Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Cum să distrugi o piesă”. Am fost câteva zile la repetiții și știu că va fi un spectacol despre care se va vorbi multă vreme

Cum să distrugi o piesă

O companie privată de teatru realizează două performanțe speciale: aduce de la Londra și New York cel mai inovator stil de comedie al momentului (un mix de pantomimă, improvizație și efecte speciale) și îi pune pe aceeași scenă pe 16 dintre cei mai buni tineri actori de comedie.

„Cum să distrugi o piesă” e spectacolul inovator care are premiera pe 3 și 4 noiembrie la Grand Entertainment din Băneasa Shopping City.

Când începi te gândești că nu se mai poate inventa nimic în teatru, că viața spectacolelor de teatru comercial începe să apună din considerente de filme pe internet, jocuri și alte distracții electronice, apare câte o rază de lumină care dă speranță actorilor care iubesc adrenalina show-urilor live. S-a întâmplat recent la Londra cu un spectacol al unei companii care are în componență actori specializați în improvizație și în teatru clasic.

Un trio de prieteni reuniți sub numele Mischief Theatre au redescoperit si au dat un aer modern comediei clasice britanice de vodevil si pantomimă printr-un gen de comedie numit de critici “slapstick anarchy”, folosind improvizația și “accidentul” premeditat drept elemente moderne de captare a atenției audienței. Rezultatul e un stil de teatru care amintește de gag-urile făcute de Stan și Bran, dar care solicită multe efecte speciale, mijloace tehnice moderne și un generos efort fizic din partea actorilor.

La Londra spectacolul creat de ei, ”The Play That Goes Wrong”, a avut un succes atât de mare încât a fost dus în formula originală la New York pe Broadway, a luat cele mai importante premii pentru text și scenografie, iar acum este tradus și licențiat în peste 25 de țări.

Spectacolul este pus în scenă și la noi, cu premiera la sfârșitul acestei săptămâni – 3 și 4 noiembrie - într-o distribuție excepțională.

Cum montezi la București o piesă gândită pentru actori specializați în improvizatie și cu resurse fizice și motrice excepționale?!

În România, ”The Play That Goes Wrong”, tradusă ”Cum să distrugi o piesă”, reunește 16 dintre cei mai perfomanți tineri actori de comedie, tineri care s-au școlit nu doar în UNATC, ci și în ritmul intens al serialelor de comedie care au făcut mari audiențe – Mondenii, Grupul Vouă, Atletico Textila, Ai noștri, sau în focurile show-urilor de improvizație.

Într-un fel magic, ideea prieteniei din spatele producției originale se păstrează și la București pentru că o parte din distribuție este formată din promoția de aur 2005 UNATC – grupul de actori tineri care au schimbat teatrul independent, dar și registrul spectacolelor comice: Andreea Samson, Vlad Logigan, Cătălin Babliuc, Andrei Mateiu, Dan Rădulescu, Pavel Bârsan, Bogdan Cotleț, Marin Grigore, Radu Micu. Lor li se adaugă Ada Galeș, Ilona Brezoianu, Andreea Mateiu, Răzvan Oprea, Angel Popescu, Adrian Anghel și Silviu Mircescu. Regizorul spectacolului este George Dogaru – parte din aceeași generație de aur 2005, regizor pentru serialele ”Mondenii” și ”Ai Noștri”.

La ce să vă așteptați de la acest spectacol unic în România?

Am fost câteva zile la repetiții și știu că va fi un spectacol despre care se va vorbi multă vreme și la care se va râde mult. Subiectul e unul relaxat (câțiva actori amatori vor să pună în scenă o piesă polițistă și reușesc să meargă dintr-o greșeală în alta până la un dezastru... apocaliptic), dar mijloacele folosite, ritmul de joc, structura farselor care vin în avalanșă la fiecare câteva minute vă vor provoca multe hohote de râs.

E genul de umor pe care-l gustă atât adulții cât și copiii, genul de spectacol la sfârșitul căruia te întrebi ”dar cum au făcut faza asta?”, e o producție gândită să genereze buna dispoziție într-o seară cu întreaga familie.

Personal cred că e un spectacol eveniment prin provocările tehnice pentru actori. Poate că spectatorii nu vor simți întregul efort al actorilor (e cu atât mai bine cu cât totul pare foarte simplu), dar precizia și concentrarea realizării unui astfel de spectacol va fi o bună școală pentru oricine vrea să facă actorie de performanță.

”Cum să distrugi o piesă” este un spectacol adus în România de grupul Wondertheatre și produs în colaborare cu Grand Entertainment, Băneasa Shopping City.

Scenografia spectaculoasă în efectele sale speciale, care amintesc de parcurile de distracții, este realizată de arhitectul și production designerul Petre Țalea, costumele fiind semnate de Eli Damanakis. Spectacolul durează două ore, cu o pauză de 20 de minute și poate fi văzut la Sala Epika de la Grand Cinema & More pe 3 noiembrie la ora 20.00 și pe 4 noiembrie la orele 17.00 și 20.00.

WONDERTHEATRE a mai produs spectacolele “PRENUMELE”, “CINA DE ADIO” , “PANICĂ la OPERĂ!” și ” SWING!” în regia lui Răzvan Săvescu, one man show-urile “ERA OK ȘI LA 60” și “SUB PRAGUL DE SUS” - ambele cu Răzvan Vasilescu, dar și spectacolul de comedie “O ZIC DIN VIATA MEA” de Toni Grecu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult