Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Visuri împlinite acasă”. Cum au primit acces la servicii digitale locuitorii unora dintre cele mai izolate sate ale României

Copii mergând spre școală

În timpul pandemiei, pentru copiii din satele Drăghești, Cerna Vârf și Buzești, județul Mehedinți, școala online a fost dificil de frecventat. Aflați într-o zonă izolată, fără internet și, uneori, chiar fără semnal GSM, copiii trebuiau să meargă pe jos câțiva kilometri până la rudele din localitățile învecinate sau până la primul loc din care se puteau conecta pentru a lua parte la lecțiile online. În aceeași situație se aflau și cei câțiva studenți întorși acasă din cauza pandemiei, care trebuiau să urmeze cursurile la distanță. La începutul anului, locuitorii celor trei sate au scris împreună cu primarul un mesaj companiei Vodafone.

„La solicitare cetățenilor, am făcut o scrisoare către Vodafone, prin care i-am rugat să ne sprijine, pentru că era foarte necesară introducerea fibrei optice. Am avut nenumărate discuții cu oamenii din sat, era foarte greu și pentru cei vârstnici, care nu puteau comunica cu rudele, fiindcă nu aveau semnal GSM, nu aveau nici televiziune. Acum s-a rezolvat cu fibra optică, s-a rezolvat cu televiziunea, s-a rezolvat și chestiunea comunicării între copiii și bunici. Este un sat, într-o vale, în care nu ajungea semnalul GSM, acolo am găsit un amplasament pe care Vodafone a construit un releu”, spune Ionuț Stoican, primarul comunei Isverna, de care țin cele trei sate.

Întreaga poveste, a fost prezentată în documentarul „Visuri împlinite acasă”, lansat de Vodafone. „În plină pandemie, la începutul anului 2021, situația era din ce în ce mai delicată pentru aceștia: cursurile școlare cu prezență fizică erau anulate, iar legătura cu rudele sau serviciile medicale era aproape imposibil de realizat. Echipele de ingineri ale Vodafone România au dezvoltat și implementat în timp record o rețea fixă și una mobilă pentru a oferi acestor localități servicii de comunicații electronice la standarde similare mediului urban. Zeci de kilometri de cabluri de fibră optică, echipamente de comunicații electronice, turn dedicat pentru servicii mobile 4G au fost instalate în zone foarte greu accesibile. Astfel, locuitorii acestor localități au putut să beneficieze din luna martie a acestui an de servicii fixe si mobile la standarde similare mediului urban pentru a urma cursurile școlii online, dar și pentru a putea ține legătura cu cei dragi aflați la sute de kilometri distanță”, se arată într-un comunicat al companiei.

150.000 de locuitori din 158 de localități din mediul rural, conectați de la începutul pandemiei

În perioada martie 2020 - iunie 2021, Vodafone România a extins acoperirea rețelei mobile cu un număr de peste 700 de stații 4G, asigurând conectarea la servicii de voce și date mobile pentru aproximativ 150.000 de locuitori din 158 de localități din mediul rural. „În prezent, Vodafone asigură o acoperire cu servicii de comunicații pentru 96% din populația din mediul rural, oferind acces la servicii de voce și internet fixe și mobile pentru unele dintre cele mai izolate comunități din România. În aceeași perioadă de timp, Vodafone și-a extins rețeaua fixă de înaltă calitate ca urmare a dezvoltării și extinderii pentru 21.000 de gospodării din mediul rural”, se precizează în comunicat.

Extinderea și îmbunătățirea conexiunii digitale în mediul rural constituie componente cheie pentru atingerea obiectivelor stabilite de Comisia Europeană în materie de digitalizare. Conform raportului privind Conectarea rurală realizat de Deloitte la solicitarea Vodafone Group, digitalizarea în mediul rural prin conectarea la servicii de comunicații a comunităților va crea oportunități de dezvoltare atât pentru antreprenorii locali, cât și pentru toți membri acestora.

„La trei ani de la lansarea primei rețele 5G din România, Vodafone a fost confirmată drept cea mai fiabilă rețea 5G din România, obținând totodată cel mai mare punctaj în ceea ce privește performanța serviciilor de date mobile.

Confirmarea performanței serviciilor de date mobile oferite de Vodafone România vine în urma unor măsurători comparative efectuate asupra tuturor rețelelor mobile din România de către auditorul independent umlaut, în primăvara acestui an. Aceasta este cea de-a șaptea recunoaștere pentru rețeaua mobilă a Vodafone România în urma campaniilor de măsurare realizate de umlaut.

Pe lângă investițiile semnificative în extinderea acoperirii cu servicii 4G în mediul rural și a serviciilor 5G în mediul urban, Vodafone România investește în extinderea rețelei sale fixe de Internet, televiziune și telefonie și pentru îmbunătățirea calității serviciului de internet fix. În perioada martie 2020 și iunie 2021, Vodafone și-a extins rețeaua fixă de înaltă calitate în urma dezvoltărilor de rețele noi sau a extinderii celor existente oferind acces la servicii de internet pentru 21.000 de gospodării din mediul rural.

Supernet Fibră de la Vodafone oferă viteze de internet de până la 1Gbps, o conexiune stabilă și cea mai bună experiență Wi-Fi din România prin intermediul router-ului Super Wi-Fi”, spun reprezentanții companiei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult