Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Cinci apartamente sparte numai azi. Să mulțumiți PSD-ului, doamnă!”. Ce spune o familie a cărei locuință a fost spartă de hoți

După eliberarea în masă a deținuților care au stat în condiții precare în închisoare, unii dintre ei au recidivat în doar câteva zile de libertate. Un bărbat de 35 de ani din Suceava, eliberat în baza recursului compensatoriu, a fost arestat din nou pentru că a condus beat și fără permis. Un altul, aflat în aceeași situație, a fost arestat pentru că a spart două automate de cafea, relatează Digi24.

„Cinci apartamente sparte numai azi. Să mulțumiți PSD-ului, doamnă!”, i-ar fi spus polițiștii unei femei din București a cărei locuință a fost spartă luni de hoți. Fiul său, Cristian Bucată, a descris pe Facebook întâlnirea cu polițiștii

Foto: Facebook Cristian Bucată

„Cam așa s-a încheiat seara la secție iar polițiștii pufneau că e crunt ce urmează. Singura alinare este că mama a trecut cu bine peste șocul descoperirii casei răvășite de hoți. Are probleme cu inima, mai ales după moartea tatălui meu acum aproape un an. De altfel, hoții au furat banii de parastas și de cruce nouă, singurii bani puși deoparte din salariul ei. Așa că în loc să-ți vezi de firmă că începe o săptămână nouă cu o grămadă de treburi de rezolvat, tu lunea în amiaza mare lași deoparte proiecte, mailuri, clienți, soţie, copii și te apuci: cumpără și schimbă butuc, du-te la poliție, stai după amprente etc. Nu ai timp de nervi și frustrare”. Acesta a amintit de declarațiile sindicaliștilor din Administrația Penitenciarelor, care spuneau că 80% dintre cei eliberați vor recidiva.

„Înțeleg că după primii 500 urmează alte câteva mii de infractori ce vor fi eliberați grație Partidului Salvați Deținuții. Și că statistica oficială spune că 80% din ei vor recidiva din păcate. Deja au apărut ştiri cu recidivişti. Azi noi am fost ghinioniștii, voi aveți grijă și dați mai departe cui credeți că i-ar prinde bine un sfat de prudență”, a mai scris acesta.

Într-un interviu pentru Republica.ro, Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, spunea că o astfel de măsură încurajează criminalitatea: „După astfel de măsuri de clemență aproape toți revin după gratii, mai devreme sau mai târziu. De regulă 80 la sută din ei se întorc. Parșivenia unui asemenea act de clemență în masă este că încurajează deținuții să comită mai multe infracțiuni și că de fapt contribuie la creșterea criminalității. Pentru că deținutul spune OK, statul mi-a dat o dată, dacă o să mă mai plâng o dată de condițiile alea jegoase din penitenciare atunci o să îmi mai dea o dată. Atunci de ce să nu fur, de ce să nu dau în cap, de ce să nu violez?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da, va spun dvs., si reabilitarea psihologica are rolul ei, insa personal cred ca in cazurile mai grave, are rezultate in procent de poate 40℅, apoi fara Dumnezeu, fara un preot cu har si oameni cu multa rabdare in jurul lor, cu greu se vor recupera! Un sef de la o mare firma facuse puscarie pentru instigare la bataie si, acum peste 20 de ani de la eveniment,avea acelasi stil de a barfi, a asculta la barfe si astfel intarata oamenii unii impotriva altora! Deci, fara ajutor dar si efortul nostru propriu, cu greu vom scapa de raul din noi! Sau poate nu!
    PS. Ca sa aibe succes masura eliberarii ar trebui sa fie implementat un program pentru ei si nu lasati in voia sortii!
    • Like 0
    • @ Maria Magda
      Anon check icon
      Da, asta era esenta, n-avem destula indoctrinare religioasa. Nu se poate spune ca cei care au ajuns la beci nu aveau acces la preoti, avem destule biserici. Tari din nordul Europei insa au procente semnificativ mai mici de oameni religiosi si criminalitate si coruptie mult mai scazute. Nu stiu ce magie folosesc, dar se pare ca le merge.
      • Like 3
    • @ Anon
      Nici noi cei in libertate nu suntem desavarsiti! Problema e de pacate grele de generatii pe care le au unii si pentru ca nu stiu calea nu reusesc sa le curateasca ci se afunda si ei! De ce tiganii nu pot decat foarte greu sa se ridice ca civilizatie si doar foarte putini dintre ei reusesc! Ei ar trebui priviti cu mila si facut ceva pentru ei (cum spunea cineva pe aici ca intr-o tara straina este f bine platita munca in agricultura si un tigan a preferat sa munceasca decat sa cerseasca) si nu acuzati!
      • Like 0
    • @ Maria Magda
      In caz ca nu știați, cei mai credincioși oameni sunt după gratii. Se închina și se roagă oamenii mai mult și mai cu patos decât în mănăstire, când singura ta șansă este la Dumnezeu. Așa zic ei, nu eu. Și sunt sigur ca pentru opinii de ateu îți é mult mai rău printre deținuți decât printre preoți...
      • Like 2
  • bluenavy check icon
    Puscariabilii sunt un segment din populatie care difera fata de restul printr-o capacitate empatica redusa grav (sociopati) sau absenta (psihopati). O capacitate empatica normala face dificila agresarea celuilalt sau distrugerea iremediabila pentru satisfactie personala, fiind baza a ceea ce numim caracter.

    Expresia cea mai simpla a acestui retard empatic este comportamentul de pradator.
    Acest comportament - in lipsa unor masuri de reeducare/ tratament coerente, in lipsa invatarii de reflexe si atitudini noi ca de exemplu recunoasterea faptului ca alegerea finala este a lui si nu inafara, asumarea responsabilitatii, repararea distrugerilor provocate si minima suma de abilitati si reflexe necesare pentru a iesi din cercul vicios al reactiei agresive - se autointretine.
    Practic, tinand puscariasii in "suc propriu" (un mediu in care toti gandesc si reactioneaza asemenea) le intarim reflexele si filosofiile de pradator. Nu degeaba numele institutiei este "facultate". Aici sociopatii nu intra sa repare vreo ceva, ci sa se perfectioneze in arta preferata, sa-si faca noi cunostinte, legaturi, prieteni, asociati.

    Dupa care le dam drumul in societate.

    Cat de credibil e distinsul domn profesor Toader cand spune ca nu stie ce urmeaza?
    • Like 3
  • catalin check icon
    Pentru a scapa cativa penali penali ,vor avea de suferit mii de familii . Daca mai era ceva de adaugat la putere sunt mediocrii,penalii,hotii vai steaua noastra! Tudorica,tudorica toata tara iti da....nitica
    • Like 3
  • check icon
    Apropo de eliberari: a fost eliberata o judecatoare condamnata ca a luat 630000 euro mita de la Dinel Staicu la 7 ani cu executare!! Care sa fi fost motivele:
    - era nepoata lui Dorneanu?
    - era sponsor al psd-ului?
    -era amanta lui Dragnea?
    Halal justitie!! Halal judecatori!!
    • Like 3
    • @
      check icon
      Am uitat sa spun ca eliberare s-a facut dupa 16luni de detentie!!!!
      • Like 0
  • Anon check icon
    Minunat, sunteti un geniu, nea' Toader. Apropo, eliberarea detinutilor era trecuta in ultra-maretul program de guvernare?
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult