Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

De ce nu ar merge experimentul german și în România? Până la jumătatea lui octombrie Berlinul va pune la dispoziția populației cel puțin un test rapid gratuit pe săptămână

Berlin - Foto: Sean Gallup / POOL / EPA / Profimedia

Foto: Sean Gallup / POOL / EPA / Profimedia

„Cultura de club face parte din ADN-ul orașului" - sub această deviză, în premieră după aproape 1,5 ani, Berlinul a permis inițial redeschiderea a 6 cluburi în cadrul proiectului pilot „Reboot Clubculture". Peste 2000 de persoane au trebuit să prezinte un test PCR negativ la intrare pentru a putea petrece noaptea într-un spațiu închis, fără mască de protecție și fără a menține distanța regulamentară de 1,5m.

Biletele s-au epuizat în timp record, după cum era de așteptat - vara la Berlin este de neimaginat fără viața de noapte, pentru care capitala este renumită în întreaga Europă. Până acum, cluburile berlineze își continuaseră activitatea doar online, în cadrul inițiativei #UnitedWeStream.

În ultimele 18 luni, nu doar cluburile, dar și numeroase alte localuri ce dispuneau doar de spații închise au trebuit să-și închidă porțile „vizitatorilor", unele transformându-se parțial sau total în centre de testare - până la jumătatea lui octombrie Berlinul va pune la dispoziția populației cel puțin un test rapid gratuit pe săptămână, deși s-a pus deja problema utilității și viitorului acestor stabilimente... Scopul guvernului este acela de a vaccina cât mai multe persoane, pentru a evita un „al patrulea val" și o eventuală răspândire a variantei Lambda.

Până acum, în Germania au cam fost evitate astfel de experimente sociale (deși exemplul relativ recent al Barcelonei a dat de gândit): concertele și manifestările cu sute de participanți nu sunt văzute cu ochi buni, demonstrațiile în locuri publice trebuie înregistrate în prealabil - ele pot avea loc doar respectând măsurile în vigoare: masca de protecție și distanța regulamentară.

Prioritatea actuală este cea de a convinge prin diverse inițiative de faptul că vaccinul este soluția cea mai indicată pentru depășirea impasului: unele orașe au propus „incentive" sub formă de vouchere pentru evenimente culturale, anumite supermarketuri și magazine s-au oferit să facă publicitate în diverse limbi străine. Se mizează pe puterea de convingere, și nu pe presiune.

Restricțiile pentru cei ce nu doresc să se vaccineze nu se bucură de popularitate, fiind aspru condamnate - chiar și de către candidatul CDU/CSU la postul de cancelar, actualul ministru al landului Westfalia, Armin Laschet, care a afirmat că „statul nu poate priva de la participarea la viața socială persoanele vaccinate, însănătoșite sau testate".

În următoarele zile va avea loc o întâlnire a miniștrilor landurilor pentru a decide o strategie comună pentru lunile de toamnă - până în momentul de față opinia generală este clar orientată împotriva unui nou lockdown, considerat cel puțin contraproductiv.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult