Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Ca să rămâneți cu mai mulți bănuți în buzunar”. Nota de plată pentru promisiunile lui Simion: deficit bugetar de 12,3% din PIB. Verdict: faliment. Adio pensii și salarii. Casele de 35.000 euro? „Doar promovare”

George Simion si fanii

foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

În România, țara cu cel mai mare deficit fiscal din UE, George Simion promite lapte și miere pentru toți, dar niciodată nu explică concret de unde vin banii pentru toate aceste promisiuni electorale. Deși a împânzit țara cu panouri pentru case la numai 35.000 euro, acum spune cu nonșalanță că a fost “doar o formă de promovare” (vedeți extras din interviul acordat recent unde ne spune practic că a fost o minciună). Deci, adio case la 35.000 euro, ați înțeles greșit, a fost doar publicitate.

Nu sunt decât trei variante: minciuni / implementare și faliment / cresc taxele la companii (ex: impozit profit 37%) care vor crește prețurile, deci tot oamenii decontează. Explic mai jos nota de plată pentru promisiunile lui Simion:

- „Dobânzi zero la toate creditele populației”. Nota de plată: 200 mld lei credite x 8% (DAE mediu portofoliu credite, conform BNR) = 16 mld lei asistență socială.

- Diminuarea taxelor pe muncă (“ca să rămâneți cu mai mulți bănuți în buzunar”) = programul AUR implică o ajustare cu 20% a taxelor pe muncă. Nota de plată: 9,8 mld lei (impozit salarii diminuat) + 37,8 mld lei (contribuții sociale) = 47,6 mld lei.

- În același timp, le spune antreprenorilor că vor scădea taxele și impozitele, dar nu spune concret cât, cum, unde, la cine. Doar că “extindem baza impozabilă”. Sloganuri și lozinci, nimic mai mult.

- Singura măsură de ajustare costurilor în sectorul public – disponibilizarea a 500.000 oameni, a câte 100.000 / an, deci -8% din fondul de salariu => 13,2 mld lei. Restul sunt numai sloganuri și lozinci pe care le auzim de zeci de ani (reducem birocrația, digitalizam ANAF etc.). Nimic concret.

Când tragem linie, doar aceste trei idei generează o povară suplimentară la buget de 50 miliarde lei. Deficitul fiscal ajunge aproape 11% din PIB (simulat pe cifrele 2024) sau 12,3% (simulat pe cifrele 2025). Nimeni nu va finanța așa ceva, deci blocaj financiar generalizat. Nu sunt decât următoarele trei variante la tot ce promite George Simion:

- Promisiuni fără un fundament, doar “strategie de marketing pentru promovare” (așa cum au fost casele la 35.000 euro). Apoi o să spună că “nu am înțeles noi corect”

- Se încăpățânează să le implementeze, deficitul fiscal explodează iar statul ajunge în faliment. Adio bani de pensii și salarii (avem deja deficit de 60 mld la sistemul public de pensii, se mai adaugă încă 50 mld !

- Cresc taxele asupra companiilor, care vor majora prețurile mai departe, deci inflație și tot populația va deconta. Deficit fiscal adițional de 50 mld lei net înseamnă că avem nevoie de impozit pe profit de 37% la companii (în loc de 16% cât este acum). Se mai adaugă impozit dividend 10% … cine mai face afaceri în România dacă se va taxa jumătate din profitul brut (37% impozit profit + 10% dividend).

Nici dacă topim tot AUR-ul din România, nu ajungem la aceste sume promise de George Simion …

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aceste cifre sunt foarte bune pentru cei care au în cap cât de cât niște creier. Pentru ceilalți 40% mesajul trebuie să fie: "Bă proștilor, ăsta vă minte și o să muriți mai săraci și la fel de proști".
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult