Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Din America cu dragoste”. SUA autorizează un transfer impresionant de arme pentru Ucraina

SUA - arme pentru Ucraina

Foto  General Staff of the Armed Forces of Ukraine Facebook

Statele Unite au autorizat un nou transfer de arme pentru Ucraina.

Statele Unite susțin ferm integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. America a fost alături de Ucraina din momentul în care Rusia a invadat și a anexat peninsula Crimeea, în 2014. Armata ucraineană a fost reformată. Generalii școliți în epoca sovietică au fost trași pe dreapta. În locul lor a venit o nouă generație de militari, instruiți după standarde NATO. Valerii Zalujni este unul dintre aceștia. Actualul general cu 4 stele conduce magistral apărarea ucraineană.

În momentul în care cerul Ucrainei a fost împânzit de parașutele invadatorilor ruși lumea liberă credea că Ucraina va cădea în 3 zile. Nu s-a întâmplat

Putin își dorea un blietzkrieg. Nu s-a întâmplat.

Rușii își doreau să fie primiți cu flori. Nu s-a întâmplat.

Rusia dorea să îngenuncheze lumea liberă. Nu s-a întâmplat.

Rusia credea că Ucraina va cădea în 3 zile. În tancurile rusești, distruse de armata ucraineană în regiunea Kyiv, au fost descoperite uniforme de paradă. Rușii credeau că vor defila prin Kyiv. Nu s-a întâmplat.

Rusia credea că armata ucraineană este o armată sovietică. Însă armata Ucrainei a crescut interoperabilitatea cu armatele NATO și va implementa standardele Alianței.

Însă Rusiei i-a ieșit ceva. A reușit să împingă Suedia și Finlanda, două țări cu o tradiție de neutralitate seculară, să adere la NATO.

Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de candidat, un pas simbolic pe drumul lung către aderarea la Uniunea Europeană. O altă „victorie majoră” a Rusiei. Practic, Ucraina se va alătura lumii civilizate, în timp ce Rusia se va autoizola.

Statele Unite, Marea Britanie, Polonia și întreaga lume liberă se află în spatele Ucrainei

Chiar și companii private, precum Starlink, condusă de Elon Musk, susțin Ucraina. Sistemele Starlink au ajutat decisiv Ucraina pentru ca militarii ucraineni să poată comunica și localiza țintele ocupanților ruși.

„Din America cu dragoste”. Administrația președintelui Joe Biden acordă un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina. Lista echipamentelor militare destinate Ucrainei este impresionantă

Foto General Staff of the Armed Forces of Ukraine Facebook

Statele Unite au angajat aproximativ 6,3 miliarde de dolari în asistență de securitate Ucrainei de când Joe Biden a devenit președinte. Administrația Biden a acordat asistență de aproximativ 5,6 miliarde de dolari de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei din 24 februarie. Pe 15 iunie, Departamentul Apărării din SUA a anunțat asistență suplimentară de securitate de 1 miliard de dolari pentru Ucraina.

Ultimul transfer autorizat de președintele Joe Biden pentru Ucraina conține echipamente de ultimă generație. Asistența de securitate a Statelor Unite acordată Ucrainei include:

- peste 1.400 de sisteme antiaeriene Stinger;

- peste 6.500 de sisteme anti-blindură Javelin;

- peste 20.000 de alte sisteme antiblindate;

- peste 700 de sisteme aeriene tactice fără pilot Switchblade;

- 126 obuziere de 155 mm și 260.000 cartușe de artilerie de 155 mm;

- 108 vehicule tactice pentru a tracta obuziere de 155 mm;

- 19 Vehicule tactice pentru recuperarea echipamentelor;

- sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate și muniție;

- 20 elicoptere Mi-17;

- sute de vehicule multifuncționale blindate de mare mobilitate;

- 200 de transportoare blindate M113;

 -peste 7.000 de arme de calibru mic;

-peste 50.000.000 de cartușe de muniție pentru arme de calibru mic;

-75.000 de seturi de armuri și căști;

-121 Sisteme aeriene tactice fără pilot Phoenix Ghost;

-sisteme de rachete ghidate cu laser;

 -Sisteme aeriene fără pilot Puma;

 -nave de apărare de coastă fără pilot;

- 22 radare de contra artilerie;

- patru radare contra mortar;

- patru radare de supraveghere aeriană;

-două sisteme de apărare de coastă cu Harpoon;

- muniție antipersonal Claymore M18A1;

- explozivi C4 și echipamente de demolare pentru depășirea obstacolelor;

- sisteme tactice de comunicații securizate;

- mii de dispozitive de vedere pe timp de noapte, sisteme de imagini termice, optice și telemetrie cu laser;

- servicii de imagini prin satelit;

- echipament de protecție pentru eliminarea munițiilor explozive;

- echipamente de protecție chimica, biologică, radiologică, nucleară;

- rechizite medicale care includ truse de prim ajutor;

- echipamente electronice de bruiaj;

- echipamente de teren și piese de schimb;

- finanțare pentru formare, întreținere și susținere.

Statele Unite continuă, de asemenea, să lucreze cu aliații și partenerii săi pentru a identifica și oferi Ucrainei capacități suplimentare pentru a se apăra. Mesajul de susținere al Ucrainei, transmis de Statele Unite, este unul extrem de puternic. Statele Unite și aliații vor continua dotarea armatei Ucrainei pentru a rezista în fața tăvălugului rusesc.

Articol preluat de pe project-e.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • nu stiu cu interoperabilitatea cu armele NATO daca-i chiar asa ! m-as bucura da` parca voiau avioane vechi , sovietice ca numai pe alea stiau zbura . posibil sa ma insel . m-as bucura ! da` am o nelamurire : " patru radare contra mortar" ! ce-s alea ? o fi de la o traducere ceva ?
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult