Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„De ce Rusia trebuie umilită în Ucraina”. Editorial nemilos al profesorului Sergey Radchenko despre „mărețul” imperiu al lui Putin

Victory Day in Rusia

Foto: Maksim Konstantinov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rusia se confruntă cu perspectiva reală a înfrângerii, pe măsură ce războiul lui Putin împotriva Ucrainei se prelungește, scrie istoricul Sergey Radchenko în The Spectator. Radchenko (originar din Rusia), care este profesor la Kissinger Center, School of Advanced International Studies, Johns Hopkins University din Washington D.C., spune că posibilitatea escaladării conflictului nu trebuie ignorată total. Chiar dacă Putin nu a reușit să-și atingă obiectivele inițiale, acum pare să nu atingă scopul său secundar, mult mai modest - capturarea Donbasului. Faptul că războiul s-a prelungit reprezintă în sine o înfrângere pentru ruși, adaugă Radcenko, care vorbește de importanța umilirii Rusiei în Ucraina. 

„Umilirea Rusiei în Ucraina are beneficii nespuse, nu în ultimul rând pentru Rusia însăși. Ani de zile s-a spus că Rusia trebuie să fie tratată cu mănuși pentru că, dacă nu, se va supăra că și-a pierdut statutul de mare putere. Prăbușirea sovietică, ni s-a spus, a fost o catastrofă teribilă, din care rușii suferinzi și amărâți nu și-au revenit niciodată. Deci trebuie respectați. Ei trebuie să stea înalți și mândri. Doamne ferește dacă sunt umiliți, pentru că cine știe ce vor face”, notează autorul.

„Am asistat direct la prăbușirea sovietică”, continuă Radchenko, care spune că asta a fost „o experiență traumatizantă”. 

„A existat sărăcie și mizerie și haos și o reacție de extremă dreapta. Naționaliștii turbați s-au adunat sub stindardul lor revanșist. Și apoi Rusia a invadat Cecenia, într-o încercare brutală de a-și recupera mândria pătată. (...) În 1991, mulți ruși aveau sentimentul că URSS nu a fost atât de mult învinsă, ci mai degrabă s-a prăbușit sub propria greutate. Prea mulți au refuzat să accepte că prăbușirea sovietică a fost rezultatul anilor de proastă administrare economică și de orgoliu imperial – așa că au căutat în schimb trădători. Mihail Gorbaciov, în special, a fost remarcat pentru naivitatea sa, dacă nu pentru răutate. În jocul de schimbare a vinii din anii 1990, cuiva a trebuit să i se atribuie responsabilitatea pentru necazurile Rusiei: trădătorul Gorbaciov, bețivul Elțîn, oligarhii lacomi și, desigur, consilierii occidentali vicleni care au vrut mereu moartea Rusiei”, notează profesorul Sergey Radchenko. 

Din haosul și slăbiciunea anilor 1990 a apărut Vladimir Putin, care a promis că va oferi ordine și putere, iar în numele acestui deziderat, rușii au tolerat abuzul de putere al lui Putin, corupția, încălcarea drepturilor omului, erodarea instituțiilor democratice, continuă sursa citată. 

„Acum, Ucraina a făcut o gaură mare în narațiunea «măreției» Rusiei. Rusia este săracă, coruptă și autoritară, iar acum știm și că este slabă. «Măreția» Rusiei s-a prăbușit într-o vrie de crime și violuri provocate de ocupanții brutali din Ucraina. Mânjit de sângele nevinovaților și bătut în luptă dreaptă, bătăușul a fost redus la simpla dimensiune.

Rusia are nevoie de o umilire adecvată. Are nevoie de o recunoaștere umilă a statutului său diminuat, de o acceptare a vinovăției și de un efort lent și minuțios de reconstruire a încrederii celor cărora le-a greșit. Rusia nu a învățat această lecție în anii 1990. Trebuie să o învețe acum.

Adevărata măreție nu constă în paradele militare hidoase și nici în promisiunile de a dezlănțui un Armaghedon nuclear. Adevărata măreție constă în acceptarea trecutului și în dorința de a repara. Constă în angajamentul de a construi un viitor mai bun, într-o țară care ar putea deveni cunoscută pentru școlile și spitalele sale, mai degrabă decât pentru tancurile și rachetele sale.

Adevărata sursă a umilinței Rusiei a fost întotdeauna Rusia însăși: conducătorii ei aroganți și autocrați și populația șovină care îi venerează ca sclavii. Înfrângerea Rusiei în acest război criminal nedrept împotriva Ucrainei poate ajuta la schimbarea narațiunii interne din Rusia către acceptarea țării pentru ceea ce este cu adevărat, mai degrabă decât ceea ce s-a prefăcut în zadar că este. Abia atunci Rusia poate, în sfârșit, să fie în pace cu ea însăși și cu vecinii săi”, încheie Sergey Radchenko.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Capturarea Donbasului e "scopul său secundar"?! Bateți câmpii cu succesuri, vorba unei celebrități!
    • Like 0
  • Zic și eu, ca un boșorog de 62, care pe vremuri, în timpul,, diktaturii komuniste " aveam dreptul să citesc,, Agerpres săptamîna internațională".
    Azi, media din România, prezintă doar puncte de vedere de la Washington....
    USA a impus Europei să nu mai cumpere hidrocarburi de la Rusia, că va furniza USA astfel de produse, cîndva...
    Și Rusia s-a cam iritat, într-o piață liberă, de ce piața europeană să îi fie interzisă? Fără concurență? Comerț liber?
    Dar hidrocarburile produse de Rusia sunt cumparabile de un client mare și solvabil, de RP China!!!
    La un moment dat Biden a anunțat că dacă pe gazoductul Nord Stream 2 vor fi transportate gaze naturale din Rusia spre Europa, SUA este pregătită să blocheze această conductă, Conductă care este o investiție germană de 2 miliarde de euro!!!
    Încet, încet USA se va rupe de Europa.
    • Like 0
    • @ Sorin Constantin
      Eu zic ca unul de aproape 70 și vă spun că vă puneți singur ochelari de cal, cu tot respectul... Păi, cine vă împiedică să vă informați corect în afară de dvs. înșivă? De ce? Fiindcă aveți prejudecăți, iarăși - cu tot respectul vă spun asta! Întotdeauna noi dăm vina pe alții pentru absolut tot ceea ce ni se întâmplă nouă rău când, în realitate, noi suntem primii vinovați! A privi Rusia și pe criminalul de Putin cu îngăduință astăzi mi se pare a fi complice la ceea ce face acet nemernic în Ucraina! Fie vă faceți că nu pricepeți, fapt care mă face să mă întreb ce vă... mână-n luptă, fie chiar nu puteți pricepe și atunci de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere, că trebuie făcut tot ceea ce este posibil ca Rusia să nu mai poată fi în stare să facă ceea ce a făcut până acum și, mai ales. ceea ce face acum! Iar ce acuzați dvs. fără niciun fundament real, face parte fix din arsenalul de sancțiuni la care trebuie supusă Rusia! Exclusiv din cauza lui Putin!
      • Like 7
    • @ Sorin Constantin
      check icon
      Nu e vorba de nicio interzicere a pieței libere ci de un simplu boicot pentru produsele rusești în încercarea de a limita resursele pe care Rusia le-ar folosi in agresarea altor state (inclusiv Ucraina).
      Dacă vă vine mai ușor, considerați-o drept "o operațiune economică specială".
      • Like 5
    • @ Sorin Constantin
      La 62 de ani, aveti niste "tikuri" lingvistice cam ciudate, care apartin in special celor imbatraniti artificial inainte de vremea aratata de buletin. Ca si facebookul, media prezinta doar punctele de vedere la care va uitati. Trebuie putina vointa sa cauti si posturile de stiri care spun si ce nu vrei sa auzi. Credeti-ma, sunt acolo! E ciudat cum cineva care si-a trait tineretea pe vremea impuscatului, inca vede rusia de azi in lozinca "stalin si poporul rus, libertate ne-au adus." S-a iritat rusia? Pai de ce? Ah, stiu: pai multe din conductele lor trec prin ukraina, daca intra in ue si nato, atunci adio preturile pe care le vreau eu, marele urs, pai si mai e ceva, asa ca din intamplare, dupa pusul seii pe Crimeea, ukrainienii au descoperit al doilea cel mai mare zacamant de gaze dupa cele ale rusilor, si, din nou, daca ukraina intra in ue si nato, si ii vine idea sa exploateze acel zacamant, nu fac decat sa-mi tai o craca de 40% din pib de sub picioare. Asa ca mai bine ma urc cu bocancii cu tinte pe ukraina si dau drumul la explozii in capul civililor, si violatorilor pe strazi, cum ca vezi doamne avem un guvern de nazisti. La rahat mr Putin. Iti doresc o rusie impartita in 3 intre USA/EU/China pentru cateva decenii. Fara acces la armata in afara de politie si jandarmerie. Exact ca germania dupa WWII. Dupa ce inveti sa citesti, sa te ridici in picioare cand intra profesorul, sa dai buna ziua, si sa spui multumesc, mai discutam de restul...
      • Like 6
    • @ Sorin Constantin
      Dorin check icon
      Păi dacă vrei alte păreri ale rușilor , înțeleg , cărate la Putinel în Piața Roșie ,poate așa mai scapăm de unul din specia , maimuță ceaușistă spălată pe creier, pe care o reprezenți cu cinste.
      • Like 0
    • @ Ciprian Frigioi
      Se irita Rusia...Pai iritata a fost si in Afganistan, Cecenia, Siria.Asa de iritata a fost ca tot iritata a si plecat...
      • Like 2
    • @ Sorin Constantin
      Delia MC Delia MC check icon
      Cam le amestecați în timp. Sancțiunile au fost impuse Moscovei DUPĂ invazia Ucrainei că răspuns și NU ÎNAINTE. Nu-i deloc prima dată când unei țări i se aplică embargo ori sancțiuni.
      Rusia era foarte iritată dinainte, ba că o să aibă NATO în coaste, ba se simțeau ei salvatorii providențiali ai ucrainenilor. Se vede bine că iritarea lor era doar de formă, acum chiar vor avea NATO în coastă ca urmare directă a "operațiunii speciale". Ca și cum n-ar fi fost de prevăzut! Asta înseamnă maskirovka: datul cu ceață, motivele sunt de fapt pretexte șubrede. Nu te duci peste alții, investești o avere să salvezi o nație de la nu-știu-ce. Ce să zic, unde erau altruiștii! Și în numele salvării îi decimezi, îi jefuiești, etc. Ba îi omori si pe ai tăi.
      Nu stiu cum pot unii să creadă argumentul ăsta de puștan isteric ieșit din pepeni pe care l-a apucat amokul și amenință cu o ieșire violentă! Cică să nu enervezi rusul! La naiba, suntem adulți, și noi și ei.
      Iată că USA nu blochează nici o conductă.
      Nu-i vorba că nu aveți surse pertinente de informare, cu un VPN moca ați putea urmări RT și Sputnik până nu mai puteți. Problema pe care cei ca dvs o au e lipsa logicii și amestecarea lucrurilor plus incapacitatea de a distinge esențialul de secundar.
      • Like 3
    • @ Costel Garneata
      Noi am avut experiențe extrem de neplăcute cu rușii ( comuniști sau nu) dar asta nu înseamnă că avem ochelari de cal. SUA au fost la fel de iritate cu Vietnam, Afganistan, Irak, Libia, Siria, Iugoslavia și tot asa a plecat sau la ei nu se pune ?
      • Like 0
  • Mihai check icon
    Foarte bun articolul. Surprinde esenta in mod brutal insa real. Aveam 22 de ani in 1989 la Revolutie. Rusinea oamenilor ca s-au complacut gradual timp de 45 de ani intr-o stare de cacat a durat cam vreo 10 ani. Dupa care a venit generatia copiilor nostri carora nu le este rusine de ceea ce au facut parintii lor pentru ca nu au fost ei cei care s-au complacut iar noi parintii nu am reusit sa le transmitem acest lucru fara sa ne auzim vorbe gen "lasa-ma cu ce era pe vremea ta, ma intereseaza ce este acum". Daca vorbesti cu germanii de astazi despre atrocitatile comise de bunicii si strabunicii lor, vei vedea ca ei STIU ca a fost oribil si GRESIT ce au facut inaintasii lor, pentru ca nemtii au facut din aceasta perioada nefasta a omenirii , un subiect predat in scoli, vorbit la conferinte, scris carti/teze/manuale de istorie, etc. Ca atare, germanii au luat in serios lectia negativa cauzata de poporul lor, romanii insa nu au reusit acest lucru. Concluzia ? Chiar daca Rusia isi va face intr-o zi mea culpa, va trebui sa faca acest lucru si in cartile de istorie, si in speech-ul public, si la adunari internationale, etc. Altfel, copiii lor vor fi "fresh" din punct de vedere al rusinii fata de ceea ce au facut parintii lor. Oricum, pe ucrainieni ii vad ca pe evrei: o sa-i caute pe toti rusii responsabili de masacre (ofiteri, soldati, civili eventual) si fie o sa-i aduca in fata justitiei fie o sa-i lichideze prin intermediul mercenarilor. Am vazut multa darzenie la ucrainieni si am (re) invatat ca exista patriotism si spirit de sacrificiu. Sunt ca sarbii: rezilienti, incapatinati, merg pana la capat. Sper sa nu fim niciodata in conflict cu ei, caci au un spirit pe care noi nu il avem .
    • Like 2
  • Nume check icon
    De acord. Un popor de neolitici, de criminali si violatori condus de dictatori cu probleme mentale pentru care distrugerea si umilirea altor popoare este politica de stat.
    • Like 6


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult