Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Doar s-a redus puțin nesimțirea”. Camera Deputaților a adoptat forma finală a legii pensiilor speciale

Legea pensiilor speciale Foto - Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

Foto - Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

Camera Deputaților a adoptat forma finală a legii pensiilor speciale, după ce comisiile de specialitate au pus proiectul în acord cu decizia Curţii Constituţionale.

Noua forma a legii menține pensiile mari pentru magistrați, iar PSD recunoaște că „doar s-a redus puțin nesimțirea”, după cum a declarat preşedintele interimar al Camerei Deputaților, social-democratul Alfred Simonis.

Coaliția PSD-PNL a trecut printr-o procedură-fulger legea pensiilor speciale de Senat. În noua variantă, aleșii au crescut modic nivelul de impozitare, însă au venit și cu amendamente care relaxează condițiile de pensionare.

Un amendament adoptat în comisii stabileşte că judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul juridic cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţie se pot pensiona „la împlinirea vârstei de 60 de ani cu o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate”.

În cazul vârstei minime de pensionare, aceasta va fi de 47 de ani și 4 luni în ianuarie 2024, dar doar cu condiția a 25 de ani vechime în specialitate, crescând anual cu câte patru luni, până când va ajunge la 60 de ani. Practic, condiția împlinirii a cel puțin 60 de ani pentru pensionare va fi deplin aplicabilă în 2062.

Atât pot guvernanții noștri în acest moment: să mențină inechitățile sociale și să reducă doar puțin din nesimțirea pe care tot ei au creat-o împreună cu „dinozaurii” din sistemul de justiție românesc.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nesimțirea nu e de ieri de azi , ea provine încă din comunism când unii erau mai egali decât alții. Ei aveau magazine cu circuit special , li se livrau portocalele, bananele și alte cadouri de sărbători prin casa de comerț Mercur și gospodăria de partid la care prostimea de rând nu avea acces. Odată cu privatizarea s-a schimbat gospodăria de partid cu pensii și salarii speciale că acum nu se mai duc la Amara sau la Neptun se duc în Maldive și Bali iar acolo ai nevoie de o pensie consistentă și la Spitalul Elias sau policlinica nr 10 se decontează tot de stat nu ai nevoie de bani să plătești nimic, plus că ți se decontează chiria , utilitățile și norma de hrană nu ca la pensionarul de rând care trebuie să aleagă între hrană și medicamente.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Nesimtirea nu se poate reduce. Ori esti ori nu esti nesimtit...
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult