Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Câți oameni în ziua de astăzi se mai pot privi în ochi fără să se simtă stânjeniți?” Dansul, ca formă de socializare și dezvoltare personală. Republica antreprenorilor

Bailarte

Imaginează-ți că intri într-o sală de dans crezând despre tine că ai două picioare stângi, că nu ai ureche muzicală și fără să cunoști pe nimeni acolo. Dacă reziști presiunii până la primele acorduri muzicale, vei fi pus în situația de a privi un străin și a dansa cu el înainte să ai poate ocazia să schimbi o vorbă cu el. Ai curaj să ieși din zona ta de confort și să faci acest exercițiu de încredere în propriile forțe, fără să te gândești că te faci de râs?

Cei care reușesc să lase deoparte prejudecățile și pășesc într-o sală de curs a școlii de dans Bailarte din Cluj, descoperă că dincolo de salsa, bachata, kizomba, zouk sau cha-cha-cha, există în primul rând o oportunitate de socializare și de interacțiune umană care îți dau încredere de sine, și pentru care nu e necesar să ai nici ureche muzicală și flexibilitate, și nici să se te încadrezi în anumite standarde de frumusețe sau limite de vârstă.   

„E greu să-i aduci pe oameni în sala de dans, dar odată ce au intrat, rata de conversie e de 98%. (...) Mersul la sala de sport nu-ți oferă partea de interacțiune pe care o poți primi aici. Meloterapie, terapie prin culoare, partea de etichetă în dans, toate sunt modalități prin care te poți transforma. Cei mai mulți ne spun că vin pentru a uita de griji și de neajunsurile de peste zi, pentru că pleacă relaxați. Avem câțiva angajați part time care ne spun că nici măcar nu e necesar să danseze, pentru că numai simpla prezență în sala de dans îi ajută să se simtă bine, ca o terapie”, spune Bogdan Cotiso Nistorică, co-fondatorul școli de dans Bailarte din Cluj, care și-a deschis porțile în 2009.

„Conceptul nostru, al dansurilor latino, nu se axează foarte mult pe performanță, ci pe socializare. Oamenii care vin la cursuri asta își doresc. Nici măcar nu trebuie să vii cu un partener, pentru că sistemul este făcut în așa manieră încât să dansezi cu fiecare om din sală. De aceea are succes, pentru că ai această interacțiune umană care ne lipsește atât de mult, mai ales după pandemie. Câți oameni în ziua de astăzi se mai pot privi în ochi fără să se simtă stânjeniți? Sau câți se mai ating? (...) Mulți dintre cei care vin lucrează toată ziua în spatele unui calculator și le lipsește partea de încredere, în special, în interacțiunea cu partenerii de sex opus, pentru că nu mai știu să transmită lucruri decât virtual. Iar dansul te ajută să te uiți în ochii cuiva și îți dă încredere că ești mai mult decât o prezență virtuală”, subliniază Andrada, care i s-a alăturat lui Bogdan un an mai târziu de la deschiderea școlii de dans.

„A fost o pasiune care aducea bani. Eu nu știam că sunt antreprenor”

Dansul poate schimba vieți. Aceasta este părerea lui Bogdan și a Andradei, pentru că așa s-a întâmplat în cazul lor, dar și al multor cursanți care le-au trecut pragul.

Pasiunea lui Bogdan pentru dans a început pe când avea 12 ani. Nu și-a permis să facă performanță și să meargă la concursuri, dar plăcerea de a dansa l-a prins din urmă pe când era student în primul an, la Facultatea de Litere din Cluj. Studia engleză și norvegiană și planul său era să plece cu bursă în Norvegia. 


„La început nu a fost un business. A fost o pasiune care aducea bani. Eu nu știam că sunt antreprenor. Puneam afișe prin tot orașul (...) La început, poate și pentru că eram student, atrăgeam mai mulți studenți, care reprezentau 60% dintre cursanți. În timp însă au început să apară tot mai mulți programatori, oameni care muncesc toată ziua în spatele unui birou”, spune Bogdan, care după pandemie a remarcat că media de vârstă a cursanților a urcat de la 20-25 de ani la 30-35 de ani.

După 6 ani de Politehnică, Andrada l-a întâlnit pe Bogdan și din inginer a devenit instructor de dans și co-owner la Bailarte.

„Dansul mi-a schimbat viața și am văzut asta și în cazul cursanților noștri. Pentru că dansul te ajută să ajungi în medii în care devii mai puternic, mai conștient de tine, în care îți dai seama că nu trebuie să te mai agăți de nimeni care să-ți confirme valoarea și ești încrezător în forțele proprii, iar stima de sine crește foarte mult. Eu eram, de exemplu, foarte rușinoasă, iar dansul mi-a dat încredere și nu numai în sală, ci în toate aspectele vieții mele”.

“I speak salsa”

Să dansezi salsa e ca și când ai știi încă o limbă străină. Cei aproximativ 300 de membri activi ai comunității strânse în jurul școlii de dans participă frecvent la congrese și evenimente internaționale.

„Astfel oamenii au ocazia să călătorească prin intermediul acestui hobby, să-și facă prieteni în alte țări foarte ușor. În orice oraș din lume mergi, există o comunitate de salsa sau bachata, iar dacă tu te duci în locul respectiv este ca și când ai cunoaște încă o limbă străină. I speak Salsa. Nu trebuie să știi limba, e suficient să inviți pe cineva la dans. Cei care participă la aceste evenimente au, în general, venituri peste medie, sunt educați, culți. Poți să ai discuții cu ei, să faci networking, inclusiv de business. Avem contabili, avocați, medici, oameni din media. Se formează cupluri și familii. E o lume, un stil de viață până la urmă”, explică Bogdan.

Dincolo de evenimentele mari din fiecare an, cursanții de la Bailarte se întâlnesc și în cadrul unei petreceri care are loc săptămânal și la care participă și cursanți de la alte școli de dans din Cluj. Pandemia le-a schimbat puțin percepția și acum sunt foarte deschiși și la petrecerile care se încheie înainte de miezul nopții. Și tot pandemia le-a dat prilejul să-și arate solidaritatea, pentru că unii dintre ei au ales să susțină financiar școala, chiar dacă nu puteau veni să danseze.  

„Pentru a ne putea menține unul dintre cele două spații în care funcționăm, am făcut o strângere de fonduri pentru că oamenii nu au vrut să renunțăm la spațiul respectiv atunci când le-am spus că suntem nevoiți să facem asta. Astfel, ne-am susținut 3-4 luni, apoi am venit și noi cu bani de acasă, pentru că te simțeai moral obligat să faci ceva. Dar asta a făcut o diferență majoră atunci când ne-am reînceput activitatea. Când a venit pandemia, aveam 300 de cursanți, iar după am intrat cu 30 de oameni în sală. În mai puțin de un an însă, am ajuns din nou la 300, chiar dacă am crescut prețurile, pentru că între timp ni s-a dublat chiria spațiului”, spune Bogdan.

Chiar dacă nu a început ca un business, Bailarte este o afacere profitabilă, dar cu un grad scăzut de predictibilitate a veniturilor, pentru că majoritatea cursanților preferă plata lunară în locul unui abonament anual. Tocmai de aceea, Bogdan și Andrada spun că și-au propus să exploreze variantele de creștere a business-ului pe care le oferă mediul corporate.

Fișă de business. Subiectiv

Ce îți trebuie pentru a deveni antreprenor? Pentru a deveni antreprenor nu e nevoie de multe lucruri, însă pentru a deveni un antreprenor de succes e nevoie de pasiune, perseverență si dorința continuă de a te dezvolta.

Ce îți trebuie pentru a deveni antreprenor în România? Pentru a deveni un antreprenor de succes în România, cel mai mult este nevoie de educație, atât în cadrul școlilor formale și informale, precum și în interiorul cercurilor sociale și, în special, în cadrul familiei. Prea multe preconcepții și credințe limitative îi programează pe copii și tineri în dezvoltarea lor pentru a le fi frică de succes și pentru a-și asuma riscuri calculate. Teama de a greși, de a eșua e, de cele mai multe ori, mai puternică decât dorința de a contribui la schimbarea lumii în bine, chiar dacă există toate premisele pentru a putea face asta cu adevărat.

A existat vreun moment în care ai vrut să renunți? Cred că există astfel de momente în viața oricărui antreprenor. Însă de fiecare dată am ajuns să conștientizez că misiunea de a face viața oamenilor mai bună în continuare este mai presus de orice obstacol, temere sau suprasaturare. Astfel am învățat să nu îmi doresc să îmi fie mai ușor, ci eu să devin mai puternic.

Care a fost momentul în care ți-ai dat seama că ești pe drumul cel bun? Am știut de la început că sunt pe drumul cel bun. Nu știam exact în acel moment care e destinația acelui drum și nici nu m-a interesat multă vreme, însă am cules roadele dedicării și încrederii mele în ceea ce am creat de-a lungul acestei călătorii. Recunoașterea personală și a brandului BAILArte sunt și au fost cu siguranță niște indicatori foarte buni pentru a ști că ceea ce fac e bine. Însă cel mai mult a contat echipa care s-a conturat de-a lungul timpului și care a contribuit la construirea acestei familii atât de frumoase.

Ce este antreprenorul? Antreprenorul este inițial scânteia de care e nevoie pentru a face o idee să prindă viață. Mai apoi el poate deveni prea multe și pierde controlul asupra echilibrului propriei vieți; prea puțin și atunci afacerea moare; sau devine un lider și reușește să își transforme visurile în realitate alături de oamenii potriviți. 

Republica antreprenorilor este un proiect susținut de Banca Transilvania.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult