Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Pe durata spectacolului dați volumul la telefon mai tare și vorbiți cu toată lista de prieteni”. Analfabetism social la teatru, la birou, pe stradă

Telefon la teatru

(Foto: Guliver/Getty Images)

Ziua mondială pentru alfabetizare este celebrată în fiecare an în data de 8 septembrie.

Noul an școlar și universitar stă să înceapă sub semnul festivismului aferent, dar unul dintre subiectele despre care nu vorbește nimeni și care stă bine ascuns în străfundurile societății contemporane, unul dintre subiectele-problemă care nu pare a avea nici o soluție este analfabetismul social. Aș defini analfabetismul social ca acel comportament al unei persoane care nu ține cont deloc de semnele cu care societatea o atenționează și pe care trebuie să le respecte. Adică, vezi acele semne, le auzi, dar nu îți pasă de ele, ți se fâlfâie, te doare în cot de ceea ce ar trebui să respecți, ți se rupe de ceea ce societatea te roagă să ții cont.

Analfabetismul social are consecințe tragice, inclusiv decesul, și mai grav este că se creează un mediu în care se perpetuează acest tip de comportament. Întâlnim astfel de persoane la toate nivelurile sociale. Nesimțirea produce enervare, analfabetismul social poate ucide!

Una dintre cauzele analfabetismului social a fost explicată minunat de George Călinescu, care a spus: „Cu cât ştii mai mult, cu atât îţi dai seama că ştii prea puţin”. Problema majoră este că există un număr impresionant de ignoranți care știu foarte, foarte puțin, așadar au impresia că le știu pe toate. Filozoful Mihai Șora i-a caracterizat excepțional pe acești oameni ignoranți care au impresia că le știu pe toate: „nepricepere infatuată”.

Am deseori senzația că participăm la un maraton în care mulți țin să confirme principiul lui Peter, conform căruia tind să își atingă gradul maxim de incompetență.

În acest cotext, viața de zi cu zi, din societate, de la birou, de la școală, de la supermarket, din trafic, de la concerte, spectacole, de la plajă chiar, se transformă într-un calvar, într-o mlaștină din care nu avem scăpare.

Cele mai simple, evidente și mortale manifestări de analfabetism social se manifestă în trafic. Unii participanți nu știu să citească indicatoarele rutiere. Câtă lume mai face distincția între oprirea interzisă și staționarea interzisă? Câte mașini vedem parcate sub semnul de staționarea interzisă? Poate că unii nu știu că un semn rotund, cu marginea roșie, în interiorul căruia este scrisă cifra 130 cu negru, înseamnă că nu ai voie să depășești această viteză! Câte accidente cu victime, cu morți sau răniți, se întâmplă aproape zilnic? România este pe primul loc în Europa la numărul de accidente cauzate de viteză. Câte persoane vorbesc la telefon în timp ce sunt la volan fără hands free? Câte persoane, inclusiv cu copii, trec strada pe roșu sau în locuri nepermise? Câți nu depășesc trecând peste cele două linii continue?

Ce putem spune despre cei care parcheză pe locurile pentru persoane cu dizabilități? Sunt analfabeții sociali perfecți pentru că văd marcajul, dar refuză să îl respecte și îi disprețuiesc pur și simplu pe cei care au nevoie de aceste locuri. 

Acesta este motivul pentru care educație în această zonă se face folosind și instalând ziduri de beton între benzi sau garduri de sârmă pentru a impedica pietonii să își pună viața în pericol. Dar nu contează! Tot se găsește o gaură pe unde să ne strecurăm!

Cum se manifestă analfabetismul social sau încălcarea legii, dacă doriți, în zona de trafic? Râzând! Ceea ce mi se pare și mai grav! Adică cum trece lumea strada în locuri nepermise riscându-și viața: râzând, cu zâmbetul pe buze, ca și cum ar face ceva amuzant, haios, șăgalnic! Putem deduce cu ușurință că a comite contravenții este amuzant! În ceea ce privește traficul, unii trăiesc într-o veselie minunată fie că depășesc orice limită de viteză, fie că vorbesc la telefon, fie că traversează în locuri nepermise, fie că parchează pe linia de tramvai.

Sunt astfel de persoane și printre bicicliști. Unii dintre ei nu știu că este interzis pe trecerea de pietoni pe bicicletă. Am văzut și bicicliști care respectă această regulă minimală. Nu are rost să discutăm despre bicicliștii care circulă pe contrasens...

Inclusiv statul la coadă are un specific românesc. Peste tot, oamenii stau unul după celălalt. La noi sunt persoane care stau în lateral sau pe lângă coadă sau se prefac că vorbesc cu cineva mai din față. Dar asta nu este analfabetism social, este lipsă de civilizație, lipsă de educație.

Analfabeții cu ștaif de la spectacole

Un număr destul de mare de analfabeți social întâlnim și în medii elevate, la spectacole, la concerte, de film nu mai zic. De obicei acest tip de analfabeți social nu aud semnalele transmise de societate, vocea suavă care îți spune „pe durata desfășurării spectacolului, folosirea telefonului mobil, înregistrarea sau filmarea sunt strict intezise!”. De data aceasta nu se produc accidente mortale, așa că de ce să nu filmăm tot concertul? De ce să nu facem poze cu blițul? De ce să nu vorbim la telefon despre nimic? De ce să nu deranjăm pe toată lumea? De ce să nu lăsăm telefonul deschis, ca să sune? Că dacă ești analfabet social nu știi să citești, să descifrezi, să auzi.

Dar câți analfabeți social identificăm la birou? Persoane care nu stăpânesc limba română, nu știu reguli simple de gramatică (ce rost are?), nu știu să lucreze la calculator, nu cunosc proceduri, și, în mod suprinzător, trăiesc într-o maiestuoasă inconștiență și fericire perpetuă, ba chiar avansează și le crește salariul. Astfel de persoane se plâng mereu că au foarte mult de lucru. Și astfel de persoane sunt periculoase pentru că se joacă cu viețile altora. Îi cunoaștem, știm despre ce este vorba, dar nu putem face nimic!

Cred că fiecare dintre noi cunoaștem și vedem sute de astfel de exemple de analfabetism social, din diferite domenii, de la exemple mărunte la fapte cu consecințe grave. Nu trebuie să facem niciun efort pentru a vedea aceste lucruri, ele sunt evidente. Și dacă aceasta este societatea în care trăim zi de zi, ce așteptări avem de la alții, de la alt nivel?

În România este periculos să atragi atenția unui astfel de analfabet social și să îi spui că a greșit. În cele mai multe cazuri, el te injură și riști să îți tragă un pumn. Dar ce așteptări ai putea să ai de la un analfabet social?

Într-o țară în care se folosesc din ce în ce mai rar expresii ca „îmi cer scuze”, „este vina mea, mă scuzați”, „aveți dreptate”, „vă mulțumesc”, civilizația este muribundă și se transformă încet, încet într-o junglă isterică, dominată de cei ce urlă mai tare sau cei mai violenți.

Cine sau ce ne-ar putea vindeca de analfabetism social?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pe vremea lui Tepes oamenii erau trasi in teapa.... Poate ca romanul nu intelege decat asa ca trebuie sa respecte unele reguli... Trasi in teapa si lasati sa putrezeasca in piata publica, sa poata oricine sa ii vada, sa ii atinga, sa le simta mirosul de putreziciune.... fireste nu se poate face, toata comunitatea internationala ar sari in sus. Dar cred ca pedepse mai dure, amenzi de exemplu, s-ar putea da pentru persoanele care trec strada aiurea, care parcheaza masinile unde nu trebuie, etc....
    • Like 0
  • Claudiu check icon
    Romanii sunt lipsiti de "coeziune sociala", adica romanului nu-i pasa de alt roman ci numai de binele propriu, de aici pleaca totul. Mai simplu spus marea majoritate sunt de principiul "fiecare pentru el!" si ca atare oficial (gen familie, prieteni sau chiar in public mai ales politicienii) indivizii profereaza tot felul de principii inalte care "dau bine in jur " iar in particular fiecare apuca tot ce poate facand abstractie de orice principii sociale si chiar de bun simt elementar de "7 ani de acasa". Aceeasi romani o data ajunsi in strainatate barfesc Romania chiar si in public fata de straini, lucru pe care nici macar bulgarii sau rusii nu-l fac. Suntem o societate in disolutie sociala in care totul este centrat pe individ si tot mai putin pe colectiv. Ganditi-va ca romanii sunt o “societate a supravietuirii” fiind un popor permanent aflat sub dominatia unor puteri straine de vreo 2000 de ani, ca atare fiecare se descurca cum putea inclusiv tradandu-si stapanilor propriul concetatean. Chestia asta evident ca nu creaza un popor cu un inalt caracter :). Alte popoare s-au intarit dpdv coeziune sociala cand s-au aflat sub jugul altora, romanii insa nu cu exceptia ardelenilor poate.
    Odata pierduta coeziunea sociala, care este coloana vertebrala a unui popor si natiuni, eu nu vad decat doua cai de aici incolo 1) romanii se vor dizolva ca popor in cativa zeci de ani urmand ciclurile normale de nastere-crestere-disolutie al altor popoare din istorie, sau 2) se vor salva daca vor trece printr-un cataclism de un fel oarecare care sa-i uneasca in jurul unui principiu, cum a fost cand eram toti contra lui Ceausescu, sau in primul razboi mondial …. Eu zic insa ca vom merge pe varianta 1, dar acesta nu este neaparat un lucru rau.
    • Like 2
  • bluenavy check icon
    Nesimtirea se autointretine si se inmulteste, pentru ca nu exista consecinte, sau atunci cand exista vin mult prea tarziu si mult prea anemic. Oriunde acestea exista, omul isi ajusteaza comportamentul (acolo unde nu avem patologie).

    Daca noi maine introducem in scoala un curs special despre ce inseamna contributia fiecaruia la societate, ce e constructiv si ce e antisocial, poimaine cand copiii ies din scoala, daca vor trebui sa traiasca in aceleasi conditii pe care le ofera societatea noastra acum, se vor "relaxa" moral in secunda doi.

    De ce? Pentru ca nu sunt consecinte. Pentru ca rasplata data de aroganta e imediata si intensa, pe cand aceea data de corectitudine e mai subtila si cere intelepciune. Pentru ca nu exista un statut diferit pentru cine face ceea ce este corect si constructiv - ca de exemplu garantia protectiei drepturilor, sau macar apreciere.
    Astfel apare conceptul antisocial al "jmecherilor vs fraieri" - o emanatie naturala si simptomatica a unei societati corupte, incapabila de a-si proteja cetatenii corecti, ale carei institutii de forta nu functioneaza coerent pentru stabilirea (si mentinerea) unor limite clare.

    Din pacate pentru noi, aceasta situatie nu poate fi remediata numai de la baza, ci doar avand factori de decizie si legiferare adecvati. Oricat am vrea noi, oricat am intelege noi, atat timp cat nu avem posibilitatea sa ne alegem reprezentantii in mod direct, atat timp cat alegem la modul general un partid lasand toata decizia in mana unui sef de organizatie (privata) si al unor grupuri care nu raspund in nici un fel in fata noastra, nu vom putea fi reprezentati sau protejati eficient. Intr-un fel, ne garantam singuri un viitor in continuare plin de nesimtire, ineficienta, incompetenta si "descurcareala".
    • Like 4
    • @ bluenavy
      check icon
      Da, cred că analiza este corectă: atât timp cât numeroși vectori politici și sociali, inclusiv mass media, dau tonul cu asemenea exemple, iar instituțiile chemate să-i pedepsească pe acești «jmecheri», sigur că ei vor considera că așa e bine, că tupeul și nesimțirea sunt dovadă de curaj și de promovare.
      Eu nu știu nicio emisiune la vreun canal TV cu impact care să analizeze asemenea scene, poate și din jenă, poate din reținerea că ar indica nivelul extrem de jos al comportamentului social al românilor. De altfel, cred că cel mai mare handicap al românilor față de mai toate țările din U.E., este tocmai acest comportament. Parcă nici bulgarii nu (mai) sunt așa vulgari și tupeiști.
      • Like 0
  • si la festivalul george enescu au venit dintr-astia (in ciuda pretului biletelor care mai selecteaza - sau nu)
    • Like 1
    • @ Corneliu Apostol
      Îi selectează... Doar că nu pe cei care au posibilitatea să-și cumpere bilet... Aceștia pot fi și dintre cei bine crescuți, și dintre cei neciopliți... Care sunt în sala de concert doar pentru că au aflat că ar fi cool să fii văzut pe-acolo... Și cred că le fac o onoare artiștilor pentru că îi filmează...
      • Like 0
  • check icon
    Am sa va contrazic. Majoritatea celor care contravin cu bune stiinta unor reguli sociale, de circulatie, etc nu o fac pentru ca nu stiu sau nu inteleg ci pentru ca asa vor.
    Am intrebat anumite persoane de ce au incalcat anumite reguli, raspunsul m-a pus pe ganduri. Ei sustin ca regulile, panourile indicatoare, etica morala sunt pentru prosti. Pentru el "smecherul" nimic nu-i interzis, el este mai presus de lege si morala.
    Este mai rau decat spuneti dvs. Nu o fac pentru ca nu stiu, o fac pentru ca stiu si pot s-o faca.
    Cu prostul nescolarizat
    Te lipti un pic si ai scapat.
    Dar duci o lupta colosala,
    Cu prostul care are scoala!
    • Like 7
    • @
      check icon
      Nu sunt sigur ca tine de educatie. Nu cred ca exista un parinte care sa-si educe odrasla sa se abata de la reguli. Totusi tinerii au tendinta de a nu se supune, este universal valabil.
      Sunt reguli care sunt usor de inteles si totusi nu sunt respectate.
      Am sa iau ca exemplu excesul de viteza. Cu totii intelegem care pot fi efectele excesului de viteza, cu toate acestea, statistic in toate tarile grupa de varsta care produce cele mai multe accidente este cea de la 18 la 22 ani.
      O idea pe care am imbratisat-o a fost sa nu invinovatesc un individ atunci cand a facut o greseala. Prefer sa-l intreb ce a determinat actiunea sa, sa-mi explice de ce a facaut ceea ce a facut. Exista posibilitatea ca el sa aiba dreptate iar eu sa ma insel. Daca ma conviinge ca a facut un lucru bun atunci am sa-l fac si eu. Cand un individ incearca sa argumenteze o actiune gresita invata o lectie pe care ani de educatie nu i-o pot da.
      • Like 1
    • @
      AndreiS check icon
      Inclin sa cred ca tine si de educatie. Poate nu de cea voita, facuta prin pilde si cuvinte frumoase, cat de puterea exemplului. Ma intreb cum va actiona un copil ajuns la varsta majoratului, la volanul masinii impumutata de la tatal care acum, cand copilul are doar 4-5 ani goneste cu 100km/h prin oras, ignorand uneori si semafoarele, iar pe autostrada "baga" 190km/h, ca are masina care poate? Sau acel copil care sta pe bancheta din fata a autoturismului, vorba aia, "sa vada si el cum e" si asista cum tatal lui parcheaza, de exemplu, pe locul in care e desenat un scaun de invalid. Toate aceste detalii minore raman in mintea copilului si inclin sa cred ca in momentul in care si el va fi intr-o situatie similara, instinctiv va actiona la fel. Ce mai conteaza ce zic statisticile sau mesajele de interes public de la TV?
      • Like 0
  • check icon
    „Aș defini analfabetismul social ca acel comportament al unei persoane care nu ține cont deloc de semnele cu care societatea o atenționează și pe care trebuie să le respecte. Adică, vezi acele semne, le auzi, dar nu îți pasă de ele, ți se fâlfâie, te doare în cot de ceea ce ar trebui să respecți, ți se rupe de ceea ce societatea te roagă să ții cont.” ↵

    Din ce observ eu, autorul definește acest „analfabetism social” exact ca autismul, adică o lipsă majoră de empatie cu cei din jur.
    Iar pentru autism nu există tratament, ci doar un dresaj, destul de dubios în privința rezultatelor...
    • Like 0
  • In orice tara civilizata aceste mici contraventii sunt sanctionate in primul rand legal. In Romania primeaza legea junglei...
    • Like 5
    • @ Alex Bejan
      check icon
      Evident, de aceea s-a și ajuns aici: poliția ori alte organe de ordine, de ex. paza instituției, nu intervin(e), iar cei care se comportă astfel au impresia că sunt șmecheri. Dacă ar apărea un vlăjgan d-ăla care să-l ia pe sus pe nesimțit și să-l tragă afară, să-i dea o amendă și, dacă face pe grozavu’, să-i pocnească și una, să vedeți cum se face ordine. E simplu, asemenea lucruri sunt foarte simple, noi le complicăm inutil. Uitați-vă, la orice oră doriți, mai ales cam între 8 și 18, cum se parchează în nesimțire mai peste tot, nu numai în București, și nimeni nu face nimic, poliția trece în zbor. La asemenea instituții fără reacție, asemenea nesimțiți cu reacție.
      • Like 1
  • Sami check icon
    Articolul are un defect major. In numele bunului-simt face o apologie a presiunii societății asupra individului. Or, asa ceva este inacceptabil! Glasul suav care-ți spune in anumite locuri să-ți închizi telefonul, in alte locuri te întreabă când ai de gând sa te măriți, ca ai 30 ani, cand ai de gand sa faci copii.Adica societatea, cu acelasi glas suav, intra in viata ta personala. Iar, în logica articolului, ești analfabet social daca nu asculți glasul societății.In același timp, autorul e nehotărât cu privire la calitatea societății! Ori societatea e buna si iti da numai sfaturi bune, de care ție ca individ '' ți se fâlfâie", ori societatea e rea, fiind formata din analfabeți sociali, o jungla isterica.
    • Like 3
    • @ Sami
      Abuzurile atrag abuzuri.
      • Like 1
    • @ Sami
      check icon
      Articolul poate avea (sau nu) defecte, ceea ce arată însă este, din păcate, un adevăr pe atât de dur, pe atât de neplăcut: nivelul foarte scăzut al educației în societatea românească, tupeul ridicat la rang de valoare, nesimțirea, vulgaritatea, egoismul, lipsa valorilor morale. Nu are rost să intru în detalii, deoarece aș scrie eu însumi alte texte pe aceeași temă ori pe teme conexe.
      • Like 5
    • @ Sami
      Te-ai recunoscut cumva in articol???
      • Like 1
    • @ Radu Paul Dorofteiu
      Sami check icon
      Eram absolut sigur ca cineva va da raspunsul asta!Nu, nu ma recunosc în articol.Insa nu pot sa accept dictatura societății asupra individului.Avem legi, sa le respectam.Nu avem legi, atunci sa ne comportam in asa fel încât sa nu-i deranjam pe ceilalti.Si noi insine sa ne simțim deranjați mai greu!Chiar nu inteleg de ce m-ar deranja ca nu se sta la coada ''în linie'' vorba reclamei.Intreb cine e ultimul, iar acela poate sa stea unde vrea, treaba lui.
      O alta problema a articolului e aceea ca promovează un fals eltism!Fiecare cititor e făcut sa vadă in alții problema.Fiecare se vede pe sine ''ultimul mohican'' al bunului simt, înconjurat de analfabeți social care nu știu sa lucreze la calculator, dar cărora le creste salariul. Or, nu-i adevărat!Si din cititorii articolului pot fi analfabeți social, la fel cum pot fi persoane(cazul meu), înconjurate de persoane cu bun-simt.
      • Like 1
    • @ Sami
      Claudiu check icon
      Societatea este stratificata pe mai multe nivele ale conventiilor sociale. Nivelul cel mai de jos, cel de baza, este acceptabil pentru cei mai multi ca sa putem convietui fara sa ne deranjam fizic unii pe altii vorbind de exemplu tare la telefon in mijlocul unui concert simfonic. Ce spuneti dvs ca aceeasi societate ti se baga in viata sa te intrebe de ce nu te-ai maritat la 30 ani tine de barfa si de nivele mai subtile totusi decat sa-ti zbiere unul in ureche sau sa te impinga in tramvai. Deci depinde despre care nivel al conventiilor sociale vorbim, ori articolul vorbeste de nvelul de baza cel mai de jos al conventiilor sociale. Romanii sunt evident o societate primitiva din acest punct de vedere ca si bulgarii, rusii, etc.
      • Like 3
    • @ Sami
      Fox check icon
      Sami, foarte corect comentariul tau. Si desi pe ansamblu autorul pleaca de la niste principii corecte nu poti sa ii acuzi pe toti cei care dintr-un motiv sau altul aleg sa incalce regulile impuse de societate. In fond daca gresesc, platesc!

      E foarte simplist modul de gandire al lui Cristian Jura. Ca sa rezum in acelasi mod simplist: daca depasesti limita de 130 esti analfabet social! Nimic mai fals! ALEG sa nu ma supun unor reguli imbecile puse de oameni care nu au curajul sa isi asume o raspundere mai mare si o paseaza pe umerii celor care nu sunt dispusi sa o accepte. SI ALEG sa suport consecintele. Asta ma face un om liber, cu judecata si ratiune, care poate sa actioneze de mediul inconjurator: sunt si alte masini pe langa mine, sunt singur in masina, am vizibilitate, masina e in parametrii? SI in functie de asta aleg modul meu de a conduce. Dar pentru unii e mai simplu sa se lase incarcerati in niste norme sociale decat sa gandeasca ei ce e bine si ce e rau. Si nu spun ca toti au aceeasi capacitate de analiza, avand in vedere si educatia primita la scoala sau in familie dar nu pot fi de acord cu afirmatia ca toti sunt analfabeti sociali doar pentru ca nu vor sa se supuna unor reguli uneori stupide!
      In lumina articolului inclusiv intoleranta este dovada de analfabetism social! Si atunci autorul este fix ceea ce blameaza!
      • Like 1
  • Nu stiu daca e corect analfabetism social, e pur si simplu nesimtire. Analfabetul nu stie sa citeasca de ex, nu ca stie dar nu vrea sa citeasca, astia care sunt nesimtiti stiu ca gresesc si ca n-ar trebui sa faca dar o fac pentru ca asa vor si mai ales pentru ca nu patesc nimic. Cel putin unii. Replicile cele mai dese sunt de genul: ce te bagi? ce-ti pasa? imi dai tu sa mananc? nu-ti convine ia-ti masina mica ! Si asta iti dovedeste ca e nesimtire. Unu care nu-si da seama isi cere scuze, cu totii mai gresim. E mitocanism pur mai ales cu folosirea mobilului, aici e domeniul cel mai vizibil in care nu se respecta nici o regula de bun simt. Sau umblatul cu caruciorul in mall. Sau mamicile cu carucioare prin RATB sau alaptatul in public cea mai recenta inovatie. Astept schimbatul scutecelor prin magazine sau la Cora, in tramvai sau McDonald's. Chiar simplul mers pe strada devine problema cand trebuie s-o iei peste flori ca niste smecheri nu se dau la o parte sau merg cate 4 in linie. Sa mai zic de aia de la metrou care stau in usa sa urce si ceilalti nu pot sa coboare sau aia care nu-si dau jos rucsacu din spate cand se urca in RATB sau metrou? Asta si pentru ca au aparut destui lideri de opinie neica nimeni pe FB sau internet care sustin nici mai mult nici mai putin decat sa fii cum vrei si ce vrei si sa nu-ti pese de ce zic altii si culmea care au jdemii de followersi, dovada ca prinde. O revolutie de-asta aiurea de libertate deplina. Si ce sa vezi cand se duc afara si dau de restrictii toti devin cuminti si supusi regulilor de acolo ca lumea se uita la ei ca la ursi sau politia ii amendeaza.
    Dar e de remarcat ca nesimtirea e pana la un anumit nivel al societatii, daca urci niste trepte se schimba atmosfera.
    • Like 3
    • @ Magotu Enigmatic
      check icon
      Nu cred că sintagma «analfabetism social» sau altcumva este esențialul, ci ceea ce denotă: nivelul scăzut al bunului simț. Acest lucru este evident peste tot în România, inclusiv în modul cum se traversează strada, chiar dacă pietonii își pun viața în pericol și inclusiv în modul își conduc mașinile, ca și cum 1/3 dintre șoferi ar dori să moară cu orice preț.
      • Like 0
  • Corina check icon
    Plin de observații adevărate pe-aici... Cine sau ce ne-ar putea vindeca de analfabetism social? Păi, școala și credința. Școala - luată în seamă la timpul ei, făcută cu profesori buni (buni ca oameni, inclusiv) și continuată pe cont propriu toată viața, în funcție de abilități și înclinații. Prin ea am ști cât nu știm, am fi mai puțin infatuați și cu respect față de reguli, înțelegându-le rostul. Apoi credința - de care unii se pot dispensa (pentru buna conviețuire în societate) dacă au șapte ani de-acasă și un bun simț cu rădăcini sănătoase. Prin ea am fi mai modești și l-am prețui mai mult pe celălalt.

    Da, civilizația e muribundă. În numele libertății de manifestare, confortului... Nici eu nu știu unde o să ajungem.
    • Like 2
    • @ Corina
      școala, dacă ar fi făcută serios, pe un buget adecvat și într-o dinamică potrivită vremurilor, ar vindeca foarte multe. în privința credinței, nu văd o corelație. dimpotrivă, Grădina Maicii Domnului devine din ce în ce mai insuportabilă.
      • Like 2
    • @ Corina
      Ooo,da...credința !! Rememorez,râzând(printre lacrimi de plâns) imaginile grotești ale credincioșilor,pãruindu-se la "pupat sfintele moaște" .Apoi,la sarmalele de dupã "pupat sfintele moaște" ! În urmã cu ~20 ani, Mitropolitul Banatului s-a dus la dus la Uzina de apã a orasului Timisoara si a sfințit toatã rețeaua de apã potabilã. În ziua aceea ,ne-am spãlat ,la fund , cu apã sfințitã , am spãlat vasele cu apã sfințitã si noroiul de pe cizme, tot cu apã sfințitã !! Și se pare cã nu am devenit mai " alfabetizați" social !!
      • Like 2
    • @ Bogdan Gherghel
      Corina check icon
      Dacă „Grădina Maicii Domnului devine din ce în ce mai insuportabilă” asta o fi din cauza credinței superficiale sau neaplicate în viață. Citind Biblia nu poți decât să fii de acord că respectarea preceptelor de acolo ar duce la o armonie paradisiacă. Trăim urât tocmai pentru că nu ne trăim credința, cei care o avem.
      • Like 0
    • @ Stefan Stefania
      Corina check icon
      Eu n-am fost în nici un pelerinaj, dar nici nu mă laud cu asta.
      • Like 1
    • @ Corina
      Nici eu ! Și mã laud cu asta ! E suficient sã vãd genul acesta de " spectacol"grotesc, la emisiunile de știri - în frunte cu primãrița capitalei. Și sã mã îngrozesc !
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult