După eliberarea în masă a deținuților care au stat în condiții precare în închisoare, unii dintre ei au recidivat în doar câteva zile de libertate. Un bărbat de 35 de ani din Suceava, eliberat în baza recursului compensatoriu, a fost arestat din nou pentru că a condus beat și fără permis. Un altul, aflat în aceeași situație, a fost arestat pentru că a spart două automate de cafea, relatează Digi24.
„Cinci apartamente sparte numai azi. Să mulțumiți PSD-ului, doamnă!”, i-ar fi spus polițiștii unei femei din București a cărei locuință a fost spartă luni de hoți. Fiul său, Cristian Bucată, a descris pe Facebook întâlnirea cu polițiștii.

Foto: Facebook Cristian Bucată
„Cam așa s-a încheiat seara la secție iar polițiștii pufneau că e crunt ce urmează. Singura alinare este că mama a trecut cu bine peste șocul descoperirii casei răvășite de hoți. Are probleme cu inima, mai ales după moartea tatălui meu acum aproape un an. De altfel, hoții au furat banii de parastas și de cruce nouă, singurii bani puși deoparte din salariul ei. Așa că în loc să-ți vezi de firmă că începe o săptămână nouă cu o grămadă de treburi de rezolvat, tu lunea în amiaza mare lași deoparte proiecte, mailuri, clienți, soţie, copii și te apuci: cumpără și schimbă butuc, du-te la poliție, stai după amprente etc. Nu ai timp de nervi și frustrare”. Acesta a amintit de declarațiile sindicaliștilor din Administrația Penitenciarelor, care spuneau că 80% dintre cei eliberați vor recidiva.
„Înțeleg că după primii 500 urmează alte câteva mii de infractori ce vor fi eliberați grație Partidului Salvați Deținuții. Și că statistica oficială spune că 80% din ei vor recidiva din păcate. Deja au apărut ştiri cu recidivişti. Azi noi am fost ghinioniștii, voi aveți grijă și dați mai departe cui credeți că i-ar prinde bine un sfat de prudență”, a mai scris acesta.
Într-un interviu pentru Republica.ro, Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, spunea că o astfel de măsură încurajează criminalitatea: „După astfel de măsuri de clemență aproape toți revin după gratii, mai devreme sau mai târziu. De regulă 80 la sută din ei se întorc. Parșivenia unui asemenea act de clemență în masă este că încurajează deținuții să comită mai multe infracțiuni și că de fapt contribuie la creșterea criminalității. Pentru că deținutul spune OK, statul mi-a dat o dată, dacă o să mă mai plâng o dată de condițiile alea jegoase din penitenciare atunci o să îmi mai dea o dată. Atunci de ce să nu fur, de ce să nu dau în cap, de ce să nu violez?”
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
PS. Ca sa aibe succes masura eliberarii ar trebui sa fie implementat un program pentru ei si nu lasati in voia sortii!
Expresia cea mai simpla a acestui retard empatic este comportamentul de pradator.
Acest comportament - in lipsa unor masuri de reeducare/ tratament coerente, in lipsa invatarii de reflexe si atitudini noi ca de exemplu recunoasterea faptului ca alegerea finala este a lui si nu inafara, asumarea responsabilitatii, repararea distrugerilor provocate si minima suma de abilitati si reflexe necesare pentru a iesi din cercul vicios al reactiei agresive - se autointretine.
Practic, tinand puscariasii in "suc propriu" (un mediu in care toti gandesc si reactioneaza asemenea) le intarim reflexele si filosofiile de pradator. Nu degeaba numele institutiei este "facultate". Aici sociopatii nu intra sa repare vreo ceva, ci sa se perfectioneze in arta preferata, sa-si faca noi cunostinte, legaturi, prieteni, asociati.
Dupa care le dam drumul in societate.
Cat de credibil e distinsul domn profesor Toader cand spune ca nu stie ce urmeaza?
- era nepoata lui Dorneanu?
- era sponsor al psd-ului?
-era amanta lui Dragnea?
Halal justitie!! Halal judecatori!!