Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Cum să distrugi o piesă”. Am fost câteva zile la repetiții și știu că va fi un spectacol despre care se va vorbi multă vreme

Cum să distrugi o piesă

O companie privată de teatru realizează două performanțe speciale: aduce de la Londra și New York cel mai inovator stil de comedie al momentului (un mix de pantomimă, improvizație și efecte speciale) și îi pune pe aceeași scenă pe 16 dintre cei mai buni tineri actori de comedie.

„Cum să distrugi o piesă” e spectacolul inovator care are premiera pe 3 și 4 noiembrie la Grand Entertainment din Băneasa Shopping City.

Când începi te gândești că nu se mai poate inventa nimic în teatru, că viața spectacolelor de teatru comercial începe să apună din considerente de filme pe internet, jocuri și alte distracții electronice, apare câte o rază de lumină care dă speranță actorilor care iubesc adrenalina show-urilor live. S-a întâmplat recent la Londra cu un spectacol al unei companii care are în componență actori specializați în improvizație și în teatru clasic.

Un trio de prieteni reuniți sub numele Mischief Theatre au redescoperit si au dat un aer modern comediei clasice britanice de vodevil si pantomimă printr-un gen de comedie numit de critici “slapstick anarchy”, folosind improvizația și “accidentul” premeditat drept elemente moderne de captare a atenției audienței. Rezultatul e un stil de teatru care amintește de gag-urile făcute de Stan și Bran, dar care solicită multe efecte speciale, mijloace tehnice moderne și un generos efort fizic din partea actorilor.

La Londra spectacolul creat de ei, ”The Play That Goes Wrong”, a avut un succes atât de mare încât a fost dus în formula originală la New York pe Broadway, a luat cele mai importante premii pentru text și scenografie, iar acum este tradus și licențiat în peste 25 de țări.

Spectacolul este pus în scenă și la noi, cu premiera la sfârșitul acestei săptămâni – 3 și 4 noiembrie - într-o distribuție excepțională.

Cum montezi la București o piesă gândită pentru actori specializați în improvizatie și cu resurse fizice și motrice excepționale?!

În România, ”The Play That Goes Wrong”, tradusă ”Cum să distrugi o piesă”, reunește 16 dintre cei mai perfomanți tineri actori de comedie, tineri care s-au școlit nu doar în UNATC, ci și în ritmul intens al serialelor de comedie care au făcut mari audiențe – Mondenii, Grupul Vouă, Atletico Textila, Ai noștri, sau în focurile show-urilor de improvizație.

Într-un fel magic, ideea prieteniei din spatele producției originale se păstrează și la București pentru că o parte din distribuție este formată din promoția de aur 2005 UNATC – grupul de actori tineri care au schimbat teatrul independent, dar și registrul spectacolelor comice: Andreea Samson, Vlad Logigan, Cătălin Babliuc, Andrei Mateiu, Dan Rădulescu, Pavel Bârsan, Bogdan Cotleț, Marin Grigore, Radu Micu. Lor li se adaugă Ada Galeș, Ilona Brezoianu, Andreea Mateiu, Răzvan Oprea, Angel Popescu, Adrian Anghel și Silviu Mircescu. Regizorul spectacolului este George Dogaru – parte din aceeași generație de aur 2005, regizor pentru serialele ”Mondenii” și ”Ai Noștri”.

La ce să vă așteptați de la acest spectacol unic în România?

Am fost câteva zile la repetiții și știu că va fi un spectacol despre care se va vorbi multă vreme și la care se va râde mult. Subiectul e unul relaxat (câțiva actori amatori vor să pună în scenă o piesă polițistă și reușesc să meargă dintr-o greșeală în alta până la un dezastru... apocaliptic), dar mijloacele folosite, ritmul de joc, structura farselor care vin în avalanșă la fiecare câteva minute vă vor provoca multe hohote de râs.

E genul de umor pe care-l gustă atât adulții cât și copiii, genul de spectacol la sfârșitul căruia te întrebi ”dar cum au făcut faza asta?”, e o producție gândită să genereze buna dispoziție într-o seară cu întreaga familie.

Personal cred că e un spectacol eveniment prin provocările tehnice pentru actori. Poate că spectatorii nu vor simți întregul efort al actorilor (e cu atât mai bine cu cât totul pare foarte simplu), dar precizia și concentrarea realizării unui astfel de spectacol va fi o bună școală pentru oricine vrea să facă actorie de performanță.

”Cum să distrugi o piesă” este un spectacol adus în România de grupul Wondertheatre și produs în colaborare cu Grand Entertainment, Băneasa Shopping City.

Scenografia spectaculoasă în efectele sale speciale, care amintesc de parcurile de distracții, este realizată de arhitectul și production designerul Petre Țalea, costumele fiind semnate de Eli Damanakis. Spectacolul durează două ore, cu o pauză de 20 de minute și poate fi văzut la Sala Epika de la Grand Cinema & More pe 3 noiembrie la ora 20.00 și pe 4 noiembrie la orele 17.00 și 20.00.

WONDERTHEATRE a mai produs spectacolele “PRENUMELE”, “CINA DE ADIO” , “PANICĂ la OPERĂ!” și ” SWING!” în regia lui Răzvan Săvescu, one man show-urile “ERA OK ȘI LA 60” și “SUB PRAGUL DE SUS” - ambele cu Răzvan Vasilescu, dar și spectacolul de comedie “O ZIC DIN VIATA MEA” de Toni Grecu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult