Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Care e scorul real al USR acum?” Vasile Dâncu, IRES: După ancheta Rise Project, am văzut cum Dan Barna a căzut de la 17-18 procente la 10 procente

Dan Barna - Alegeri 2019

Foto: Inquam Photos

Investigația Rise Project despre afacerile cu fonduri europene ale liderului USR, Dan Barna, a avut ecouri politice și a dus la scăderea încrederii de care acesta se bucura în rândul electoratului, a declarat sociologul Vasile Dâncu, fondatorul institutului de sondare IRES, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Dâncu a spus că nu le-a împărtășit entuziasmul celor de la USR-PLUS, în ceea ce privește sansele lui Barna pentru turul 2. „A fost o investigație de presă Rise Project, care până la urmă a avut niște ecouri fantastiice în zona politică. Am văzut că Dan Barna, dintr-un candidat viabil cu 17-18% și cu posibilități să crească, așa cum s-a întâmplat și la europarlamentare, în ziua votului, pentru că a avut și un procent mare de oameni care s-au hotărât și acum în ziua votului pentru Dan Barna, a căzut la încredere în jur de 9-10 procente. În urma anchetei și a ecoului pe care l-a avut”, crede acesta.

Potrivit lui Dâncu, efectul demobilizator a fost cu atât mai mare, cu cât USR este un partid recent înființat, bazat pe atitudine. „Este un partid care se bazează pe opinie, se bazează pe atitudine, se bazează pe emoția mobilizării. Dacă ar fi fost un partid de cadre, cu structură puternică în teritoriu... O asemenea știre nu penetrează atât de mult. Nu demobilizează atât de tare electoratul. Aici e vorba de un partid care își avea sediul în rețelele sociale și în mass media”, crede fondatorul IRES,

„Mesajul pe care Dan Barna și partidul cu care a crescut, cu care s-a impus în spațiul politic, a fost unul destul de tranșant, a fost unul destul de puternic și cumva un mesaj de intoleranță față de corupție. Sloganul Fără penali în funcții publice i-a mobilizat pe cei din partidul lui și pe cei din partidul lui Dacian Cioloș. În momentul în care a apărut însă o pată pe rochia Albei ca Zăpada, cum spunea un analist mai demult, s-a văzut foarte mult. Și asta a demobilizat electoratul. Alianța USR-PLUS avea în august și în iulie undeva în jur de 22-24 de procente. După acel eveniment Alianța a căzut la 10%. Cu o zi înainte de alegeri, partiul avea 10% si candidatul avea 15% în sondajul pe care l-am facut noi cu o zi”, a mai spus Vasile Dâncu.


Foto: Sondaj IRES, 13-14 noiembrie

Acesta este de părere că scorul USR-PLUS de la europarlamentare a fost unul amplificat de emoția referendumului și a luptei anti-corupție, iar lui Dan Barna nu i se poate reproșa că a tras partidul în jos. „Scorul USR este 15% în acest moment. Și scorul USR a crescut de săptămâna trecută și datorită prestației lui Dan Barna, de la 10% la 15%.

Foto: Sondaj IRES, 13-14 noiembrie

Să nu uităm, Barna a început această campanie de vreun an, în care a fost consecvent cu ceea ce a spus. Acum a reușit să facă o prestație politică pe care o apreciază și adversarii politici. Lui Dan Barna i se poate reproșa orice, dar nu i se poate reproșa că a tras partidul în jos”, a afirmat vasile Dâncu.

Emisiunea „În fața ta” e difuzată de Digi24 sâmbăta și duminica de la ora 14:00.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am inteles ca USR a scazut, curiozitatea mea este daca apare vreo crestere la PLUS.
  • Like 0
 • Dl Dancu a uitat ceva, declaratia dl Barna cu privire la nesprijinirea noului guvern dupa motiunea de cenzura si chestia aia cu 'nu e treaba noastra sa scoatem Romania din criza" ! Si nu a fost numai dezvalurile celor de la Rise project, ceea ce intr-un fel a fost bine si in altul nu, ca de dl Johannis nimic si nici de dna Dancila, ci si atitudinea si declaratiile celor de la usr, care inca mai au mult de munca la capitolul dialog cu alegatori si mass media. Si inca sper ca usr sa poate sa faca alianta cu plus ca sa nu ramana o eterna speranta a politicii romanesti si a Romaniei !
  • Like 1
  • @ Ovidiu Gura
   Bașca că suferă de suferință intelectuală fără însă a dovedi că le merge mintea. Prea mulți sunt din categoria trepanatului de multinațională și asta ii face deseori ridicoli. I-am votam dar doar pentru a nu vota PSD-ul sau PNL-ul ei neconvingându-mă cu nimic.
   • Like 0
 • Mai filozofilor! A in ceput romanul sa inteleaga ca un partid de dreapta, centru dreapta duce o politica a marelui capital, nu o politica sociala. Deci de ce sa voteze marea masa a proletaarilor cu un partid de dreapta sau centru dreapta sa fie batut si cu banii luati?
  • Like 0
  • @ Stefan Crintea
   USR și Plus nu sunt de dreapta ci de stânga progresistă, le încurcăm grav, ei se aseamănă cu democrații din SUA și nu cu republicanii.
   • Like 1
  • @ Adrian Ionescu
   #Votez check icon
   Eu cred ca fortezi un pic lucrurile. Ei (usr+) SUNT chiar SECURISTII nostri, din "baltoaca damboviteana"... si nu sunt singuri !
   • Like 0
 • Presa l-a lucrat tot timpul pe Barna. Şi continuă.
  • Like 3
  • @ Camelian Propinatiu
   Așa e în politică, cine nu știe asta nu are ce cauta în politică.
   • Like 0
 • Mă îndoiesc că acesta a fost motivul scăderii în preferințe a lui Dan Barna. Cred, și ar fi trist să mă înșel în această privință, că electoratul USR este unul mult prea educat pentru a crede în astfel de manipulări ieftine. De ce "ieftine"?, fiindcă au fost făcute în plină campanie electorală, pe un subiect fabricat în pripă și cu evidente semne de precipitarea în argumentație. Urmând această logică concluzia este că și acest sondaj este unul manipulator, fiindcă este puțin probabil că rezultatele studiului IRES să fi fost adevărate. Mai degrabă el este făcut pe aceeași filieră a manipularii inițiale. Cauza reală a scăderii în opțiuni a candidatului USR la prezidențiale se datorează greșitei abordări a subiectului demiterii Guvernului Dăncilă și a atacurilor mult prea virulente la adresa președintelui Iohannis.
  • Like 0
 • Scorul obținut de USR-PLUS la europarlamentare i-a făcut să se creadă stăpânii inelelor și să se comporte ca atare, să fie aroganți și să atace toate celelalte partide de pe scena politică inclusiv pe liberali, deși sunt singurii cu care ar putea să se alieze într-o viitoare guvernare. Eșecul lui Barna le prinde bine, i-a adus cu picioarele pe pământ și probabil că își vor revizui modul de a face politică și atitudinea față de cei cu care se află de aceeași parte a baricadei.
  • Like 5
  • @ Florian Nicolaescu
   Asta se întâmplă când amestecăm lucrurile, când producem un talmeș balmeș amestecând scopul sufragiilor ( referendum cu europarlamentare cu legislative și locale ), numai să ne iasă pasiența. Oricum în acest ghiveci nu o să vezi sămânță de interes al votantului, totul ține de dorința câtorva de a ajunge la putere, dacă se poate, prin lichidarea fizică a adversarilor.
   • Like 2
  • @ Florian Nicolaescu
   Dorin check icon
   Corect.
   • Like 0
 • check icon
  Care e scorul? Eu vreau sa stiu ce au de gand sa faca. Daca reintroduc part-time-ul si baga iarasi 1 000 000 de romani la gri, atunci va fi rau pentru muncitori ca vor trebui sa munceasca pana mor, iar patronasii vor trai mai bine din banii de pensie ai muncitorilor. Important e ce vor face.
  • Like 1
  • @
   Se pare că da dar poate amână până după alegerile parlamentare. Îi deranjează tare să plătească taxele și contribuțiile pe contractele de muncă și caută o soluție. Nu ai văzut ce se vaită de. ,, uriașul" nivel al salariului minim ? Dacă-l fac part-time au rezolvat problema.
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult