    https://www.businessinsider.com/san-francisco-anti-mask-league-1918-spanish-flu-pandemic-2020-5
    Istoria se repetă.
    • Like 1
  • Nu stiu despre ce "experti" vorbesti dar conform World Health Organization:
    "Contact and droplet transmission
    Transmission of SARS-CoV-2 can occur through direct, indirect, or close contact with infected people through infected secretions such as saliva and respiratory secretions or their respiratory droplets, which are expelled when an infected person coughs, sneezes, talks or sings.(2-10) Respiratory droplets are >5-10 μm in diameter whereas droplets <5μm in diameter are referred to as droplet nuclei or aerosols.(11) Respiratory droplet transmission can occur when a person is in close contact (within 1 metre) with an infected person who has respiratory symptoms (e.g. coughing or sneezing) or who is talking or singing; in these circumstances, respiratory droplets that include virus can reach the mouth, nose or eyes of a susceptible person and can result in infection. Indirect contact transmission involving contact of a susceptible host with a contaminated object or surface (fomite transmission) may also be possible (see below)."

    Cat despre "putinele" cazuri de transmitere in exterior, ele sunt greu de depistat. Si oricum ar fi ele putine, multe de ce sa le ai cand ai putea sa previi majoritatea dintre ele daca toti am putea masca?

    Nepurtatorii de masca sunt din doua categorii. Cei prea prosti pentru a putea avea o converastie argumentata si cei care cauta justificari de tot felul sa nu o faca, de cele mai multe ori pe motive "stiintifice", care nu sunt nimic mai mult decat idei truncheate prin "telefonului fara fir" al mijloacelor media, de (de asta se face vinovat si articolul aici prezent).

    Cert e insa ca mastile au potentialul de a preveni morti inutile si cei care refuza sa le poarte nu sunt decat niste egoisti, insensibili la pericolul ce-i paste nu doar pe ei, ci si pe cei cu care intra in contact. Nu pot decat sa asociez acesti oameni cu doua sintagme: "neglijenta criminala" si "apres moi, le deluge".

    Tragedia e ca suntem cu totii inchisi in aceeasi planeta fara posibilitate de recurs.

    P.S. Pentru a vedea genul de oameni ce merg in vacanta la mare la soare in vremurile noastre va recomand sa cautati All Gas No Brakes 4th of july.
    • Like 2
  • Delia MC Delia MC check icon
    Le poartă pe stradă, în localități cu multe cazuri. Și știți de ce? Pentru că în aceste locuri distanța NU poate fi păstrată, orice ai face: să închizi străzi, să dai voie numai câtorva să treacă? Asta nu se poate. Când independent de voința lor, oamenii nu pot respecta distanța, masca rămâne singura soluție.
    Da, o urăsc și eu. Dar altfel nu se poate.
    În restaurant evident că nu porți masca la masă! Și depinde cu cine și cu câți stai bot în bot.
    Și nu în ultimul rând, dacă francezii procedează așa, trebuie să le urmăm exemplul? Cam ca dl Puiu care se plângea că vai, în Franța filmul LUI (!) s-a vizionat în cinematograf, fără mască ori distanță! "Uitând" că asta a fost în urmă cu ceva timp. Păi dacă francezii sar în fântână, sărim și noi?
    Da, chiar, ce să faci? Omul se distrează! Păi să angajăm atunci gropari și tâmplari în număr suficient, să facă sicrie, și distracție maximă până la loc comanda!
    • Like 4
  • Dar și în Franța, ca și în România sau Spania, numărul de cazuri de Covid a început să creascăî accelerat. La comportamente similare rezultate similare
    • Like 5
  • Regulile, daca nu sint fie idioate asa cum au fost definite, fie aplicate idiot, asadar daca sint gandite sa rezolve probleme reale intr-un mod simplu si inteligent, dar ferm, exista pentru protectia, educarea sau civilizarea noastra.

    Si avem nevoie de multa protectie, educatie si civilizare...
    • Like 0
  • Bună dimineața!
    -Apreciat.

    Cu bune!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult