Imaginați-vă scena: pe o tavă cu chilipiruri scoase la vânzare, un copil vede un inel cu piatră și îl ia pentru 25 de cenți. Mai târziu îl vinde cu 800 de dolari, pentru că piatra era un smarald, iar băiatul avea ochi de bijutier. E povestea lui Harry Winston, fondatorul uneia dintre cele mai mari case de bijuterii din America. Winston avea 12 ani când a văzut comoara pe tarabă și 18 când și-a deschis propria firmă. La ani și mii de kilometri distanță, în București, România, un licean de 16 ani creează și modelează argint și aur transformându-le în bijuterii pe care le vinde la târgurile de design: Eric Constantin Ardeleanu.
Vise în argint
Inelele lui au toate un număr gravat pe ele: vârsta la care le-a realizat. „Acum e colecția 16, iar la anul vor fi noi cifre, și tot așa”, spune sigur pe el designerul.
Eric e un amestec ciudat de emoție, de tinerețe și de talent care primește recunoaștere în fiecare piesă vândută. Dacă la primele târguri era întrebat ale cui sunt bijuteriile de pe masă și cine le-a realizat, acum are clienți care vin special pentru el la orice expoziție cu vânzare. Are doar 16 ani, iar bijuteria a devenit un vis reușit.
„Căutam bijuterii și nu îmi plăcea ce găseam în magazine”, povestește astăzi. „Urmăream tutoriale online de confecții bijuterii și la un moment dat am văzut unul cu brățări din cupru. Îmi amintesc că am mers cu o prietenă la Leroy Merlin și am cumpărat o țeavă de cupru. În magazin aveau un banc de lucru și ne-am dus acolo, doi copii, și ne-am tăiat țeava, ne-am apucat de bătut până ce am îndreptat materialul și ne-a ieșit brățara.
Apoi am mers cu tata la Hornbach și l-am rugat să îmi ia o menghină și două pile. Avantajul a fost că locuim la casă”, mai spune Eric, care și-a „deschis” un punct de lucru în curte.
Acolo a stat până în iarnă când i-au ieșit din mâini primele lanțuri din oțel inoxidabil și primele inele. „Le purtam, le dăruiam, pe unele le păstrez”, povestește Eric, care și-a dorit mai mult. Nu doar să viseze. voia să învețe.
Primii investori ai lui Eric
Așa că, în ianuarie 2022, le cere părinților să îi plătească un curs de bijuterie de trei zile, în care află informații despre traforare, sudare și confecționare de inele. În același timp își închiriază un banc de lucru, la care rămâne în fiecare seară, după școală și după pregătirea la română. Eric era clasa a VIII-a. Recunoaște că și-a negociat cursurile de bijuterie cu mama lui. Fiecare participare se strecura printre orele de pregătire. „Mă târguiam cu mama. Asta s-a întâmplat și când am mers la cursul de turnare în ceară. Cursul avea trei zile, iar una dintre ele pica într-o luni când, întâmplător, aveam liber de la școală. Cum să nu merg?”.
Participările la cursuri aduceau după sine alte cheltuieli – de ustensile. Un curs costă între 200 și 300 de euro, o pilă: 80 de lei, un polizor: 3.000 de lei, iar un banc de lucru special: cam 1.000 de euro, spune Eric.
Banii veneau de la părinții lui Eric, și ei antreprenori - soții Ardeleanu având un business cu cristale de Bohemia.
Familia, suport și inspirație
Vara lui 2022 a însemnat pentru Eric admiterea la Colegiul Național I.L. Caragiale și un nou curs: de țintuire pietre, plus cumpărarea unui aparat care curăță în câteva secunde orice impuritate rămasă pe bijuterie.
Era momentul să aibă propriul său banc de lucru și să nu mai lucreze cu unul închiriat. „Mama m-a ajutat și aici. Era secretara mea. Ea ținea legătura cu furnizorii și, din păcate, nu sunt mulți.”
Într-un final a fost cumpărat și bancul de lucru dedicat, iar o anexă a locuinței s-a transformat în atelier. Ajutat de Ingrid, una dintre surorile sale, Eric igienizează micul spațiu și aici realizează seria de bijuterii cu care participă la primul său târg cu vânzare. De altfel, recunoaște că datorită gemenelor Ingrid și Theia, surorile sale mai mari, a „crescut” inclusiv artistic. „Ele m-au inspirat”. Ingrid studiază Design Interior la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, iar Theia, Business la Monaco.
Trei inele a vândut Eric atunci, dar prezența pe piață a însemnat întâlnirea cu publicul. Până în octombrie au mai urmat trei târguri, la care a mers singur. „Nu prea mai aveam încredere. Vindeam puțin, 3-4 inele”, rememorează începuturile.
Curiozitatea clienților
Dar surpriza apare în Cotroceni când, la Bazarul omonim, băiatul de 15 ani, așezat lângă o măsuță cu diverse piese realizate din argint, e întrebat de vizitatori cine lucrează bijuterille: „- Tatăl tău? Asta auzeam cel mai des. Cum tata? Eu. Și atunci am început practic să vând”.
Primele și-au găsit cumpărători niște inele mai vechi cu lanț, iar adolescentul a reîntâlnit publicul pe care îl mai văzuse la târguri, inclusiv persoane publice care îi cumpărau produsele. Spune că pentru a avea inele lucra noaptea, cum s-a întâmplat pentru Bărbați pe Mătăsari.
De departe însă, octombrie e luna lui bună de vânzări, urmată de târgurile de iarnă. „E onorant să vezi că sunt oameni care te caută și îți recunosc bijuteriile”, explică Eric Ardeleanu, cel care a început să își inscripționeze piesele cu vârsta pe care o are la momentul în care le lucrează.
2023 a început bine pentru el. A învățat să își aprecieze munca, iar costul bijuteriilor sale a crescut. De la lucrul în argint, Eric a trecut la aur și la pietre prețioase. E atent la reacțiile celor care îi aleg bijuteriile: „Nu doar că le cumpără, dar se și bucură”, povestește acesta.
Mărturisește că își poartă bijuteriile, chiar și când merge la școală. Nu îi înțelege pe designerii care nu își poartă munca. „Doar asta e cea mai bună carte de vizită”, susține. La școală e un licean normal. Una dintre profesoare însă i-a cerut să vorbească despre sine la ora de educație antreprenorială.
Când ajunge acasă, în atelierul său, devine artizan: lucrează în aur și argint, face fotografii și își desenează drumul în designul contemporan.
Știe prețul gramului de aur, al plăcuței de argint și al diamantelor și safirelor pe care le țintuiește în inele. Inele ale căror preț variază de la 300 de lei la 1.500 de lei, dacă sunt din argint. Iar dacă sunt din aur, de la 600 de euro la 4.500 de euro, în funcție de ce pietre și câte anume se regăsesc în montură.
„Lumea cumpără un stil de viață, nu doar o bijuterie”
Eric Ardeleanu vinde bijuterii online și la târguri. Are site-ul său de prezentare și creează produse pe care le vinde în cutii cu numele lui inscripționat.
Așteaptă să împlinească 18 ani și să își deschidă propria firmă și, spune el, și un showroom. Unul care să fie un spațiu curatorial. Până atunci însă, merge la școală, unde trebuie să învețe pentru testări, și e prezent la târguri. Acolo își întâlnește publicul, acolo spune povestea bijuteriilor sale și acolo privește degetele clienților săi. De la ei află pentru cine e bijuteria: „Femeile stau să se gândească mai mult când văd o piesă. Bărbații însă iau rapid decizia de cumpărare. Ei nu găsesc bijuterii dedicate ușor”.
Întrebat ce e reușita în domeniul în care activează, Eric o definește ca un mix – de marketing, de publicitate, de prezență și de talent: „Toată lumea vrea să cumpere un stil de viață, nu doar o bijuterie”, spune. „Și da, există mai multe oportunități pentru oamenii care arată bine”.
„Îmi place să creez lucruri frumoase și vreau să fie cumpărate pentru ce transmit ele, nu pentru vârsta mea. Eu fac bijuterii și apoi îmi arăt mâinile. Piesele astea pe care le port sunt făcute de mine. Sunt designer și creator, din România, iar aceste bijuterii sunt făcute manual de mine. A fost un vis, un vis care mi-a ieșit. La început în argint, iar acum în aur.
Inițial părinții mei au plătit tot, dar acum împărțim la jumătate facturile. Și dacă vreau să îmi cumpăr ceva o pot face singur”, mai spune Eric.
Eric Constantin Ardeleanu, 16 ani. Designer și creator de bijuterii român. Licean la I.L. Caragiale, în Capitală.
Republica antreprenorilor este un proiect susținut de Banca Transilvania.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.