Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Cum să distrugi o piesă”. Am fost câteva zile la repetiții și știu că va fi un spectacol despre care se va vorbi multă vreme

Cum să distrugi o piesă

O companie privată de teatru realizează două performanțe speciale: aduce de la Londra și New York cel mai inovator stil de comedie al momentului (un mix de pantomimă, improvizație și efecte speciale) și îi pune pe aceeași scenă pe 16 dintre cei mai buni tineri actori de comedie.

„Cum să distrugi o piesă” e spectacolul inovator care are premiera pe 3 și 4 noiembrie la Grand Entertainment din Băneasa Shopping City.

Când începi te gândești că nu se mai poate inventa nimic în teatru, că viața spectacolelor de teatru comercial începe să apună din considerente de filme pe internet, jocuri și alte distracții electronice, apare câte o rază de lumină care dă speranță actorilor care iubesc adrenalina show-urilor live. S-a întâmplat recent la Londra cu un spectacol al unei companii care are în componență actori specializați în improvizație și în teatru clasic.

Un trio de prieteni reuniți sub numele Mischief Theatre au redescoperit si au dat un aer modern comediei clasice britanice de vodevil si pantomimă printr-un gen de comedie numit de critici “slapstick anarchy”, folosind improvizația și “accidentul” premeditat drept elemente moderne de captare a atenției audienței. Rezultatul e un stil de teatru care amintește de gag-urile făcute de Stan și Bran, dar care solicită multe efecte speciale, mijloace tehnice moderne și un generos efort fizic din partea actorilor.

La Londra spectacolul creat de ei, ”The Play That Goes Wrong”, a avut un succes atât de mare încât a fost dus în formula originală la New York pe Broadway, a luat cele mai importante premii pentru text și scenografie, iar acum este tradus și licențiat în peste 25 de țări.

Spectacolul este pus în scenă și la noi, cu premiera la sfârșitul acestei săptămâni – 3 și 4 noiembrie - într-o distribuție excepțională.

Cum montezi la București o piesă gândită pentru actori specializați în improvizatie și cu resurse fizice și motrice excepționale?!

În România, ”The Play That Goes Wrong”, tradusă ”Cum să distrugi o piesă”, reunește 16 dintre cei mai perfomanți tineri actori de comedie, tineri care s-au școlit nu doar în UNATC, ci și în ritmul intens al serialelor de comedie care au făcut mari audiențe – Mondenii, Grupul Vouă, Atletico Textila, Ai noștri, sau în focurile show-urilor de improvizație.

Într-un fel magic, ideea prieteniei din spatele producției originale se păstrează și la București pentru că o parte din distribuție este formată din promoția de aur 2005 UNATC – grupul de actori tineri care au schimbat teatrul independent, dar și registrul spectacolelor comice: Andreea Samson, Vlad Logigan, Cătălin Babliuc, Andrei Mateiu, Dan Rădulescu, Pavel Bârsan, Bogdan Cotleț, Marin Grigore, Radu Micu. Lor li se adaugă Ada Galeș, Ilona Brezoianu, Andreea Mateiu, Răzvan Oprea, Angel Popescu, Adrian Anghel și Silviu Mircescu. Regizorul spectacolului este George Dogaru – parte din aceeași generație de aur 2005, regizor pentru serialele ”Mondenii” și ”Ai Noștri”.

La ce să vă așteptați de la acest spectacol unic în România?

Am fost câteva zile la repetiții și știu că va fi un spectacol despre care se va vorbi multă vreme și la care se va râde mult. Subiectul e unul relaxat (câțiva actori amatori vor să pună în scenă o piesă polițistă și reușesc să meargă dintr-o greșeală în alta până la un dezastru... apocaliptic), dar mijloacele folosite, ritmul de joc, structura farselor care vin în avalanșă la fiecare câteva minute vă vor provoca multe hohote de râs.

E genul de umor pe care-l gustă atât adulții cât și copiii, genul de spectacol la sfârșitul căruia te întrebi ”dar cum au făcut faza asta?”, e o producție gândită să genereze buna dispoziție într-o seară cu întreaga familie.

Personal cred că e un spectacol eveniment prin provocările tehnice pentru actori. Poate că spectatorii nu vor simți întregul efort al actorilor (e cu atât mai bine cu cât totul pare foarte simplu), dar precizia și concentrarea realizării unui astfel de spectacol va fi o bună școală pentru oricine vrea să facă actorie de performanță.

”Cum să distrugi o piesă” este un spectacol adus în România de grupul Wondertheatre și produs în colaborare cu Grand Entertainment, Băneasa Shopping City.

Scenografia spectaculoasă în efectele sale speciale, care amintesc de parcurile de distracții, este realizată de arhitectul și production designerul Petre Țalea, costumele fiind semnate de Eli Damanakis. Spectacolul durează două ore, cu o pauză de 20 de minute și poate fi văzut la Sala Epika de la Grand Cinema & More pe 3 noiembrie la ora 20.00 și pe 4 noiembrie la orele 17.00 și 20.00.

WONDERTHEATRE a mai produs spectacolele “PRENUMELE”, “CINA DE ADIO” , “PANICĂ la OPERĂ!” și ” SWING!” în regia lui Răzvan Săvescu, one man show-urile “ERA OK ȘI LA 60” și “SUB PRAGUL DE SUS” - ambele cu Răzvan Vasilescu, dar și spectacolul de comedie “O ZIC DIN VIATA MEA” de Toni Grecu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult