
Pandemia de COVID-19 a reprezentat un punct de cotitură pentru antreprenorul Ionuț Dragomir, fondatorul unei companii care distribuie ambalaje ecologice personalizate. El crede că un business poate să moară chiar înainte de a avea succes – iar vina este în totalitate a antreprenorului. Nu pentru că el nu are bani, nu pentru că nu ar avea clienți, ci pentru că nu și-a dat șansa să mai încerce o dată, să facă tot posibilul să pună acel business în mișcare și să-l facă profitabil.
În pandemie, când existau foarte multe necunoscute – atât în privința coronavirusului, cât și în privința felului în care se vor desfășura lucrurile în mediul de afaceri - cei doi soți care au creat Evamar, Iulia și Ionuț Dragomir, au scos banii din bancă, care erau puțini, și și-au spus că, în situația în care se vor închide băncile, măcar vor rămâne cu această sumă și că ar putea să facă un business local. După aceea, a venit lockdown-ul, în special restricțiile de circulație, iar compania nu mai vindea ambalaje, mai ales că situația era incertă la acel moment. „Mă întrebam cu Iulia ce să facem... Aveam niște angajați, aveam un ajutor de stat pe care îl primeam pentru angajați. Dar nu mai putem angaja oameni, că nu aveam unde. Business-ul nu ni-l mai puteam face.”
În acele săptămâni, Ionuț și Iulia eșalonaseră un buget pe zile, hotărâseră cum să împartă banii pe care îi mai aveau în casă. Doar că, spre surpriza lor, s-a întâmplat un lucru extraordinar. „Au început să sune telefoanele și lumea cerea ambalaje. Iar noi ne gândeam: Dom’ne, ce se întâmplă? În momentul acela am vorbit cu furnizorii noștri, care și ei erau la fel de disperați. Le-am dat toți banii pe care îi aveam noi.”
„Hai, să dăm drumul la treabă!”
Ionuț Dragomir ține foarte mult la relația sa cu furnizorii, iar în acele zile pline de incertitudine și-a tot repetat că este important să caute soluții și nu să dramatizeze situația. A început să dea telefoane, primul, către furnizorul său de hârtie, pe care l-a întrebat ce face. „I-am zis că eu am suma asta de lei. «O vrei tu?» Și furnizorul s-a blocat. «Cum adică?». Eu îți dau suma asta de bani, vreau să dăm drumul la fabrică, pentru că se întâmplă un fenomen!”. Fenomenul despre care vorbea Ionuț Dragomir, în acel moment, cu furnizorul său a fost cel care l-a determinat să ia o decizie și să nu se teamă de eșec: „Am un client, doi, trei care cer ambalaje. Iar furnizorul acela avea îndoieli, erau doar trei clienți... Eu i-am zis: dar dacă vor face toți la fel? [Dacă vor cere toți ambalaje?] Hai să dăm drumul la treabă!”. Și acela a fost momentul când și-au asumat această decizie, iar la scurt timp, pentru business-ul lui Ionuț Dragomir a venit volumul mare de comenzi, „iar noi eram pregătiți și am putut să livrăm”.

Decizia s-a dovedit a fi una extrem de bună, pentru că a adus nu doar profit, ci și încrederea furnizorului său: „Știam că se va termina pandemia, pentru că nu o să țină la nesfârșit. Pe de altă parte, știam că, dacă va veni o cerere mai mare de ambalaje, noi o să fim pregătiți. Și-așa a fost!”, povestește antreprenorul. Au fost momente când celelalte companii din piață aveau cerere, dar nu puteau livra, pentru că nu aveau ambalajele respective. „Iar noi eram singurii care lucram și puteam să livrăm la timp. Să nu uităm că aceea a fost o perioadă când domeniul livrărilor, delivery, a avut o creștere foarte mare [în pandemie]...”
Un plus de încredere pentru consumator
Soții Iulia și Ionuț Dragomir puseseră bazele Evamar, un business care activează în producția de ambalaje biodegradabile, încă dinainte de pandemie. Au știut așadar să se adapteze la cererea din piață și să-și dezvolte afacerea în timpul pandemiei de COVID. Astăzi, platforma online cu același nume le oferă clienților mai multe categorii de produse, de la sacoșe și pungi, cutii, caserole de unică folosință, boluri de unică folosință, până la ambalaje de cofetărie și pahare. În plus, clienții pot selecta, în magazinul online, produsele în funcție de domeniul de activitate: brutării și patiserii; cafenele și bistro; delivery & takeaway; hoteluri și pensiuni; pizzerii și fast-food-uri; restaurante; street food.
Acum Ionuț Dragomir spune că își dorește să pună în lumină rolul ambalajelor personalizate, care sunt foarte importante pentru clienții săi – ele au un impact asupra brandului și asupra consumatorului. „Încercăm să educăm nișa aceasta, să-i facem pe proprietarii de restaurante, de cafenele și de orice alte locații din domeniul HoReCa să conștientizeze că ambalajele personalizate aduc un plus de încredere consumatorului”.
La început, cea care se ocupa de companie era soția lui, Iulia Dragomir, iar Ionuț identifica clienții. El își făcuse numeroase relații cu furnizorii care produceau ambalaje din hârtie și carton, însă lucrurile se mișcau greoi, „pentru că, în 2015, lumea din acest domeniu nu avea în vedere să-și personalizeze un ambalaj, să-și promoveze brandul”.

Ionuț plecase la drum cu gândul de a face consultanță în management, însă între timp unele aspecte s-au schimbat. În 2019, în urma unei discuții cu soția sa, și-a dat seama că este important să facă o schimbare majoră (la acel moment, el acorda consultanță pentru alte companii) și să se ocupe mai mult de business-ul lor: „Acela a fost momentul când am zis: hai, să intru și eu în business și să mă apuc de treabă!”.
În 2020, odată cu debutul pandemiei, afacerea lor a fost destul de afectată. În acel an, Ionuț a vrut să renunțe de nenumărate ori, dar, la fiecare moment de cumpănă, în fiecare clipă când îi venea să rostească „Renunț!”, soția sa era lângă el și-l încuraja: „Hai să mai încercăm! Hai să vedem cum este! Poate o să fie și mai bine!”.
Lucrurile au luat amploare începând cu anul 2021, pentru că cei doi au venit cu propunerea de ambalaje personalizate. „Ele se făceau și înainte, dar noi am promovat foarte mult partea asta de ambalaj «verde», personalizat cu brandul clientului. Am vrut să-i educăm, să le spunem clienților că, pe de o parte, își promovează astfel brandul, și că, pe de altă parte, arată că susțin protejarea planetei – folosesc alte materiale, nu plastic.” În 2021, compania a înregistrat o creștere foarte mare, iar cei doi soți și-au dat seama că trebuie să-și îndrepte mai mult atenția către zona de ambalaje sustenabile.
Portofoliu complet pentru clienți
Compania activează, în prezent, în proporție de 95%, în industria ospitalității, în HoReCa. Compania se ocupă de tot ce înseamnă ambalaje pentru restaurante, cafenele, patiserii, covrigării, fast food, chiar și lanțuri de fast food. „Segmentul nostru de piață este zona de livrări – aici suntem concentrați și ne axăm cel mai mult. Avem undeva la 2.000 de articole. Ne-am dorit să avem un portofoliu complet pentru clienții noștri, pentru a-i ajuta să nu-și mai piardă timpul gândindu-se la soluții de ambalare și să se focuseze pe business-ul pe care-l dețin. Să se gândească strict cum să-și crească afacerea și să lase povara ambalajelor în seama noastră”, a explicat antreprenorul.
Pentru anul 2025, cei doi soți își doresc să crească echipa de vânzări a companiei, „să o ducem la un nivel de specialiști, pentru că noi oferim și consultanță clienților noștri; îi ajutăm să ia cele mai bune decizii în materie de ambalaje”. Vor să se axeze foarte mult pe dezvoltarea companiei la nivel național, adică să deschidă încă un depozit în țară, pe lângă cele trei care există, acum, în București, Chitila și Cernica.

Cât, despre partea de digitalizare, business-ul are site-ul propriu, de unde clienții își pot comanda tot ce au nevoie. Ideea unui magazin on-line a pornit în 2018 tot de la soția lui Ionuț, când cei doi se întrebau cum ar putea să facă lucrurile altfel, pentru ca afacerea să fie mai vizibilă la nivel național. „Ne-am gândit la o platformă on-line. Nu aveam bugete, dar am reușit să strângem niște bani și să o dezvoltăm”. Prin intermediul platformei on-line, compania ajunge la cât mai mulți clienți și le oferă posibilitatea să cunoască produsele de care ar putea avea nevoie în viitor.
Avantajele unui produs sustenabil
Ionuț Dragomir se ferește să folosească cuvinte mari. În opinia sa, obiectivul unui business precum cel pe care l-a fondat împreună cu soția sa, Iulia, nu este neapărat de a educa piața, ci mai degrabă de a aduce în prim-plan toate informațiile pe care proprietarii din HoReCa ar trebui să le cunoască despre avantajele unui produs sustenabil. Să știe că ar putea să folosească un carton care este mai sustenabil, să știe că nu mai sunt nevoiți să folosească folie de plastic. Să știe că îi pot oferi consumatorului o experiență la fel de plăcută ca în restaurant. „Încercăm să le arătăm clienților, să le aducem cât mai multe informații pe partea asta, pentru ca ei să înțeleagă că experiența consumatorului îl va aduce înapoi. Da, este o tendință crescătoare de a trece spre un ambalaj sustenabil.” Totuși, sunt multe produse care nu pot fi înlocuite peste noapte cu ambalaje reciclabile, însă se fac eforturi în această direcție.
Ca cifră de afaceri, în anul 2024 compania a avut o creștere de 22%: „Anul ăsta ne dorim să ajungem la 3 milioane de euro, sperăm să fim acolo. Am crescut și echipa, suntem undeva la 15 oameni.”
Antreprenorul care făcea de toate
În trecut, când Ionuț Dragomir era implicat mai mult în activitea de operațional a firmei și încă nu debutase pandemia de COVID, acesta îndeplinea mai multe roluri. Însă, acest lucru s-a schimbat într-o bună zi, când și-a dat seama că există unele lucruri ce îi sunt dăunătoare în evoluția sa, ca antreprenor: „Eram om de depozit, om de achiziții, șofer, manager, vânzător, omul care răspundea la telefoane, omul care ținea toate relațiile. Făceam absolut tot! Până când mi-am dat seama că lucrurile astea sunt destul de dăunătoare în evoluție. Adică nu puteam să cresc făcând eu tot.”. Din fericire, a avut în jurul său mentori și oameni potriviți, așa că a ajuns să înțeleagă că sarcinile trebuie delegate, împărțite: „Eu făceam și on-line, și off-line, absolut tot. Atunci mi-am dat seama că ar trebui să fac ceea ce mă pricep eu cel mai bine”.
Astăzi, privind în urmă, antreprenorul descrie o zi obișnuită de muncă în cu totul alți termeni: urmărește dacă obiectivele de business sunt îndeplinite, poartă discuții cu oamenii din echipa sa pe partea de încurajare, motivare; poartă discuții cu furnizorii pentru a crea o legătură de încredere și pentru a stabili parteneriate stabile, se conectează cu oameni-cheie pentru a identifica alte oportunități pentru companie, pentru a vedea alte lucruri care pot fi făcute în folosul acesteia. „În partea de operațional, Iulia, soția mea, este implicată așa cum eram eu în trecut. Astăzi, ea este conectată și le gestionează pe toate, le pune pe priorități, deleagă către ceilalți colegi.”
Regula încălcată la... cafea
Discuțiile despre businessul lor continuă de cele mai multe ori și acasă, mărturisește antreprenorul, chiar dacă au fost momente când au încercat să respecte regula ca măcar în week-end-uri să nu vorbească acasă despre lucrurile de la serviciu. „Discuțiile nu se termină niciodată. Ne-am propus ca sâmbăta și duminica să nu mai vorbim de business. Se întâmplă să respectăm regula asta până ne terminăm de băut cafeaua. Apoi o întreb pe Iulia ce a făcut în legătură cu un anumit lucru.”
De la „am zis că nu vorbim despre business”, până la „hai, că îi pun soției doar o întrebare despre firmă”, soții Iulia și Ionuț Dragomir ajung să vorbească tot timpul despre business-ul lor: „Suntem conectați în permanență. Nici nu poți să fii altfel. Nu avem cum să închidem discuția despre afacerea noastră... Asta este viața și ăsta este tot mediul nostru. Ecosistemul nostru este compania, iar totul se învârte în jurul ei.”
Zece mii de ore de chin
Ionuț Dragomir recunoaște că, în toți acești ani, de când a fondat compania, a învățat foarte multe lecții prețioase, mai ales despre el însuși, despre modul de lucru, despre ce înseamnă o companie, despre antreprenoriat. Dacă, în urmă cu câțiva ani, nu și-ar fi imaginat cum ar putea să meargă compania fără el, acum nu mai are această temere, pentru că a segmentat compania în așa fel încât să meargă singură.
„Soția mea spune în continuare că aceasta este al treilea copil al nostru. Eu m-am detașat, spun că avem doi copii. Firma nu este copilul tău, ca antreprenor. Ci ea este motorul de a construi și de a le lăsa ceva celorlalți. Este doar business.” Afacerea trebuie să facă profit, în opinia sa, iar „o companie, dacă nu este gândită de la început cu profit, antreprenorul ei moare cu siguranță – ori de inimă rea, ori de epuizare, ori pentru că renunță prea devreme... Există o vorbă: dacă n-ai petrecut zece mii de ore de chin în compania ta, nu ești antreprenor.”
Republica antreprenorilor este un proiect susținut de Banca Transilvania.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.