Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

De ce nu ar merge experimentul german și în România? Până la jumătatea lui octombrie Berlinul va pune la dispoziția populației cel puțin un test rapid gratuit pe săptămână

Berlin - Foto: Sean Gallup / POOL / EPA / Profimedia

Foto: Sean Gallup / POOL / EPA / Profimedia

„Cultura de club face parte din ADN-ul orașului" - sub această deviză, în premieră după aproape 1,5 ani, Berlinul a permis inițial redeschiderea a 6 cluburi în cadrul proiectului pilot „Reboot Clubculture". Peste 2000 de persoane au trebuit să prezinte un test PCR negativ la intrare pentru a putea petrece noaptea într-un spațiu închis, fără mască de protecție și fără a menține distanța regulamentară de 1,5m.

Biletele s-au epuizat în timp record, după cum era de așteptat - vara la Berlin este de neimaginat fără viața de noapte, pentru care capitala este renumită în întreaga Europă. Până acum, cluburile berlineze își continuaseră activitatea doar online, în cadrul inițiativei #UnitedWeStream.

În ultimele 18 luni, nu doar cluburile, dar și numeroase alte localuri ce dispuneau doar de spații închise au trebuit să-și închidă porțile „vizitatorilor", unele transformându-se parțial sau total în centre de testare - până la jumătatea lui octombrie Berlinul va pune la dispoziția populației cel puțin un test rapid gratuit pe săptămână, deși s-a pus deja problema utilității și viitorului acestor stabilimente... Scopul guvernului este acela de a vaccina cât mai multe persoane, pentru a evita un „al patrulea val" și o eventuală răspândire a variantei Lambda.

Până acum, în Germania au cam fost evitate astfel de experimente sociale (deși exemplul relativ recent al Barcelonei a dat de gândit): concertele și manifestările cu sute de participanți nu sunt văzute cu ochi buni, demonstrațiile în locuri publice trebuie înregistrate în prealabil - ele pot avea loc doar respectând măsurile în vigoare: masca de protecție și distanța regulamentară.

Prioritatea actuală este cea de a convinge prin diverse inițiative de faptul că vaccinul este soluția cea mai indicată pentru depășirea impasului: unele orașe au propus „incentive" sub formă de vouchere pentru evenimente culturale, anumite supermarketuri și magazine s-au oferit să facă publicitate în diverse limbi străine. Se mizează pe puterea de convingere, și nu pe presiune.

Restricțiile pentru cei ce nu doresc să se vaccineze nu se bucură de popularitate, fiind aspru condamnate - chiar și de către candidatul CDU/CSU la postul de cancelar, actualul ministru al landului Westfalia, Armin Laschet, care a afirmat că „statul nu poate priva de la participarea la viața socială persoanele vaccinate, însănătoșite sau testate".

În următoarele zile va avea loc o întâlnire a miniștrilor landurilor pentru a decide o strategie comună pentru lunile de toamnă - până în momentul de față opinia generală este clar orientată împotriva unui nou lockdown, considerat cel puțin contraproductiv.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult