Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Dacă eșuezi să planifici, planifici să eșuezi”. Cât de eficient ești când muncești de acasă

work from home - Foto: Valmedia / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Valmedia/ Alamy/ Alamy/ Profimedia

În articolul trecut ți-am împărtășit câteva idei pe care eu le aplic zi de zi, când muncesc de acasă. Astăzi, continuăm cu alte 4 idei la fel de importante pentru life management (pentru că, de fapt, time management nu există):

  • Grupează sarcinile asemănătoare

Dacă ai de dat telefoane, dă-le pe toate, unul după altul. Dacă ai de răspuns la emailuri, răspunde la anumite intervale de timp la cât mai multe deodată. De exemplu, eu aplic de ceva timp un sfat util al lui Brian Tracy: răspund la emailuri la ora 11:00 și la ora 15:00. Bineînțeles că există și excepții, însă acum simt că salvez mult timp pe care îl aloc altor activități mai importante din acel moment.

  • Muncește în timp real

Rezolvă pe loc orice task care apare între timp (email de dat, telefon de răspuns, etc) și nu durează mai mult de trei minute, Nu mai amâna.

  • Folosește tehnica Pomodoro

Este o tehnică pusă la punct de Francesco Cirillo și prespune să te concentrezi pe o sarcină timp de 25 de minute, iar apoi să faci 5 minute de pauză. Acest ciclu se reia de 4 ori (4 perioadă de câte 25 de minute, cu 5 minute pauză), după care adaugi o pauză suplimentară de 15-30 de minute. La acest link găsesti un timer pentru tehnica Pomodoro, care te anunță când s-a încheiat un interval. Dacă folosești această tehnică, e important să te concentrezi 100% pe sarcina pe care o ai, fără niciun fel de distragere - telefon, Facebook etc. Pomodoro te ajută să realizezi că poți acorda atenția ta totală unei activități și valorifică puterea pauzei, care ajută creierul să se relaxeze.

În funcție de sarcină, poți opta și pentru tehnica 60-60-30, a lui Pețer Drucker, gândită pentru sarcini mai complexe, care necesită mai mult timp. Tehnica presupune 50 de minute de lucru și 10 minute de pauză. După două astfel de cicluri, iei 30 de minute de pauză. Este de fapt un Pomodoro dublat

  • Prioritizează activitățile

„Dacă eșuezi să planifici, planifici să eșuezi”, spunea Benjamin Franklin. Iată o metodă foarte eficientă de prioritizare, numită ABCDE, pe care am descoperit-o tot la Brian Tracy: fă-ți o listă cu toate lucrurile pe care vrei să le faci azi/mâine și notează apoi la fiecare timpul alocat și litera aferentă, după cum urmează:

A = must do

B = nice to do

C = fun to do

D = delegate

E = eliminate (îl treci pe Not To Do List)

Diferența dintre A, B și C este legată de consecințele care ar putea există dacă nu faci acel lucru.

Două reguli de aur:

1.   Dacă ai mai multe activități cu litera A, prioritizează-le cu A1, A2, etc

2.   Niciodată nu face o activitate de importanță B înaintea uneia de importanță A

În concluzie, time management înseamnă, de fapt, life management, pentru că ce poți controla sunt activitățile pe care le alegi și concentrarea pe cele cu adevărat importante pentru tine. Time management înseamnă astăzi să nu mai ai un To Do List frumos și lung, ci să știi să renunți la lucruri care îți aduc o valoare mai mică, în detrimentul lucrurilor care au o contribuție foarte mare în viața ta. 

Ți-ai definit cele mai importante și valoroase trei lucruri de făcut în cursul zilei de astăzi?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult