Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Doamnă, dar noi nu avem niciun drept?!“ Am votat într-o comună unde oamenii nu sunt hateri, rasiști sau ultranaționaliști, ci pur și simplu sătui să fie mințiți

vot - pănou

foto:Inquam Photos / Malina Norocea

Am votat într-o comună din județul Prahova, unde singurele afișe rămase pe stâlpi și pe avizierele electorale erau cele cu George Simion. Restul candidaților fuseseră „jupuiți“ din spectrul opțiunilor, la fel cum anul trecut îmi „jupuiseră“ și mie de pe gard afișul cu invitația la vot pentru europarlamentare. Pentru ultimul gest nu-i condamn, afișul de „reminder“ pentru alegerile europene avea relevanța, emoția, sarea și piperul unei scrumbii de plastic eșuate la malul comunicării.

(Fac o mare paranteză: între noi fie vorba, Uniunea Europeană comunică sec, factual și fad, în timp ce populiștii, acești veritabili coloniști ai psihicului uman, exploatează cu dibăcie emoțiile și fricile viscerale ale electoratului. Să spunem și mai departe lucrurilor pe nume: cu mici excepții, campaniile electorale din ultimul an au atins nivelul maxim de irelevanță și desuetudine a comunicării. Nu știu de la ce segmentări de public-țintă pornește marketingul politic local, dar cu siguranță locuiește printre percepții diforme despre așteptările și dorințele potențialilor alegători din România – dar acesta este un alt subiect, chiar dacă îi simțim acum din plin consecințele.)

Oamenii din comună nu sunt „hateri“, „loaze“, „imbecili“ sau „tiktokari“, sunt pur și simplu niște oameni speriați de o lume care se schimbă într-un ritm cu care nu pot ține pasul, o lume care le scapă printre degete și sinapse, din care au ajuns să înțeleagă din ce în ce mai puțin. Dintr-un punct de vedere, îi înțeleg foarte bine, mă recunosc în această ipostază: înțeleg că nu mai înțeleg nimic. Toate reperele au devenit discutabile sau chiar rizibile, de la valoarea educației și a bunului simț, la principiile ontologice și morale clasice. Sunt zeci de ani de libertate în care toate excesele și încălcările legilor din spațiul nostru social comun, de zi cu zi, nu au fost sancționate. Sunt zeci de ani în care niște oameni modești, muncitori, la locul lor, au fost luați de „proști“ de către toți descurcăreții și tupeiștii, care s-au „învârtit“ și s-au ales cu case mai mari, mașini mai puternice, copii mai ajunși, sfidând efortul cinstit și buna cuviință. În ultimii ani, au năvălit peste ei și progresiștii turbați, aceste instanțe morale autoproclamate, care i-au împins involuntar spre o tristă concluzie: să fii alb, creștin și heterosexual te face fraierul retrograd al societății. Au fost judecați pentru obiceiurile și credințele lor, au fost huliți pentru că sunt conservatori și „înapoiați“, au primit eticheta de „pupători de moaște“ tocmai de la cei care promovau toleranța și debarasarea de prejudecățile sociale. Au cunoscut ipocrizia în cel mai înalt grad, s-au lovit de superioritatea și de ifosele noastre emancipate și au adunat treptat o furie periculoasă, pe care și-au eliberat-o în opțiunea de vot. Prin urmare, când vom fi terminat cu vaietele apocaliptice, poate vom înțelege o dată pentru totdeauna că în fața votului suntem egali, indiferent câte diplome sau cifre avem în cont. Și poate vom privi cu mai puțin dispreț omul simplu, care are dreptul să fie speriat și îngrozit de mersul lumii, mai ales când nu-l aude și nu-l ascultă nimeni.

„Doamnă, dar noi nu avem niciun drept?!“ este replica perfectă care sintetizează opțiunea electoratului care nu este fanatic, rasist sau ultranaționalist, ci pur și simplu sătul să fie mințit și judecat la nesfârșit. Un electorat care poartă în el o mistică balcanică, un sentimentalism naiv și o nostalgie a regăsirii care nu au fost deloc înțelese de mințile luminate ale democrației – nici din Apus, nici din mijlocul nostru. Un electorat care a înțeles că poate deveni puternic printr-un vot exprimat, spre deosebire de cinicii care spun de ani de zile „absent“. Iar dacă la acești alegători au ajuns cel mai repede fAURii destoinici ai unui partid pe care nu-l deranjează mirosul de balegă de pe ulițele României, ei au ales omul care le-a vorbit pe limba lor, validându-le temerile și sentimentele, fără să-i judece sau să-i pună la colțul istoriei.

Eșecul scorului din finala prezidențială 2025 este al partidelor și politicienilor care, de la înălțimea aroganței cu sau fără diplomă de studii, au continuat să neglijeze efectele ștampilei puse din colbul revoltei și de la periferia frustrării. Pe viitor, le recomand o vizită la birtul vecin cu Gara Basarab, unde, sub podul dezolant construit de o democrație beteagă, pot întâlni România „profundă“ în miez de capitală, printre șine dărăpănate, vagoane părăsite și amintiri ruginite din altă epocă de AUR. Când vor ști să le explice acestor oameni la un șpriț cum le schimbă Uniunea Europeană viața în bine, făcându-le pruncii nu „gay“, ci liberi să gândească, să muncească și să călătorească, vor putea spune, în sfârșit, că fac politică în viața reală, nu doar în culisele partidului și ale rețelelor sociale. Până atunci, hai, noroc, pentru mintea cea de pe urmă!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aiurea! Beletristica! Realitatea este ca oamenii sunt inculti si vor sa ramana asa, sunt needucati si simpatizeaza cu semenul lor, ca o duc bine, dar vor muuult mai bine, cu foarte mici exceptii. Daca ai 11 candidati si tu alegi pe ala care face totul, dar absolut totul mizerabil, nedemocratic, imoral, etc., nu ai absolut nicio scuza! Si oamenii aia au dreptul sa se informeze, au dreptul sa judece, daca vor dreptul sa voteze, sau au dreptul sa stea acasa si sa i lase pe cei care stiu ce voteaza! Nu poti sa fii ignorant si sa vrei drepturi! Dar, se pare ca asa se intampla zilele astea. Sa vina oameni care isi aroga dreptul sa arunce ani de lupta pentru democratie si evolutie, la gunoi!
    • Like 5
    • @ Danescu Cristina
      OK, haideti sa pornim de la ipoteza ca cele spuse de Dvs. sunt adevarate: ce facem cu acesti oaneni? Cum convietuim cu ei? Ii "gestionam" cu biciul in mana? Ce facem cand "biciul" o sa incapa pe mana unuia dintre ei? Sa nu imi spuneti ca nu se poate intampla asta... Este democratie moderna europeana o tara in care o parte importanta din cetateni sunt tinuti sub control cu biciul? Acesti oameni sunt concetatenii nostri, ii intalnim fiecare dintre noi ("clasa superioara", "de elita"!!!) in interactiuni zilnice. La ce ajuta cuvintele Dvs.?
      • Like 0
    • @ Danescu Cristina
      OK, haideti sa pornim de la ipoteza ca cele spuse de Dvs. sunt adevarate: ce facem cu acesti oaneni? Cum convietuim cu ei? Ii "gestionam" cu biciul in mana? Ce facem cand "biciul" o sa incapa pe mana unuia dintre ei? Sa nu imi spunetin ca nu se poate intampla asta... Este democratie moderna europeana o tara in care o parte importanta din cetateni sunt tinuti sub control cu biciul? Acesti oameni sunt concetatenii nostri, ii intalnim fiecare dintre noi ("clasa superioara", "de elita"!!!) in interactiuni zilnice. La ce ajuta cuvintele Dvs.?
      • Like 0
    • @ Greg Lascar
      RazvanP check icon
      Mda, bună întrebare: ce naiba facem cu cretinii??
      Cu biciul nu putem, că avem destule șanse ca printre cretini să fie inclusiv ăștia pe care ne-am baza să țină biciul, nu se angajează nimeni la "instituțiile de forță" din blazare față de Mensa!
      De educație nu poate fi vorba, durează mult timp iar beneficiarii știu "dăcât școala veții"!
      Singura soluție plauzibilă ar fi să-i scoatem din jocul electoral, vot censitar.
      Dar are cineva sânge în instalație să implementeze asta?
      • Like 1
  • mg check icon
    ..e clar că demonizarea AUR nu are ecou acolo unde-ar trebui să aibă.
    Pentru că iubirea e oarbă. Nu contează că e vorba de populism cu accente dacice, scoase de la naftalină, fără soluții rezonabile la problemele economico-sociale, mai vechi sau mai noi. Doar propuneri bizare..

    AUR are într-adevăr meritul de a fi printre oameni, la firul ierbii, atât în țară cât și afară. Au cucerit diaspora, fiind prezenți la fiecare ocazie în care comunitatea românească s-a adunat. Zile festive, spectacole cu artiști din țară, la tenis și fotbal cu ai noștri pe teren.. etc

    Partea proastă este că au ales mesajul urii față de cei care s-au adaptat la schimbări. Și-n loc să copieze modelul prosperității, au ales să-i înjure și să le spargă geamurile cu piatra cubică, celor care-au reușit.

    Birtul vecin cu Gara Basarab, de care vorbiți, mi-aduce-aminte de-un episod din viața mea de student.
    După un 15-0 cu Franța pe Giulești (la rugby), eu și colegii cu care-mpărțeam camera de cămin, ne-am retras fericiți colectând și un steag tricolor, abandonat în tribună. Și-nainte să luăm tramvaiul spre Regie, am poposit la Teraza Retezat (noi îi spuneam Rezemat..) de lângă Gara Basarab. Poate fi chiar..

    Și-acolo am intrat în contact cu România profundă de care vorbiți, cea din epoca de AUR. Era un loc special. Berea ieșea printr-o țeavă cu robinet din peretele Fabricii Grivița, principalul merit fiind că era întotdeauna proaspătă.

    Era cu auto-servire de-a-n picioarelea, la niște mese pătrățoase și jerpelite, cu câțiva mușterii care dădeau deja semne de oboseală. Dar nu făceam mofturi.
    Atmosfera s-a înviorat brusc când și-au făcut intrarea triumfală, un ins cu un țambal mic (de gât) și un scripcar afon, care și dădea bâlbâit pe goarnă..
    Iar noi ne-am isprăvit halbele și profitând de extazul care cuprinsese audiența, am înfășurat pe șest una (ca amintire) în steagul de care vorbeam și duși am fost.

    Halba a rămas fără fund la prima încercare de a turna în ea un ceai fierbinte.
    Steagul însă, arborat patriotic pe peretele camerei, a rămas acolo, moștenire..
    Și poate-o mai fi și azi, că de n-ar fi, nu s-ar povesti..
    Și-am încălecat pe-o șea..
    • Like 3
  • Din pacate, dupa acest vot catastrofal, vad multe articole care falfaie steagul ignorantei, al lipsei de educatie si al neputintei ca scuza pentru acesti oameni. Nu e corect. Poate in alte epoci intunecate ale istoriei, cand numarai pe degete pe cei care puteau sa citeasca si sa aiba acces la biblioteci. Acum insa orice se poate informa corect. A, ca nu usor...
    Si da, cum a mai scris cineva inainte, acesti oameni incearca limitele democratiei.
    • Like 3
  • RazvanP check icon
    "... în fața votului suntem egali, indiferent câte diplome sau cifre avem în cont."
    Asta fiind de fapt marea problemă a "democrației": oamenii. NU SUNT EGALI și drept urmare nu pot fi egali nici la vot. Cu toată stima pentru consătenii dvs. aportul lor la societate este în cel mai bun caz neglijabil. Se poate discuta pe larg de ce și ce se poate face pentru a-l majora dar deocamdată sunt doar toxici și atât.
    • Like 7
    • @ RazvanP
      Ce este caraghios este că oamenii ăia cu siguranță nu dau 2 bani pe dumneavoastră așa cum nici dumneavoastră nu dați 2 bani pe ei. Și vă pot și demonstra asta. Dacă ajungeți să faceți ce fac ei, activități cotidiene banale, în aparență simple, dar care asigură supraviețuirea în situații limită, veți descoperi cu uluire că nu sunteți în stare de mare lucru. În ochii lor ați fi doar un neajutorat care pus în situații limită are șansele de supraviețuire ale unui pui de găină. Nu o luați ca un atac la persoană, Eu însumi am descoperit, cumva uluit, asta, făcând armata la trupă, cu oameni simpli, acum niște zeci de ani. Nu știam să tai lemne, să fac focul, să mătur, să curăț cartofi, să culeg recolta. Eram în ochii lor doar un handicapat din București, și nu interesa pe nimeni câte cărți citisem și câte limbi străine știam. În situația respectivă, aruncat într-un cu totul alt univers, nefamiliar, eram vai de steaua mea, în timp ce ei, cu ”puținul” pe care îl știau, se descurcau fără probleme.
      • Like 4
    • @ Adrian Ionascu
      RazvanP check icon
      Eu am crescut într-un oraș muncitoresc, printre oameni veniți de la țară, am un mare respect pentru "clasa muncitoare"! Dar vorbim despre cei care și-au depășit
      condiția, au ales SĂ MUNCEASCĂ.
      De treizeci și cinci de ani vorbim despre o altă categorie, cei care preferă să trăiască din ajutorul social și agricultura de subzistență, votul acestora este o problemă pentru societate.
      • Like 3
    • @ Adrian Ionascu
      Eu cred ca votul nu este despre nimic altceva decat despre cunoasterea gestului facut! Ca muncesc,sau nu, ca-s bogati, sau saraci, ei trebuie sa stie de ce pun stampila aia acolo si nu altundeva! Si asta nu se intampla! Ca daca ei, in munca lor, ar face ceva , de exemplu ar folosi drujba, fara sa stie cum, si-ar putea taia mainile, sau picioarele. Asa si cu votul dat in necunostinta de cauza! Doar ca efectele nu sunt atat de explicite pentru ei precum drujba.
      • Like 3
    • @ Adrian Ionascu
      Dan check icon
      Eu în locul tău aș șterge comentariul. În viața mea nu am întâlnit niciun om cu inteligență medie care să nu-și dea seama foarte ușor să facă lucruri gen „să tai lemne, să fac focul, să mătur, să curăț cartofi, să culeg recolta”. Nu e vorba de nicio supraviețuire aici, dacă oricine cu IQ 80 (adică cu 15-20 sub medie) poate face lucrurile astea, mă mir cum de ai reușit să ajungi pe „Republica”.
      • Like 1
    • @ Dan
      Intr-un anumit context, in viata colectiva, am auzit o remarca la adresa mea: ,,Baiatul asta nu stie sa mature - adica sa dau cu matura,, Acest lucru nu m-a oprit, urmandu-mi pasiunea sa construiesc de la zero doua ambarcatiuni cu vele (va spun eu ca e mai complicat decat a construi o casa - ganditi-va ca 99% din imobilele de azi nu au forme curbe). Doctoratul in filosofie (fara a fi politician sau afavorizat in vreun fel) nu il pun la socoteala. p.s. oare Socrate stia sa mature?
      • Like 1
    • @ Vasile Ostaciuc
      Dan check icon
      E o diferență între a ști să mături și a fi capabil de a învăța să mături. Dacă potențialul există, un om inteligent se mulțumește cu faptul că e conștient că e capabil de acea activitate, nu trebuie să și testeze, mai ales dacă are alte lucruri de făcut.
      • Like 1
    • @ Vasile Ostaciuc
      RazvanP check icon
      Off-topic: lemn sau fibră?
      • Like 0
  • Florin check icon
    Folosind acelasi rationament puteti cere partidelor extremiste sau psd sa vorbeasca pe limba oamenilor rationali si sa-i convinga. Au incercat, dar totul pare fals. Iar mintile de care vorbiti sunt aceleasi care de 35 de ani votau psd, care vorbea pe limba lor. Vorbirea pe limba lor a incercat-o Lasconi si uite ce a iesit. Iar din articol, fara suparare, simt ca daca gandesc rational, intr-un fel sunt acuzat ca sunt prost si astfel discriminat. Putem sa ne invartim in cerc cat vrem. Adevarul e ca nu extremistii au vorbit pe limba lor ci doar au exploatat emotiile lor impotriva lor.
    • Like 6


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult