Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Doar s-a redus puțin nesimțirea”. Camera Deputaților a adoptat forma finală a legii pensiilor speciale

Legea pensiilor speciale Foto - Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

Foto - Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

Camera Deputaților a adoptat forma finală a legii pensiilor speciale, după ce comisiile de specialitate au pus proiectul în acord cu decizia Curţii Constituţionale.

Noua forma a legii menține pensiile mari pentru magistrați, iar PSD recunoaște că „doar s-a redus puțin nesimțirea”, după cum a declarat preşedintele interimar al Camerei Deputaților, social-democratul Alfred Simonis.

Coaliția PSD-PNL a trecut printr-o procedură-fulger legea pensiilor speciale de Senat. În noua variantă, aleșii au crescut modic nivelul de impozitare, însă au venit și cu amendamente care relaxează condițiile de pensionare.

Un amendament adoptat în comisii stabileşte că judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul juridic cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţie se pot pensiona „la împlinirea vârstei de 60 de ani cu o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate”.

În cazul vârstei minime de pensionare, aceasta va fi de 47 de ani și 4 luni în ianuarie 2024, dar doar cu condiția a 25 de ani vechime în specialitate, crescând anual cu câte patru luni, până când va ajunge la 60 de ani. Practic, condiția împlinirii a cel puțin 60 de ani pentru pensionare va fi deplin aplicabilă în 2062.

Atât pot guvernanții noștri în acest moment: să mențină inechitățile sociale și să reducă doar puțin din nesimțirea pe care tot ei au creat-o împreună cu „dinozaurii” din sistemul de justiție românesc.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nesimțirea nu e de ieri de azi , ea provine încă din comunism când unii erau mai egali decât alții. Ei aveau magazine cu circuit special , li se livrau portocalele, bananele și alte cadouri de sărbători prin casa de comerț Mercur și gospodăria de partid la care prostimea de rând nu avea acces. Odată cu privatizarea s-a schimbat gospodăria de partid cu pensii și salarii speciale că acum nu se mai duc la Amara sau la Neptun se duc în Maldive și Bali iar acolo ai nevoie de o pensie consistentă și la Spitalul Elias sau policlinica nr 10 se decontează tot de stat nu ai nevoie de bani să plătești nimic, plus că ți se decontează chiria , utilitățile și norma de hrană nu ca la pensionarul de rând care trebuie să aleagă între hrană și medicamente.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Nesimtirea nu se poate reduce. Ori esti ori nu esti nesimtit...
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult